Nevím, jak zahrát...
Pravidla fóra
Re: NEvim,jak zahrat.
Jo, to je vlastně secondary dominant. A nelíbí se mi to 
Cože?
Cože?

Cože?
Vybrnkavani pravou rukou z videa
Ahoj, omlouvam se, ze s tim prudim, ale rad bych hral to co tato divka https://www.youtube.com/watch?v=YB4pQSsSdcU a nedokazu rozklicovat, jak to dela... Vim ucrite, ze ma capo na 5. prazci a vim, ze hraje akordy C G D Em... s tim, ze po celou dobu pisne drzi 3. a 4. prst na 3. prazci, 1. a 2. struna (tedy jako plne G)... ale co se mi nedari je rozklicovat co konkretne delaji prsty prave ruky, co palec a ostatni prsty... jestli se to nekomu podari rozklicovat, mnohokrat diky
Řekl bych, že jednoduše střídá prostředník+prsteník naráz a ukazovák. Občas palec bas, když se mění akord.
Využiju tady toho "necro" vlákna a zeptám se znalejších. Ve skladbě Beznaděj od Vitacitu hraje Dodo dva flažolety za sebou v 1:32, tady:
https://www.youtube.com/watch?v=st_HEIM7RrI&t=93s
Ten druhý je D, podle mě hraný na D struně, 5 pražec. Ale jak/kde hraje ten předchozí D#?
Ten druhý je D, podle mě hraný na D struně, 5 pražec. Ale jak/kde hraje ten předchozí D#?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Re: Nevím, jak zahrát...
Ehm, vůbec nehraju tenhle styl, ale ...... nepomůže v tomto případě páka? Mám na pár kytarách tremolo obouzvratně seřízené, na jedné dokonce ho jen mačkám hranou dlaně, páku tam vůbec nemám, tedy jen nadlaďuji ..... lze tedy zahrát tón výš i bez bendingu.
https://www.frontman.cz/kytarove-techni ... -flazoletyfilo01 píše: 22.08.2025 9:07 Využiju tady toho "necro" vlákna a zeptám se znalejších. Ve skladbě Beznaděj od Vitacitu hraje Dodo dva flažolety za sebou v 1:32, tady:
Děkuju! První video v odkazu je super, tohle jsem potřeboval. Teď už se to jen naučit v tempuFořt píše: 23.08.2025 20:23https://www.frontman.cz/kytarove-techni ... -flazoletyfilo01 píše: 22.08.2025 9:07 Využiju tady toho "necro" vlákna a zeptám se znalejších. Ve skladbě Beznaděj od Vitacitu hraje Dodo dva flažolety za sebou v 1:32, tady:
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Nemáte někdo v akordech/tabech ježkárnu Ezop a brabenec, doprovod s vyhrávkami v nějaké, řekněme, základní jazzové aranži? Každou chvíli to někdo hraje (blbě) nebo po mě chce zahrát, ale mě neskutečně prudí ty zjednodušené verze, které kolují po českých hospodách a "internetech", kde to obvykle (blbě) opisuje jeden od druhého.
jbikře, sežeň si zpěvník, který Panton v šedesátkách vydal jako přílohu k LP. Já to měl jako kluk, začínal jsem na tom. Ty party sice byly a jsou blbé, ale nějaké vodítko to bylo. Zbytek je na desce. Si to uděláš, ni? Nejni to atomová fysika ......
Hodil jsem jednoduchý dotaz na AI (Gemini), kde najdu akordy a texty na Ezop a brabenec? Asi za 3 sec. mně vysypala pytel odkazů, klavírních partů, ale ty asi potřebuješ klasické akordy. Dala mně odkaz na midi Hudba Hradiště a další, kde je co hledáš. Nekontroloval jsem to, ale u lidí, co vyrábí midi aranže předpokládám, že to nebude průser, jako v různých amatérských "zpěvnících". Nevím, zda jsem opravněn sem dávat odkazy, ale co tam chybí, je potvrdit nezbytné cookies a oprávněné požadavky dodavatelů 
Dík, chlapci, asi mi nic jiného nezbyde, než to neposlouchat/nakoukat.
Cid: Jo, nějaký "pěkný nadžezlý akordy" a aby tam seděly.
Cid: Jo, nějaký "pěkný nadžezlý akordy" a aby tam seděly.
jbiker, upřesni jsem dotaz u Gemini, zda nenajde verzi pro jazzmany, s akordy jako Cmaj7 a podobně, (to jsem odhadnul) ? Protože odkaz neexistuje, tak to sem musím dát celé, ale každé slovo má svoje místo! Tyto stránky čte hodně muzikantů, tak to uvádím jako příklad, jak si ušetřit čas, hodně času.
Jako skladba je parádní, tohle si vymazlit, tak mně začnou lidi "vykat".
Gemini - Píseň Ezop a brabenec od Jaroslava Ježka je postavená na foxtrotovém rytmu a v originále (např. v podání orchestru Karla Vlacha) skutečně využívá bohatší harmonie, než jsou jen základní akordy.
Zde je jazzovější verze doprovodu, která využívá septakordy, zmenšené akordy a chromatické přechody typické pro Ježkův styl:
Sloka (např. "Jednou z lesa domů se nesa...")
Základem je střídání tóniky s mimotonálními akordy a sestupnou basovou linkou.
Cmaj7 – Jednou z lesa Emi7 – domů se Ami7 – nesa Ami7/G – moudrý
Fmaj7 – Ezop, G13 (nebo G7/5+)
Cmaj7 – potkal Emi7 – brabce, Ami7 – který A7/5+ (nebo Adim) – brabence
Dmi7 – málem E7 – sezob.
Dmi7 – Brabenec se E7 – chechtá, Dmi7 – Ezop se ho D7 – hned ptá,
Cmaj7 – čemu Emi7 – že se Ami7 – na trávě v Dmi7 – lese G13 – právě Cmaj7 – řehtá.
Refrén (např. "Já, povídá brabenec...")
Zde se objevují typické jazzové "vystřídávačky" a chromatika.
Cmaj7 – Já, G7/5+ – povídá Cmaj7 – brabenec, Bb7 – se A7 – taky rád
D7 – hlasitě Ab7 – chechtám, G7 – chechtám,
Cmaj7 – když D7 – pupenec Dmi7 – kyselinou G7 – leptám. Cmaj7 (G13)
Mezihra / Bridge ("Kampak by to došlo...")
V této části se často moduluje nebo využívá sekvence dominantních septakordů.
Abmaj7 – Kampak by to Eb7 – došlo Abmaj7 – třeba s Eb7 – pouhou
Abmaj7 – ponravou, G7
D7 – kdyby měla Dmi7 – plakat, že je G7 – ptačí potra-G7/5+ – vou.
Tipy pro jazzový zvuk:
Zmenšené akordy (Dim): Pokud chcete ještě více napětí, místo A7 můžete v přechodech použít C#dim7, který vede do Dmi7.
Tenze: U dominantních akordů (G7, A7, D7) se nebojte přidat devítky (9) nebo třináctky (13). Např. místo obyčejného G7 zahrajte G13 (včetně tónu E) nebo G7/5+ (včetně tónu D#).
Kráčející basa: Levá ruka na klavíru (nebo baskytara) by měla hrát "walking bass" – tedy čtvrťové noty, které propojují základní tóny akordů.
Pokud byste chtěli konkrétní notový zápis pro klavír s těmito akordy, doporučuji podívat se na aranže na Musescore, kde jsou k dispozici verze přímo vycházející z Ježkova originálu.
Mám vám tyto akordy rozepsat do tabulky pro kytaru nebo byste raději klavírní hmaty pro ty složitější verze (např. G13 nebo Adim)?
Gemini to na mě vysypala za cca 3-4 sec a takhle vypadá odpověď na jednu větu, to hlava nebere
Nevíte, jak zahrát G13, optejte se AI? Já také ne, ale teď už vlastně ano, vyberte si z několika variant a poloh na hmatníku, to jsou přesně ty krásné jazzové fajnovky
Jako skladba je parádní, tohle si vymazlit, tak mně začnou lidi "vykat".
Gemini - Píseň Ezop a brabenec od Jaroslava Ježka je postavená na foxtrotovém rytmu a v originále (např. v podání orchestru Karla Vlacha) skutečně využívá bohatší harmonie, než jsou jen základní akordy.
Zde je jazzovější verze doprovodu, která využívá septakordy, zmenšené akordy a chromatické přechody typické pro Ježkův styl:
Sloka (např. "Jednou z lesa domů se nesa...")
Základem je střídání tóniky s mimotonálními akordy a sestupnou basovou linkou.
Cmaj7 – Jednou z lesa Emi7 – domů se Ami7 – nesa Ami7/G – moudrý
Fmaj7 – Ezop, G13 (nebo G7/5+)
Cmaj7 – potkal Emi7 – brabce, Ami7 – který A7/5+ (nebo Adim) – brabence
Dmi7 – málem E7 – sezob.
Dmi7 – Brabenec se E7 – chechtá, Dmi7 – Ezop se ho D7 – hned ptá,
Cmaj7 – čemu Emi7 – že se Ami7 – na trávě v Dmi7 – lese G13 – právě Cmaj7 – řehtá.
Refrén (např. "Já, povídá brabenec...")
Zde se objevují typické jazzové "vystřídávačky" a chromatika.
Cmaj7 – Já, G7/5+ – povídá Cmaj7 – brabenec, Bb7 – se A7 – taky rád
D7 – hlasitě Ab7 – chechtám, G7 – chechtám,
Cmaj7 – když D7 – pupenec Dmi7 – kyselinou G7 – leptám. Cmaj7 (G13)
Mezihra / Bridge ("Kampak by to došlo...")
V této části se často moduluje nebo využívá sekvence dominantních septakordů.
Abmaj7 – Kampak by to Eb7 – došlo Abmaj7 – třeba s Eb7 – pouhou
Abmaj7 – ponravou, G7
D7 – kdyby měla Dmi7 – plakat, že je G7 – ptačí potra-G7/5+ – vou.
Tipy pro jazzový zvuk:
Zmenšené akordy (Dim): Pokud chcete ještě více napětí, místo A7 můžete v přechodech použít C#dim7, který vede do Dmi7.
Tenze: U dominantních akordů (G7, A7, D7) se nebojte přidat devítky (9) nebo třináctky (13). Např. místo obyčejného G7 zahrajte G13 (včetně tónu E) nebo G7/5+ (včetně tónu D#).
Kráčející basa: Levá ruka na klavíru (nebo baskytara) by měla hrát "walking bass" – tedy čtvrťové noty, které propojují základní tóny akordů.
Pokud byste chtěli konkrétní notový zápis pro klavír s těmito akordy, doporučuji podívat se na aranže na Musescore, kde jsou k dispozici verze přímo vycházející z Ježkova originálu.
Mám vám tyto akordy rozepsat do tabulky pro kytaru nebo byste raději klavírní hmaty pro ty složitější verze (např. G13 nebo Adim)?
Gemini to na mě vysypala za cca 3-4 sec a takhle vypadá odpověď na jednu větu, to hlava nebere
Nevíte, jak zahrát G13, optejte se AI? Já také ne, ale teď už vlastně ano, vyberte si z několika variant a poloh na hmatníku, to jsou přesně ty krásné jazzové fajnovky