nitro a ostatní laky
Pravidla fóra
nitro a ostatní laky
Ahoj,nevíte někdo,prosim,jak na e-shopech zjistim u kytar,jakej lak na nich je?Je to pro mě důležitá informace,jestli ta kytara má nitro nebo ne..
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš jako co? To nitro? Je to druh laku kterým se lakují kytary. Dnes se na většinu kytar dává levnější lak (polyuretan, polyester) Mnohem líp se s ním pracuje.Asanoth píše:co to je?
Pak existuje nitro lak, kterého se ale dává několik desítek vrstev protože je hrozně řídký a neuděláš s ním takvou vrstvu. Pracuje se s ním hodně pomalu a taky je mnohem náchylnější na otěr a odřeniny.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Tak to je kombinace nad kterou jsem nikdy neuvažoval...Alcarmo píše:Kdyby se teda udělal na kytaru nitrolak a pak by se na to hodil nějaký aby se nitro nepoškrábal, jak by to bylo se zvukem?
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Nitro lak (Nitroceluloza, presneji nitrat celulozy) byl pouzivan nejvice v 50. a 60. letech minuleho stoleti, dnes je jen na vyssich radach nastroju a v custom shopech z duvody ochrany ziv. prostredi (ale kdyz de o kytaru tak by si to mohli odpustit)
Dokonce v USA je pouzivani zakazano (vyjimku ma pry Gibson).
Vyhody nitra: z hlediska zvuku - nejmensi zlo (drevo neni tak uzavreno a MUZE dozravat, zvuk je prirozeny)
nevyhody: neefektivnost, narocnost (udrba, prace, cas)
Co se tyce kombinaci laku - na kytarach Fender se pouziva polyreuthan nebo polyester a nad tim je slaba vrstvicka nitro laku ta se ale propada, zvukove to neni myslim znat, ze tam to nitro je...
Vyhody nitra: z hlediska zvuku - nejmensi zlo (drevo neni tak uzavreno a MUZE dozravat, zvuk je prirozeny)
nevyhody: neefektivnost, narocnost (udrba, prace, cas)
Co se tyce kombinaci laku - na kytarach Fender se pouziva polyreuthan nebo polyester a nad tim je slaba vrstvicka nitro laku ta se ale propada, zvukove to neni myslim znat, ze tam to nitro je...
Stop dreaming, start playing!
A já jen doplním, že pochybuju, že je tady někdo, kdo by poznal rozdíl mezi, jestli má na kytaře nitro, poly, nebo akryl, čili je to další hovadina, se kterou je zbytečný se zabejvat.
Nitrolaky se hlavně používaly, proto, že rychle schnou a dají se poměrně dobře stříkat. Dneska už se moc nepoužívaj, z hlediska ochrany živ. prostředí. Polyuretany jsou dvousložkový laky, který taky dobře schnou, dělaj větší vrstvu. Akrylátový laky /to nejsou žádný vodovky/ se používaj dneska, to je to, co je na autech a pomalu je snaha nahradit je barvama na vodní bázi, zas kvůli zelenejm. Tolik k rozdělení nejběžnejších laků.
Je úplně jedno, jestli je na dřevě nitro, nebo akryl, pochybuju, že to někdo pozná. Jedinej rozdíl je ten, že nitro je řidší a má jinej charakter přípravy a schnutí, čili není na tom dřevě taková sklenka. A pokud si myslíte, že to přes nitro lak dejchá, tak klobouk dolů, pak nevim kde udělali soudruzi chybu, když se nitrolaky používaj i do exteriéru, kre např. prší.
To co může mít vliv, je max to, že je kytara nalakovaná sklinkou, a nebo je jen namořená, resp. je nani lazurovací lak, to je to, čím se třeba natíraj dřevěný ploty. Ochrání to dřevo a je to prodyšný, vytahuje to léta a je to pěkný.
Nitrolaky se hlavně používaly, proto, že rychle schnou a dají se poměrně dobře stříkat. Dneska už se moc nepoužívaj, z hlediska ochrany živ. prostředí. Polyuretany jsou dvousložkový laky, který taky dobře schnou, dělaj větší vrstvu. Akrylátový laky /to nejsou žádný vodovky/ se používaj dneska, to je to, co je na autech a pomalu je snaha nahradit je barvama na vodní bázi, zas kvůli zelenejm. Tolik k rozdělení nejběžnejších laků.
Je úplně jedno, jestli je na dřevě nitro, nebo akryl, pochybuju, že to někdo pozná. Jedinej rozdíl je ten, že nitro je řidší a má jinej charakter přípravy a schnutí, čili není na tom dřevě taková sklenka. A pokud si myslíte, že to přes nitro lak dejchá, tak klobouk dolů, pak nevim kde udělali soudruzi chybu, když se nitrolaky používaj i do exteriéru, kre např. prší.
To co může mít vliv, je max to, že je kytara nalakovaná sklinkou, a nebo je jen namořená, resp. je nani lazurovací lak, to je to, čím se třeba natíraj dřevěný ploty. Ochrání to dřevo a je to prodyšný, vytahuje to léta a je to pěkný.
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
čau,díky,já jsem ten Muzikus četl...
No já mam starou Kramerku,kde nitro neni a pak kytaru s nitro a rozdíl je velkej..tam,kde neni nitro to dřevo nejde slyšet a na tý s nitro i když hraju nasucho,to dřevo hezky rezonuje..Kdo má zkušenosti s nitrem,určitě mi dá za pravdu..Ale je pravda,že někomu je jedno ,jak kytara rezonuje,jestli to dřevo slyší nebo ne a taky záleží na tom,co člověk hraje a třeba jak hodně zkresleně..jestli za tu kytaru s nitrem píchne ňákej digitál,tak to je stejně jedno..Mně přijde škoda,že většina kytar a to i drahejch nitro nemá..pak si myslim,že je trochu zbytečný koukat na to,z jakýho dřeva tělo je-stejně jeho vlastnosti jsou pohřbený pod lakem..nebo jak kvalitní dřeva na tu kytaru byly použitý..
No já mam starou Kramerku,kde nitro neni a pak kytaru s nitro a rozdíl je velkej..tam,kde neni nitro to dřevo nejde slyšet a na tý s nitro i když hraju nasucho,to dřevo hezky rezonuje..Kdo má zkušenosti s nitrem,určitě mi dá za pravdu..Ale je pravda,že někomu je jedno ,jak kytara rezonuje,jestli to dřevo slyší nebo ne a taky záleží na tom,co člověk hraje a třeba jak hodně zkresleně..jestli za tu kytaru s nitrem píchne ňákej digitál,tak to je stejně jedno..Mně přijde škoda,že většina kytar a to i drahejch nitro nemá..pak si myslim,že je trochu zbytečný koukat na to,z jakýho dřeva tělo je-stejně jeho vlastnosti jsou pohřbený pod lakem..nebo jak kvalitní dřeva na tu kytaru byly použitý..
Nodje, tohle je hovadina jak mraky
Rezonanci dělá dřevo a ne barva, ta druhá kytara ti nehraje, protože je z tak možná z dřevotřísky.
Trochu soudnosti pánové
Ošmirgluj si tu co ti rezonuje s tím nitrem /pochybuju že poznáš co tam je, jen tak od voka/ a uvidíš že bude rezonovat i bez laku
Možná by to chtělo míň číst a spíš něco vyzkoušet.
Trochu soudnosti pánové
Možná by to chtělo míň číst a spíš něco vyzkoušet.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 31.03.2008 11:32, celkem upraveno 1 x.
No, já to na rozdíl od Tebe vyzkoušený mám, a protože blbost kvete, tak už se tu s Váma o tom nebudu dohadovat, je to k ničemu.nodj píše:ne,ta kytara neni dřevotříska...Blbost to neni,myslim,že ten rozdíl uslyší i člověk,kterej na kytaru nehraje a vzal by si tu s nitrem do ruky,zahrál pár tónů..Vyzkoušej a uvidíš(možná)
Když vemeš Ibz Pre, je tam model co má mahagonový tělo a zalakovaný to není, max lehounce lízlý mořidlem, a rozhodně ně sajrajtem jako nitro, oni totiž existují úplně jiný, nový materiály, ale to je jedno. Tak zjistíš, že ta kytara rezonuje, je tam prostě dobrý dřevo a uchycení strun, který tu kmitající energii přenese.
Když vezmeš další RG pre, která má metalízu, a je docela hodně zalakovaná, z lípy, tak zjistíš, že to taky rezonuje a ne málo.
Rozdíl mezi těma kytarama je, ale nemá to s barvou nic společnýho.
Když vezmeš do ruky Fendra, tak ho máš taky pod lakem a taky rezonuje.
Třeba můj Cort Strat má na sobě laku, že by se na něm dalo bruslit a nitro to není, na to to má moc velku vrstvu. A přesto zezonuje jak blázen, asi zas dřevo.
Když stavíš kytaru, tak povrchová úprava se dělá naposled, protože než se to doladí tak se to může doškrábat a zničit. Když to cvičně zkompletuješ a z koušíš hmatník, oktávy, tak zároveň zkoušíš i zvuk a to si piš, že i holý dřevo rezonuje jak blázen. Já osobně laky nepreferuju, protože se mi to moc nelíbí, dřevo tolik zavírat. A nejradši mám sadolinový lazurovací laky, spíš do oranžova, který vytáhnou kresbu a nedělaj nic na povrchu.
Přesto mám 2550ku, která je zalakovaná a hraje, rezonuje dobře.
Kdo má zkušenosti s lakem..... - Vyučil jsem se v autolakovně, nějakou dobu jsem tam dělal, v autorizovaných servisech, a dodnes mě povrchová úprava živí. A nemám to vycucaný z netu, ale z vlastních poznatků. A když říkám, že nitro se používá max proto, ře je schopný rychle schnout a dělat tenký vrstvy, tak to tak je.
Takový dohady jsou buď alibismus, kterej řešej lidi co maj lowendový kytary a aparatury, kde nějakej lak je to poslední co může něco ovlivnit, nebo to řešej fajnšmekři, co maj špičkový vybavení a tímhle se jen bavěj, a ti tady rozhodně nejsou.
Až si pořídíš jednou pořádný vybavení, zjistíš, že nějaký nitro je to poslední co tě bude zajimat.
A jak si zjistil, že to je nitro? Z letáků? chemickým rozborem, zkouškou pevnosti, reakcí na UV??
Jak jsem řek, je to nepodstatná záležitost. Pokud máš dobrý dřevo a uchycení strun, tak tě nějaká rozumná vrstva čehokoliv nijak dramaticky nerozhodí.
laky - nitrolaky
Re: Nodj - az budes mit poradny vybaveni tak uvidis proc to nitro je
)). Asi tak u beznyho nastroje ze seriovy produkce a nedejboze s floydem toho moc nepoznas. Ale na spickovym nastroji s pevnou kobylou to trochu poznas. Pokud hrajes metlu tak ti to muze byt stejne uplne jedno, metalisti potrebujou maximum zvuku bez dreva a vintazisti zase maximum dreva
)) Ja mam kytaru lakovanou nitrem je to zvukove absolutni mazel ale musis na nastroj davat strasnej pozor ten lak je strasne choulostivej na jakykoliv klepnuti, skrabnuti atd. hned je dolik. Na druhou stranu ty epoxydy a polyuretany taky nejsou zadny terno po letech to praska a hlavne nekde klepnes a mas flek 10x10cm. Jinak ne nadarmo byly vymysleny UV laky ktere kombinuji zvukovou setrnost nitra a pevnost epoxy laku. Z firem o kterych vim ze je pouzivaj tak je Carvin a mel uz by je pouzivat tady v cechach snad i Furch.
ano ano nitro se na zvuku nastroje taky podili... mnohdy se ale nic jineho nez povrchova uprava, drevo a jeho stari neresi. nezapominejte i na ostatni veci.
kapacitatory, potaky, vyska snimacu, kabel, pedalovy retez, struny, nultak, kameny na kobyle... tohke jsou vsechno veci, ktere maji na zvuk nastroje dle meho nazoru vetsi vliv nez nejaky lak, ale bohuzel je k tmu vetsina lidu asi lhostejna
jinak nekdo slysi, nekdo neslysi, jsou lidi kteri slysi rozdil mezi napajenim krabicky baterkou a napajenim ze site. pak urcite uslysi i to nitro.
je ale nutne porovnat to na dvou stejnych kytarach, coz se malokomu podari - tvrdit ze jeden nastroj hraje super protoze ma nitro a druhy nastroj, uplne jiny, hraje blbe, protoze nitro nema, je naprosto zcestne... kdyz vemu dve tela rezana z jednoho stromu - jedno nalakovane nitrem, druhe necim jinym, dam na ne dva krky ze stejneho stromu, dam tam stejne snimace, struny a nastavim vsechno na desetinu milimetru shodne na obou kytarach, tak pak muzu srovnavat...
kapacitatory, potaky, vyska snimacu, kabel, pedalovy retez, struny, nultak, kameny na kobyle... tohke jsou vsechno veci, ktere maji na zvuk nastroje dle meho nazoru vetsi vliv nez nejaky lak, ale bohuzel je k tmu vetsina lidu asi lhostejna
jinak nekdo slysi, nekdo neslysi, jsou lidi kteri slysi rozdil mezi napajenim krabicky baterkou a napajenim ze site. pak urcite uslysi i to nitro.
je ale nutne porovnat to na dvou stejnych kytarach, coz se malokomu podari - tvrdit ze jeden nastroj hraje super protoze ma nitro a druhy nastroj, uplne jiny, hraje blbe, protoze nitro nema, je naprosto zcestne... kdyz vemu dve tela rezana z jednoho stromu - jedno nalakovane nitrem, druhe necim jinym, dam na ne dva krky ze stejneho stromu, dam tam stejne snimace, struny a nastavim vsechno na desetinu milimetru shodne na obou kytarach, tak pak muzu srovnavat...