KYTAROVÉ MULTI-EFEKTY (ROZCESTNÍK)
Pravidla fóra
Re: KYTAROVÉ MULTI-EFEKTY (ROZCESTNÍK)
Je super, ale jako všechna levné tranzistorové mulťáky potřebuje FRFR výstup nebo zesilovač s možností zapojení do smyčky. Více AI.
Co myslis pod pojmom "FRFR vystup"?

Toto je moderny profiler a modeler, nie zoom 505II. DI out, slucka, expression pedal, ma to vsetko (aj bicie a looper).
Pokial ide o vystupy, vsetky moderne mutlaky maju moznost nastavenia vystupneho zvuku – napr. Studio Direct, Combo/Stack Front/Rear.
Na domace hranie pri nizsich hlasitostiach v panelaku je multak plus FRFR samozrejme najoptimalnejsie riesenie.

Toto je moderny profiler a modeler, nie zoom 505II. DI out, slucka, expression pedal, ma to vsetko (aj bicie a looper).
Pokial ide o vystupy, vsetky moderne mutlaky maju moznost nastavenia vystupneho zvuku – napr. Studio Direct, Combo/Stack Front/Rear.
Na domace hranie pri nizsich hlasitostiach v panelaku je multak plus FRFR samozrejme najoptimalnejsie riesenie.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
napájení 12V by mi trochu vadilo. V tom je ZOOM 505 lepší! :-E
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zadej si do AI, jaký potřebuješ koncový zesilovač pro tranzistorový multiefekt. Uděláš nejlépe, když jí zadáš přímo typ o který máš zájem. Něž jsem si na radu AI pořídil Headrush FRFR-GO Kytarový reprobox, na doma optimální řešení a je to fičák, zkoušel jsem 50W aktivní reprobedny - hrůza, Tranzistorový zesík - hrůza, jediné přes co multiexekt tochu fungoval byl reproduktor Lamax Sentinel2, ale ten má slabý výkon.
Aha, uz chapem. Multak je efekt, nie zosik 
Reprak a zosilnovanie je tema sama o sebe.
Multak vies zapojit do sluchadiel, ampu alebo do monitoru, kazdy ma vlastne charakteristiky a moznosti.
"FR" je v tomto pripade moznost "monitor".
Reprak a zosilnovanie je tema sama o sebe.
Multak vies zapojit do sluchadiel, ampu alebo do monitoru, kazdy ma vlastne charakteristiky a moznosti.
"FR" je v tomto pripade moznost "monitor".
jasně, ať ti to hraje.
Krátke video na YT, Kamil Střihavka v Lucerna Music Bar 28.12.2025 a Petr Henych hraje na Fractal FM9? Jeho video v Kytarové zbrojnici Maťo Mišíka tady zná asi každý, tohle je změna.
Distributor Fractalu pro Evropu G66, má pěkný výběr, „len ta trúba jim chýbá.“
https://www.youtube.com/watch?v=WTGUHsAww64
Distributor Fractalu pro Evropu G66, má pěkný výběr, „len ta trúba jim chýbá.“
Tak a Nux MG30 ma uz k dispozicii novy firmver, okrem ineho, s moznostou nahravania NAMov.vintager píše: 9.12.2025 9:16 Funny enough, dnes uz tak trosku dedusko Nux MG30 (prisiel na trh v roku 2019) dostane o chvilu novy firmver (V6) a bude mat citanie NAMov.
Import NAM profilů vypadá "papírově" dobře, ale bohužel ty mulťáky mají výrazně horší zvuk než stejné profily na kompjutru - výpočetní výkon nejde občurat. Viz nějaké influtesty na YT, nejsi první, koho to zaujalo. Třeba to časem vylepší.
| Cruel YT | Cruel sptf
Ale za ním jsou vidět dva kytarové aparáty, Suhr half-stack a Marshall kombo. Takže FM9 má nejspíš jen místo krabiček?cid píše: 3.02.2026 23:05 Krátke video na YT, Kamil Střihavka v Lucerna Music Bar 28.12.2025 a Petr Henych hraje na Fractal FM9? Jeho video v Kytarové zbrojnici Maťo Mišíka tady zná asi každý, tohle je změna.
Distributor Fractalu pro Evropu G66, má pěkný výběr, „len ta trúba jim chýbá.“![]()
ja si prave rikal, jak z toho levnyho chipsetu vyoptimalizovali NAM...trochu jsem s nim experimentoval a do napriklad bezne dostupnych controlleru na bazi STM32H7 (na nemz beha opravdu spousta kytarovych digi reseni) to jde nacpat jen s opravdu velkyma kompromisama, napriklad masivnim zkrouhnutim toho modelu. ten valeton s NAM podporou vysel zrovna v dobe, kdy jsem sefovi napsal, ze narvat NAM do teto platformy znamena obri ustupky v performance a ze to spis nejde, takze si dobre pamatuju ty pocity, s jakejma jsem to oznameni cetlcherreda píše: 10.02.2026 10:34 Import NAM profilů vypadá "papírově" dobře, ale bohužel ty mulťáky mají výrazně horší zvuk než stejné profily na kompjutru - výpočetní výkon nejde občurat. Viz nějaké influtesty na YT, nejsi první, koho to zaujalo. Třeba to časem vylepší.
Ja ten Nux MG30 multak aj realne par rokov vlastnimcherreda píše: 10.02.2026 10:34 Import NAM profilů vypadá "papírově" dobře, ale bohužel ty mulťáky mají výrazně horší zvuk než stejné profily na kompjutru - výpočetní výkon nejde občurat. Viz nějaké influtesty na YT, nejsi první, koho to zaujalo. Třeba to časem vylepší.
Zvukovo je oproti trebars Zoomu G5n atd. o 3 triedy lepsi. Malo to na tu dobu silny procak a cenovku 200 eur. Urcite tam je kompromis v Name, tych samplov je tam 1024 namiesto 2048 (neviem presny nazov tej veliciny).
Na doma je to ale super multak, ma to dynamiku, IRka... Este som tie Namy na nom neskusal, mozem neskor porovnat s PC.
Fořte - můj neověřený odhad je, že starý pedalboard má připravený pod Fractalem, kdyby „něco“ a stejně tak pro starou variantu se Suhrem. Vypadá to, že by stačilo přesunou stojan s mikrofonem k bedně Suhru, možná je odchyceno první vystoupení s FM9? Kytaru má v této variantě připojenou kabelem a Fractal jede zřejmě do FX DSL. Pamatuji, že kombíčko JCM900 (Dual 2x12 50W efekty jsem neměl) mně na podiu neřvalo, ale vzduch se „divně“ chvěl (dnes to je headroom?) a prkna podia také. Nejedná se o zpětnou vazbu, že by to houkalo, ale když jsem měl sólo, nebo i crunch, tak ten zvuk prý rozechvívá struny, má to sustain, dynamiku a jede bez komprese. Tenkrát jsem to nevěděl, ale užíval jsem si to bohatě, kytara prostě „táhla“, ale prává ruka byla rozhodně potřeba, jako Rockman X100 to nebyl, to ostatně znáte. Netuším, zda se toho dá docílit bez lamp s FRFR, tohle už jde mimo mě, ale zajímá mě to. Možná je to důvod proč to s klasickým aparátem Vai, Satriani a další používají, nevím...
Fractal „stačí“ Satrianimu a Steve Vai si také nestěžuje:) Když si dáte equipboard Steve Vai, tak pod Fractalem se dá rozkliknout krátký zajímavý komentář Vaie k Fractalu.
Jako spokojený příznivec Valetonu GP-5, který už pro zábavu do toho nehodlá sypat velké peníze jako dříve a preferuje minimalizaci, jenom upozorním, že přichází nový model Valeton GP-180 (bude snad do 5000Kč), GP-50 je stejný jako GP-5, ale má víc ovládacích prvku. Vlajková loď GP-200, má lepší vybavení, ale konfigurace pro NAM je tam tak dodatečně „dotlačená" firmwarem(v1.7), ale GP-180 už je na NAM stavěný, je moderní koncepce a má výkonný prcesor
. No, uvidím, já už nikam nespěchám, ale jako mozek celé sestavy (PA, podklady a multieffect) by se mně hodil 
Fractal „stačí“ Satrianimu a Steve Vai si také nestěžuje:) Když si dáte equipboard Steve Vai, tak pod Fractalem se dá rozkliknout krátký zajímavý komentář Vaie k Fractalu.
Jako spokojený příznivec Valetonu GP-5, který už pro zábavu do toho nehodlá sypat velké peníze jako dříve a preferuje minimalizaci, jenom upozorním, že přichází nový model Valeton GP-180 (bude snad do 5000Kč), GP-50 je stejný jako GP-5, ale má víc ovládacích prvku. Vlajková loď GP-200, má lepší vybavení, ale konfigurace pro NAM je tam tak dodatečně „dotlačená" firmwarem(v1.7), ale GP-180 už je na NAM stavěný, je moderní koncepce a má výkonný prcesor
Tak som sa konecne dopracoval k tomu porovnat identicke Namko(-a) na PC a na multaku MG30. Vysledok je, ze ten sound nie je rovnaky (v „teorii“ by mal a mohol byt rovnaky). Rozdiel bol najma v EQ krivke pri flat nastaveniach. Multak mal menej basov a stredov, ten zvuk bol taky „vykuchany“. Po dorovnani EQ na multaku sa zvuk priblizil asi na 95 %. PC ale urcite zvitazil.cherreda píše: 10.02.2026 10:34 Import NAM profilů vypadá "papírově" dobře, ale bohužel ty mulťáky mají výrazně horší zvuk než stejné profily na kompjutru - výpočetní výkon nejde občurat. Viz nějaké influtesty na YT, nejsi první, koho to zaujalo. Třeba to časem vylepší.
Tu sa ale dostavame ku korenu celeho problemu a debaty: treba si povedat, co je na aky ucel. Multak je jednoduche, prenosne riesenie na koncerty, na domace hranie atd. Hranie cez audio interface cez PC ma urcitu latenciu atd. Multak tu vidim skor ako „okamzitu“ platformu.
Pre studiove recordingove zalezitosti by som isiel formou reampu, nahram si rify, pasaze a potom na to nahodim prislusne namko a doladim.
Celý problém je v tom, že levné multaky konvertuji NAM profily na svoje zjednodušená řešení. Čím levnější multak, tím víc oj**ana konverze a tím horší zvuk. Přesně jak stojí výše: výpočetní výkon nejde ocurat.
Naštěstí ten výpočetní výkon už dnes není drahej a záleží jen na ochotě výrobců, aby implementovali plnohodnotné NAM profily.
A třeba tahle mašinka to normálně umí a v předprodeji za 10k ani není drahá:
https://sonulab.com/stompstationpro-2/
Naštěstí ten výpočetní výkon už dnes není drahej a záleží jen na ochotě výrobců, aby implementovali plnohodnotné NAM profily.
A třeba tahle mašinka to normálně umí a v předprodeji za 10k ani není drahá:
https://sonulab.com/stompstationpro-2/
NAM je v našem světě celkem velká věc, nezaslouží si vlastní vlákno?
Díky za report.vintager píše: 24.02.2026 10:40Tak som sa konecne dopracoval k tomu porovnat identicke Namko(-a) na PC a na multaku MG30. Vysledok je, ze ten sound nie je rovnaky (v „teorii“ by mal a mohol byt rovnaky). Rozdiel bol najma v EQ krivke pri flat nastaveniach. Multak mal menej basov a stredov, ten zvuk bol taky „vykuchany“. Po dorovnani EQ na multaku sa zvuk priblizil asi na 95 %. PC ale urcite zvitazil.cherreda píše: 10.02.2026 10:34 Import NAM profilů vypadá "papírově" dobře, ale bohužel ty mulťáky mají výrazně horší zvuk než stejné profily na kompjutru - výpočetní výkon nejde občurat. Viz nějaké influtesty na YT, nejsi první, koho to zaujalo. Třeba to časem vylepší.
Tu sa ale dostavame ku korenu celeho problemu a debaty: treba si povedat, co je na aky ucel. Multak je jednoduche, prenosne riesenie na koncerty, na domace hranie atd. Hranie cez audio interface cez PC ma urcitu latenciu atd. Multak tu vidim skor ako „okamzitu“ platformu.
Pre studiove recordingove zalezitosti by som isiel formou reampu, nahram si rify, pasaze a potom na to nahodim prislusne namko a doladim.
Zvuk v mulťáku určitě nebude "vykuchaný" jen v rámci equalizace, ale je fajn, že se Ti to daří nějak dotahat k PC vzorku.
| Cruel YT | Cruel sptf
zajimalo by me, proc ma ten fractal fm3 vlastne tak malej vypocetni vykon (je to mk.1) kdyz dneska kazdej levnej mobil a nebo graficka karta maj obrovskej vypocetni vykon ... Porad ale docela zajimave ... hraju hodne (nejvic) s tim Mooerem Prime P2 coz je uplna sracka, ten nema ani ukazatel cpu loadu, a tam neni zadnej zasadni problem s presetem i kdyz obsahuje vlastne stejne bloky jako fractal, kterej skyta na 78%cherreda píše: 10.02.2026 10:34 Import NAM profilů vypadá "papírově" dobře, ale bohužel ty mulťáky mají výrazně horší zvuk než stejné profily na kompjutru - výpočetní výkon nejde občurat. Viz nějaké influtesty na YT, nejsi první, koho to zaujalo. Třeba to časem vylepší.
Nejde o to, jaké bloky obsahuje, ale jaké algoritmy daný blok obsluhují/zajišťují. Fractal je charakteristický tím, že jejich modeling je velmi detailní a přesný na úrovni jednotlivých součástek (White Box nebo nebo component level modeling). Dokonce si můžeš volit, jak moc detailní ten modeling je a podle toho může třeba reverb žrát velmi různé množství dsp.
Mooer je buď Black Box modeling nebo Grey Box (AI vysvětlí rozdíl) a nikdo se moc nepáře s tím, jak moc dobře to hraje nebo jak věrný ten modeling je... Také i na podstatně slabším hardwaru to vypadá, že "stejné" bloky žerou min dsp.
Mooer je buď Black Box modeling nebo Grey Box (AI vysvětlí rozdíl) a nikdo se moc nepáře s tím, jak moc dobře to hraje nebo jak věrný ten modeling je... Také i na podstatně slabším hardwaru to vypadá, že "stejné" bloky žerou min dsp.
Placka tomu rozumí víc, určitě to je hodně o složitosti algoritmů, Fractal je jinde, ostatně to jistě je slyšet.
Já se svým presetem pro JP7 - takže 2 separátní cesty (1. elmag / 2. piezo) - vydojím QuadCortex na maximum, že už mi ani do jedné cesty nejde přidat náročnější efektový blok, příp. je spousta efektů uvnitř bloků už rovnou neaktivní.
Ale i tak aspoň QC furt scény plynule přepíná bez dropoutů, velmi cajk.
Předtím jsem měl Fractal AX8 a ten byl na tom hůř - jel jsem dvoucestné presety taky na maximum CPU a při nastavování jsem se hodně popral s už pro mě neakceptovatelně výraznými dropouty mezi scénami - různě jsem preset košatil a operoval se smyčkami a X/Y atpod., ale fakt to prodlužovalo přepínání scén, musel jsem hodně ubírat, např. o reverbu už jsem si mohl nechat leda zdát.
Mám vyzkoušené, že to co mám v presetu v QC, by mi FM3 nedovolil (ostatně ani by mi nestačily 3 ftsw). Musel bych si pořídit FM9, ten by to dal.
| Cruel YT | Cruel sptf