Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Čárls

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od Čárls »

hyenik píše: 22.05.2026 21:08 kytara pod stan na čundr dobrý ne? :)
Jo bejvávalo Teď už tak akorád před bytovkou když se sejdem a přijede sousedovic kluk Zdraví nedovoluje už to co bejvalo před 40 lety :?
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

hyenik píše: 22.05.2026 21:09
Prskyn píše: 22.05.2026 15:05 Aha...jdu tam zavolat. Dikec
Akorat kdyz ju vemeš, tak už zas neudelam ten tritest :))))
Ozval se mi obcasny navstevnik fora a udelal mi nabidku... takze zatim tvuj test neni ohrozen. Dam vedet...
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Čárls: teda naštvat se a přepražcovat si sám kytaru - to máš můj obdiv! Udělat z pražcové basy bezpražec, to už jsem párkrát dělal (a nejspíš mě to zase čeká, ta akustická baskytara si o to doslova říká), ale na pražcování nevím, jestli bych si troufl - a to jako bývalý modelář si troufnu na kdeco.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Čárls

Příspěvek od Čárls »

Dik kluci za obdiv ale není to zas velkej kumšt chce to shlídnout hoodně videjek a vybrat si to správný ořechový a zakladní pomucky co jsou opravdu potřeba a upravit si je aby fungovali jak má Zaklad je fřevo s radiusem co je hmatník a po vyndání pražců přerovnat krk k tomu stačí pořádná vodovaha s rovným spodkem a s tím dřevem s radiusem opravit radius na hmatníku No a pak už jen hromada trpělivosti nespěchat a prostě si hrát
Největší problém je vyndat pražce a správný kleště Ohřívat pražec voda a znova ohřát aby jste nenadělali víc škody jak užitku Pak srovnat a nabouchat pražce kolíbkou sledovat zda některý nevyčuhuje nad a to hned od začátku a připadně rana s trochou citu nebo rouvnou snížit když nejde zalisovat víc Správný lepidlo na lepení a taky jak sem psal mít perfektně srovnaný krk Odjehlit drážky v hmatníku aby šli pražce pěkně rovně nalisovat no a pak jen srovnat zas to dřevo se správným radiusem přejet a zkontrolovat a nakonec pořádnej pilník na korunkování Mě se osvědčíl https://allegro.cz/moje-allegro/nakupy/ ... 21c9e41214 dělá se ve třech velikostech Já mám tenhle 2 no a hromada tý rpělivosti nic nezanedbat Toť vše kamarádí
Kdo si dokáže srovnat pražce tak tohle už dokáže taky
a měl sem skvělého rádce co mi poradil co a jak po sz na fejsu https://www.facebook.com/sushkovguitars/ Jinak drát sem použil tento https://allegro.cz/nabidka/prahy-jescar ... 419484189 a rovnou píši obč kleště na něm na stoprocent zničíte jak je tvrdý takže malej kotouček na kov do mikrobrusky a řezat s ním na dýlku o chlup větší frety taky odřezat a pak vše zabrousit na míru Tahle kejta už mě přežije a přepražcovávat už nebudu muset :lol: No mám ještě jednoho Furcha a až dojde čas a budou pržce v h... tak mě čeká taky Už sem si naměřil a nařezal pražce na celou kejtu a pstupně o volnejch chvílich je budu připravovat
Upozorňuji pro jiný to dělat nebudu zas takovej machr nejsem až odjede mladá s vnukem dám foto přepražcovaný kejty a jak vypadá šelak na Furch Violet D-EM na přední desce co mi ji ten zmetek poničil
Touareg

Příspěvek od Touareg »

Prskyn píše: 23.05.2026 7:45 Ozval se mi obcasny navstevnik fora a udelal mi nabidku... takze zatim tvuj test neni ohrozen. Dam vedet...
Dopadlo to nějak?
Já jinak Yellow Deluxe dal čas a postupně si jí zamiloval. Když budu sentimentální, asi to byl osud, jinak by mě nenapadlo po téhle kategorii ani pokukovat.
'19 Furch Blue OM-CM
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Nedopadlo. Nedohodli jsme se na cene.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Zejtra velká Furší akce. :)
Přílohy
IMG_20260611_130152_HDR~2.jpg
IMG_20260611_130152_HDR~2.jpg (1.91 MiB) Zobrazeno 339 x
cara

Příspěvek od cara »

Všiml jsem si, že na nové řadě Yellow je plastové lemování a tím tedy podle mě zmizel hlavní rozdíl oproti bývalé řadě Green. Nicméně, řada Green se smrskla na jedinou kombinaci dřev (pečený sitka-palisandr), takže by mě zajímalo kolik jich ve skutečnosti vyrobí a jestli to není spíš krátkodobý experiment.

Ačkoliv se mi dřevěné lemování líbí a chápu jeho funkci, tak pro mě se nehodí. Nedávno jsem v hospdě potřeboval opřít kytaru o zeď, jelikož jsem zapomněl stojan, a na podlaze byl hrubý beton. Protože mám Green s plastovým lemem, tak jsem měl klid v duši, kdežto dřevěný lakovaný lem bych určitě odřel.
Touareg

Příspěvek od Touareg »

cara píše: 15.06.2026 8:26 Všiml jsem si, že na nové řadě Yellow je plastové lemování a tím tedy podle mě zmizel hlavní rozdíl oproti bývalé řadě Green
Měl jsem za to, že Yellow měla vždycky lemování umělé? Respektive standard z umělé želvoviny a deluxe zkrátka černý plast.
'19 Furch Blue OM-CM
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Touareg píše: 15.06.2026 20:29
cara píše: 15.06.2026 8:26 Všiml jsem si, že na nové řadě Yellow je plastové lemování a tím tedy podle mě zmizel hlavní rozdíl oproti bývalé řadě Green
Měl jsem za to, že Yellow měla vždycky lemování umělé? Respektive standard z umělé želvoviny a deluxe zkrátka černý plast.
Standardní Yellow želvovinový plast s bílými linkami
Přílohy
yellow dc sr.jpg
yellow dc sr.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 132 x
cara

Příspěvek od cara »

Ok, díky, pěkný nástroj :) Z jakého roku prosím je? Jste si jistí, že Yellow měly vždycky plastové lomování? Možná to dřevěné měly jen Yellow plus. Já bych se vsadil, že poslední Yellow, který jsem zkoušel, měl dřevěné, ale je možné, že to bylo právě toto plusko.
Touareg

Příspěvek od Touareg »

Plus byla asi speciální, jinak od zavedení barevných řad v roce 2018 bylo podle mě na běžných modelech lemování umělé. Videa na youtube tomu odpovídají. Jinak to plastové lemování je zrovna jediná věc, co mi na Yellow úplně nevyhovuje, rozhodně bych neřekl, že to bude nějak odolnější vůči poškrábání, než dřevo. Na černém lesklém plastu hned vynikne i sebemenší škrábanec.
'19 Furch Blue OM-CM
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

cara píše: 16.06.2026 7:47 Ok, díky, pěkný nástroj :) Z jakého roku prosím je? Jste si jistí, že Yellow měly vždycky plastové lomování? Možná to dřevěné měly jen Yellow plus. Já bych se vsadil, že poslední Yellow, který jsem zkoušel, měl dřevěné, ale je možné, že to bylo právě toto plusko.
Nástroj je vyroben 10/2023, Dřevěné lemování měly/mají opravdu yellow plus.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Touareg píše: 16.06.2026 10:23 Plus byla asi speciální, jinak od zavedení barevných řad v roce 2018 bylo podle mě na běžných modelech lemování umělé. Videa na youtube tomu odpovídají. Jinak to plastové lemování je zrovna jediná věc, co mi na Yellow úplně nevyhovuje, rozhodně bych neřekl, že to bude nějak odolnější vůči poškrábání, než dřevo. Na černém lesklém plastu hned vynikne i sebemenší škrábanec.
příklady lemování... Blue taková světlejší imitace želvoviny, vintage rybí kost a hmatník bílý plast.
Přílohy
vintasge2__.jpg
vintasge2__.jpg (1.5 MiB) Zobrazeno 34 x
vintage2_.jpg
vintage2_.jpg (728.22 KiB) Zobrazeno 34 x
blue_2018.jpg
blue_2018.jpg (739.78 KiB) Zobrazeno 34 x
Touareg

Příspěvek od Touareg »

Jasně, myslel jsem běžné modely řady Yellow, že šlo zkrátka o imitaci želvoviny nebo prostý černý plast.
'19 Furch Blue OM-CM
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Touareg píše: 16.06.2026 18:15 Jasně, myslel jsem běžné modely řady Yellow, že šlo zkrátka o imitaci želvoviny nebo prostý černý plast.
Jasný, já jsem to sem dal proto, že to vlákno začíná mít "historickou hodnotu" :D
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“