Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Zvláštní osudy hráčů i kytar.
Stánky, Želvy a Dajány moje kytary nikdy nehrály.
A hrát nebudou.
Stánky, Želvy a Dajány moje kytary nikdy nehrály.
A hrát nebudou.
Každýho věc co hraje a co Má rád za žánr Já rád coutry 1 republííky a cca poválečná léta do těch 70 let Ryvolovky a pod Prostě taková klasika co se hrála za mýho mládí u ohně Hrozně mi vadí podání starých písní moderně To se mi zvedá pajšl Ono každá ta píseň se hravala u každýho ohně tak trochu jinak ale furt to bylo na kytáru a klasika a to prostě beru ,ale snažit se to předělávat narvat do toho elektrickou kytaru nacpat do krásný melodický písně něco jak opera a jiný žánr je prostě 
Já osobně rád hraju na celo-překližkové kytary. Jak říkáš, středový zvuk. Přijde mi to vhodné na swing nebo pocitově na "romantickou" hudbu. Nevím jak to líp popsat. Japonci v minulém století vyráběli fajn kytary právě z překližky. Kámen úrazu u Cremon a podobných komunistických výrobků bývá, že konstrukčně stojí za houby. Což se u těch Japonců nedělo. Můj skromný názor je, že výrobcům došlo, že kytary s masivní přední deskou lze prodat za výrazně vyšší cenu. Přitom ten nákladový rozdíl pro konstrukci dobré laminátové ozvučnice bude malý oproti levné smrkové. Takže celopřekližkové kytary dnes vidíš o dost míň.torst píše: 1.05.2026 12:29 ...mé občasné sólování byla ta tupozvuká Cremona hlasitější, dominovala těmi průraznými středy....
Problém s překližkou vidím jeden zásadní a to že prostě musíš si vybrat z vícero stejných kusu každý bude znít podstatně jinak Je to strojová výroba kde se nikdo s nějakým laděním vrchní desky nebude zabývat Kdysi hrozně dávno jsem kupovla kytaru a byla to Cremona a musel jsi hoodně přebírat aby nebyla hluchá ladila a zněla jak má Tenkrat v 82 sem měl litr a jel koupit do Trutnova kytaru . Paní ochotná a prvné ti dala do ruky co neprodala Pak postupně další a další a stačilo dát ucho na lub postupně prohrábnout struny nakonec sem vybiral ze 3 co jsem řekl uvidím Tenkrát už paní koukla divně a řekla zkuste tuhle přiložil ucho prohráb struny a začal hne ladit zahrál zeptal se na cenu vypadli mi oči z důlků 4 litry dvě mý vejplaty tehdá. Smutně sem ji podával prodavačce a tak na tuhle nemám love Paní se na mne podívala řekla chvíli vydržte a šla do skladu přinesla kytáru cca tenkrát za 900Kč a řekla zkuste ostatní rovnou uklidila Jo ta byla nepátral zaplatil a mazal na autobus .Nebejt toho že sem ji pučil segře a ta ji prostě a sprostě dala jednomu vagabundovi tak sem jí měl dodnes, Tak to je muj příběh s kytárou z Cremony . Snad nejsem moc ukecanej tenkrát sem přestal hrát a vrátil se ke hraní až po 40 letech No a vlastně je to učení od začátku nyní hraju rok a půl a dva furchy co střídám Dreadnought Furch Violet D-EM 48mm a Grand Auditorium Furch Yellow Plus G-SP jo dřevo je každý jiný Violetka je hodně cinkavá na všech strunách Audinka zas je spíš na vybrnkávání a nejvíc se zvukem podobá ty mí původní kytáře
... kamarád měl tu samou Cremonu, jen v tmavé barvě, a hrálka úplně jinak, hůř.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
V roce ´82 jsem si prostě vypůjčil 11.000 a koupil (na inzerát) slušnou kytaru (v normálním krámě se žádné slušné kytary neprodávaly). Pokud jsi chtěl slušně hrát, nešlo to jinak. A pak jsi, holt, musel makat, abys to splatil. A když jsi to splatil, zjistil´s, že se ty nástroje umí zaplatit samy, tedy sis půjčil dalších dvacet. A už to jelo jako sněhová koule.
Normální krám to nebyl byla to spciálka na kytary v Trutnově okresním městě Jo ta kejta co se mi tak hrozně líbila stála ty 2 vejplaty nebyla naše ale dovoz odkud to už si nepamatuji
Nikdy sem v kapele nehrál jen pro zábavu a u ohně s klukama trempíkama Max co bylo byli takový ty zapadlý trampský putiky ty už dávno zanikly Nikdo tě tam nebuzeroval duležitý bylo jen jedno držet rytmus a nekurvit to ale to ani nešlo byli to milionkrát obehraný písničky co si znal z paměti a zahrál i po slepu Už je to hrozně dávno byl jsem 22 letý klučina co si myslel že mu patří svět
Nikdy sem v kapele nehrál jen pro zábavu a u ohně s klukama trempíkama Max co bylo byli takový ty zapadlý trampský putiky ty už dávno zanikly Nikdo tě tam nebuzeroval duležitý bylo jen jedno držet rytmus a nekurvit to ale to ani nešlo byli to milionkrát obehraný písničky co si znal z paměti a zahrál i po slepu Už je to hrozně dávno byl jsem 22 letý klučina co si myslel že mu patří svět
Trutnov trošku znám. Tam byla v roce ´82 speciálka na kytary? A měli tam něco z dovozu za 4 litry? Co to bylo?
Byla to španělka ale značku si nepamatuji a jak bejvalo tenkrát zvykem měla kovový struny bKdyž jsi byl na náměstí a koukal jakoby mezi lesárnu a nemocnici šlo se uličkou po pravý straně směr z náměstí cca asi 100 metrů tam byli hudebniny aj s malým zkušebním salem Většino byli samý kytary Víc už si nepamatuji je už to 44 let
starypard ty jsi odkud jen město Já od Dvora Králový
No, takže zpátky k Furchům, ne? 
V sobotu jsem se stavil na chvíli do Modřan a prohrábl tam pár kytar různých značek. No a nejlepší dojem jsem měl teda z Furchů(a Martinů
), některých. Kromě toho, že už mi to nepřišlo jako tvrdě nastavené kytary, měly(většinou) i fajn vyrovnaný zvuk. Violet zněly nejuřvaněji, dobré k táboráku, ale spíš bych si vybral něco z Green řady. To mi sedělo. Taky mě tam zaujala Blue Masters Choice, to bylo slušné. A Pioneer je moc příjemná kytárka.
Ale vůbec nezaujaly Eastman kytary, zkusil jsem několik a bylo to celkem zklamání. To samé Sigma. Kytary s cenovkou kolem 40tis. Všechno víceméně tenký zvuk, některé nebyly moc dobře seřízené. Příjemně mě překvapil Seagull. Ale i tam byly taky výrazné rozdíly v rámci jedné řady(S6), to jsem nečekal až tolik.
Ovšem to nejlepší nastalo po příchodu domů, když jsem se konečně dokopal k výměně strun. Je mi jasný, že mi to omlátíte o hlavu, ale měnil jsem po x letech.
Měl jsem tam Daddario XSAPB 12-53 a přestože měly pořád slušný zvuk a držely ladění, nastal jejich čas. Vytknul bych jim, že začaly brzo chlupatět na opředených strunách a časem se opředení na pražcích vymačkalo dřív, než jsem zvyklý. I přesto si držely plný zvuk,
Nasadil jsem Elixir 12-53 PB a nestačil se divit, co to provedlo s mou kytarou, jejíž zvuk se mi líbí. Stala se z ní tenká, navýškovaná, uprděná hrůza.
Při silnějším attacku to prdí jak piezo, podotýkám, že stále mluvím o akustickém zvuku. No uvědomil jsem si (zase
) 1000x omletou pravdu, že struny můžou udělat daleko větší rozdíl než značka, konstrukce, dřevo kytary. Takže nějaké větší porovnání z výletu do kytar.cz je mi k ničemu dobré.
A tipnul bych si, co za struny bylo na těch kytarách, kde mi zvuk přišel tenký. Tyhle struny běžně používám na HB Travel Mahogany, kde se s tím výrazně středovým zvukem kamarádí naopak solidně. Na klasické déčko smrk/mahagon to už podle mě moc vhodné není.
V sobotu jsem se stavil na chvíli do Modřan a prohrábl tam pár kytar různých značek. No a nejlepší dojem jsem měl teda z Furchů(a Martinů
Ale vůbec nezaujaly Eastman kytary, zkusil jsem několik a bylo to celkem zklamání. To samé Sigma. Kytary s cenovkou kolem 40tis. Všechno víceméně tenký zvuk, některé nebyly moc dobře seřízené. Příjemně mě překvapil Seagull. Ale i tam byly taky výrazné rozdíly v rámci jedné řady(S6), to jsem nečekal až tolik.
Ovšem to nejlepší nastalo po příchodu domů, když jsem se konečně dokopal k výměně strun. Je mi jasný, že mi to omlátíte o hlavu, ale měnil jsem po x letech.
Nasadil jsem Elixir 12-53 PB a nestačil se divit, co to provedlo s mou kytarou, jejíž zvuk se mi líbí. Stala se z ní tenká, navýškovaná, uprděná hrůza.
JJ pravdu díš že je Violet ubrečená , mám Furch Violet D-EM Fungují na ni struny od Thomastiku Plectrum Ty pak tu uřvanost umlčí a hraje normálně krásně Jakmile dáš adarka zvoní jak o božím těle a Opak je zas druhá co mám Furch Yellow Plus G-SP tak ta Thomastiky zas nemá ráda uplně ji utlumí na hlasitosti Bohužel nemám už tu možnost a pohyblivost si někam zajet a vyzkoušet Takže obě po netu a jinak s oběma spokojenost
[quote=HoSl post_id=834064 time=1777886203 ... Tyhle struny běžně používám na HB Travel Mahogany, kde se s tím výrazně středovým zvukem kamarádí naopak solidně. Na klasické déčko smrk/mahagon to už podle mě moc vhodné není.
[/quote]
Můžu potvrdit i svojí zkušeností. Elixíry sedí na celomahagonku velmi dobře. Bronze i phosphor-bronze. Na jinou kytaru mi nesmí. V podstatě žádné povlakované struny mi neseděly, dokud se neobjevily d'Add XS. Smrk/mahagon, smrk/palisandr, cedr/mahagon, Elixír kromě trvanlivosti nic extra. Na Furcha jsem ani nic jiného než XS nezkoušel, ale teď mám připravenou sadu Thomastik Plectrum, takové ty jejich low-tension hybridy 12-59. Mohlo by to být dobré na folkařinu (kejtra cedr/palisandr). Uvidíme resp. uslyšíme.
[/quote]
Můžu potvrdit i svojí zkušeností. Elixíry sedí na celomahagonku velmi dobře. Bronze i phosphor-bronze. Na jinou kytaru mi nesmí. V podstatě žádné povlakované struny mi neseděly, dokud se neobjevily d'Add XS. Smrk/mahagon, smrk/palisandr, cedr/mahagon, Elixír kromě trvanlivosti nic extra. Na Furcha jsem ani nic jiného než XS nezkoušel, ale teď mám připravenou sadu Thomastik Plectrum, takové ty jejich low-tension hybridy 12-59. Mohlo by to být dobré na folkařinu (kejtra cedr/palisandr). Uvidíme resp. uslyšíme.
[
[/quote]
...ale teď mám připravenou sadu Thomastik Plectrum, takové ty jejich low-tension hybridy 12-59. Mohlo by to být dobré na folkařinu (kejtra cedr/palisandr). Uvidíme resp. uslyšíme.
[/quote]
To hraješ basovou složku kombinačkama, ne? 0.059 je snad už plnohodnotná basová struna
[/quote]
...ale teď mám připravenou sadu Thomastik Plectrum, takové ty jejich low-tension hybridy 12-59. Mohlo by to být dobré na folkařinu (kejtra cedr/palisandr). Uvidíme resp. uslyšíme.
[/quote]
To hraješ basovou složku kombinačkama, ne? 0.059 je snad už plnohodnotná basová struna
To mě docela překvapuje. Právě Eastman mi přijdou oproti "hromadné" produkci dost povedené. No ale proti gustu...HoSl píše: 4.05.2026 10:16 ...
Ale vůbec nezaujaly Eastman kytary, zkusil jsem několik a bylo to celkem zklamání.
No u thomastiku musíš kouknout na stránky a pak kolik mají tah Třeba Thomastik PLECTRUM AC111 (011-050) má menší tah jak 11 adarka cca o 10 kg a jsou dá se říci měkčí jak 10 adarka A pak se ve strunách vyznej
) Ono taková míň používana značka muže silně překvapit co se týká tahu strun Jinak ta struna že by měla být basová je takto na tom s tahem AC059 E bronze round wound 0.059 1.49 31.00 14.00
Jinak ještě dodám jsou to hlazený struny
https://www.thomastik-infeld.com/en/pro ... r/plectrum
To vše jen pro zajímavost Jen zlatý časy kdy jsi moc strun na výběr neměl a když náhodou přišli dovozovky byla to podpultovka Táta když mě jako kluka učil tak říkal pokud seženeš struny a zlatá liška , tak ty jsou nejlepší Dnes se už na to táty nezeptám
Jinak ještě dodám jsou to hlazený struny
https://www.thomastik-infeld.com/en/pro ... r/plectrum
To vše jen pro zajímavost Jen zlatý časy kdy jsi moc strun na výběr neměl a když náhodou přišli dovozovky byla to podpultovka Táta když mě jako kluka učil tak říkal pokud seženeš struny a zlatá liška , tak ty jsou nejlepší Dnes se už na to táty nezeptám
Ty posledne linkovany jsem jednou mel a dost me bavily.
[/quote]
[/quote]
Spoluhráč používá na OM jen tahle Plectra, jedenáctky. Příjemné na hraní a zvuk medovka. Tak jsem si hodil jedno balení dvanáctek na zkoušku. Jinak na country/BG brusu mám 13-56, takže nějakou desetinku navíc snad dám
Tah strun určuje jádro - síla v tahu. Frekvenci, tedy notu, určuje celková hmotnost struny. Vinutí nemá na tah skoro žádný vliv, ale potřebuješ ho, abys zvýšil hmotnost basových strun bez nárůstu tahu. Tlouš'tka struny je jen vedlejší efekt, takže mačkat tlustou ovinutou strunu není nutně problém.
Limitka od Furchů ke 45. "narozeninám". Uvádí se, že bude vyrobeno jen 90 ks. Líbí se mi, že hlava má barvu mahagonu. V kontrastu s tmavým ebenovým hmatníkem je to docela fajn barevná kombinace... No a cena je vskutku lidová. Na druhou stranu, protože jsem co se týká kytar dost monokulturní (rozumněj mám doma už jen Furch kytary), tak vím, že zničit Furcha při běžném používání je téměř nemožné. Takže ta cena zas až takový úlet není. A má Anthem ! https://furchguitars.com/cs/nastroje/li ... -a-anthem/
PS: tak ne eben, ale jakýsi Brankowood®. Hmatník i kobylka.
PS2: co na Brankowood říká AI
Brankowood® je speciálně upravené dřevo, které bylo vyvinuto jako ekologická náhrada vzácných tropických dřev. Vyrábí se z rychle rostoucí plantážní borovice, ale díky technologickému zpracování má vlastnosti podobné tvrdým exotickým dřevům.
Během výroby se dřevo vysuší, napustí pryskyřicemi a pigmenty a pak se za tepla stlačí. Tím se stane hustším, tvrdším a mnohem stabilnějším než běžné dřevo. Nepracuje tolik s vlhkostí, méně se kroutí a praská a dobře snáší změny teploty.
Používá se hlavně na hudební nástroje (například kytary) místo ebenu, palisandru nebo mahagonu. Výrobci ho mají rádi, protože je vzhledově jednotné, má dobré akustické vlastnosti a hlavně nezatěžuje přírodu těžbou ohrožených stromů.
Jednoduše řečeno: Brankowood® je „vylepšené“ dřevo z obyčejného stromu, které se chová jako drahé exotické dřevo, ale je šetrnější k životnímu prostředí.
PS: tak ne eben, ale jakýsi Brankowood®. Hmatník i kobylka.
PS2: co na Brankowood říká AI
Brankowood® je speciálně upravené dřevo, které bylo vyvinuto jako ekologická náhrada vzácných tropických dřev. Vyrábí se z rychle rostoucí plantážní borovice, ale díky technologickému zpracování má vlastnosti podobné tvrdým exotickým dřevům.
Během výroby se dřevo vysuší, napustí pryskyřicemi a pigmenty a pak se za tepla stlačí. Tím se stane hustším, tvrdším a mnohem stabilnějším než běžné dřevo. Nepracuje tolik s vlhkostí, méně se kroutí a praská a dobře snáší změny teploty.
Používá se hlavně na hudební nástroje (například kytary) místo ebenu, palisandru nebo mahagonu. Výrobci ho mají rádi, protože je vzhledově jednotné, má dobré akustické vlastnosti a hlavně nezatěžuje přírodu těžbou ohrožených stromů.
Jednoduše řečeno: Brankowood® je „vylepšené“ dřevo z obyčejného stromu, které se chová jako drahé exotické dřevo, ale je šetrnější k životnímu prostředí.
Naposledy upravil(a) Prskyn dne 5.05.2026 8:00, celkem upraveno 2 x.
[/quote]
Spoluhráč používá na OM jen tahle Plectra, jedenáctky. Příjemné na hraní a zvuk medovka. Tak jsem si hodil jedno balení dvanáctek na zkoušku. Jinak na country/BG brusu mám 13-56, takže nějakou desetinku navíc snad dám
[/quote]
Jsou to lenivci... nechce se jim mačkat