Počítání

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
jvaclavik
Kontaktovat uživatele:

Počítání

Příspěvek od jvaclavik »

Jak moc je to důležitý? A jak se to dá pořádně naučit? Pro mě je to totiž věc kterou na hraní nesnášim.. holt nejsem ženská abych moh dělat 2 věci najednou :D

Ptám se, protože kámoš co chodí do hudebky řiká, že je to hrozně důležitý, ale naopak bratránek, co hrál v kapele na basu a nechodil k učiteli řiká, že si nepočítá.
jasně že člověk musí mít trošku smysl pro rytmus a soustředit se na to aby nehrál každej úder jinak dlouhej.. ale nějaký "prv-ní, dru-há.." s tim mi to nejde, nedokážu se pak soustředit pořádně na to co mam hrát.
Cort M600
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Jestli nemas rytmus v hlave nebo nemas nikoho kdo by ti klepal (Basu nebo bici) tak si musis klepat .. jinak to nejde .. ale vetsinou kdyz hrajes tak si klepes ani o tom nevis :lol:
jvaclavik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvaclavik »

rytmus v hlavě docela mam.., nedodržuju to když nevim co má bejt za riff nebo ho nestihnu změnit na hmatníku, to mi to pak uteče..
jinak dřív sem chodil do zušky na klavír a strašně mě učitelka jebala za že si nepočítam.. jeden z důvodů proč sem se na to vykašlal..
Cort M600
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Jo já taky a dodnes toho lituju! Fakt si klepej .... uvidis ze po chvily ani nebudes vedet ze si klepes .. :) videl jsem i docela fajn trik kdy si borec dal na botu rolnicky a kdyz si klepal tak to pekne cinkalo do rytmu :))
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Klepání a počítání je něco jiného:) Já se třeba u nějakých složitějších rytmů do nich hýbu celý, celkem sranda:)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

pokud mas smysl pro rytmus, pocitat si nepotrebujes, nejlepsi je v kazdem pade metronom...
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

já si nepočítám, u jednoduchých rytmů nepotřebuju, a u složitých to nezvládám. ale klepu si nohou ale ne metronom ale jakdyby tři udery pomaly a dva rychly jestli mě rozumite :-D takova bubenicka fintička :-D (jako myslim čtvrt-čtvrt-čtvrt-osm-osm, a vyjde to do taktu a odlyšuju od sebe jednotlivy takty
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
pehve

Příspěvek od pehve »

počítání je pomůcka pro začátek k pochopení not v taktu. Mám bicí školu kde autor tohle považuje za základ! Prostě ten takt odslabikuješ slovy-tzn. že jsi to pochopil a potom zahraješ rukama.
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

*Twisted.Brother* píše::) videl jsem i docela fajn trik kdy si borec dal na botu rolnicky a kdyz si klepal tak to pekne cinkalo do rytmu :))
Miyavi? :)
impact

Příspěvek od impact »

Já počítám, jenom když se učím nějaký složitější rytmus. Při hraní jen klepu nohou do rytmu.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

jn klepat hnatou a je to
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

nee...počítat.
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
MontyJJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MontyJJ »

drtivá většina saxofonistů se do rytmu doslova klátí (koukněte někdy na Kennyho Garretta..). na kytarový riffy, když už se náhodou nachomýtnu k nějakému doprovodu, ani to klepání obvykle není třeba, tak maximálně ze zvyku. když si hraju sám na starou španělku, často měním rytmus záměrně a klepání je v tu chvíli taky odsunuto na druhou kolej. se saxofonem si klepu vždycky (ah, a někdy se i klátím.. :]] )
pokud jde o počítání "první, druhá", dechaři do tohohle obvykle tlačeni nejsou, protože mluvit při hře na dechovej nástroj je vskutku frajeřina. řekl bych, že to záleží člověk od člověka. někomu v tom pomůže učitel, který důrazné dodržování rytmu ohlídá a odříká za něj, na domácí cvičení se pak doporučuje metronom. na "první, druhou" jsem nikdy necvičil, ale je to možná tím, že jsem začínal na dech a takovej frajer jsem nebyl. shrnu-li to - člověk rychle pozná, jestli rytmus drží nebo ne, a pokud ne, jsou rozličné metody, jak tomu pomoci. pokud vám bude spíš sedět něco jinačího, než mluvení do toho už tak náročného brnkání a mačkání a kdesi cosi, najděte si lepší způsob. poslouchejte muziku, klepejte si do rytmu, určujte těžkou dobu a takt. klidně na cizí muzice, než to zkusíte na vlastní..
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Kámoš měl strašnej probléma napočítat 8 not do taktu tak sem ho naučil fígl:
RAZ - DVA - TŘI - ČTYŘ- PĚT - ŠEST - SE - DUM
V podstatě je to kravina ale kdo má vymešlet zkratky pro 7 a 8 ..
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Saul píše:nee...počítat.
kdyz citis rytmus tak pocitat nemusis, staci v tom pripade hnata
ja vetsinou se ztracim v rytmu kdyz se neslysim
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

když cítíš rytmus....počítat si prostě musíš. Když pak sypeš něco rychlejšího, tak se v tom ztratíš. A řikej si co chceš...
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
MontyJJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MontyJJ »

Saul píše:když cítíš rytmus....počítat si prostě musíš. Když pak sypeš něco rychlejšího, tak se v tom ztratíš. A řikej si co chceš...
ale souhlasil bych, že ta noha to zastane. schválně, vezmi do huby dechový nástroj, hraj osm tónů do vteřiny a do toho si v hlavě počítej. je to skoro nemožné, hrát takhle rychle ale možné je. dechaři se klátí, klepou si nohou jako o život, ale že by si v duchu počítali, s tím jsem se ještě nesetkal. ani s kytarou si nepočítám, nanejvýš klepu nohou. nemluvím o citu pro rytmus nebo kdesi cosi, jen si myslím, že v duchu si říkat "prvá, druhá, třetí, čtvrtá" není ta jediná a nezbytná věc k udržení rytmu.
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Saul píše:když cítíš rytmus....počítat si prostě musíš. Když pak sypeš něco rychlejšího, tak se v tom ztratíš. A řikej si co chceš...
na rytm mam bubenika ten mi staci
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ty jo, chtěl bych vidět člověka, kterej hraje a faktu si u toho v duchu počítá... tedy myslím tím člověka, kterej už je trochu vyhranej.

Dle mýho to je blbost, kdo na to má myslet. Člověk musí mít poněntí o rytmu, musí vědět kde začíná takt a cejtit v něm doby, ale říkat si pr-vá dru-há tře-tí čtvr-tá je dle mýho nesmysl...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

já si často klepu. ALe není to tak že bych to dělal vyloženě abych držel rytmus, ale prostě si klepu nohou nebo ta. Možná sem pak přesnější,a le rozhodně bych neřekl že pokud cvičíš že máš klepat... já dřív neklepal, teď můžu klidně jed na kole a hrát u toho. počítat? nee....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“