Snímání celé zkušebny

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
lt.dan

Snímání celé zkušebny

Příspěvek od lt.dan »

Ahoj,

mam takovy dotaz, da se podle vas "micnout" cela zkusebna, aby kapela pri prichodu zapnula cudlikem recording a na odchodu mela klidne jeden soubor (wav, ogg, etc..) kde bude zaznam z cele zkousky ? Podilim se tedka na vzniku jedne zkusebny a chceme tam mit moznost proste jednim cudlikem nahrat celou zkousku ... Resp. ona se micnout da, jak by jste na to ale sli a rekneme jake mikraky by jste pouzili ..

Ja predpokladam ze se tu musi udelat na 3 mikraky (vic ne) pricemz v zakladu pri ctvercove mistnosti s bicima v rohu a s PA na zpev ve dvou rozich po stranach bude jeden mikrak mirit na jednu stranu (PA, kytara), druhej mikrak na druhou stranu (PA, kytara/basa) a jeden mikrak jeste specialne na bici ? Samozrejme musi se vychytat kde presne ty mikraky budou, asi jim dat jeste nejakej difuser (tlumeni) .. Ale v zasade by tohle mohlo jit ?

diky
Trevor
Odborník

Re: Micnuti cele zkusebny

Příspěvek od Trevor »

Ahoj, trochu OT
Ale proč takové patvary, snímání,nahrávání ve zkušebně, jde to napasat X tvary.
Nejen že se z toho zvedá žaludek,ale vyhledávat potom na foru něco takového je za trest...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno......jako jedna koule by nestačila? Já bych se ze zkušebny asi víc jak s jednou stopou nepatlal....

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 20.03.2026 23:12, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

jednou kouli to proste neudelas ... jde o to, ze nechces tech mikraku moc, to potom dela problemy ... myslim, ze 3 je presne ten spravnej pocet ... my kdyz jsme driv nataceli demac, tak to bylo dohromady ve zkusebne na zivo a ten zvuk byl OK (na dnesni pomery strasnej :D a drevackej)

mame cvercovou zkusebnu a ve dvou rozich je tam PA se zpevem a dalsima nastrojema .. na jedne strane u PA je kytara a na druhe strane u druheho PA basa a druha kytara ... ty potrebujes jednu SM57 namirit na jednu stranu, druhou SM57 namirit na druhou stranu a pak by bylo jeste optimalni dat tu trojku jako doposlech na ty bici (asi nad ? a nebo naopak na zem ? o.O - tady fakt nevim a rad si necham poradit)
Pawlik

Re: Snímání celé zkušebny

Příspěvek od Pawlik »

Už jsem jednou popisoval jedno staré řešení, ještě z analogového věku. Tehdy jsme nahrávali na kazetu, na postarší, z druhé ruky, nicméně slušný tape deck, tuším Aiwa, přičemž mikrofony byly předzesílené vyřazenými vstupy z dobrého mixpultu (původně 24 vstupový Allen & Heath Brenell, z půlky sedmdesátých let, jenže už "mechanicky ojetý", takže se "resuscitoval" downgradem na 12 vstupů - těch bezchybných - a " zbytek" se použil takhle různě), pak jsme to doladili ještě umístěním dvoukanálového kompresoru Houdek (taky minimálně z třetí ruky za pár stovek) do insertů.
Mikrofony jsme používali dva, takové ty "kovové Tesla", na svou dobu ne úplně špatné, vlastně byly poměrně dobré, akorát pro "běžné zvučení" už méně vhodné - hlavně proto, že měly DIN konektory (takže člověk musel mít pro ně zvlášť kabely) a byly náchylnější k chytání vazby. Měli jsme je zavěšené ze stropu, na držácích, které byly taky "zrecyklované" ze starých polorozpadlých tuším Tesla nebo Delicia stojanů. Výsledky byly poměrně dobré, před pár lety jsem jednu z těch kazet našel a kupodivu se to dalo docela poslouchat, i po těch letech...
Mělo to akorát tři háčky, které jsme museli postupně vyřešit:
1. Akustika zkušebny. Ta byla "naše" (dodnes existuje, zkouší tam další generace, protože je v "nemovitosti bicmena" a jeho syn hraje taky na bicí) takže jsme mohli dělat úplně cokoliv. Práce to stálo dost, peněz výrazně méně - protože když víš co a jak, nemusíš investovat do předražených "speciálních akustických materiálů".
2. Rozestavění aparátů a bicích, jejich nastavení atd. Tedy aparatury rozestavit tak, aby hrály jak do prostoru, tak i do mikrofonů, nastavit tak, aby se nesnažily navzájem přeřvat... A akusticky "vyřešit" bicí. Tajný tip (opsaný z jednoho z prvních čísel časopisu Muzikus :D ): mezikruží, vyřezané z měkkého, ale těžkého papíru (ideální se ukázal papír na výrobu těsnění pro automechaniky) položené na vrchní blány.
3. Najít správné polohy a orientace mikrofonů v prostoru. My je měli pod stropem, ale co nejdál (ale tak, abychom je netrefili hlavou) a nepoužili jsme žádný zavedený systém (A-B, X-Y, ORTF...) prostě jsme jenom docela dlouho laborovali s pozicí a natočením. Ono totiž třeba umístění mikrofonu trochu blíže k jednomu aparátu a přitom otočení jeho osy směrem na jiný aparát dělá v kombinaci s podobně, ale jinak umístěným a otočeným mikrofonem docela zajímavý prostorový efekt.
Sežralo to docela dost času a práce s tím nastavováním, ale pak už to bylo opravdu "jednočudlové" (rec/pause) a nafurt, protože jakékoli balení a odjezd na hraní se toho netýkal, zůstalo to prostě na místě a po návratu jsme ty nástroje a aparáty postavili zpět na ty samé místa.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No já nevím, záznam ze zkušebny nemá žádné extra zvukové ambice a nějak mi nepřijde, že by v tom malém prostoru byly (třeba) 3 majky extra výhoda oproti jednomu uprostřed. Ale nezkoušel jsem. Jen usuzuji na základě zkušeností obecně.

Když to bude zvukově nevyvážený, bude tam bordel. Nahraný do 3 mikrofonu. Když to bude zvukově vyvážený, musí to v pohodě nabrat jedna koule.

Ale jak myslíte. Za mě bude potenciál slyšet i z jednoho majku. Včetně chyb. Jak píšu - nevěnoval bych tomu moc péče, protože to je interní věc. Pokud to chcete seriózněji, tak pak samozřejmě ano, ale zase by to chtělo pak jiný prostor a jiný počet mikrofonů než 3. Nedává mi to takhle moc smysl.

Ale hlavní je, aby to bavilo.

P.

Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nahravadlo treba od Zoomu se zabudovanym stereomikrofonem, postavit zhruba doprostred a hotovo. Delame to takhle a na pracovni nahravku uplne staci. Stoji to par korun, dava to na kartu wav nebo mp3.
Hraju výhradně na šrot.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jak píše Abu. Dnes už bych to nejspíš řešil takhle, možná maximálně připojením nějakých externích mikrofonů (to jejich umístění dělá opravdu hodně).
Nicméně základ je akustika zkušebny a zvukové vyvážení kapely. Jinak z toho bude přes veškerou snahu "jedna zvuková koule".
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

my takhle i driv nahravali demac ... jde o to, jak mas udelanou zkusebnu ... ty mikrofony jsou krute smerovy a vyznamne potlacujou zvuky ze stran a nebo nedejboze zezadu ... My mame ve zkusebne realne 3 mista kde se deje zvuk (rekneme ze zkusebna je mistnost 6x5m se vstupem vpravo na jizni stene)

1) bici mame v SZ rohu natoceny diagnonalne doprostred - bicman jede z mixu na sluchatka
2) basak je pod bicima na Z stene (davame vzdy basaka k bicmanovi)
3) v JZ rohu je PA1 kam jde zpev a jakekoliv dalsi zvuky, ktere prolejzaj mixerem
4) na jizni stene na leve polovine rhythm guitar .. takze je tam vlastne takovej trojuhelnik - basa, PA1, kytara1
5) na severni stene nalevo je lead guitar
6) trosku v pozadi v SV rohu je PA2

ten smysl zkusebny je takovej ze kazdej si tam hleda nejakej flek aby se dobre slysel a vlastne da se tam najit misto na kazdej nastroj, abys ho slsel .. jsou tam 3 hlavni zdroje zvuku - bici na SZ, JZ roh kde je PA a kolem neho basa a kytara a pak S stena kde je uprostred trochu nalevo druha kytara a v SV rohu PA2 ..

takze logika tech trech mikrofonu je

1) jeden mikrofon - ten hlavni je namiren na JZ
2) druhej mikrofon je namirenej na SSV (lead guitar a doposlech PA2)
3) treti mikrak by mel bejt nad bicima na doposlech bicich ...

Jsme to zkouseli i na jeden mikrofon, me pripada, ze to nefunguje dobre .. tohle je docela ultimatni reseni ze kteryho se da dostat i nejakej docela slusnej zvuk (ze to fakt zni minimalne jako demac z 90s)

edit: sm57 jsme ale tenkrat nemeli .. nejsem si jistej, jestli to s nima pujde .. oni maj asi nejakej jen velmi kratkej dosah
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ale to víš, že to s nima půjde. Jsou to úplně normální "univerzální" dynamiky, směrovost mají výraznější hlavně na vyšších frekvencích (ale to se dá právě docela dobře využít). Dneska bych si na to vzal spíš nějaké kondenzátory, ale pro tyhle účely to není až tak kritické.
José

Příspěvek od José »

Pavlim navrhovaná koule (tedy kulová charakteristika), říká že ten majk právě směrovej není. Na prakticky všech nahrávátkách jsou dva majky s kardioidní charakteristikou (směrovějši ledvina) v x\y uspořádání (překryv ledvin uprostřed), jak radí ostatní vzal bych to. Sám mám od ledna X-Vive a zatím bez problému, ale nabíral jsem jen náš koncík od místa zvukaře, do zkušebny se mi ho ještě nepodařilo donést (tam máme záznam po šavlích).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, nebo tak. Pořád je to ale jednoduchý záznam do jedné stopy, žádné štráchy s tím 😃😃😃

P.

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já reagoval na ty lt.danem zmiňované SM-57, to jsou "ledviny". To ty naše "stříbrné Tesly" byly taky. Rozestavit po zkušebně aparáty (před tím tu zkušebnu akusticky "udělat", samozřejmě) a pak najít správné pozice a orientace mikrofonů jako určitě nebylo "hup na krávu a je tele", ale výsledek stál fakt za to. Na tehdejší dobu určitě, vůbec jsme se nestyděli poslat sem tam nějakou kazetu někam do klubu jako demo - a asi bych se nestyděl ani dnes.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Abu píše: 21.03.2026 12:26 Nahravadlo treba od Zoomu se zabudovanym stereomikrofonem, postavit zhruba doprostred a hotovo. Delame to takhle a na pracovni nahravku uplne staci. Stoji to par korun, dava to na kartu wav nebo mp3.
Mám s tím dlouhodobé zkušenosti. Pokud je ve zkušebně dobrá akustika a máte dobře nastavené hlasitosti a pozice jednotlivých nástrojů, tak je to (podle mě) nejlepší řešení.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

rotten77 píše: 23.03.2026 7:55 Mám s tím dlouhodobé zkušenosti. Pokud je ve zkušebně dobrá akustika a máte dobře nastavené hlasitosti a pozice jednotlivých nástrojů, tak je to (podle mě) nejlepší řešení.
ja si myslim, ze by to melo jit v pohode .. driv se takhle nahravalo nazivo demace .... jedinej rozdil oproti tomu co rikate je, ze my ty mikrofony pouzijeme 3 ... nebyl jsem si jistej u tech sm57 ... v nasem kapelnim vybaveni mame nejake sm57 a sm58 taky ... je tam jeste neco jinyho, to ale budou docela vraky .. ja si tak trosku myslim, ze ten zvuk bude nakonec prekvapive dost dobrej (trosku tam jeste vychytame nejake difusery kdyby to bylo potreba, apod)

abych nekecal, mozne jsme ty sm57 meli uz pred tema 20+ lety ... tenkrat jsem to ale neresil ja takze fakt nevim ...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

iphone nebo jinej lepší mobil a je to dostačující a navíc ještě s videem. Dřív jsem nahrával stopy a míchal a pak jsme skončili u tohoto a na nahrávání zkoušek je to úplně cajk.
Po cestě domů nám zpěvák v mobilu ořízne začátek a než dojedu domů, mám to ve WhatsAppu...
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

my to chceme trochu sofistikovanejsi a v ramci moznosti co nejlepsi ....
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Tak potom ale musíš sbírat každý nástroj zvlášť. Ze tří mikrofonů nic moc hezkýho nesmícháš a už to bude dost práce.
Samozřejmě můžeš zkusit nějaké hybridní varianty jako třeba nabrat prostor a k tomu přimíchat, co chybí (typicky zpěv). Jenže s tím je už dost drbačka a otázka je, jestli to stojí za to, když to je stejně nahrávka ze zkušebny s chybama atd.
My jsme po různých experimentech skončili s tím, že nahrávky ze zkoušky se dělají na mobil - čistě pro interní účely, a až je song hotový, nahraje se po stopách, aby si to mohli poslechnout lidi. Hybridní varianty se ukázaly jako méně efektivní.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

tak ja predpokladam, ze to jde cely do jednoho mixu a ty to beres najednou .. Ty 3 mikrofony ti umozni to vylevelovat tak, aby to znelo dobre ... nemel by s tim bejt zadnej problem .... proste do mixu jdou 3 line in a z mixu jde jeden zmixovanej out ... nechapu vetu
vasekh píše: 25.03.2026 9:22 Tak potom ale musíš sbírat každý nástroj zvlášť. Ze tří mikrofonů nic moc hezkýho nesmícháš a už to bude dost práce.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No - pardon - nechápeš jí, protože prostě v tomhle nemáš zkušenosti. Už jsme víceméně popisem zabrali pomalu celiu jednu dvacítku příspěvků :-) takže obecně vzato s tím BUDE problém, protože místnost a přeslechy. Každý z těch mikrofonů ti bude stejně brát všechno, byť s jinou intenzitou. Ale bude. Takže s tím "levelováním" to zase tak slavné fakt nebude.

Proto pro zkušebnový záznam vychází nejlíp a nejjednodyšeji mono/stereo stopa z místa, na které se vyladí vzájemné poměry hlasitostí.

To tvoje "sofistikovaněji" jde udělat - ale ne při hře všech najednou. Leda by to byla poněkud větší zkušebna, kde byste mohli mezi sebe ještě dát různé paravany výrazně omezující ty vzájemné přeslechy.

A do mixu právě nejde 3 line-in, ale 3 mikc-in :-) kdyby tam šly 3 line-in, tak se dá nahrávat i v koupelně (bez vlivu na zvuk).

Ale jako jestli máte ty mikrofony, tak si to fakt vyzkoušejte a uslyšíte sami. Třeba vám to tak bude vyhovovat,m ale já jsem přesvědčený (a vidno, že nejen já), že to nebude nic tak extra a spíše i horší než ten stereo záznam na X-Y.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 26.03.2026 20:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu. :-)

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“