Značení palcových trsátek

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
meca
Kontaktovat uživatele:

Prstýnky

Příspěvek od meca »

Zdravim,

nedávno jsem se slzou v oku opustil trsátko (respektive ono opustilo mě) a já jsem byl odsouzen na hraní prsty. Po chvíli jsem v tom našel dokonce i zalíbení - jak náhle šlo jednodušejí hrát takové ty 0xx000, což jsem dříve řešil tak, že jsem hrál tu basovou strunu trsátkem a ostatní jsem brnk normálně malíček, prsteníček, prostředníček...

Okoukal jsem to někoho z Bon Jovi... ;)

Ale to je jedno. Jde mi o to, že teď hraju ty "slabý struny dole", který jsem dříve hrál oným trsátkem, střídáním ukazováčkem a prostředníčkem... No a teď konečně ten problém :idea:

Po pár dnech mam už na prostředníčku puchejř. Tak jsem přemýšlel co s tím a napadly mě takové ty prstýnky, co maj většinou blázni s benžem.

Hraje s tím někdo na kytaru? Že jo? Jaký na to máte tedy názor?

Díky :)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

no, nepomůžu ti, prstýnkaře neznám, ale co tvoje 0xx000 hrát tak, že brnkneš přes všechny, ale ty dvě co nemáš hrát tlumíš lehkým přiložením ukazováku a prostředníku? někteří mě tu za to asi zabijou, ale proč by ne? :D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
impact

Příspěvek od impact »

Obvykle to používaj i kytaristi (bluegrass a podobné styly) právě kvůli tomu co říkáš - vůbec se ti neopotřebujou prsty pravé ruky a nemáš ani žádné problémy s nehty.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

prstýnky používá třeba Plíhal a i ochotně radí, akorát v posledních pár měsících má vypnutý guestbook...

no ale co s tím puchejřem - krom prstýnků se to dá řešit přece tak, že bys hrál nehtama, ne konečkama prstů. :) je pravda, že to se pak o ně musí člověk starat, pilovat to (aby se nelámaly, skleněnej pilník je nejšetrnější) dokulata, pořád dýlka cca 1-2 milimetry přes koneček prstu... a někomu to může připadat, že to vypadá blbě, když máš na levé ruce kraťoučký nehty a na pravé relativně dlouhý :roll: - ale na estetiku se dá kašlat, hlavně že je to funkční... :)

s prstýnkama se taky hraje trochu jinak - prsty pak máš pod trochu jiným úhlem a taky to jinak zní. ale zas se ti to nezlomí tak snadno jako nehet a když se přece jenom něco stane s prstýnkem, není problém nasadit novej.

zkus nehty i prstýnky a uvidíš, co bude lepší...

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
meca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od meca »

Díky ti jano za odpověď.

Tak to asi testnu s těma prstýnkama, jelikož nechty jsem už jednou dlouhý měl a strašně mě štvali ;)

A když to nebude ono, tak si holt vypěstuju hroší kůži na prstech ;)
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Bacha, problém s prstýnkama nastává na elektrický kytaře - kovovej prstýnek stačí trochu přiblížit ke snímači a půl hodiny ho od něj rveš!
Jinak prstýnky doporučuju všem, co nechtěj trsátko a sedřený prsty. Je to hodně o cvik, přecejenom se s tim drnká jinak než normálně prstama. Další problém nastává se zápěstím. U banja bylo díky tříprstému stylu předepisováno opírat si jeden nebo dva prsty o blánu (v našem případě o desku). Na kytaře je to trochu složitější, kór jestli budeš mít prstýnek i na malíčku...
Každopádně tím kytara získá nový zvuk a ty novou techniku. Já si po roce hraní na banjo na kytaře zvyknul na prsty a na trsátko a už ani nevim, na kterou stranu se ty prstýnky nasazujou [joke] :D
Die Hard or Die Home
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Pokud je topic jeste aktualni. Ja s tim hraju na kytaru dobrych pet let urcite, nevim, mozna vic. Hraju variantu: trsatko mezi palcem a ukazovackem a na prostredniku a prsteniku mam prstynky, malicek mam volnej. S banjem se to rozhodne porovnavat neda, protoze se hrajou uplne jiny roly. Timhle stylem hraje treba i Samson, mezi mezinarodne zname patri napriklad Simon and Garfunkel. Vetsinou plati, ze trsatkem se hrajou basovy struny (E,A nekdy i D) a prstynkama zbyle ... ovsem neni to pravidlem, sejde na to jakej roll se hraje, na vlastnim stylu taky hodne zalezi. Co se tyce elektriky, rozhodne to neni tak tradicky jak hlasil Trao. Nemam s tim nejmensi problem, dulezity je zvoli spravnou tvrdost prstynku na tvrdost strun (logicky cim tvrdsi tim tvrdsi) Takze pro akusticky 12 struny pouzivam prstynky 0.25 a 0.225 a pro elektricky desitky 0.18 a 0.15. Smele do toho :-)
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

jo, to je ta kytarová verze...
já se snažil tam procpat tu banjovou ve čtyřprstovym podání :D
Die Hard or Die Home
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

praktický dotaz na Jimatora nebo někoho, kdo používá kovový prstýnky...

jak se zbavit pazvuků - cinkání kovu o struny? napadá mě x příčin, ale nedaří se mi přijít na to, co s tím:
- prstýnek moc/málo přesahující koneček prstu... má to vliv?
- úhel, pod kterým prstýnek dopadá na strunu... zkouším různý a pazvuk nemizí
- místo na prstýnku, kterým o strunu drnkám... těsně na špičce, kousek dál od špičky... pořád totéž protivný cinkání...

občas se mi náhodou podaří brnknout tak, že tón zazní pěkně bez pazvuku, ale nepodařilo se mi vypozorovat, jak to dělám :roll:

(a jen postřeh prstýnkovýho začátečníka... v prvním momentě to nešlo vůbec, ale jak jsem přestala myslet na to, jak se trefit na struny, bylo po problému a šlo to samo - paradoxně s palcovým prstýnkem problém vůbec nemám, až se divím... akorát s těma prstovýma :? )
Naposledy upravil(a) jana dne 7.03.2008 21:30, celkem upraveno 1 x.
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Takhle jsem na tom teda já, pazvuky nejsou, jestli to neni teda něčim jinym...
Prstýnek co nejmíň přesahující koneček prstů a jde co nejvíc kolmo ke struně, kterou bere špičkou...
Ale jsem samouk, ani na tom banju jsem to neodpozorovával, pouze řikam, jak to hraju já...
Die Hard or Die Home
pehve

Příspěvek od pehve »

jana píše:praktický dotaz na Jimatora nebo někoho, kdo používá kovový prstýnky...

jak se zbavit pazvuků - cinkání kovu o struny? napadá mě x příčin, ale nedaří se mi přijít na to, co s tím:
- místo na prstýnku, kterým o strunu drnkám... těsně na špičce, kousek dál od špičky... pořád totéž protivný cinkání...

občas se mi náhodou podaří brnknout tak, že tón zazní pěkně bez pazvuku, ale nepodařilo se mi vypozorovat, jak to dělám :roll:

(a jen postřeh prstýnkovýho začátečníka... v prvním momentě to nešlo vůbec, ale jak jsem přestala myslet na to, jak se trefit na struny, bylo po problému a šlo to samo - paradoxně s palcovým prstýnkem problém vůbec nemám, až se divím... akorát s těma prstovýma :? )
jj, musíš namakat tu rychlost kdy ti ty slejdy a další pazvuky po struně zmizí a získáš ten roll a tu rychlost tak jak má být a s tim ten drive- prostě "to pojede" - tak trpělivost a pomalu a přesně nacvičovat!!! Trao to píše tak jak to je- kolmost a malej přesah!!
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

pehve píše:
jana píše:praktický dotaz na Jimatora nebo někoho, kdo používá kovový prstýnky...

jj, musíš namakat tu rychlost kdy ti ty slejdy a další pazvuky po struně zmizí a získáš ten roll a tu rychlost tak jak má být a s tim ten drive- prostě "to pojede" - tak trpělivost a pomalu a přesně nacvičovat!!! Trao to píše tak jak to je- kolmost a malej přesah!!

Tak co se tyce pazvuku:
-vznikaji kontaktem prstynku se strunou (cili samotnou podstatou hry prstynkama),cili staci omezit maximalne kotakt prstynku se strunou, na presahu ani zas tak moc nezalezi, presah je otazka komfortnosti hry a to je velmi individualni. Ten pazvuk vlastne vznika tak, ze k jiz drncici strune se priklada kovovy prstynek (cim pomaleji se priklada, ti vic drnceni vyzni). Takze jde vlastne o to, omezit kontakt na minimum, jakym zpusobem toho dosahnes uz je na tobe, cili presah i uhel si zvol sama, podle toho, jak tobe to bude vyhovovat.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Možná dotaz, který měl padnout hned na začátku... Co za prstýnky používáte? Začal jsem po nich koukat a na moc široký sortiment a výběr jsem zrvona nenarazil...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Nero: dunlop... tloušťka na nich není vyražená, ale když to porovnám s těma, co jsem taky zkoušela a s těma Jimatorovejma, bude to asi 0,018...

a díky za komentáře k pazvukům, trochu už mizí, tak uvidíme :twisted:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Dunlop? Ty umělohmotný? (Na jiný jsem zatím nenarazil...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Nero píše:Dunlop? Ty umělohmotný? (Na jiný jsem zatím nenarazil...)
Jim měl kovový....
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

kovový, proto se potýkám s tím protivným cinkáním kovu o kov. :roll: (ale už míň!!!)

palcovej je plastovej, tak ten nezlobí...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já právě narazil i na prstový z umělý hmoty... Myslíte, že v tom bude velkej rozdíl, má smysl pátrat po kovovejch nebo budou umělohmotný stačit?

PetrPeter 1975 - 2008
pehve

Příspěvek od pehve »

používám jedině kovový, kvuli zvuku a taky se daj natvarovat na prst aby seděly, to plasty neumí
plastovej mám na palec
s tím bzučením o strunu to je fakt otázka času
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Kovový National, jeden čas jsem měl i Kysery, ale ty mi tak nesedly na hnátu...
Na palec Dunlopa...
Die Hard or Die Home
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“