Zlozvyky na kytaře

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Trao píše:zlozvyk je všechno to, co tě nějakým způsobem omezuje v hraní (rychlost, čistota tónu, plynulost atd.)
jestliže hraješ něco jinak než ostatní, nemusí to být nutně zlozvyk...

tak jsem si zafilozofoval a teď vážně:
levá ruka
neprolamovat prsty: měly by jít pokud možno kolmo na strunu, spoustě lidí se prohne poslední článek prstu
palec si dej jak chceš, ale musí ti znít tón a přehazování prstů by mělo bejt bez námahy...
nezvykej si hrát třeba jenom dvěma prstama (nejčastější - ukazovák a prsteník furt dokola)
pravá: hraj zápěstím, netahej to loktem
při vybrnkávání trsátkem si můžeš klidně opřít malíček (klidně i s prsteníčkem) o desku
kombinuj oba typy úhozů (nahoru, dolů)

další dobrý rady klidně ponechám na ostatních, takhle obecně je to fakt docela fuška...
Trao nezlob se, ale musim s tebou nesouhlasit!!!!!

Takze prolamovani prstu:ucebnice ti rekne nedelej to, ale musis brat ohled na styl hry, kdy jednim prstem mackas dve nebo tri struny zaroven, cili ne bare, a to jinak neudelas, ja osobne i v nejzakladnejsich kilech toto pouzivam (Cdur ukazovak na 1. h, prostrednik na 2. g, prstanik na 3. A+E, Ami ukazovak na 1.h, prostrednik na 2. g+D, Edur podobne jako Ami ale o strunu vys)

Hrani zapestim nebo loktem: takze zapestim je to blbost. A reknu ti proc: ruku si zafixujes v lokti, ale zapesti NIKDY neni tak presne a rychle jako loke, uz z anatomickych predpokladu (mene svalu, nizsi hybnost), a zapesti je pak logicky nachylnejsi na zanety slach a podobne. Ja hraju loktem, hraju tak dlouho, dlouho to doporucuju a kazdej kdo si to kdy vzal k srdci mi dal zapravdu. Nevnucu svuj nazor, ale je to proste tak. U lokte je ze zacatku zdanliva mensi citlivost a presnost, ale je to o treninku, jako u vseho.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

k tomu palci:
myslim, ze je dulezity, albys nepokladal jakoukoliv cast dlane(tzn ne prsty ;) )na krk... tim si tam tu ruku akorat zafixujes a nemuzes s ni pak hnout... jinak je to mozna v poho... ale ja bych tak hrat nemoh ;)
jimator: k tomu prolamovani, je to zlozvyk, ale kdyz hrajes rychly barre, tak to zas takovy prolamovani neni a nehrajes tak moc casto a pokud, ak to chytnes classic barre neprolomene :)
takze zapestim je to blbost
tohodle by ses podle me mel zdrzet. to, ze to ty hrajes jinak neznamena, ze je to blbost ;) ja jsem pro zapesti, ale nemam tolik zkusenosti, abych to nejak podlozil... zapesti je kazdpadne, minimalne v chordech(ktery se hrajou pres 6 strun v nejakym slozitejsim rytmu, treba), rychlejsi, nebo si to alespon myslim... ja to zapestim jakoby vic procitim a vic me to bavi, loket jsem zkousel taky u pick tremola, a jako nic moc ;)
jsem pro zapesti...
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Jimator píše: ...kdy vzal k srdci mi dal zapravdu. Nevnucu svuj nazor, ale je to proste tak. U lokte je ze zacatku zdanliva mensi citlivost a presnost, ale je to o treninku, jako u vseho.....
Sorry ale hráls někdy třeba metal ? když tam jedeš na jedný struně UP DOWN s PM v šílený rychlosti, jak to můžu hrát loktem? :shock:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Jimator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Ono to neni o tom, co hrajes kamaride. Nedelam tady machry, skutecne vim o cem mluvim.
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
majkie

Příspěvek od majkie »

jimator: taky by me zajimalo, jak ciste pohybem loktu hrajes takovyhle veci... nerikam ze to nejde, ale neumim si to predstavit a rozhodne nemyslim, ze by to bylo obvykle.
jako hrat takhle akordy nebo nejakou vybrnkavacku by slo, ale ne elektrice rychle vyjezdy nebo palm mutovane riffy ?
Bach LP, KUSTOM Dart 10, 40 W trandak, Zoom g2.1u, Ernie Ball 13, Tortex 0.88

Sláva veškeré hudbě vznikající severně od Kodaně :)
DwPetr

Re: Zlozvyky na kytaře

Příspěvek od DwPetr »

Joey píše: Tak z vlastní zkušnosti: "cikánské G" chytám C na E6 palcem a to se nedělá. Jenže jsem to zjistil až potom co sem si na to HODNĚ zvykl a je to v pasti" :roll:
Tohle mě taky postihlo, ale jen do doby, než jsem dostal do ruk 12ti strunou španělu. Tam se to přes ten krk nedalo sevřít a tak jsem se rychle přeučil 8)
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Jimator píše:Ono to neni o tom, co hrajes kamaride. Nedelam tady machry, skutecne vim o cem mluvim.
Jen chci abys odpověděl, zajímá mě to...ty skutečně hraješ PM s tim loktem, když řikáš že nejde o to co hraju?
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
impact

Příspěvek od impact »

PM je specificka vec.

On mel namysli, ze pri hrani je nutny, aby pohyb vychazel z lokte a cela ruka byla uvolnena - vzdyt proto, kdyz clovek zacina na kytaru, tak prvni lekce jsou obvykle o tom hrat JENOM z lokte a zapesti mit v klidu. Pote, co si na tohle zvyknes, tak na tom muzes dal stavet a ucit se dalsi techniky, ale proste je to dulezitej zaklad.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

No tak to je jasný, když hraju na španělku ňáký akordy tak sem uvolněnej a vychutnávám si to celym loktem, ale bohužel v metalu tohle nejde ... :P
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Jimator píše:
Trao píše:zlozvyk je všechno to, co tě nějakým způsobem omezuje v hraní (rychlost, čistota tónu, plynulost atd.)
jestliže hraješ něco jinak než ostatní, nemusí to být nutně zlozvyk...

tak jsem si zafilozofoval a teď vážně:
levá ruka
neprolamovat prsty: měly by jít pokud možno kolmo na strunu, spoustě lidí se prohne poslední článek prstu
palec si dej jak chceš, ale musí ti znít tón a přehazování prstů by mělo bejt bez námahy...
nezvykej si hrát třeba jenom dvěma prstama (nejčastější - ukazovák a prsteník furt dokola)
pravá: hraj zápěstím, netahej to loktem
při vybrnkávání trsátkem si můžeš klidně opřít malíček (klidně i s prsteníčkem) o desku
kombinuj oba typy úhozů (nahoru, dolů)

další dobrý rady klidně ponechám na ostatních, takhle obecně je to fakt docela fuška...
Trao nezlob se, ale musim s tebou nesouhlasit!!!!!

Takze prolamovani prstu:ucebnice ti rekne nedelej to, ale musis brat ohled na styl hry, kdy jednim prstem mackas dve nebo tri struny zaroven, cili ne bare, a to jinak neudelas, ja osobne i v nejzakladnejsich kilech toto pouzivam (Cdur ukazovak na 1. h, prostrednik na 2. g, prstanik na 3. A+E, Ami ukazovak na 1.h, prostrednik na 2. g+D, Edur podobne jako Ami ale o strunu vys)

Hrani zapestim nebo loktem: takze zapestim je to blbost. A reknu ti proc: ruku si zafixujes v lokti, ale zapesti NIKDY neni tak presne a rychle jako loke, uz z anatomickych predpokladu (mene svalu, nizsi hybnost), a zapesti je pak logicky nachylnejsi na zanety slach a podobne. Ja hraju loktem, hraju tak dlouho, dlouho to doporucuju a kazdej kdo si to kdy vzal k srdci mi dal zapravdu. Nevnucu svuj nazor, ale je to proste tak. U lokte je ze zacatku zdanliva mensi citlivost a presnost, ale je to o treninku, jako u vseho.
možný to je, nicméně už se vidim, jak shredduju loktem, taky jsem kdysi hrál loket, ale zase jak řikáš, je to o tréninku jako u všeho. Částečně bych souhlasil i s Vikickem, když vidim metalový hvězdy, když začnou sólovat, tak pokud moc nemachrujou, tak jedou jenom zápěstim (loket zapojujou jen při pákování), oproti tomu power chordy jedou třeba i ramenem, ale to už nejde o rychlost ani přesnost...

Jinak: Co fixování zápěstí malíčkem nebo i prsteníkem? Původně zlozvyk z banja, nicméně jsem díky tomu dosáh takový rychlosti přesnosti, že se toho zatim ani nechci zbavovat
Naposledy upravil(a) Trao dne 16.03.2008 21:37, celkem upraveno 1 x.
Die Hard or Die Home
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Pff power chordy jsou uplně jiná kapitola.. to dáš klidně i trupem, nebo kolenem.. u těch metalových věcí je to horší mno..
Jimator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Myslim ze Impact odpovedel za me, jeden cas sem i koketoval s metalem, ale nijak me to hudebne nenaplnovalo. Nebudu vysvetlovat proc, ale technikou hry to urco nebylo ;o) Takhle na foru virtualne se to diskutuje paradne a kazdej muze rict "mam s tim miliony zkusenosti bla bla bla..". Nebudu tady omilat mezi jakejma lidma se pohybuju, ale je to prave ten typ lidi co forum nepotrebuji a ja mam tu moznost od nich okoukat opravdu to nejlepsi a nevidim duvod proc vam to tu nezporstredkovat. Hele, ale pokud si myslis, ze melu blbosti, tak jasne, kazdej ma svuj styl, kazdej ma svoje vize i svoje limity.. a tomu uzpusobuje vsechno ostatni. Jak sem rekl uz vyse, fakt to nikomu nevnucuju.
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

ja pravě "hraju" hlavně metal a zápěstí docela bolí, tak mě zajímá jestli se to můžu přeučit tahat tim loktem .... :roll: ... ale mám většinou zápěstí opřený o kytaru, abych to zvládal v tý rychlosti, takže se bojim že s loktem si neškrtnu
Naposledy upravil(a) vikicek dne 16.03.2008 21:53, celkem upraveno 6 x.
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

já můžu osobně dát Jimatorovi jen za pravdu - poté, co mi s Janou poradili ten loket, o dost se mi zlepšil celkvoý pocit ze hry a přijde mi, že mě to vážně posunulo dál. to teda mluvím o akustické kytaře, na elektriku to mám různě
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tady se musím zastat Jimatora, v tomhle má určitě pravdu... Některý věci se dají dát loktem (viz Impactovo vysvětlení) a někdy to je docela žádnoucí...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Hele, kdo ví?
Jimator píše:Takhle na foru virtualne se to diskutuje paradne a kazdej muze rict "mam s tim miliony zkusenosti bla bla bla..".
Jako jo, je hezký, jak se člověk může na fóru naparovat, co všechno umí, přesně tak, slyšelo mě tady minimum lidí, bohužel ti nemůžu teď a tady ukázat, co ve mně všechno je.
Hlavně v klidu, já to takhle zbytečně řešim proto, že když jsem začínal s elektrikou, tak jsem ze všech stran slyšel, že nejdůležitější je dobře zvládnout pravačku a tak jsem nasával rady ze všech stran, ze strany klasiků jsem slyšel loket, jenže v tý chvíli to byli prostě klasici (pozor, to byl odpor ke klasické kytaře, nikoliv hudbě), takže totální nezájem. Oproti tomu rockeři a metlouši všude radili, že to má jít ze zápěstí, jen jsem teď pro referenci vzal Nigela Hoopera (to neni moc metalista, nevadí), co jsem ho vyštrachal na polici - škola hry - elektrická kytara (Svojtka&CO), a tam popisuje, jak pohyb vychází ze zápěstí...
Die Hard or Die Home
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Prostě na šmrdlání dřevíček je lepší loket a na metalový děla je lepší zápěstí, je to takhle? :D
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nebudu tady mluvit o četbě a koukání na DVD ale hodím "živý příklad": Můj učitel začal hrát na kytaru v 15. V 16 z kazet oposlouchával a hrál skladby Dream Theater a v 17 se dostal na konzervatoř - to vše jako samouk. Troufám si tvrdit, že tenhle člověk ví, jak se asi má správně hrát...

Od něj mám tu "teorii" o loktu, a myslím (dle pár skromných zkušeností), že to je pravda. I loket je dost podstatná část ruky při hraní a i z něj musí nějaký pohyb vycházet. A mám takový dojem, že málokdo zahraje ze cvičenýho zápěstí tak rychlej shredd jako ze cvičenýho lokte...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Nero píše:A mám takový dojem, že málokdo zahraje ze cvičenýho zápěstí tak rychlej shredd jako ze cvičenýho lokte...
Tohle je jenom hnusnej prachvobičejnej prašivej shredd, neni až tolik rychlej, aby to byl opravdu shredd, nicméně to postačí...
http://www.youtube.com/watch?v=thk4l-qg ... re=related
Ano vim, kytarová onanie atd, nicméně Luca nepohne loktem, navíc dělá něco, za co by ho klasici asi zabili, sem tam si podpírá zápěstí malíčkem...
Bože, už zase používám jako referenci tohle dementní video :D
Die Hard or Die Home
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Už mě nebaví se tady handrkovat o blbostech - prostě si to každej hrajte jak chcete a komu jako prvnímu odejdou šlachy, ten prohrál... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“