Ahoj,
no to mě zas včera potkala bláznivá paní Nefunkčnice . . . představte si co se mi stalo. A myslím, že to je zajímavý bonbónek.
Skoro dva roky funkční studio, tedy win 11, cubase 12, 14, zapojení zvukovky Focusrite Scarlet 18i20. A jak tak brouzdám na netu vyskočí na mě nová verze ovladače. Stáhnu a nainstaluji. A to jsem sakra neměl dělat! Při otevření projektu: chybí zvukovka Focusrite IN a OUT. Ve studio set up je stále nastavena: Focusrite USB ASIO, ale v MIDI/Nastavení portu je založena: 2- Focusrite USB MIDI v IN i OUT. V projektu v inspektoru je u těchto položek Missing. Založené externí nástroje jsou Missing..protože se logicky odkazují na Focusrite a ne na 2- Focusrite. Hmmmm, říkám si to je nadělení. A tak mě nic lepšího nenapadne než, že to vše vypnu, v klídku odinstaluji driver (tedy byly v seznamu instal zapsány dva drivery pro focusrite), takže jsem provedl odinstalaci obou, proběhlo to korektně, pak jsem vyčistil registry a znovu jsem nainstaloval původní verzi driveru (ne tu nově stáhnutou). A mnul jsem si skoro ruce, že bude vyřešeno - jenže ouha, Spouštím projekt, chybí zvukovka, a ve studiu set up v midi portech je 3- Focusrite USB MIDI. Tak to jsem si polepšil, že ? Prostě se vyrobí další instance portu pro tutéž zvukovku. Sednu k AI - a rozvinu odbornou debatu s ChatGPT. No věřte, 3 hodiny rad pokusů, skenů, možností, kde co a jak (registry, správce zařízení, otevřené a zavřené porty). Výsledek marný a zoufalý. Nejdřív Chat říká, že je to problém Win, (v PnP portech, v USB portech), pak říká, že je to v Cubase. Ve správci / zařízení se Focusrite zobrazuje 1x pro audio a 1x pro MIDI, což je ok, název je taky ok. Zajímavé je, že když spustím cubase 12, je tam 3- Focusrite.. a když pustím c 14, je tam taky 3- Focusrite.. Z toho lze asi usoudit, že Cubase ten název čte z jednoho místa. V registrech jsem ztrojené položky neviděl.
Tak co pánové, stalo se vám něco takového? A co s tím?
Asi bych mohl přenastavit inspektory, zrušit stávající externí nástroje a založit je znova a namapovat to vše na 3- Focusrite . . . ale nezdá se vám to přiblblé ? Mě teda jo. Nehledě na to, že při otvírání 100 starých projektů, bych každý z nich musel aktualizovat. A až provedu aktualizaci příště? Tak tam budu mít 4, 5, 10 , to je blbárna. Až po nějakých názorech zde, nepovedou-li nikam provedu odinstal a instal Cubase.
upřesnění: Ve studio set up / Nastavení MIDI portu mám pouze dvě položky IN: název portu: 3- Focusrite USB MIDI a vedle zobrazit jako: 3- Focusrite USB MIDI. Přejmenování nic neřeší. Logicky je třeba najít dvě předešlé instance a smazat je. Nebo spíše, smazat všechny tři o udělat novou instalaci driveru do čistého prostředí.
Tak, hlovolam vysloven . . .
Několik instancí PORTU - pro tutéž zvukovku
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Několik instancí PORTU - pro tutéž zvukovku
Nemám řešení, ale jen spíš něco jako "vysvětlení" - zjevně v rámci aktualizace ovladače (a následně i odinstalaci) neumí ten instalátor vyčistit registry - ale nebude zde (tipuju) vazba na název "Focusrite" (protože podle toho jsi zřejmě registry čistil), ale na něco jiného, přičemž díky tomu se povyšuje číslování aktuálně nainstalované instance (tj. reaguji na "...najít dvě předešlé instance a smazat je..." - nic takového v systému nebude). Nicméně "něco" způsobuje, že i čistá instalace dostane o jedničku vyšší pořadové číslo, protože.....to "něco". Ale vařím z vody a upřímně tohle nejsem schopný ani reálně podložit (chybí jednak praktická zkušenost a druhak systémová znalost core části prostředí Windows, která se stará o ovladače dílčích zařízení).
Možná bych to "něco" hledal s vazbou na "MIDI", pokud jsi to již také nezkoušel, ale to je dost pak oříšek z důvodu, že se budeš muset prokousat spoustou záznamů, přičemž asi nebude úplně jasné, se kterým něco můžeš/nemůžeš dělat, aby sis to nerozhasil ještě víc.
Cubase bych z toho vyvinil zcela, neboť ta nabízí to, co si proskenuje ze systému. Rozdíl v případném pojmenování vůči OS bude v tom, že OS tímhle stylem nijak nerozlišuje (tam je HW název zařízení a ovladač, který používá; jak je tohle ale pojmenované jako "instance" ti Správce zařízení neřekne).
Asi bych pak volil i pokec s podporou Focusrite, pokud je to reálné a schůdné.
P.
Možná bych to "něco" hledal s vazbou na "MIDI", pokud jsi to již také nezkoušel, ale to je dost pak oříšek z důvodu, že se budeš muset prokousat spoustou záznamů, přičemž asi nebude úplně jasné, se kterým něco můžeš/nemůžeš dělat, aby sis to nerozhasil ještě víc.
Cubase bych z toho vyvinil zcela, neboť ta nabízí to, co si proskenuje ze systému. Rozdíl v případném pojmenování vůči OS bude v tom, že OS tímhle stylem nijak nerozlišuje (tam je HW název zařízení a ovladač, který používá; jak je tohle ale pojmenované jako "instance" ti Správce zařízení neřekne).
Asi bych pak volil i pokec s podporou Focusrite, pokud je to reálné a schůdné.
P.
Tak pánové, řešil jsem to s ChatGPT - ten nevěděl (!!!) a nakonec jsem to vyřešil z perfektní pomocí AI Gemini. Popsal jsem ji problém a zde přikládám její odpověď a postup. Ještě přikládám stav před opravou - tedy to čísílko u zvukovky.
Tak tohle je klasický "Windows duch ve stroji". ChatGPT tě v tom nechal, tak pojďme zkusit, jestli z toho spolu vybruslíme.
Ta čísla (2-, 3-, 4-) znamenají, že Windows si myslí, že jsi kartu pokaždé zapojil do "nového" portu nebo že jde o nové zařízení. Windows si totiž pamatují každé USB zařízení, které jsi kdy připojil, i když je zrovna odpojené. Když přeinstaluješ ovladač nebo přehodíš kabel, systém vytvoří novou instanci a hodí před ni číslo, aby je rozlišil.
Tady je plán, jak tyhle "duchy" vymýtit přímo ze systému, protože registry na tohle očividně nestačily.
1. Totální čistka přes Správce zařízení (Skryté triky)
Musíme Windows donutit, aby ti ukázal i ta zařízení, která tam fyzicky "nejsou", ale v systému straší.
Odpoj Focusrite od PC. Klikni pravým na Start a vyber Terminál (Správce) nebo Příkazový řádek (Správce). Napiš tam tenhle příkaz a potvrď Enterem:
set devmgr_show_nonpresent_devices=1
Tím systému řekneš: "Ukaž mi úplně všechno, i to, co je odpojené". Poté do stejného okna napiš:
devmgmt.msc a dej Enter. Otevře se Správce zařízení.
V horním menu klikni na Zobrazit -> Zobrazit skrytá zařízení. Teď rozbal sekce Řadiče zvuku, videa a her a Vstupy a výstupy zvuku.
Uvidíš tam hromadu šedivých (průhledných) ikon Focusrite. Všechny je odinstaluj (Pravým -> Odinstalovat zařízení). Neboj se toho, smaž i ty s těmi čísly 1, 2, 3...
To samé udělej v sekci Řadiče USB (Universal Serial Bus controllers), pokud tam uvidíš "Focusrite USB Composite Device".
. . . skutečně po rozbalení nabídky: Zobrazit -> Zobrazit skrytá zařízení/Řadiče zvuku, jsem tam měl toto, viz obrázek:
A pak jsem jen odspodu začal odmazávat položku 5, 4, 3 a 2 u Midi a Audio. První položku jsem tam nechal, protože to je ta původní správná.
U položky HD Audio jsem to taky odmazal. No a je to vyřešeno.
Přesedlal jsem z ChatGPT na Gemini, používám ji denně na spousty složitějších úkolů a jednoznačně prohlašuji, že její rady a postupy jsou o několik levelů výš - je prostě vynikající.
Tak tohle je klasický "Windows duch ve stroji". ChatGPT tě v tom nechal, tak pojďme zkusit, jestli z toho spolu vybruslíme.
Ta čísla (2-, 3-, 4-) znamenají, že Windows si myslí, že jsi kartu pokaždé zapojil do "nového" portu nebo že jde o nové zařízení. Windows si totiž pamatují každé USB zařízení, které jsi kdy připojil, i když je zrovna odpojené. Když přeinstaluješ ovladač nebo přehodíš kabel, systém vytvoří novou instanci a hodí před ni číslo, aby je rozlišil.
Tady je plán, jak tyhle "duchy" vymýtit přímo ze systému, protože registry na tohle očividně nestačily.
1. Totální čistka přes Správce zařízení (Skryté triky)
Musíme Windows donutit, aby ti ukázal i ta zařízení, která tam fyzicky "nejsou", ale v systému straší.
Odpoj Focusrite od PC. Klikni pravým na Start a vyber Terminál (Správce) nebo Příkazový řádek (Správce). Napiš tam tenhle příkaz a potvrď Enterem:
set devmgr_show_nonpresent_devices=1
Tím systému řekneš: "Ukaž mi úplně všechno, i to, co je odpojené". Poté do stejného okna napiš:
devmgmt.msc a dej Enter. Otevře se Správce zařízení.
V horním menu klikni na Zobrazit -> Zobrazit skrytá zařízení. Teď rozbal sekce Řadiče zvuku, videa a her a Vstupy a výstupy zvuku.
Uvidíš tam hromadu šedivých (průhledných) ikon Focusrite. Všechny je odinstaluj (Pravým -> Odinstalovat zařízení). Neboj se toho, smaž i ty s těmi čísly 1, 2, 3...
To samé udělej v sekci Řadiče USB (Universal Serial Bus controllers), pokud tam uvidíš "Focusrite USB Composite Device".
. . . skutečně po rozbalení nabídky: Zobrazit -> Zobrazit skrytá zařízení/Řadiče zvuku, jsem tam měl toto, viz obrázek:
A pak jsem jen odspodu začal odmazávat položku 5, 4, 3 a 2 u Midi a Audio. První položku jsem tam nechal, protože to je ta původní správná.
U položky HD Audio jsem to taky odmazal. No a je to vyřešeno.
Přesedlal jsem z ChatGPT na Gemini, používám ji denně na spousty složitějších úkolů a jednoznačně prohlašuji, že její rady a postupy jsou o několik levelů výš - je prostě vynikající.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Krásná práce - díky!
P.
P.