Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
TaPetra

Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Příspěvek od TaPetra »

Díky za reakce. Michnov, no a kam by si zařadil to co jsem si nahrála? Zajímá mně co z toho slyšíš- jaký má z toho posluchač dojem. Ono, dneska se ty styly míchají a pokud tomu nedá ksicht právě zpěvák, tak ani nevíš co to vlastne je. Kdysi byl HC punk hlavně o rychlosti, textech, pak to šlo až k metalu- Madball, Hatebreed a třeba i ty Incendiary.
Pawlik, nene, žádný Vedder, bude tam jen řev jako když berou na nože prase:D
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Na rovinu úplně nevím. Asi metal/core. :) Ne např. As I Lay Dying metalcore. Je to jak píšeš s tím zpěvem no.
Já mám HC jako Thick As Blood, Merauder, atak. To tam není moc. :)
Máš k tomu text a představu zpěvu?
*edit: jen jsem tak mrkl, co se uvádí za styl u Thick a Merauder a u obou píšou metalcore...
Takže mě vůbec neřeš. :lol:
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

ten text už píšu, a představa zpěvu- asi něco jako právě ty Incendiary (takové řvaní/scream, spíš rytmické, než melodické), ale chápu, že tady mi to nikdo takhle nenařve a mám pocit, že ani to v češtině nejde. Ale nejak to doklepu.. A s těmi styly. Já mám třeba zafixované jako echt HC třeba Agnostic Front, Madball, Paura (album History Bleeds) a teď Incendiary. A dneska se to hudebně všechno tak míchá, že je vlastně jedno co to je jako za styl. Minule jsem si třeba pustila The Expolited- Beat the Bastards (konec 90´tek) a ono ty kytary a celkově je ten zvuk tak hutný, že než HC punk bych řekla, že je to nějaký metal nebo co.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

U těch Exploited mě to tenkrát strašně štvalo, co si pamatuju, že kolikrát začal song se skoro metalovým motivem a pak to dycky hodili zpátky do toho punk kolovrátku :D... zvukově to byl tenkrát nářez jako ďas.
Mě ty oldskůl kapely nebaví, ale jsou to legendy, jasný.
torst

Příspěvek od torst »

Poslech jsem si předlohu i tvou verzi na PC šustítkách. O instrumentaci se nemusíme bavit, naprosto perfektní, slintám. Ale v tom zvuku ti chybí právě ten basový spodek. To je ta moje stará výtka o "naplněnosti" basskytarového spektra. Ta kapela má vyrovnaný zvuk v celém spektru, středobasy i basy. Tobě ten středovější bass chybí, ten hluboký tam asi bude, ale to šustítka nepřenesou.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

torst, teď jsem si nastavila právě jiný zvuk na basu, dlouho jsem hledala něco použitelného. Nevím kde dělám chybu, mohla bych vytáhnout tu basu někde kolem 500hz, nebo 1000hz, ale mně se to pak nějak nelíbí, moc to "přebíjí" ve zvuku. Teď mám trochu staženo na 500hz, ale třeba 1000 mám na na EQ normálně, možná trochu stažené, ale fakt jen trochu. Všimla jsem si, že postupně možná přicházím i na zvuk basy (co jak nastavit), míň se bojím trochu víc vytáhnout volume a vlastně i třeba zkreslení a tak. Časem se s basou možná naučím pracovat, uvidíme. Uznávám, že ta basa je pro mně oříšek..
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Co se týče ekvalizace basy, je to asi hodně individuální, nicméně nejen mým uším frekvence kolem 400-500 Hz "nedělají dobře". Takže pokud můžu, stahuju je dolů. Možná právě proto některé ekvalizéry, určené pro basu, např Boss (krabičky dvojkové a trojkové řady) mají ostatní pásma klidně více "roztažené", nicméně dva fadery vedle sebe jsou 400 a 500 Hz, aby člověk mohl potlačit tu jednu konkrétní frekvenci a "nedělal díru" v celém pásmu. Například můj oblíbený Trace Elliot na téměř všech preampech má funkci "Pre-shape", což je jakási přednastavená ekvalizace, která zesiluje spodek a vrch,a hlavně poměrně výrazně "vykousne" poměrně úzké pásmo na středech a mám pocit, že je to právě někde kolem 400-500 Hz. Pro mě jedna ze dvou nepřekonatelných vlastností TE, používám prakticky nonstop. Naopak ten 1k mívám spíš zesílený (taky podle nástroje a požadavků) ale rozhodně ho nedávám "pod nulu.
Ono samozřejmě záleží na nastavení všech nástrojů, ale celkově mám pocit, že 1k není tak úplně "kytarová frekvence" (u kytar se jí dává spíš míň, na rozdíl od třeba 2k) takže té base pomůže "vylézt", aniž by škodila.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

Možná je to i v kytarách, že jsou puštěné víc do hloubek, nevím. Každopádně ta předloha to "maso" ve zvuku má a ve tvých nahrávkách, jinak perfektních, absentuje. Já vím, že na kvalitních bednách, sluchátkách to třeba zní dobře, ale tohle je zase deviza šustítek, že odhalí něco jiného.
Píšeš: "bojím se vytáhnout...." Čeho se bojíš? :-P Zkus a uslyšíš, udělej si víc variant projektu, porovnávej.
Muj přístup k base v tomhle žánru je ten z videa O. Englunda výše. Má jí zdvojenou, ale jinak žádný kouzla a hraje mu skvěle.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Pawliku, hezky srozumitelně napsané, díky.
Torste, dlouho hraji na kytaře, dlouho se zajímám o to, jak si nastavit zvuk (vzhledem k záměru a fin.možnostem) a trvá to pořád a pořád to jde líp. A pak jsem dost pozdě přišla na to, že basa je vlastně možná často důležitější než zvuk kytar. Ale na to jsem přišla dost pozdě:D a vlastně až teď se soustředím víc na basu. Předtím i když jsem poslouchala muziku, tak jsem nepřemýšlela nad tím, kde a jak slyším basu, vnímala jsem hlavně kytary, bicí a brala to tak že basa je vlastně jen doplnění basových frekvencí, že jo, občas slyším tu basu hezky nastavenou a líbí se mi, vnímám ji víc, ale neřešila, nezkoumala jsem ji. A v metalu ale ta basa až tak výrazná (rozlišitelná v nahrávce) není a o to hůř se mi s tím pracuje..
ALE, přemýšlela jsem nad tím, jak ploše zní metal hudba (obecně-profi nahrávky) oproti mojí. Mám pocit, že možná je taky u mně problém komprese. Možná bych si mohla zkusit poštelovat nejaký kompresor a "zarovnat", "vyrovnat" ten zvuk trochu víc a tím vlastně vyplnit ten prostor. Protože vážně se až někdy divím jak tupě, ploše, nedynamicky zní často profi moderní metal, punk (ne old school).
torst

Příspěvek od torst »

"A pak jsem dost pozdě přišla na to, že basa je vlastně možná často důležitější než zvuk kytar. Ale na to jsem přišla dost pozdě:D a vlastně až teď se soustředím víc na basu. Předtím i když jsem poslouchala muziku, tak jsem nepřemýšlela nad tím, kde a jak slyším basu, vnímala jsem hlavně kytary, bicí a brala to tak že basa je vlastně jen doplnění basových frekvencí, že jo,"

V tomhle ti naprosto rozumím, před lety jsem se k té base stavěl úplně stajně. Když jsem míchal naše tehdy první "metalové" demo, měl jsem představu, že metloš jsou řezající powerchordy kytar a basa je jen jakési "tušené pozadí". Basák mě tehdy lámal, ať tu basu trošku přidám, ale já nechtěl. Dopadlo to celkem dobře, demo se povedlo, ale té basy mohlo být víc.
Dneska už to beru úplně jinak. Ne, že by byla basa důležitější než kytary, pořád je to "jen" doprovod a kytary budou vždy čitelnější a srozumitelnější, ale už té base dávám větší postor, aby byla s kytarama téměř rovnocená. Náš poslední demáč (s jiným bandem) jsem ušil trochu "horkou jehlou", moc se s tím nepáral, ale o to víc jsem se pak divil, že to hraje asi nejlíp z toho, co jsem kdy míchal a masteroval. Méně je více. :-J

"Protože vážně se až někdy divím jak tupě, ploše, nedynamicky zní často profi moderní metal, punk (ne old school)."

No jo, to je Loudness War, klasika. Někoho to irituje, ale mne se to líbí, resp. ke stylu to patří, resp. líbí se mi, když je mastering nařvanej, ale i tak čitelnej. Pro mě je bible Macabre - Dahmer. Neuvěřitelnej zvuk !!
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ještě k base: těch 400-500 Hz, to je pásmo, které dělá takové ty "škrábavé" zvuky při úderech, to tření kůže špiček prstů nebo nehtů je strašně slyšet, a je to (alespoň tedy mi osobně) nepříjemné. Jenže je tady dilema, nakolik to potlačit, protože to současně pomáhá base "prolézt". Jakožto v zásadě funker, který nehraje zkreslenou basu jsem už kdysi přišel na to, že pomůže paradoxně - zkreslení. Ovšem ne nějaké tvrdé zkreslení, které je opravdu slyšet (a většinou ubírá tomu zvuku na hutnosti, čemuž se zase výrobci různých zařízení snaží čelit mícháním čistého a zkresleného zvuku) ale úplně jemné nakřápnutí někde na středech.
Z levných krabek to krásně umí Valeton Bass Dapper mini (možná i "full verze", ten jsem ale nezkoušel - mini má sice o nějakou tu funkci, kterou nepotřebuju, míň, ale zase má sluchátkový výstup). Co je kouzelné, tak ono to vlastně nekreslí "slyšitelně", alespoň tedy ne slyšitelně přes běžné bedny (a už vůbec ne v celkovém mixu). Když jsem si s tím hrál, tak jsem zjistil, že to zkreslení je opravdu jasně slyšet až přes opravdu kvalitní sluchátka (jinak si ho fakt nevšimnete) a projevuje se až na frekvencích od nějakých 300 Hz výš, takže základní tón zůstává čistý a kreslí to teprve alikvoty a i těm to dělá jenom jakýsi "úplně jemný crunch". A když jsem se na to zaměřil, tak jsem objevil, že to paradoxně dělá i "naprostý etalon čistoty", tedy Trace Elliot. Ještě trochu výš a ještě "jemněji" což možná vysvětluje to, že Trace Elliot platí mezi basáky za aparát, který hraje "křišťálově čistě, ušlechtile" a přesto se dokáže bez problému prosadit v kapele. A k mému překvapení to dělá i verze Trace Acoustic, zřejmě je to jedna z geniálních vlastností přímo vstupní jednotky (protože to dělá i Elf, který má pre-eq Di out, takže hned za tím vstupem) pokud ji "tak akorát" nakrmíte. Těmi dalšími vlastnostmi je nenápadný, ale skvělý dynamický procesing a subsonic filtr (takže zapojení do klasického hifi systému nedochází k viditelnému houpání nebo skákání membrán u basových reproduktorů, což je jinak běžný jev). Řekl bych nicméně, že ten subsonic filtr má slušný i ten Valeton, ale jelikož je to prý jenom obšlehnutý Tech 21 Samsamp, tak jeho velmi výhodný poměr ceny a zvuku dává smysl.
A co se týče ekvalizace basy, má to jistá specifika a třeba klasické korekce na mixu nejsou na to nic moc. Proč? Když si vezmete klasický mix, tak mívá basy na 100 Hz, středy na 2,8k a výšky na 10k. Takže výšky už jsou tam úplně "mimo rozsah", 10k jsou u basy prakticky "supersonik" :D Středy na 2,8k pak vlastně suplují výšky (pokud má mix sweep středy, už se s tím dá "něco dělat", ale pořád je to docela málo) a basy na 100 Hz? Na basu úplně k ničemu. Pokud tomu přidáte, tak místo hutnějšího zvuku to bude akorát "prdět". Ona basa samotná těch frekvencí pod a kolem 100 Hz produkuje docela dost, tu hutnost dodává spíš pásmo 100 až 200, možná 250 Hz, a to "běžný mixpult" zesílit neumí. (Off topic: jsem si vzpomněl na jednu už historickou reklamu a před očima se mi zjevil bílý mix s logem "BĚŽNÝ MIXPULT" někde v klubu :D )
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Kluci, pomalu by jste mohli začít psát nějakou knížku s názvem Pojednání o base..
torst

Příspěvek od torst »

nástřel možné budoucí písně pro kapelu
https://vocaroo.com/1453cZIurSRl
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Právě když poslouchám tu basu u tebe tak si uvedomuji (v částech se zkreslenou kytarou), že i když je ta basa dost nahlas, tak mně to neruší a sekne to tam. Ale, v těch nezkreslených pasážích je ta basa až moc a nelíbí se mi její zvuk (jako guma u trenek:D). Celkově asi klasika to co děláš, takovej mix punk, grunge, který degraduje (asi úhel pohledu) zpěv, který z toho dělá agro. Kdyby to nazpíval fakt někdo kdo umí, tak by to vyznělo jinak (ale chápu, že zpěváci vymřeli).
torst

Příspěvek od torst »

Dík za názor. Té basy je myslím trochu moc celkově. Při současném poslechu bych ji lehce ubral. Ve zkreslených pasážích jsou basy 2, jedna zkreslená. V čistých jsem nechal jen tu první a uznávám, že tam by se asi hodil jiný zvuk. Možná si s tím ještě pohraju a přijdu s novou verzí. Zpěv je pracovní. V kapele to bude zpívat asi náš basák, buď klidná, ten zpívá ještě hůř !
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

co tak zkusit dvojhlas?:D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jako pracovní zpěv a toho basáka dohromady???? To jako vážně? :-D :-D :-D :-D

Pardon za odlehčení, ale musel jsem.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Pavlii, to byl pokus o vtip. A třeba jak já vůbec neumím zpívat, tak bych vám tam ještě mohla přidat třetí- oktávu..
Edit: torste, aby to zase nevypadalo, že to je s tím zpěvem až tak hrozný. Ne, není, třeba lidi co poslouchají Visací zámek si myslím, že ten zpěv zbaští úplně bez problémů a že v ČR je hodně lidí, kteří VZ poslouchají. A tvůj zpěv mi přijde +- něco jako právě VZ.
Naposledy upravil(a) TaPetra dne 7.04.2026 10:42, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Úžasný! Chci to slyšet! :-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

TaPetra. No díky, ale já si to neberu osobně. Se svým zpěvem jsem dosáh celosvětového věhlasu na benešovsku a to je dostatečná satisfakce.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“