Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
cara

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od cara »

Včera jsem nakupoval struny a při té příležitosti jsem si na prodejně zahrál na Pioneer EM. No, hlasité to teda je. Ale přišlo mi, že to na mě hučí, což mi teda dost vadilo. Srovnal jsem si to s Green OM SM a tam se žádné hučení nekonalo. Skvělá kytara, tohle OM. Pioneer teda asi nebude nástroj pro mě.
Touareg

Příspěvek od Touareg »

Taky jsem jednoho zkusil a zvukem mě vzhledem ke všem těm chválám neoslnil. Možná je problém v tom, že s tím ohlasem člověk čeká víc, než co ten nástroj může reálně vzhledem ke svým fyzickým proporcím nabídnout.
'19 Furch Blue OM-CM
'25 Furch Yellow Deluxe Gc-SR
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

On ten použitej smrk Engelmannův je také úplně něco jiného, než na co jsme u Furchů zvyklí. Je to hodně odlišnej zvuk od sitky a trochu bližší např alpskému smrku co se týká rezonance a citlivosti, ale měkčí a kulatější.
Pioneer je vzhledem k velikosti hlasitostí nadstandard, ale čekat od něj plnohodnotnej zvuk větších nástrojů je nesmysl. Jde spíše o to, že použitej smrk zajistí dobrou rezonanci a hlasitost a nadprůměrně i detail (oproti podobně velkým nástrojům), ale bez nazvučení to na nějaké hlasité vybrnkávání není. Nicméně v rámci "kategorie" malých kytar je to subjektivně to top na trhu.
Teda je to všechno můj subjektivní pocit, ale ucho má každej jiný... takže jen názor.
cara

Příspěvek od cara »

Ten Green SM za 31k by byl nádherný úlovek. Jenže je to dread s výřezem. V 90kách velmi módní tvar. Nicméně trh opět ukazuje, že těch lidí, co dread s výřezem chtějí nebo potřebují, není mnoho.
himself

Příspěvek od himself »

cara píše: 19.08.2026 16:41 Ten Green SM za 31k by byl nádherný úlovek. Jenže je to dread s výřezem. V 90kách velmi módní tvar. Nicméně trh opět ukazuje, že těch lidí, co dread s výřezem chtějí nebo potřebují, není mnoho.
Pche :)

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

cara píše: 19.08.2026 16:41 ...trh opět ukazuje, že těch lidí, co dread s výřezem chtějí nebo potřebují, není mnoho.
jj, jenom asi necelá polovina zákazníků :)
u konzervativních Déček, u jinych tvarů ten poměr bude ještě jiný.
např. u barytonek Furch nedávno non cutaway modely zrušil, protože 9 z 10 zakazníků výřez chtělo.
a ještě postřeh přímo z jejich praxe, že málokdo striktně vyžaduje kytaru bez výřezu, naprostá většina zákazníků je s tím v pohodě.

Možná v tom hraje roli taky to, že Furch není značka těch echt ortodox konzervativců, ti si spokojeně drhnou svoje Martinky...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cara

Příspěvek od cara »

Mě se nezdá, že by Tommy Emmanuel fungoval jako protipříklad. Vždyť nehraje na dread ale na ty Maton tvary, ale především, dost často hrává na kytaru bez výřezu.

Když ty dready s výřezem jsou tak populární, tak jaktože vždycky zbydou jako poslední a musí se prodat se slevou? :) Já proti tomu tvaru nic nemám, jen to není to, co potřebuju já. Je mi jasné, že když někdo vychází z éry dlouhých vlasů a metalu, tak výřez potřebuje i na dreadu :D
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Já například výřez potřebuju, protože hraju i ve vysokých polohách. Řešíš celou dobu estetiku, tak jen připomínám, že je tu i aspekt ergonomie.
cara

Příspěvek od cara »

Myslíš, že řeším jen estetiku? Vždyť v každém příspĕvku píšu o tom, kolik hráčů výřez potřebuje. A to se týká ergonomie, přece. Pak je tu ten případ, kdy si hráči myslí, že jej potřebují, ačkoliv to tak není. Težko se to rozlišuje a právĕ proto je zajímavé sledovat, co si myslí trh.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Já si zase myslím, že je to každého věc, co si koupí a co si myslí, že potřebuje, co se mu líbí. A také co vyrábí a za co se to nakonec prodá... atd. Jen debatuji.
himself

Příspěvek od himself »

Ten muj link byl jen takove stouchnuti, nemam na dread s vyrezem zadny nazor :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

...a trh si myslí, že je to přibližně půl na půl (u déček)
takže do obecné situace není nutné tahat přehnané vášně a striktně osobní preference.
Přesně jak tu už padlo, dnes si přece každý může koupit co chce a co je jeho srdci blížší.

Pro pořádek se patří ještě dodat, že Furch u řady Vintage možnost výřezu zrušil,
takže imho všichni můžou být spokojeni, puristi i modernisti
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cara

Příspěvek od cara »

Prodá se jich tolik, kolik se jich vyrobí. Směroplatné je, jak rychle se otočí a za jakou cenu, resp. s jakou slevou. Nicméně to sleduji jen zvenčí a na malém vzorku, takže ano, jsou to jen mé dohady. A malé rýpnutí do dlouhovlasých metalistů, to přiznávám :) Ale pokud máš, hyeniku, odkud čerpat lepší čísla, tak se rád něco dozvím.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Dred 45 y limitka.jpg
Dred 45 y limitka.jpg (55.4 KiB) Zobrazeno 50 x
Na kytarách je i Déčko multibarevné limitky
https://kytary.cz/furch-vintage-forty-f ... /HN306549/
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Prskyn píše: 21.08.2026 15:24 Dred 45 y limitka.jpgNa kytarách je i Déčko multibarevné limitky
https://kytary.cz/furch-vintage-forty-f ... /HN306549/
Nemá výřez, to si nikdo nekoupi, přeci...;-)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

😆
https://hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=45228
Posledni reakce Himselfa v tom vlaknu pod linkem je proste nejlepsi
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“