Ako vyrezat "soundport"

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: Ako vyrezat "soundport"

Příspěvek od Pawlik »

Čavli: správně, používá se to, co je po ruce (pokud je to použitelné a ruce to zvládnou) :D
Trochu ot: já takhle zaimprovizoval při snižování strun na elektroakustice. Teoreticky by stačilo zbrousit trochu můstek v kobylce, že jo... Jenže on už z té kobylky sotva lezl ven. Dost dlouho jsem se odhodlával, pak vzal Tesco flexu a segmentový kotouč a tu kobylku o potřebné cca 2 mm shora ubral. A bylo po srandě... A funguje to. :D
(Ve skutečnosti to bylo malinko komplikovanější, kromě snížení kobylky a můstku jsem musel jemně probrousit, tedy rozšířit, i díry pro kolíčky, protože z té snížené kobylky poněkud lezly ven.)
Akorát finální povrchovku jsem nakonec provedl klasickým lněným olejem (byl po ruce), sice jsem na začátku taky zkusil ten Fast fret, ale to je hrozně lehká frakce, spíš petrolej, prakticky úplně to vyschne a nic z toho nezbude. Uvidíš za pár dní sám :)
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Tak jsem si jenom tak ze srandy koupil jednu z nejlevnějších akustik od Thomanna, HB GC-45.
Když pominu, že má strašně vysoko struny (na kobylce vyřešeno, na nulťáku vyřeším, až najdu vercajk, někam "se mi" zabordelil - zcela sám, jsem v tom úplně nevinně :D ) mimochodem, tohle je imho peklo pro někoho, kdo si koupí kytaru, chce se učit hrát a NEVÍ co s tím... Tak jsem se rozhodl zkusit ten soundport, na tak levné kytaře není moc co zkazit.
Nejdříve jsem zkusil zvuk v okachličkované koupelně (abych slyšel odrazem jak to opravdu hraje). No, nic moc, neříkám že úplný průšvih, ale docela plech. Pak jsem vzal vykružovací vrták, odhadl průměr a místo (45 mm, přibližně do místa, kde u elektroakustiky bývá elektronika) na prase udělal díru a zkusil zvuk.
Upřímně - jsem nadšený. Nejen, že se mnohem líp slyším ale i kytara hraje líp (i v té koupelně s odrazem), je slyšet, že je "hutnější", jako kdyby ten soundport "přidal basreflex". Ne, že by to skočilo někam do vesmíru, ale připadá mi to o kus lepší. Nevím, jaký vliv to má u dražších (a výrazně lepších) kytar, ale u té levné plečky je to fakt poznat. Až si skoro rozmýšlím, jestli ji nenechat v běžném ladění, původně jsem ji totiž bral s tím, že půjde do Nashville ladění (tam nevadí, že má nástroj plechové basy, protože v tomto ladění jaksi nejsou basové struny).
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jj, personal monitor,
basů potom nebývá víc, ale jsou líp slyšet
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Taky jsem z té díry co jsem udělal do Cortky nadšený.
Mimochodem, seřízení toho Corta za 6000,- bylo fakt super. Ořech lepší než jsem viděl u Furchů.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hyenik: těžko objektivně zhodnotit, nahrávky před a po nemám, ale jako základ beru subjektivní zhodnocení v okachličkované koupelně o rozměrech asi 1,5 x 2m, a ten zvuk je v tom prostoru jednoznačně hutnější (samozřejmě, když mám hlavu 30 cm od soundportu, je to změna opravdu obrovská).
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jj, ja sem delal testy a u posledních i měření a tam se např. naopak basová frekvence skříně posunula trochu výš a peak nebyl tak zřetelný,
ale basy jsou líp a víc slyšet.
zrovna na mě vyskočil článek od autora booster soundportu u Furcha, který do dokonce vystudoval
https://www.fekt.vut.cz/o_fakulte/aktualita/319104

„Booster Soundport rozšiřuje oblast vyzařování nástroje, upravuje jeho směrovou charakteristiku a přináší hráči nový požitek ze hry. Výsledné spektrum tónů je jasnější a rezonance horní desky dosahuje vyššího výkonu,“
starypard

Příspěvek od starypard »

Já bych i do toho šel. Jenže su snob a mám doma poněkud " kultovní či vzácné" kytary. Když si do nich vyřežu díry, zcela ztratí cenu. Jest jen jediná možnost. Smířit se s tím, že některé nástroje máš nadosmrti. Anebo na vyzkoušení soundportu koupit naprosto nové věci, kterých si, zákonitě, nevážíš, protože s nimi ještě nemáš ty zážitky a ty věci nemají historii a tedy mají jen a jen výrobní cenu.
adiku

Příspěvek od adiku »

Ahoj, tak díky osvětě hyenika a verzi Pawlik jsem se také rozhodl udělat soundport do své LAG Tramontane / a mám ji fakt rád :) / . Takže průměr 45mm do nejvyššího místa lubu. Je něco, na co bych si měl dát pozor? Nebo větší průměr? Děkuji za rady. H.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já to dělal na jedné z nejlevnějších kytar, které existují, takže jsem se s tím moc nemazal. Průměr 45 jsem zvolil, protože mi připadl "tak akorát", prostě ani moc malý, ani díra jak do (pardon). Místo jsem zvolil taky odhadem, ne úplně do toho nejvyššího místa, spíš tam, kde se ten ohyb lubu už začíná vyrovnávat směrem k nejužšímu místu korpusu. Prostě "aby to hrálo do ksichtu".
Hyenik to má určitě vychytané líp.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak tak, zkusis si to jak hrajes ty (v jake poloze mas kytaru, napr. je znatelný rozdíl vestoje a vsedě atd)
tak aby ti to mířilo kam chceš a jenom zkontroluješ jestli tam zrovna neni nejaká výztuha zevnitř.
návodů je uz na YouTube plno, neslysel jsem, ze by s tim měl někdo nějaké výrobní komplikace, praskání atd
kulatý tvar je samozrejmě nejjednodušší, podlouhlý tvar nebo furch "žábra" by měly být ještě lepší
(ale to sem popravdě nezaznamenal, mám různé varianty, fungujou všechny)
adiku

Příspěvek od adiku »

Díky za rady, půjdu nejjednodušší cestou, takže vykružovák. Zkusíme nahrát před a po /pokud to bude mít smysl/. Mám to primárně pro živé hraní, nuance neřeším.
starypard

Příspěvek od starypard »

Tvl, LAG Tramontane mám taky, HyVibe. Nu, tam si asi musím dát pozor, jestli tam, co bych vrtal, nemají senzory, pieza, mikrofonek, reproduktorek nebo baterku. Dovnitř jsem ještě nekoukal. Že bych ji také proděravěl? Vlastně, když ty kytyra umí sama hrát, možná, že to právě s tou dírou bude lepší.
adiku

Příspěvek od adiku »

adiku píše: 16.02.2026 10:54 Ahoj, tak díky osvětě hyenika a verzi Pawlik jsem se také rozhodl udělat soundport do své LAG Tramontane / a mám ji fakt rád :) / . Takže průměr 45mm do nejvyššího místa lubu. Je něco, na co bych si měl dát pozor? Nebo větší průměr? Děkuji za rady. H.
Ahoj, tak otvor něco přes 40mm hotov. Zvedla se hlasitost. Náběr před soundportem má více výšek, zvuk širší spektrum, možná více dynamiky /ta ale mohla být na první nahrávce větší/. Náběr s otvorem se zkomprimoval, basy jsou konkrétnější, ubylo výšek. Akordická rytmická hra je ted barevnější a vyváženější. Fingerstyle se mi líbil na nahrávce více bez otvoru, ubylo výšek, zase ale se zpevnil krásně bass. Struny nejsou tak staré, ale výšky by se daly pořešit výběrem strun. Celkově je to posun k hlasitějšímu a konkrétnějšímu hraní, takže radost.
Na youtube jsem narazil na tohle....není už to moc Antone Pavloviči :) ?
https://www.youtube.com/watch?v=ZL-XRuNT3F8&t=62s
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pro úspěch s nejlevnější akustikou jsem hrábl i do elektroakustiky. Díra toho samého průměru (nějak se mi ten vrták, nebo spíš ten výsledek zalíbil :D ) kousek vedle, abych neublížil tomu elektrobloku. Takže víceméně v místě největšího ohybu lubu.
Výsledek? Zvuk hodnotit nebudu, je otázka nakolik se to objektivně zlepšilo a nakolik pracuje psychoakustika vlastního mozku. Za mě teda jestli ne lepší, tak určitě ne horší (snažím se to nepřeceňovat, určité jemné zlepšení tam slyším). V každém případě mnohem lepší na cvičení, kytaru líp slyším a můžu se líp soustředit na odstraňování "hnid" v technice hraní. Pro "hrnutí trampáren a lumpáren" je to celkem jedno, pro cvičení technik "folk blues" nebo "country & western" techniky HODNĚ velké plus. Líp slyším techniku (a chyby) pravé ruky, tedy nedostatečné nebo naopak přehnané tlumení, "blbé" údery atd.
Za mě "velká dobrá", je to sice nevratný zásah, ale po jednom odpoledni cvičení už to vrátit nechcete. Občas sice slyším i to, co bych raději neslyšel (když to hraju blbě) ale ten "personal monitor" je fakt dobrá věc.
Tímto ještě jednou moc díky Dr. Hyenikovi za osvětu (sine alpinisme rectale * :D ) bez něj by mě vůbec nenapadlo do toho jít - a je to fakt dobrý.
* zajisté špatná gramatika. Zkusil jsem to odhadem, umím blbě italsky a latinsky ještě hůř
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Pawlik píše: 21.02.2026 17:38 sine alpinisme rectale * :D
V klidu, sloužím lidu ;)
Jsou to spíš vizualne emocionální debaty, včetně množství nebo velikosti otvoru/ů (prukopnik Monteleone delal 4ks uz davno u sveho quattroporte)
Momentálně bych nejvíc věřil Furchovi, ti se tím zabývali opravdu na vědecké bázi https://furchguitars.com/cs/novinky/jas ... soundport/
koresponduje to s mym zjistenim, ze sice nekdy penetrace nemusi byt prilis znatelna, ale nikdy to to neni horsi a casto je to lepsi.
Ostatne ze se to zaclo pouzivat zcela bezne je jasny neprimy dukaz :)¨
Pri priprave noveho ultradivokeho hybridniho projektu postupne promeruju vsechny svoje kytary (bez a s) tak to nekdy budu zverejnovat

Prave naopak na hrnuti tramparen a lumparem je to super, protoze ty nejcasteji byvaji unplugged, a clovek se proste lip slysi
Referuji to i profíci z bluegrassu, ze napr. pri solech nemusi tolik tlacit aby se slyseli a hrajou pak lip...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Monteleone...

Obrázek

Obrázek
adiku

Příspěvek od adiku »

Ahoj, tak otvor něco přes 40mm hotov. Zvedla se hlasitost. Náběr před soundportem má více výšek, zvuk širší spektrum, možná více dynamiky /ta ale mohla být na první nahrávce větší/. Náběr s otvorem se zkomprimoval, basy jsou konkrétnější, ubylo výšek. Akordická rytmická hra je ted barevnější a vyváženější. Fingerstyle se mi líbil na nahrávce více bez otvoru, ubylo výšek, zase ale se zpevnil krásně bass. Struny nejsou tak staré, ale výšky by se daly pořešit výběrem strun. Celkově je to posun k hlasitějšímu a konkrétnějšímu hraní, takže radost.
Na youtube jsem narazil na tohle....není už to moc Antone Pavloviči :) ?
https://www.youtube.com/watch?v=ZL-XRuNT3F8&t=62s
[/quote]

Ještě bych rád podotkl, že také nechci hodnotit charakter zvuku, jen změny, na kterých jsme se shodli tři lidé v home studiu a pár křivek na monitoru. Dr.Hyenik má v tomto směru mnohem více fundovanosti. Ale bylo to zábavný dopoledne, které ohodnotil zvukař po náberu a vykružení díry a dalším náběru ¨ ještě nikdy jsem nedefloroval tak rychle po prvním tejku ¨ :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

kdyby někdo chtěl penetrovat vzdělaně :)
https://theartoflutherie.com/how-to-mak ... sound-port

Obrázek
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

IMG_20260317_173728_162.jpg
IMG_20260317_173728_162.jpg (2.9 MiB) Zobrazeno 447 x
Pro milovníky otvorů.
Vlevo úplně nejlevnější "folková" akustika od Thomanna, uprostřed elektroakustika "ze stejného vrhu", vpravo rovněž nejlevnější akustická baskytara. Tam jsem udělal díru o rozměr větší (50 mm místo 45) a na rozdíl od kytar nemám pocit,že by to mělo jakýkoliv vliv na zvuk jako takový. Slyším se díky tomu líp, ale na rozdíl od kytar jsem nezaznamenal žádné "zlepšení". Jak už jsem psal výše, u té kytary vlevo je ta změna k lepšímu slyšitelná, u té uprostřed sotva slyšitelná a u basy - vlastně nic.
V tomto tématu možná off topic, nicméně při večerním cvičení jsem zjistil, že pokud zapomenu na jemnou baskytarovou techniku a začnu do toho mlátit jako do kontrabasu, je to i docela hlasité, akorát fest citlivé na jakékoli "blbě zahrané" tóny. Takže po menším jamu s kamarády můžu říct, že když vzali do rukou moje levné kytary, tak nějaké "country kila" nebo r'n'b walking bass (kde se cítím celkem silný v kramflecích a můžu do toho bušit) jsem mohl hrát i akusticky. Jakmile ovšem vzali své a poněkud lepší kytary (levnější polomasiv Furch a nějaká Yamaha v podobné třídě) tak už se to bez "elektriky" neobešlo...
P.S. Pokud jde o polohy těch otvorů, ono je to spíš podle toho, kam se mi je podařilo nacpat, abych neublížil těm blokům s elektronikou. Nicméně to docela sedlo i do poloh, jak nástroj držím. Nashville kytaru docela vysoko s krkem prakticky vodorovně (jako oldschool bluegrassový hráč), normální akustiku jenom o kousek níž a krk mírně našikmo nahoru a baskytaru ještě o něco níž (ale pořád ještě "středem nad pupkem) a krk výrazně zešikma nahoru.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“