Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Pravidla fóra
Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
To mě mrzí, že tady si nerozumíme. Já mám třeba z minulosti rád Ministry. US industrial metal, vnějškově symbol absolutní kritiky establishmentu. Hlavně ve videích. Ale když si hodím do překladače jejich texty, hlavně ty starší, je to vše metafora, náznak, šifra. V novějších už Jourgensen taky politikaří a pranýřuje, ale jen někde.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hehe. Ve své podstatě je text to poslední, co by mě zajímalo. Ale já jsem jen jeden z davu 
P.
P.
- Hiddenplate
- Kontaktovat uživatele:
zkusil jsem umělou inteligenci k vyprodukování skladby...
počítá se to jako vlastní nahrávka když vlastně každej prompt v AI je vlastně taky originální na osobu?
dokáže k tomu někdo říct víc? dokážu to použít... neumím to logicky popsat... pomůžete mi s tím přátelé?
vymyslet nejaky logicky navaznosti promptace?
počítá se to jako vlastní nahrávka když vlastně každej prompt v AI je vlastně taky originální na osobu?
dokáže k tomu někdo říct víc? dokážu to použít... neumím to logicky popsat... pomůžete mi s tím přátelé?
vymyslet nejaky logicky navaznosti promptace?
Definuj pojem "vlastní nahrávka" 
Osobně nemám představu, jak moc do detailu se to promptuje a kolik se nechává AI volného prostoru.
Navrhoval bych pro AI hudbu vlastní téma, protože je něco úplně jinýho než klasický nahrávání a míchání. Sice se v tom nevidím, ale rád se dozvím, jak to funguje (a určitě nejsem sám).
Osobně nemám představu, jak moc do detailu se to promptuje a kolik se nechává AI volného prostoru.
Navrhoval bych pro AI hudbu vlastní téma, protože je něco úplně jinýho než klasický nahrávání a míchání. Sice se v tom nevidím, ale rád se dozvím, jak to funguje (a určitě nejsem sám).
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když poskytneš AI softwaru tebou vytvořený podklad ve formě demo nahrávky a ono ti to jen udělá "cover", kde definuješ jasně co za nástroje tam má použít, případně i co mají dané nástroje hrát (buď popíšeš promptem, nebo nahraješ audio), pak ti AI udělá aranži, mix, master, atd... můžeš se domnívat, že jsi stále tvůrcem. Ale zde přichází do hry licenční ujednání s vlastníkem AI. Někde přechází práva za výtvor majiteli AI, jindy, pokud si platíš placenou verzi, můžeš mít práva na daný výtvor, ale plně zodpovídáš za to, že tvůj výtvor není plagiát. Ale ta problematika je určitě hlubší a hlavně v podstatě zatím neprozkoumaná po právní stránce.
Vydávat AI hudbu za svou jen na základě promptu (byť sebeprecizněji zadaného) bych já osobně neuznal. Výtvor je dílem umělé inteligence.
Vydávat AI hudbu za svou jen na základě promptu (byť sebeprecizněji zadaného) bych já osobně neuznal. Výtvor je dílem umělé inteligence.
čau, chci se zeptat. Obecně, když se nahrávají kytary do sterea, tak se nahrávají dva identické zvuky (nastavení zesilovače, mikrofony, repráky), nebo spíš jiné nastavení, popř. jiné kytary aby to byl podobný, ale ne stejný zvuk? Já jsem to dělala tak, že na 95% jsem měla stejný zvuk. Možná jsem trochu na jedné straně ubrala středy, nebo výšky. Teď jsem zkoušela dvě kytary do sterea s dost jiným nastavením "zesilovače" a IR (používám simulace) a mám pocit jakoby se ten zvuk rozšířil a líbí se mi to.. Jak to je? Dělá se i to, že na obě strany se třeba nahraje zvuk jiných hlav, repra a tak?
Pokud je mi známo, tak se nahrávají dvě stopy s identickým nastavením. To stereo, prostor udělá kytarista, který nikdy nenahraje totéž stejně-přirozený chorus. Umí to napodobit některé pluginy (Stereoizer ...) a krabička TC electronic Mimique. Kamarát deathmetalista jí začal používat po odchodu kolegy, má na pódiu 2 apce připojené ke 2 výstupům Mimiqua a "simuluje" kolegu.
V naší kapele je to jinak, i když občas hrajeme unisono, jsme reální 2 lidé, takže to takhle striktně neoddělujeme. Sterea mám tak 75% a zvuky a většinou ani riffy nejsou totožné.
P.S.: Nevím jak u tebe, ale i když si nastavím do obou kanálů stejný zvuk, přesto to slyším z každého repra (sluchátka) jinak. Nevím, jestli je to nestejností aparatury, spíš to přičítám poškozenému sluchu.
video, čas 1:50
V naší kapele je to jinak, i když občas hrajeme unisono, jsme reální 2 lidé, takže to takhle striktně neoddělujeme. Sterea mám tak 75% a zvuky a většinou ani riffy nejsou totožné.
P.S.: Nevím jak u tebe, ale i když si nastavím do obou kanálů stejný zvuk, přesto to slyším z každého repra (sluchátka) jinak. Nevím, jestli je to nestejností aparatury, spíš to přičítám poškozenému sluchu.
video, čas 1:50
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torste, díky, jen pro jistotu jsem se ptala. Vždy jsem to tak dělala a dneska jak jsem zkoušela všechno možný, tak jsem zapochybovala, jestli to nějak od počátku nedělám špatně:D. Protože jsem si jen tak zkusila dva jiné zvuky a najednou mi to tam prostě sedlo. Proto ta pochybnost. Asi jen náhoda.
TaPetra: my jsme taky nahrávali dvakrát úplně to samé, stejná kytara, aparát, nastavení... To bylo ještě v klasickém analogovém studiu, takže jsme hodně experimentovali se snímáním (klasicky jsme brali na dva mikrofony, jeden u bedny, jeden bral odraz od lamino desky cca 3 metry od bedny), docela zajímavě znělo třeba kontaktní mikrofon do jednoho kanálu, odraz do druhého s u "dublu" opačně - ale na to jsme většinou měli trochu málo stop. 
To s tím odlišným nastavením zvuku pro dvě stejné kytary jsem nedávno zkoušel (clean zvuk+ univibe, druhá kytara univibe trošku rychlejší a úplně malinko jinak středy) a samotného mě překvapilo, jak dobře to dohromady znělo. Takže asi dost záleží na muzice jako takové a celkovém zvuku kytary. Po téhle zkušenosti bych se tomu nebránil, ale nejspíš se o to nebudu "apriori snažit za každou cenu", ono to bude jako s tím snímáním odrazu od desky - někdy to sedne a někdy ne.
On ten odraz od desky je taky docela "zrádná" věc. To že někdy to zní dobře a jindy ne je imho dáno tím, že mikrofon u desky, když bere ten odražený (a slabší) signál musí mít víc gainu, takže kromě posunuté fáze se tam začne hodně prosazovat přirozený dozvuk místnosti, který u toho "kontaktního" mikrofonu prakticky není.
To s tím odlišným nastavením zvuku pro dvě stejné kytary jsem nedávno zkoušel (clean zvuk+ univibe, druhá kytara univibe trošku rychlejší a úplně malinko jinak středy) a samotného mě překvapilo, jak dobře to dohromady znělo. Takže asi dost záleží na muzice jako takové a celkovém zvuku kytary. Po téhle zkušenosti bych se tomu nebránil, ale nejspíš se o to nebudu "apriori snažit za každou cenu", ono to bude jako s tím snímáním odrazu od desky - někdy to sedne a někdy ne.
On ten odraz od desky je taky docela "zrádná" věc. To že někdy to zní dobře a jindy ne je imho dáno tím, že mikrofon u desky, když bere ten odražený (a slabší) signál musí mít víc gainu, takže kromě posunuté fáze se tam začne hodně prosazovat přirozený dozvuk místnosti, který u toho "kontaktního" mikrofonu prakticky není.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pokud budu zkoušet rozdílný zvuk do L/R, tak budu vždy střídat pozice (LR vs. RL) a poslouchat, jestli to v obou případech zní tak dobře, jak si představuju.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano. Chapci píší správně a i pár postřehů navíc
tzv. "dual-tracking" pro zmohutnění (pseudo-stereo) zvuku se dělá s identickým nastavením a vše vlastně udělají vázové posuny, které jsou proměnlivé v čase. Proto se podobného výsledku jen velice těžko (a myslím, že asi ne se 100% výsledkem) dosáhne při existenci jen jednoho záznamu zpracovávaným různými FX zaměřenými na podobný účel.
Pokud bys měla jiné nastavení pro každý záznam, tak to bude víc o dojmu dvou kytaristů na různých stranách; a to tím víc, čím víc se budou ty zvukové charaktery lišit. Tyhle případy se spíš kombinují v rámci jednoho zvuku s primárním zaměřením na výsledek jinak než po standardním dual-trackingu (viz třeba poznámka Pawlika výše).
P.
Pokud bys měla jiné nastavení pro každý záznam, tak to bude víc o dojmu dvou kytaristů na různých stranách; a to tím víc, čím víc se budou ty zvukové charaktery lišit. Tyhle případy se spíš kombinují v rámci jednoho zvuku s primárním zaměřením na výsledek jinak než po standardním dual-trackingu (viz třeba poznámka Pawlika výše).
P.
oki, díky všem, mám v tom jasno..
- Hiddenplate
- Kontaktovat uživatele:
100% L/R PAN = Wall of Guitars... pak můžeš quadtracking s octaverem na dropy... docela to používám... kytary chytnou pak ještě víc temnoty...
Není to moje, ale Jáchymovi (viz foto) jsem tadyhle nahrál kytary - je to samozřejmě kolovrátek stejně jako "vzor"
, ale docela mě to bavilo.
Preamp Benzin, impulsy moje, lo-fi pazvuky na poctivku analogově přes EHX Tube Zipper, žádná trapná postprodukce v kompu.
Mix/master samozřejmě Jáchym, jak jinak.
Preamp Benzin, impulsy moje, lo-fi pazvuky na poctivku analogově přes EHX Tube Zipper, žádná trapná postprodukce v kompu.
Mix/master samozřejmě Jáchym, jak jinak.
| Cruel YT | Cruel sptf
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Čaute, neviem teraz po rokoch či to bol Rabea Massaad, alebo Tosin Abasi, ale priniesol domov do domáceho štúdia Kemper a tam mal naprofilovaný svoj zvuk Peavey 5150 a Mesu druhého gitaristu zo skúšobne. Nahral L+R do asi bicích nahraných v škúšobni. No a hotový zvuk aj skladbu zmákol do pol hodinky a úplne profi nahrávka a fakt vypalováky. No, veď je to aj pán gitarista.
Ja osobne mám radšej dva rôzne aparáty do L+R. Je to také farebnejšie pri unisono gitarách v nahrávke. Myslím beglajt.
Skúšal som ešte nahrať mono, alebo stereo tretí aparát a dať ho tak úplne potichu, má to tiež svoj posluchový efekt.
Výbornú skúsenosť čo sa týka metalu mám ešte z Avid Eleven Racku, kedy som mal stiahnutý preset aparátu Genz Benz Diablo a ten som nahral gitku palm muting unisono s basou a to vytvorí taký zvuk, jak Metallica, jak keby mali vyleteť repráky z bední
Pritom to hrá aj potichu, to bublanie.
Metal som teraz dlhšie nenahrával, ale naposledy som použil na ten palm muting s basou JVM OD 2 Red z Fractalu a stiahol som výšky a vyžšie stredy + to zosúladil v EQ aby to malo ten bublavý efekt " vyletených reprákov "
Len som dosť nahluchlý, tak to berte s rezervou.
Ja osobne mám radšej dva rôzne aparáty do L+R. Je to také farebnejšie pri unisono gitarách v nahrávke. Myslím beglajt.
Skúšal som ešte nahrať mono, alebo stereo tretí aparát a dať ho tak úplne potichu, má to tiež svoj posluchový efekt.
Výbornú skúsenosť čo sa týka metalu mám ešte z Avid Eleven Racku, kedy som mal stiahnutý preset aparátu Genz Benz Diablo a ten som nahral gitku palm muting unisono s basou a to vytvorí taký zvuk, jak Metallica, jak keby mali vyleteť repráky z bední
Pritom to hrá aj potichu, to bublanie.
Metal som teraz dlhšie nenahrával, ale naposledy som použil na ten palm muting s basou JVM OD 2 Red z Fractalu a stiahol som výšky a vyžšie stredy + to zosúladil v EQ aby to malo ten bublavý efekt " vyletených reprákov "
Len som dosť nahluchlý, tak to berte s rezervou.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
cherreda: Je to skvělý, pochopotelně hlavně zvuk, ale i text! origoš jsou Ramm?
čau, můj další pokus a tentokrát jsem se snažila o HC, něco na způsob kapely Incendiary (asi to nikdo neznáte). Vím, že jejich zvuk dělá asi hodně přepálená basa ve výškách (jak to tam chrastí ta basa pořád) a ten můj pokus zní zvukově jinak, ale překvapuje mně třeba to, jak zvuk "profi" metalových kapel zní ploše. Nevím jak jinak to popsat, ale možná je tam moc komprese, aby to bylo co nejvíc hlučné?
Incendiary:
https://www.youtube.com/watch?v=l0AoMOl ... rt_radio=1
Můj pokus:
https://voca.ro/1jomo3zrocvP
Incendiary:
https://www.youtube.com/watch?v=l0AoMOl ... rt_radio=1
Můj pokus:
https://voca.ro/1jomo3zrocvP
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
U mě dobrý.
Jenom tam, krom těch hopsavých pasáží, hc moc neslyším, ale třeba to změní křikloun.
Jenom tam, krom těch hopsavých pasáží, hc moc neslyším, ale třeba to změní křikloun.
Indenciary jsem neznal (kapánek mimo můj záběr, přiznám se, že víc pobavilo to, co mi odkazovaný playlist nabídl hned na druhém místě
) ale jako jó...
Hned musím dodat, že ten tvůj "podklad" mě vtáhl víc, má to šťávu - ovšem zrovna mi (osobní názor člověka, který není insider v tomhle stylu) právě ta "hopsací" pasáž přímo uprostřed připadá - jak to definovat - taková neústrojná, prostě jako by to bylo vystřiženo a vlepeno odjinud. Na první poslech. Při druhém, když se mi asi podařilo líp "chytit lajnu" už to sedělo lépe. Hlavně až budeš řešit zpěv, tak žádný "křikloun až zvraceč" (to "má každej") . Dokonce bych si tam dovedl představit něco ve stylu Vedder/ mladý Stypka ono to stylem a energii nemá moc daleko od pozdních (a tedy vrcholných, dle mého názoru) MGH. Možná proto se mi to tehdy tak líbilo, všechny ostatní kapely v podobném duchu tam totiž měly právě ty křiklouny až zvraceče, takže to bylo vlastně všechno na jedno brdo.
Hned musím dodat, že ten tvůj "podklad" mě vtáhl víc, má to šťávu - ovšem zrovna mi (osobní názor člověka, který není insider v tomhle stylu) právě ta "hopsací" pasáž přímo uprostřed připadá - jak to definovat - taková neústrojná, prostě jako by to bylo vystřiženo a vlepeno odjinud. Na první poslech. Při druhém, když se mi asi podařilo líp "chytit lajnu" už to sedělo lépe. Hlavně až budeš řešit zpěv, tak žádný "křikloun až zvraceč" (to "má každej") . Dokonce bych si tam dovedl představit něco ve stylu Vedder/ mladý Stypka ono to stylem a energii nemá moc daleko od pozdních (a tedy vrcholných, dle mého názoru) MGH. Možná proto se mi to tehdy tak líbilo, všechny ostatní kapely v podobném duchu tam totiž měly právě ty křiklouny až zvraceče, takže to bylo vlastně všechno na jedno brdo.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Pravda...hardcore Eddieho asi nikdo nemá...to bude originál. XD