Ladění po celém krku a možnosti ovlivnění.
Pravidla fóra
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ladění po celém krku a možnosti ovlivnění.
Už se to tady párkrát nakouslo. Já moc ohledně akustik přehled nemám tak se zetpám.
Jak moc přesně musí ladit všude po krku nová akustika ? Když zanedbáme starý struny a takový ty věci. Mám to chápat tak, že když neladí po celým krku tak je to špatný kus nebo je to prostě otázka kompromisu a nikdy nejde sehnat něco co by bylo úplně perfetní ? Není mi totiž jasný jak toho dosáhnout(u výrobce) když u akustiky se moc oktávy doladit nedají. Nebo alespoň myslím, že ne.
Jak moc přesně musí ladit všude po krku nová akustika ? Když zanedbáme starý struny a takový ty věci. Mám to chápat tak, že když neladí po celým krku tak je to špatný kus nebo je to prostě otázka kompromisu a nikdy nejde sehnat něco co by bylo úplně perfetní ? Není mi totiž jasný jak toho dosáhnout(u výrobce) když u akustiky se moc oktávy doladit nedají. Nebo alespoň myslím, že ne.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
no... kytarář ti akustiku může seřídit a o dost vylepšit, ale na to, aby ladila všude, dej pozor už při výběru kytary... (proto tu jsou pořád dokola rady typu "a hlavně neobjednávej přes net".) úplně perfektní není nic, některé kytary se k té dokonalosti hodně blíží a některé k ní mají sakra daleko.
pokud nechceš kytaru, která spadá do té druhé kategorie, tak ten výběr nešiď a trochu pošetři, než půjdeš kupovat - fakt nemá cenu kupovat něco za patnáct stovek...
kytara nemusí být extra drahá, aby dobře ladila - nemusíš jít zrovna do pětimístných částek. ale pokud neladí, neber to.
kytara nemusí být extra drahá, aby dobře ladila - nemusíš jít zrovna do pětimístných částek. ale pokud neladí, neber to.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
jj to je mi jasný ale spíš by mě zajímalo do jaké míry je to věc standardu. Jestli se už při výrobě počítá, že to nemusí ladit a nebo jestli je to projev zmetečnosti. A do jaké míry je to třeba normální. Třeba +-5 centů (příklad) ? Mě se totiž zdá, že když to prostě usadí tak už se stím moc dělat nedá. Na elektrice pošoupu s kameny v kobylce to se ještě dá trochu něco zachránit. Samozřejmě musí být správně nastřelený pražce. 
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
na mojí druhý nejstarší (cca 20let) akustice se dá kobylka taky zvedat ale de to jenom že buď je rovně, nebo je na jednom konci vyšší než na druhým, ale po dlouhým štelování sem to naladil tak že mi to ladí fakt po celym krku...zajímavý je že jí mám po mámě a ta jí koupila za 1100kč takže bych levný akustiky rozhodně nezatracoval
Epiphone Lp Special II
Peavey Rage 158 Transtube series
kabel Proel, trsátko Jolana
3 akustiky z hořovic
Peavey Rage 158 Transtube series
kabel Proel, trsátko Jolana
3 akustiky z hořovic
Těch 1.100 bylo tehdá 2/3 slušný výplatyjaby píše:na mojí druhý nejstarší (cca 20let) akustice se dá kobylka taky zvedat ale de to jenom že buď je rovně, nebo je na jednom konci vyšší než na druhým, ale po dlouhým štelování sem to naladil tak že mi to ladí fakt po celym krku...zajímavý je že jí mám po mámě a ta jí koupila za 1100kč takže bych levný akustiky rozhodně nezatracoval
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Osobně bych při nákupu akustiky nehledal kompromis. co se ladění týče. jde o to za kolik by jsi tu akustiku chtěl kupvat. V kapele máme Seagula asi za 18000,- bo za kolik. A tam už ta kvalita je poznat. Ladí to moc pěkně. Sám jsem zkošel dolaďovat akustiku broušením břitu kobylky směrem na jednu nebo druhou stranu. Jenže tam člověk nenažene víc jak 1mm což je hodně málo. Takže jestli jednou koupíš kytaru co neladí tak se to opravdu těžko dohání.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ohledně tý kobylky - tam je lepší si to nechat udělat, je pravda, že ne všichni kytaráři se do toho pustí, já si třeba nechal upravit kobylku na mý Yamaze u houslaře...
Jinak ohledně ladění - chce to taky třeba trochu přizpůsobit stisk, nemačkat moc atd...
Kompromisy bych nehledal, jsou v tom fakt rozdíly, ale tady ne vždy platí že vyšší cena -> lepší ladění, chce to fakt zkoušet (ale ano, ten můj Seagull byl první kus co jsem chytil a ladí skvěle, přece jen vyšší cena -> méně zmetků...)
Jinak ohledně ladění - chce to taky třeba trochu přizpůsobit stisk, nemačkat moc atd...
Kompromisy bych nehledal, jsou v tom fakt rozdíly, ale tady ne vždy platí že vyšší cena -> lepší ladění, chce to fakt zkoušet (ale ano, ten můj Seagull byl první kus co jsem chytil a ladí skvěle, přece jen vyšší cena -> méně zmetků...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
já mám akustiku za 700 starou cca 40 let, babička vždycky když je uu nás tak vzpomíná že ju moji mamce pred tema 40 rokama koupil nějaky matcin strýc, a ze babička měla skoro takovouhle vyplatu....... takže na dnešní poměry by ta kytara stála tak 20
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25