Při brnknutí o strunu se rozezní i některé ostatní

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
miklop1

Při brnknutí o strunu se rozezní i některé ostatní

Příspěvek od miklop1 »

Ahoj,
dneska jsem přišel na jednu věc, když brnknu na déčko třeba na 7 pražsi tak se mi rozezní i nějaké jiné struny i přes to že se jich vůbec nedotknu... Nejvíce to de slyšet u toho déčka jinak moc ani ne... Nevíte čím to může být a jak tomu zabránít nebo něco....
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jak tomu zabránit: Tlumit...

A čím to je: D na 7. pražci je tón A. Jak se šíří vibrace a rezononce (trochu vzduchem, víc dřevem na těle a krku), tak se rozezní i A struna, protože ikdyž to A na D struně je o oktávu vyšší, stejnak mají podobnou oscilaci. Pak se ti asi ještě rozeznívají E struny, protože E je k kvinta, a jejich frekvence se taky pěkně rozumí...

Je to asi tak stejný, jako když v kreslených seriálech zpěvačka zpívá do sklenky a ta praskne - rozkmitá ji na stejné frekvenci, jako tón, který vydávají hlasivky, a pokud jsou ty vibrace moc silně, sklo to nevydrží a praskne.... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Buď rád, aspoň vidiš, že ti ten nástroj hraje, vibruje a rozkmitává další struny :wink:
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
miklop1

Příspěvek od miklop1 »

DwPetr píše:Buď rád, aspoň vidiš, že ti ten nástroj hraje, vibruje a rozkmitává další struny :wink:
ale prave že to dela jen na tom 9 pražci na strune d, před tim jsem to napsal špatně...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, tak 9. pražec je háčko, takže ti to rozezní h strunu a e struny, jako kvarty, páč ty maj (podobně jak kvinty) hodně podobné vlastnosti co se týče oscilace... :wink: Ono ti to asi dělá i jinde, jen se to tak neprojevuje...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
miklop1

Příspěvek od miklop1 »

Nero píše:No, tak 9. pražec je háčko, takže ti to rozezní h strunu a e struny, jako kvarty, páč ty maj (podobně jak kvinty) hodně podobné vlastnosti co se týče oscilace... :wink: Ono ti to asi dělá i jinde, jen se to tak neprojevuje...
přesně tak... :roll: já zírám teda tolik teorie... a tak ten problém se nedá vyřešit jinak než tlumením, pochopil jsem to správně...???
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tlumení je řešení... Jiné mě nenapadá... Jinak, teorie moc ne, jen trocha fyziky, znalost kmitu strun a zkušenosti... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
miklop1

Příspěvek od miklop1 »

Nero píše:Tlumení je řešení... Jiné mě nenapadá... Jinak, teorie moc ne, jen trocha fyziky, znalost kmitu strun a zkušenosti... :wink:
ale jinak je to chyba kytary nebo to delají všechny
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

to jsou fyzikální zákony. :) takže všechny...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To je dobře, že to dělá... :wink: Aspon vidíš, že ti krk a tělo dobře nese rezonování a nehaje ti jen struna, ale celá kytara...

Edit: Vyjímečně byla rychlejší... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“