nitro a ostatní laky

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

qwer píše:kdyz vemu dve tela rezana z jednoho stromu - jedno nalakovane nitrem, druhe necim jinym, pak muzu srovnavat...
A zjistím, že při použití jiného druhu laku, stejné tloušťky vrtvy, nepoznám co je co. Takže ne Nitro, ale tloušťka vrstvy. Nakonec by byl zajimavej test, tři kytary, stříknu každou jiným lakem, a jsem zvědavej, kdo pozná kde to slavný nitro je :wink:

qwer: přesně to povidáš, řešej se nesmysly s lakem, ale HDW a signálová cesta už nikoho netrápí :roll: A to nemluvě o tom, u čeho, nebo přec co ten signál leze ven 8)
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Část jednoho článku z musikusu:
Lak má na zvuk nástroje významný a neopomenutelný vliv. Původně byly všechny nástroje lakovány nitrocelulózovými laky. Nitro ze všech tvrdých povrchových úprav nejlépe zachovává přirozený charakter tónu, bez ztráty barvy a zvonivých výšek. Jeho používání nese ovšem také mnoho negativ. Na nalakování nástroje je třeba několik desítek vrstev, lak musí dlouhou dobu zrát a poté se teprve leští. I po vyzrání lak stále pracuje a sesychá se, což se projeví kopírováním pórů a kresby dřeva. Je poměrně tvrdý, ale křehký a náchylný k popraskání v důsledku teplotních a mechanických vlivů. Takže lakování nitrem je drahé a zdlouhavé. Revoluce přichází v podobě polyesterových, polyuretanových, akrylátových laků... Jedná se většinou o velmi tvrdé dvou a vícesložkové laky. Nástroj je tak možné nalakovat několika málo vrstvami, ve velmi krátké době leštit a expedovat. Tyto laky tvoří hodně silné vrstvy, neprodyšně uzavřou korpus, čímž nejen degradují některé vlastnosti, ale také výrazně zpomalí schopnost zrání dřeva a korpus navždy ztratí jakýkoli kontakt s vnějším prostředím. Nástroje jsou jakoby utopené, za cenu dokonalého lesku a rychlé výroby ztrácí barvu a sustain. Toto se může také proměnit ve výhodu u moderních nástrojů konstruovaných pro silně zkreslené zvuky, nástroje s PU laky při velkém zkreslení často působí hutněji a kultivovaněji tam, kde by výšky vintage nástrojů "řezaly hlavy". Za účelem snížení cen se dnes stále častěji používají matné laky, u kterých odpadá leštění. Tou vkusnější variantou jsou např. "levné" faded nástroje Gibson. Mnohem méně se mi zamlouvá Fender Highway 1, u nástroje této cenové třídy považuji takovouto povrchovou úpravu téměř za drzost. Jedná se o velmi silné akrylátové laky, které snad nejsou po nalakování ani nijak broušeny a upravovány. Jak praví přísloví "řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek" - a tyto nástroje jsou tímto lakem velmi poznamenány. Další pořekadlo pak praví, že méně je někdy více a u laků to platí beze zbytku. Často se mi dostaly do rukou custom shop Gibsony, které byly zezadu nalakovány velice tence a "nitro" kopírovalo všechny póry mahagonu. Na někoho by to působilo nedbale, ale opak je pravdou. Kapitolou samou pro sebe jsou jistě měkké povrchovky, ať už voskové politury nebo oleje. Tady dřevu nic nebrání ve vyzrávání a z akustického hlediska vykazují velmi dobré vlastnosti, jejich měně časté používání je zapříčiněno hlavně tím, že nechrání nástroj vůči mechanickým a často i povětrnostním vlivům. Z estetického hlediska se také tvrdým lakům nemohou vyrovnat. Kdysi jsem si povídal s jedním výborným kytaristou, který si pochvaloval nově koupeného `76 Les Paul Custom. Jen si postěžoval na omlácený lak, že si nechá nástroj nově přelakovat, a nejlépe něčím tvrdým. Naštěstí si to nechal rozmluvit, ale pokud by tak skutečně učinil, je velice pravděpodobné, že by svého miláčka mohl zahodit, protože by spousta toho, proč jej má tak rád, s novým šatem zmizelo. Lak spolu s korpusem vytváří zráním ucelený harmonický vztah, do kterého bychom měli zasahovat co nejméně. A pokud vám vadí nějaká ta oděrka vašeho mazlíčka, pomyslete na to, že mnozí lidé zaplatí hromadu peněz navíc za uměle zestárlé a omlácené "relic" nástroje
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

mrkendy-článek hezkej ale ono je dřevo a DŘEVO :idea:

Na dřevo můžeš nakydat nitra 100 vrstev a bude to pořád dřevo.

Na DŘEVO flákni co chceš,zmáčkni to a furt to bude DEJCHAT :twisted:

Nic víc a nic níň :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

já se protlouzkl tou silnou vrstvou na svý ibanezce zkz.... a řeknu to takto. Kdyby to dřevo se zevnitř vypařilo, ten nástroj by furt držel pohromadě.... je to 3mm souvyslá vrstva plastový hmoty tvrdý jak šutr. ani nechtějte vědět jakou pecku sem musel dat aqbych se dostal zkrz.... Pokud někdy budu kupovat nástroj nad 20, rozhodně nebudu kupovat nic bez nitra... ošoupaný, rezavý, zhnilý, rozpadlý snesu.... ale ten lak to je vážně vražda, mám sto chut to sedřít na dřevo a nechat to tak
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Dovolil jsem si to přesunou do lepší sekce, dle mého názoru. :-)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Řekl bych to takhle - ať hodí kamenem, kdo pozná rozdíl mezi laky... Myslím, že si tu můžem nakrásně povídat, ale něvěřím tomu, že víc jak 2 promile z nás poznají rozdíl - a bůhví jestli aspoň tak...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Nero píše:Řekl bych to takhle - ať hodí kamenem, kdo pozná rozdíl mezi laky... Myslím, že si tu můžem nakrásně povídat, ale něvěřím tomu, že víc jak 2 promile z nás poznají rozdíl - a bůhví jestli aspoň tak...
hele nemůžu říct že byc t poznal.... těžko někdo z nás hrál na 2 stejný kytary nalakovaný jiným lakem. V každým případě se to na zvuku prostě podepsar musí....
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

O článcích v muzikusu si nějakou dobu myslím svoje a beru je se zančnou rezervou. Tento článek je možná dobrý lobby za ty, kteří za lakování nitrem berou horentní pálky, a živí je neznalost a tupost některých muzikantů, kteří věří kdejakýmu slintu.

Už to řikal Pavel, když nedáte na mě, je to o dřevu, ne o druhu laku. Pokud nědo tvrdí, že nitro dejchá, tak s ním asi nikdy nedělal, to by všechno, co se nitrem natírá zrezlo, a i auta se dělaly a možná i dělaj někde nitrem a taky nereznou. Kam může vzduch, může i voda.

Takže zas a znova, Turbo_Mack to tu potvrdil, co říkám celou dobu. Není to tím nitrem, který je asi nejlevnější lak, tak nevím proč tak drahej? protože to někdo desetkrát práší mlhou???? Ale je to v tý tlustý vrstvě, kde je plnič, barva a transparentní lak. Tím Nitrem se dá taky uděla 3mm vrstva a udělá to to stejný co to, co měl na tý svý kytaře.

Takže znova, Nitro je mýtus, jde o dřevo a sílu vrstvy, která leží na něm. A jestli je to, nebo to, je jedno. Schválně by mě zajimalo, kolik si podobní vyčůránci berou za nalakování touhle postkomunistickou srač.ou.

A souhlas s Nerem, většina tady obhajuje něco, co nikdy nepozná. A pochybuju, že vůbec zdejší odborní zastánci poznaj to nitro i v plechovce se strženou nálepkou :roll:
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Myslím, že teď přišla chvíle pro petrpetra. :)

Mně to s tím nitrem teda přijde taky trochu přehnaný. Už i diskuze o dřevě mi přijde lehce uhozená, ale tohle je vrchol. Na zvuk kytary má samozřejmě vliv cokoliv, co na ní dáte, ale dávat právě laku takovou důležitost... :roll:
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Každej kdo chce šířit tyhle bludy by měl povinně jít dělat do lakovny, třeba do lakovny kde se lakuje nábytek, to je jedno a pak by měl jasno, jak se věci maj. Tisíckrát omýlaná lež, mýtus a kravina, stává se pravdou, bohužel. Takže kdo chce, tak asi budu provádět lakování kytar nitrem, je to vzácnost, takže řekněme 3k za tělo? Já že bych nechodil do práce, ve sklepě mi nějaká ta pixla ještě zbyla, je sice už Vintage, ale tím líp.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

no myslim, ze s temi 3t. za telo bys byl hodne levny
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

qwer píše:no myslim, ze s temi 3t. za telo bys byl hodne levny
No tak 7k no, když padne deci laku za 20kč, tak proč ne, k tomu hodina práce :roll:
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Ten članek jsem sem hodil jenom proto, aby to rozproudilo krev nekterym "antinitrákům". Sám si taky o článcích v musikusu myslim svoje... Podle me ale na tom nitru neco bude, prece ty nejlepsi gibsonky pochazej ze zacatku vyroby, kdy jeste natirali nitrem, samozrejme, ze je to hodne o drevu, takze tezko rict, co je na tom pravdy, sou to vsechno jen spekulace. A zaroven se to prece ani neda vyvratit? Kdo z tech, co rikaj, ze nitro je fama, mel srovnani nachlup stejnych kytar, ktery se lisily jenom povrchovkou? Asi nikdo a i kdyby mel, tak i tak ty kusy budou jiny, protoze i dve seriovky hrajou odlisne. Jak pise Nero, je to debata o nicem.. Zanedloho me ale ceka jednu takovou povrchovku udelat, tak porad nevim..
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Nejsem antinitrák, něco jsem se s ním nadělal a pořád ho používám, ale tady se z toho dělá naprostej nesmyl, jak kdyby si tady někdo dělal živnost na lakování kytar nitrem, protože je laciný a zatím ještě dostupný a vytvářel klientelu. Netvrdím, že pochvrchová úprava se třeba nějak neprojeví. Ale tvrdit že nitro je něco extra, je nesmysl. Jedinej důvod proč se používalo je max. ten, že dřív byly olejový barvy, který měly obrovskou vrstvu, byly gumový a schly několik dní. Syntetický barvy se blbě stříkaj, pomale schnou a maj krátkou životnost, brzo maj po lesku. No a nitro schne rychle, dělá malý vrstvy, dobře se stříká, tak se používalo. Je laciný, nemusí se tužit, takže jsou i ztráty minimální. Polyuretany jsou dvousložkový, takže co nevystříkáš vyhodíš, stejně jak akryláty, všechno se tuží. Věřim tomu, že většina kytarářů se s lakem nezabejvá, a pokud jo, tak to řešej jednoduchým nitrem. Je otázkou času, než se stáhne z prodeje všechno kromě vodou ředitelnejch. Většina dobrejch barev se dnes prodává jen lakovnám vybavenejm filtrama kvůli živ. pro. Takže velký společnosti budou lakovat vodou ředitelnejma barvama. Dneska už je vývoj daleko a začínaj se tyhle barvy používat v autolakovnách, a na autech je to extrémní nasazení. Pokud nějaká firma používá nitro, je to ptroto, že maj prostě linku, kterou nepotřebujou měnit, proč taky. Ale vliv bude mít max. velikost vrstvy.

Jakou chceš povrchovku? dřevo, nebo barvu?
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

To telo je uplne novy, zadny sbrouseny se zbytkama laku, takze se muzu rozhodnou i mezi natural moznosti. Jenom bych to pretrel lazurovcim lakem, aby drevo trochu chytlo barvu a vytahli se leta a pak nejspis nitro lak - to bych jeste zvladl doma sam. No a druha moznost je striknout na cerno. To by uz asi doma nebylo jen tak, takze bych musel sehnat nekoho s pistoli. A ten lak by byl nejspis akryl. Je to dilema..
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Pokud tam máš pěknou kresbu, tak je škoda ji zakrejvat a vzal bych značkovej Lazurák, nějakej odstín, třeba žlutej, červenej, oranž apod. Ty laky se používaj hlavně na nový dřevěný ploty. A proč to chceš přelakovávat? to není mořidlo. Proto se to jmenuje L...lak, je řidkej, to proto, že těch vstev na to můžeš a měl bys dát aspoň 5. První 2-3 se vsáknou, krásně vytáhnou leta a obarví ti to na zvolelenej odstín, a další 2-3 vstvy to trošku stmaví a udělaj ti leskou vrstvu. Je to hraní na celej den, ale výsledek stojí za to. Škoda že nemám nafocený některý věci, vypadá to pěkně. A víc nic neděláš.

A kdyžtak to můžeš dát do barvy, naopak to jde daleko hůř. Pokud budeš chtít barvu, nevyhneš se plniči (kit) krerej mezi dřevo a barvu dát musíš, jinak to bude vypadat blbě a než to udělá souvislou vrstvu, tak tam nastříkáš celou plechovku. Dřevo saje, proto ten plnič. Obrousí se 600, nebo 400, aby dřevo nelezlo a pak matnou černou, a přes to průhlednej lak..

Ve fabrice se to dělá taky tak, u levnejch kytar, kde se tím plničem srovnává mizerný dřevo a proto tam může bejt i 3mm vrstva.

Osobně jsem za ten první způsob, je to pěkný a téměř žádná vrstva, leskne se jemně a nitro se může jít např. vycpat :wink:
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Ja mam prave zkusenosti s tema lazurovacima lakama, ze jen zbarvi drevo, ale neudelaj souvislou ochranou vrstvu, i kdyz mozna jak rikas tech 5 vrstev by to mohlo vyresit. Jednou jsem takhle lakoval policku, jedna vrstva toho lazurovaciho laku a pak dve nitrolaku a vysledek byl skvelej, proto sem to tak chtel udelat i s tou kytarou.

Je to lubovka s javorovym topem a bilym bindingem, proto by se k ni hodil ten cernej lak, stribrnej hardware, mozna satin, pak bily transparentni knoby a bily nebo krytovany chromovany snimace a ramecky. Jednou jsem takovou kombinaci videl a vypada to fakt pekne. Kdybych zvolil tu natural, tak by zase nevynikl ten binding, harware vcetne snimacu by byly cerny, potaky jako na SG, cerny mechaniky...
Naposledy upravil(a) mrkendy dne 4.04.2008 5:52, celkem upraveno 1 x.
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

On je i hodně tmavej lazurák. Ta jedna vrstva byla málo, těch 5 je akorát, záleží na dřevě jak bere. Taky při výběru pamatuj na to, aby to byl lesk, ne polomat, nebo mat. Mě se teda polomaty líbí nejvíc. Je vidět že tam něco je, ale neí to zrcadlo.
http://www.subert.net/subert/site/media ... =41&do=115 , http://www.subert.net/subert/site/media ... =41&do=109 tady je třeba černej, nebo tak aspoň vypadá. Sadolin jsou velmi dobrý laky. Jsou i jiný odstíny, veselejší, od jinejch firem. Tu stránku si kidně projdi celou.
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

tyyyjo, tak tahle rozvasnena diskuze o laku mi docela utekla...

Osobne jsem taky za lazuru, mahagon, bahenni jasan pod tim vypada naprosto fantasticky - ted jsem si napr. na zkousku mahagon telo namoril Clou-em na sedou barvu, a kdyz na to hodim lazurlak, tak to budou krasny pruhy...

Co se tyce polyester, polyuretan laku, opravdu se pouzivaji kvuli jednoduchosti aplikace a schopnosti "plnit" (mrknete v obchode na nejakou levnou kytaru co je v prulednym laku a kouknete na hranu, uvidite pod lakem na hrubo obrouseny drevo - ty 2mm laku to proste zakryji a vyrovnaji)...
Ovsem problem v lacich obecne je v jejich vlastnostech, mechanickych... jsou laky, ktery treba maji i primo schopnost "tlumit" sireni zvuku, pohlcovat zvuk - strikani dutin auta, apod. (DwPetr urcite zna), jsou proste pruzne, takze nepraskaji, mechanicky jsou odolne a vydrzi i tukance, ale na kytaru se nehodi...
Takze co chceme na kytare za lak? Aby drevo mechanicky ochranil proti tukancum atd., a zaroven aby byl hezky, ale neubral zvukovym vlastnostem dreva... - kompromis, tvrdy dvouslozkovy laky...

Co se tyce nitra, neni to ani 14dnu co jsem si zahral na par Fendru od 32t. nahoru, jeden byl nitro (poznate na pohled, lak si casem porad seda, a vylezou leta dreva) a dokud jsem ty kytary poradne nestudoval a neprohlizel, jedna z nich me proste hrala pod rukama porad nejlip... na sucho nadherny vyrazny flazolety, barevny zvuk, harmonicky, atd...
Hadejte trikrat, ktera to byla... (lak? :D )

Ale stejne, kytaru pichnete do MT2 a do komba, a rezete Slipknoty... tak na co tu resite nejaky lak?
Radsi zmerte kapacitu kolik vam "zere" dlouhy levny kabel... :wink:
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 17.04.2008 10:08, celkem upraveno 1 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

tipoovat nebudu bych se ztrapnil leč....
NAPADLO MĚ si přestříkat kajtru. Opravdu když se koukám na tu silnou vrstvu laku sem krapt zklamanej. Líbí se mi ten styl počmárané kytary ala SG emily
http://www.musiccenter.cz/Epiphone--Emi ... 0-SG:29136
takový komixový malůvky ve stylu pop artu
No nevím jak bych to zvládl...
Mechanický opotřebení mi nevadí.. loupání sedání škrábance přežiju de mi o to aby tam nebyla ta velká vrstva... Nemůžu říct:"Slyším že se to dusí" protože to neslyším, ale když vidím tu vrstvu tak mě prostě nikdo envysvětlí že to vliv nemá. Souhlasím co tu zaznělo... Není to ani tak druh laku jako to že nitro dělá tenkou vrstvu. Aspoň to si myslím já :arrow:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“