AI, Suno a jiné.., rady, zkušenosti

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
TaPetra

AI, Suno a jiné.., rady, zkušenosti

Příspěvek od TaPetra »

čau, pokud je to zbytečné vlákno (nenašla jsem podobné téma), tak prosím adminy ať to přesunou kam potřebují.
A k věci. Máte někdo zkušenost se SUNOem? Přemýšlela jsem nad tím, že bych si nechala udělat do songu zpěv, ale čistě jen zpěv a nevím jestli to právě Suno umí. Moje představa- uploadnu svůj song, napíšu text, navolím co a jak s hlasem, Suno mi podle té muziky vygeneruje zpěv (asi rovnou i s tou mojí hudbou), já se pak dostanu v tom Sunu až k "mixu" (klidně si zaplatím), ten zpěv si vytáhnu (stáhnu z toho mixu v Sunu pokud tam něco takového je) a nahodím si ho do svého DAW. Je tahle možnost v Sunu, je tam možnost si věci upravovat přímo, podobně jako v DAW? Máte někdo zkušenosti?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: AI, Suno a jiné.., rady, zkušenosti

Příspěvek od Hendrek »

Placená verze SUNO Studio funguje jako jednodušší DAW. Samozřejmě má to své limity. Pokud po tom požaduješ naprosto perfektní přezpívání zadaného textu v tebou zadané intonaci, asi narazíš, ale když mu dáš trochu volnou ruku, výsledek bude znít lépe. I když přímo vygenerování vokálu na zadaný text a zabroukanou melodii jsem nezkoušel, i když se na YouTubu holedbají, že by to snad mělo jít, resp. vytvořili tak trumpetu na základě zazpívané melodie.
Ale nejsem v tom odborník, možná to dokážeš nějak znásilnit, aby to plodilo přesně dle tvých požadavků.
Dělám v tom necelý měsíc, jako pomůcka pro tvorbu dema je to fajn. Za zkoušku to stojí si to aspoň osahat, vyšlo to na cca 500 Kč na měsíc.
Shlédni si nějaké tutorialy na Youtubu a budeš chytřejší.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Hendrek, už jsem slyšela věci co se dají udělat v Sunu a docela jsem z toho byla v šoku. Jenže to co jsem slyšela bylo kromě textu komplet vytvořené AI- hudba, zpěv. A fakt to je hustý. Já ale mám komplet mix hudby hotový, nejde mi o to, že bych nahrála riff, zadala text a zbytek nechala na Suno, aby podle té ukázky a textu vytvořil zbytek. Nechci ani sekundu hudby, chci jen zpěv na moji hudbu. A pokud by ten zpěv vytvořil s mojí hudbou, tak abych měla možnost si to nějak rozkliknout a upravovat si právě tu stopu se zpěvem, popřípadě si to stáhnout (tu stopu zpěvu) jako zvuk. soubor. Nevíš jestli tohle jde?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, já tě chápu, co po tom chceš, ale nejsem si úplně jistý, jak moc na 100% procent přesně to lze provést.
SUNO improvizuje na zadané téma. Když do něj nasypeš data, něco zplodí. Pokud máš přesný cíl a vizi, jak má výsledek vypadat, může to být docela frustrující proces mnoha pokusů a omylů.
Ale to je jen má zkušenost nezkušeného uživatele. Možná, že by mi to někdo zkušený vyvrátil a řekl jak na to. Každopádně pokud na tohle přesně neexistuje ještě na YT tutorial, pak asi odůvodněně.
Co jsem na YT odpozoroval, nahrát do SUNO track lze, vytvořit zpěv na text, který bude pasovat do toho tracku SUNO umí, možná snad i podle nahrané zpěvové stopy, kterou mu tam přidáš. Klidně na nějaký šit mikrofon, nebo zabudovaný v NTB, nebo kameře. Nemusí to být kvalitní zpěv, ale měl by si z toho umět vzít to frázování, intonaci, text mu tam napíšeš. Pak bude důležité mu zadat srozumitelně prompt. Na to jsou taky tutorialy.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Díky, no to bude zase porod když se s tím budu patlat. Asi to prostě musím nějak zkusit, ty prachy obětovat a patlat se v tom. Ale pokud by to šlo, tak by to bylo fakt supr..
Edit: tak Suno dělá milión cover verzí z originální hudby i se zpěvem, ale vždy jen cover. Takže využít Suno na generování zpěvu do vlastní hudby nejde. Tedy já jsem to nikde nenašla a prošmejdila jsem snad všechno. Možná by se dal využít zpěv z nejpodobnějšího coveru který udělá- pokud si zaplatíte tu nejvyšší verzi a dostanete se do "studia", kde snad jde ta stopa se zpěvem stáhnout (to ale nevím). Já jsem zkusila tu střední placenou službu, tuším PRO.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Ale cover to dokáže udělat pekný, pro porovnání:
Můj track: https://voca.ro/15uYq1PC2vAM
Suno Cover se zpěvem: https://voca.ro/1ds09KFnHQkZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak teď už jen izoluj pomocí STEM zpěv a natáhni si jej do DAWu a tam to douprav.
Zní ti to dobře.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Hendrek, moc díky, máš pravdu, jde to vytáhnout.. Supr, jen teď nevím který vokál vybrat:D:D
torst

Příspěvek od torst »

V té ukázce se zpěvem je i nějaká "dolepšená" kytara. Dokážeš to odfiltrovat?
P.S.: Nenahejkala bys to "líp"?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Separace na jednotlivé stemy (zvukové stopy) je součástí SUNO Studia, na zpěv to funguje celkem dobře. Odfiltruje vše kolem, jsou tam jen minimální přeslechy.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nemám zkušenost, jen píšu další tip - ACE Studio:

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

TaPetra: můj skromný dojem z porovnání nahrávek: originál, jak už jsem psal, skvělý. Má to šťávu a koule. Suno z toho udělalo imho agro... Ale možná za to může přemíra mého očekávání, do něčeho takového jsem si představoval zpěv třeba ve stylu mladého Davida Stypky.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Hendrek, ještě jednou díky, už jsem to vzdávala a nakonec mám uložených asi 7 typů vokálů, pár v CZ, pár v AJ, už jen to zkusit v mixu (myslím že to bude ladit).
Rotten, díky za tip.
Torste, tu kytaru by asi šlo vyjmout. V Sunu je možnost v PRO verzi (cca 250kč na měsíc) separovat buď 10 stop (tam asi budou i ty kytary), nebo jen vocal a hudbu (2 stopy). Ty songy vychází zvukově při generování tak 6:4, 6 špatných, nebo s nějakou chybou a 4 které jsou použitelné. Někdy ty kytary a vlasntě celý mix zní fakt dobře, jindy spíš tak nějak jako průmer. Takže hodně času člověk zkouší, čeká co to vyplivne.. A ještě jednou, nenašla jsem možnost, generovat jenom zpěv pro track, vždy to vygeneruje cover (ale snaží se to držet originálu), z kterého je zpěv použitelný. A že bych to nahejkala líp?:D:D To ani omylem.
Pawlik, ty mixy ze Suna zní fakt dobře, to zase ne že ne. Ale to co jsem chtěla- jenom zpěv a ten použít ve svém mixu, to mi vyšlo, jde to. Takže já si z té skladby beru jen vokály.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě je důležité, jak se zadá prompt. Do hranatých závorek se může dopsat např. u refrenu [scream] nebo [growl] a SUNO pochopí, jak má zpěvák v refrénu zpívat. Případně popsat nějaké další detaily u jednotlivých částí textu. Někdy pomůže nechat si prompt vygenerovat jinou AI, aby to ušila na míru toho kterého hudebního AI v terminologii, které nejpřesněji rozumí.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

To jsem si všimla. Ono i tak to mrská ty texty jak se mu chce. Prostě člověk musí zkoušet. Včera jsem u toho byla snad celý den. Ale fakt smekám, tohle si celkem sedlo. Takže konečně mám zpěvačku i zpěváka:D Zkoušela jsem i češtinu a slovenčinu a zkusím pak ještě nahodit do mixu slovenský text, ten docela vyšel.
Tu je první pokus, ženská má hlas jak zpěvačka z Paramore:
https://voca.ro/1nPSguB4w0Er
torst

Příspěvek od torst »

Je to výborný, gratuluju. Líbí se mi, že zpěv není "nad" hudbou, jak to většinou bývá, ale je hlasitostí rovnocený s kapelou.
Nasaď to na tohle video a máš i klip ! AI na hrad !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
JakubBohoněk
Nový uživatel

Pomoc s převodem písničky od AI

Příspěvek od JakubBohoněk »

Dobrý den, nechal jsem umělou inteligenci (Suno AI) udělat hudbu a zpěv na můj text. Nemám totiž hudební sluch ani neumím na nic hrát. Výsledek je zde: https://www.youtube.com/watch?v=t5QMNnBYgsc

Potřeboval bych aby se na to někdo kdo hudbě rozumí podíval a řekl jak dál postupovat pokud z toho chci dostat noty k jednotlivým nástrojům. Chci ty noty pak hodit do nějakého programu který z toho nahraje jednotlivé stopy. Práva na hudbu a zpěv teď má Suno.com (použil jsem bezplatnou verzi) a když si to přenahraju v nějakém programu a nechám přezpívat pak už k tomu budu mít plná práva, můj je zatím jen text. Potřebuju aby někdo zhodnotil jak moc dobře či špatně to ta AI vytvořila abych ty chyby odstranil než se vrhnu někam dál. Rád bych to zvládl do 13.6. kdy se vdává sestřenice ať má na co tancovat. Za odpovědi a jakoukoliv radu děkuji, Jakub.

Text jsem mírně upravil od té druhé verze, také tam chci ty dva hlasy, toto níže jsem tomu AIčku ještě nedával tak nevím jak to bude znít.

Víla Lesní od Jakub Bohoněk, 19.3.2026

[Intro]
(Gentle melancholic piano melody)

[Verse 1]
(Male vocals)
(Soft vocals, piano only)
Potkal jsem tě v temném lese
Tvé světlo ho ale prozářilo
Jako slunce v letním dni
Stojíš tu přede mnou
A usmíváš se na mě

[Verse 2]
(Female vocals, ethereal)
(Add soft string section)
Tvé krásné dlouhé vlasy
Tančí ve větru
Tvé oči pronikají
Až do hloubi mého srdce
I přesto, že v mém srdci
Je jen strach a smutek
I tak se na mě směješ
A já nevím proč!

[Chorus]
[Duet]
(Male and Female duet, powerfull)
(Crescendo: full strings and deep orchestral bass drum)
Stojím tu s tebou
Tvé rty jsou mi na dosah
Tvá tvář čeká na mou dlaň
Na pohlazení
Tvé vlasy krásně voní
Přivonět k nim však nemohu
Mám tě na dosah
A přesto váhám
Zda mám ruku k tobě přiložit

[Bridge]
(Female vocals, seductive whispering)

(Powerful cinematic arrangement, heavy percussion)
Tvá ňadra v letních šatech
Skrytá o pohled si říkají
O mé ucho k poslechu
Srdce tvého prosí
Tvé krásné nohy
V těch šatech skryté chtějí tančit
Jsi bosa
Mech tě šimrá
A vybízí k tanci
Tvůj klín plný tajů
K ulehnutí mě prosí
Ulehnout na ten mech
Spát ti v náručí

[Break]
(Sudden silence, only a single violin note fades)

[Verse 3]
(Male vocals, sad)
(Sad piano returns, whispered vocals)
Stojíš tu přede mnou
A usmíváš se na mě
A já stále váhám
Neb jsi jen sen v mé hlavě
V mém srdci
Sedím tu v tom temném lese
A čekám na tebe
Čekám, až se můj sen splní

[Outro]
(Male vocals fading)
(Slowly fading piano and strings)
Pak váhat již nebudu
Les temný pro mne více nebude
Zatím čekám
A oči zavírám
Bych tvůj úsměv viděl
A den lepší měl

Tvá tvář poznat není
Tvé tělo beztvaré
Jen pocit krásný
Čekám, až víla
V ženu se změní
(Female background hums)
A svět sní...
[fade-out]
[End]

Prompt: Male and female duet, haunting vocal harmonies, cinematic ballad, delicate piano intro, soaring string orchestra, deep orchestral bass drum, melancholic, atmospheric, gradual build-up, poetic.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Normálně bych to udělal tak, že si zaplatím SUNO Studio, rozložím track do jednotlivých "stemů" (stop), pak podle každé stopy (jednotlivých nástrojů) přepíšu v notačním programu nástroje do not.
Můžeš si i pomoct nějakým AI analyzátorem akordů, případně nějakým AI přepisovačem do not, který ale nezvládne dobře celou píseň, po jednotlivých stopách by ale takový problém s automatickým přepisem být nemusel.
Pokud nic z toho neumíš a nejsi muzikant a nechceš platit za Studiovou verzi SUNA, stačí si zaplatit muzikanta, který ti to přepíše do not.
Pro porovnání: měsíc SUNO studio stojí cca 500Kč (+ tvoje práce), hodina práce člověka stojí cca 500Kč. Manuálním přepisem celé písně stráví člověk, který ví co dělá, řekněme 8h času.

Ohledně autorských práv, myslím, že tvá představa je mylná a kdyby někdo ze SUNA tvou přepsanou a přezpívanou verzi chtěl konfrontovat s originálním AI výtvorem, právo bude na jeho straně. Pokud to máš ale na soukromé použití na svatbě a nebudeš s tím vyprodávat stadiony (což nebudeš), tak je nějaké autorské právo každému u zadní části těla.

Hodně štěstí.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No musím uznat, že si s tím poradil dost dobře, na to že ten text se nerýmuje a nemá žádný smysluplný rytmus.
Mám otázku. Proč toto? Pochopil bych, kdyby to bylo o textu, který je udělaný na míru tomu páru - třeba o tom jak se potkali atd. Ale tohle jsou generický fráze, který zní jak kdyby to generovala AI taky. Osobně v tom nevidím žádnou přidanou hodnotu, takže buď to nějak přizpůsobit nebo tam klasicky pustit nějakou kvalitní hotovou píseň.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

kolega v tom jede, takze me ted zaplavuje ruznyma verzema nasich dem
ano, muze to obcas pomoct v kreativite, nejake detaily, postupy, ale v okrajovějších žánrech to začíná dost plavat (v našem případě stoner)

čerstvý 5.5 upgrade daleko líp dokaže sledovat dodaný podklad (predtim to bylo dost dobrodruzne)
bubny jsou obvykle velice slusne a zpěv (styl) v anglictine vetsinou výborný (jak se vyjadril jeden zvukar - takhle to český amatér NIKDY nenazpívá)
ale opravdu solidní výsledek si člověk musí doslova vysedět přes mnoho verzí a často to naráží, že si AI "dělá co chce" :)
zkoušeli jsme i pagan metal a to vyplivlo tak brutálně genericky (s)hit, že na MORu bysme byli za hvězdy :)

Uvidime kam se to posune, zatim je to vyborna pomucka (napr. generovani podkladu v danemu stylu na cviceni), nejaka inspirace kreativity, slušné dema (zrovna včera sem poslouchal podcast s Bigglesem, že Tomáš Klus to u nich používá na nástřel dem pro kapelu, no a samozrejme hlavní váha bude v generování srandiček a hudebního smogu za hubičku :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“