Nebo ještě jinak, kámoš říkal, že v předzesilovači je lepší, páč je hlavní mít dobře zesílený signál z kytary a na koncáku může být klidně tranzistor.. Já zase slyšel, že koncák má na výsledný zvuk nejvetší podíl, ale fakt nevím, nebudu si hrát na odborníka a dám přednost lidem, kteří v elektronice nechrápaj jak já
lampa v předzesilovači/lampa v koncáku
Pravidla fóra
lampa v předzesilovači/lampa v koncáku
Zdar lidi, zajímalo by mě, která varianta je u hybridů lepší. Moje kombíčko má v koncáku a jelikož to má být "nejlepší hybrid na světě" , tak předpokládám, že lampa v koncáku má na zvuk větší vliv. Ale já nechci znát názor podplacených recenzentů, já chci znát VAŠE zkušenosti a moudrosti
Nebo ještě jinak, kámoš říkal, že v předzesilovači je lepší, páč je hlavní mít dobře zesílený signál z kytary a na koncáku může být klidně tranzistor.. Já zase slyšel, že koncák má na výsledný zvuk nejvetší podíl, ale fakt nevím, nebudu si hrát na odborníka a dám přednost lidem, kteří v elektronice nechrápaj jak já
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
jo, mě bylo divný, že se nedělelaj hybridy s koncákem, ale myslel jsem, že to je proto, že v koncáku musí být těch lamp víc a rychle ji odcházejí. Ale říkám, v tomhle jsem strašněj hňup, tak mě berte trocha s rezervou 
Ashton dělá hlavu s koncovejma flaškama a trandem v preampu. Netušim ale jak to hraje. Taky line 6 dělá digitální simulace s flaškama v konci.Smrťokvítek píše:Trochu pleteš jabka s hruškama. Hybrid zesilovač seženeš jenom s elektronkou v preampu. Koncák bude vždycky polovodič. To že to má VOX je taková specialitka, kde je stejně v tom konci zapojená lampa, která se dává do preampu. Takže tak.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
-
JOHNY Swamp Inc.
Mno, ono je to slozitejsi, to, ze vam sviti jedna lampa v predzesilovaci neznamena, ze zkresleni je ciste lampovy. Nebo myslite, ze pravy celolampy maji treba 4x12AX7 v predzesilovaci jen tak do poctu? (pozn. - je to i u dvoukanalu apod., aby nekdo neargumentoval 4-kanalovym zesakem
)
Jinak samozrejme je podle me dulezitejsi lampa (nebo spis lampy) v koncaku, uz jen proto, ze zkresleni se da dohnat krabkou (a to velice slusne, i pokud je tranzistorova, viz ProCo RAT apod., ty se velice casto cpou pred lampy!), kdezto koncak nijak nenahradite.
Jinak samozrejme je podle me dulezitejsi lampa (nebo spis lampy) v koncaku, uz jen proto, ze zkresleni se da dohnat krabkou (a to velice slusne, i pokud je tranzistorova, viz ProCo RAT apod., ty se velice casto cpou pred lampy!), kdezto koncak nijak nenahradite.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
mě by hlavně zajímalo, co dělá co. Někdo tu psal, že pro hi-gain zvuk je důležitý předzesilovač, někde jsem zas četl, že koncový stupen má na zvuk větší vliv. Tak nejlepší je samozdřejmně lampa v obou, ale mě prostě zajímá, jak je možné, že ze slaboučkého signálu z magnetů, co snímají vibrace pár drátů , je možné udělat ten užasně našlapaný a kytarový zvuk.
Jednoduše, jak celej ten zesilovač funguje? Přezesilovač zesiluje signál z kytary, pak to jde do korekcí, pak do výkonového stupně, který to zesílý tak, aby repráky pěkně řvaly. To je základ. Ale díky čemu některé zvuky zní tak šťavnatě, některé tak užasně zkresleně? O to mi jde
Jednoduše, jak celej ten zesilovač funguje? Přezesilovač zesiluje signál z kytary, pak to jde do korekcí, pak do výkonového stupně, který to zesílý tak, aby repráky pěkně řvaly. To je základ. Ale díky čemu některé zvuky zní tak šťavnatě, některé tak užasně zkresleně? O to mi jde
To si samozdřejmně nikdo nemyslí, já se už rozepsal o příspěvěk výše, tak snad už je jasné, na co se ptámWohma píše:Mno, ono je to slozitejsi, to, ze vam sviti jedna lampa v predzesilovaci neznamena, ze zkresleni je ciste lampovy. Nebo myslite, ze pravy celolampy maji treba 4x12AX7 v predzesilovaci jen tak do poctu? (pozn. - je to i u dvoukanalu apod., aby nekdo neargumentoval 4-kanalovym zesakem)
Zakladem pro zkresleni je predzesilovac. Predzesilovac zpravidla impedancne srovna signal, vybudi ho na linkovou uroven a hlavne se jakoby prebudi na vstupu, takze je ten signal harmonicky zkresleny (kdyz prebudis vstup treba u zpevovyho apecu a klipuje to, tak to taky zkresluje, je to podobnej princip). Pak se signal prohani korekcema a efektovou smyckou, tam snad neni moc co vysvetlovat. Dal se posila do koncovyho zesilovace, ktery linkovy signal upravi na "silovy signal" (je pro to nejaky terminus technicus?), ktery je dostatecne silny na to, aby vybudil repraky. Tranzistorovy zesilovace jsou zpravidla zvukove neutralni (resp. k tomu maji rozhodne bliz nez lampovy, aspon teoreticky), coz je ale prave ten duvod, proc se rika, ze tranzistory maji studeny zvuk. Lampovy zesilovac totiz ten zvuk trosku zkresluje taky a u koncovych lamp samozrejme zavisi na stupni jejich vybuzeni, coz v praxi znamena vystupni hlasitost. U lampoveho zesaku (ted beru jako celek, i s predzesilovacem) se tedy zkresluje dvakrat, pricemz ale kazde zkresleni ma trochu jiny charakter. Kdyz si prictes to, ze existuji ruzne druhy elektronek, jejich ruzna zapojeni a ruzne repraky, tak ti z toho vyleze pestra paleta zvuku, coz je prave ten rozdil mezi zvukem jednoho apecu a druhyho. Samozrejme pak jeste prichazi v potaz takovy veci, jako vyrobce dane elektronky a pouzita technologie (staci tam zmenit blbinu a hned to meni zvuk) a samozrejme ruzne vystupni signaly z kytar. Huh. Jeste neco?
(P.S.: pokud tam nekdo najde nejakou koninu, klidne me opravte, nemam patent na rozum, ale takhle problematice rozumim ja)
Onu stavnatost a kulatost tonu maji prave na svedomi spis koncove lampy, klasickym prikladem budiz kapely, ktere maji Marshall stacky a zkresleni prohani ProCo RATem (Iron Maiden to tak treba delali tusim? Urcite se najde spousta prikladu), zkratka lampovy konec dokaze zakulatit a oteplit i suchy tranzistorovy zvuk. Jenze koncak je drazsi na vyrobu a navic narocnejsi na udrzbu, proto se ve svete kytarovyho marketingu strhla lavina hybridnich komb, ktere maji "zarucene lampovy zvuk" s elektronkou v predzesilovaci... No ano, nakej lampovej charakter tam bude, ale ta stavnatost, kvuli ktere jsou do lamp vsichni takovi blazny, ta tam nebude. Ja muzu porovnavat, driv jsem mel Rocktron Gainiac a ten jsem hnal do Peavey Studio Pro 112, jinymi slovy relativne kvalitni lampovy preamp a bezne tranzistorove kombo. No ano, rozhodne to byl posun oproti cistymu tranzistoru, ale neni to ono.
(P.S.: pokud tam nekdo najde nejakou koninu, klidne me opravte, nemam patent na rozum, ale takhle problematice rozumim ja)
Onu stavnatost a kulatost tonu maji prave na svedomi spis koncove lampy, klasickym prikladem budiz kapely, ktere maji Marshall stacky a zkresleni prohani ProCo RATem (Iron Maiden to tak treba delali tusim? Urcite se najde spousta prikladu), zkratka lampovy konec dokaze zakulatit a oteplit i suchy tranzistorovy zvuk. Jenze koncak je drazsi na vyrobu a navic narocnejsi na udrzbu, proto se ve svete kytarovyho marketingu strhla lavina hybridnich komb, ktere maji "zarucene lampovy zvuk" s elektronkou v predzesilovaci... No ano, nakej lampovej charakter tam bude, ale ta stavnatost, kvuli ktere jsou do lamp vsichni takovi blazny, ta tam nebude. Ja muzu porovnavat, driv jsem mel Rocktron Gainiac a ten jsem hnal do Peavey Studio Pro 112, jinymi slovy relativne kvalitni lampovy preamp a bezne tranzistorove kombo. No ano, rozhodne to byl posun oproti cistymu tranzistoru, ale neni to ono.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Asi tak nejak.... Cesky preklad manualu (vlastne i v tom anglickem matou) neni zrovna dokonaly, a pouzita 12AX7 (ECC83) neni koncova lampa.Smrťokvítek píše:Trochu pleteš jabka s hruškama. Hybrid zesilovač seženeš jenom s elektronkou v preampu. Koncák bude vždycky polovodič. To že to má VOX je taková specialitka, kde je stejně v tom konci zapojená lampa, která se dává do preampu. Takže tak.
Valvetronixe jsem mel rozebrany, na konci je klasicky integrovany zesilovac (jedn. - jedna soucastka prisroubovana k chladici - proste koncovy zesak signalu typu TDAxxxx, apod., vysledny vykon zesaku je pak dany napajecim napetim tehle jedne male soucastky na chladici)
Ta lampa je tam jen pred koncem, asi kvuli dynamice a ta jejich zavadejici terminologie "Valve Reactor" apod. blbosti jsou opravdu blbosti.... proste vymysleli zapojeni s preampovou lampou jako budic tranzistorovyho konce, dali si to patentovat a tim to hasne...
Takze rozhodne konkretni barvu zvuku, zkresleni, dynamiku ti udelaji lampy v preampu a jejich konkretni zapojeni, napajeni, korekce, prebuzeni..., koncova lapma tu dynamiku jen krasne prenese pres vystupak do repra, prida harmonicky - zakulati zvuk, a jeste hezky "prikresli" a "pristavnati"
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi...