Komplet apec na zvučení
Pravidla fóra
Komplet apec na zvučení
Zdravim, chtěl bych radu na co se zaměřit při výběru aparatury která bude zvučit rock/metalové kapely v menších klubech cca 100 lidí. Jaký výkon při jakých ohmech, jestli lépe pasiv/aktiv bedny, kolika vstupý mix atd. Jaký je rozdíl mezi 2 a 3 pásmovou bednou? Jsem začátečník tak bych byl rád za jakoukoli radu. Díky
Tak pro zvučení budeš potřebovat:
- mix cca 16 vstupů, 4x AUX, s dobrejma korekcema
- alespoň 2x kompresor
- alespoň 2x gate
- EQ pro PA
- EQ pro odposlech
- efektovku
- bedny pro PA 4x SUB + 2x satelity
- odposlechy aspoň 4x
- 2x zesilovač pro PA (na suby a satelity)
- zesilovač pro odposlechy
- vyhýbku
- kabeláž (linkový kabely cca 20x mix 5 a 10m)
- kabeláž pro reproduktory (speakon)
- párák
- rozvody 400/230V s jištěním
- zpěvové mikrofony
- nástrojové mikrofony
- mikrofony pro bicí
- několik DI boxů
- něco, čím to dopraviš
- stojany pro mikrofony
Zesilovač pro suby bych použil QSC RMX 5050HD, pro satelity RMX 2450.
Odposlechům by mohl stačit taky RMX2450.
Speakmanagement například RANE AC23, Sabine NAV240.
Subbasy Megaton MT18SUB/X, satelity ND152, odposlechy NDM152.
Mikrofony na zpěv Shure SM58.
Nástrojové mikrofony Shure SM57.
Kopákový mikrofon Shure B52.
Pro snare SM57.
Overheady nějaké kondenzátory, stejně jako na HH.
Mixák například Allen&Heath ZED 24.
No zkrátka přemejšlej, co vlastně budeš asi potřebovat...
- mix cca 16 vstupů, 4x AUX, s dobrejma korekcema
- alespoň 2x kompresor
- alespoň 2x gate
- EQ pro PA
- EQ pro odposlech
- efektovku
- bedny pro PA 4x SUB + 2x satelity
- odposlechy aspoň 4x
- 2x zesilovač pro PA (na suby a satelity)
- zesilovač pro odposlechy
- vyhýbku
- kabeláž (linkový kabely cca 20x mix 5 a 10m)
- kabeláž pro reproduktory (speakon)
- párák
- rozvody 400/230V s jištěním
- zpěvové mikrofony
- nástrojové mikrofony
- mikrofony pro bicí
- několik DI boxů
- něco, čím to dopraviš
- stojany pro mikrofony
Zesilovač pro suby bych použil QSC RMX 5050HD, pro satelity RMX 2450.
Odposlechům by mohl stačit taky RMX2450.
Speakmanagement například RANE AC23, Sabine NAV240.
Subbasy Megaton MT18SUB/X, satelity ND152, odposlechy NDM152.
Mikrofony na zpěv Shure SM58.
Nástrojové mikrofony Shure SM57.
Kopákový mikrofon Shure B52.
Pro snare SM57.
Overheady nějaké kondenzátory, stejně jako na HH.
Mixák například Allen&Heath ZED 24.
No zkrátka přemejšlej, co vlastně budeš asi potřebovat...
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
Nedoporucoval bych, virbl je ten nejhlavnejsi buben sestavy, to uz bude lepsi ozelet kopak.*Twisted.Brother* píše:Co se tyce bici .. mohly by stacit 2 overheady a jeden primy pro kopak coz?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
Co se týče bicích, tak snare se prosadí mnohem víc, než zbytek sady (občas dost bohužel) - na malých akcích (uzavřený prostory pro tak 100 lidí) zvučim z bicích většinou právě jenom kopák, zbytek kapely pak dotahuju právě ke snare a činelům, který jsou suveréně nejhlasitější - ale je pravdou, že taky záleží hodně na akustice prostoru a dalších jiných jevech...
co se týče toho aparátu - plně souhlasím s Pavlem2 - a ještě bych tak odhadem střelil cenu na něco kolem 300 tisíc a to nejsou pčítaný stojany a kejsy....
Smida: Zkus nám prosím objasnit, jestli to chceš jako zvuk pro svou kapelu a nebo to chceš mít jako univerzální aparát a jezdit s tim na kšeft
pokud budeš chtít jezdit na kšeft, tak to chce tak alespoň půl milionu do začátku (aparát viz. Pavel2 + další nezbytnosti -doprava a tak)
jinak co se týče takovýho "samozvučení", tak je to hodně těžká věc a záleží hodně na jednotlivejch muzikantech, jak moc jsou schopní kompromisu.... akce, o kterých píšeš se dají odehrát o na dva slušnější satelity RCF ART525, ale tam to bude omezený, co všechno se bude přizvučovat a ten výsledek taky nebude 100%...
co se týče toho aparátu - plně souhlasím s Pavlem2 - a ještě bych tak odhadem střelil cenu na něco kolem 300 tisíc a to nejsou pčítaný stojany a kejsy....
Smida: Zkus nám prosím objasnit, jestli to chceš jako zvuk pro svou kapelu a nebo to chceš mít jako univerzální aparát a jezdit s tim na kšeft
pokud budeš chtít jezdit na kšeft, tak to chce tak alespoň půl milionu do začátku (aparát viz. Pavel2 + další nezbytnosti -doprava a tak)
jinak co se týče takovýho "samozvučení", tak je to hodně těžká věc a záleží hodně na jednotlivejch muzikantech, jak moc jsou schopní kompromisu.... akce, o kterých píšeš se dají odehrát o na dva slušnější satelity RCF ART525, ale tam to bude omezený, co všechno se bude přizvučovat a ten výsledek taky nebude 100%...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Jens Ludwig: Asi dost zalezi i na sade, u nas kdyz bubenik zacne valit na dvojslapku, tak snare totalne ztracim... Na druhou stranu je fakt, ze pri beznym hrani se snare prorizne lip 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
no lidi taky jde snad trochu o barvu zvuku, jenom hlasitost přece nestačí a každej bicmen hraje jinak - někdo do toho holt pere (kope) jako hluchej do vrat a někdo hraje více techničtěji a s dynamikou, kdy i slabší pasáže mají právo bejt čitelný, záleží taky na stylu hudby, kvalitě nástroje a akustických podmínkách sálu.*Twisted.Brother* píše:Co se tyce bici .. mohly by stacit 2 overheady a jeden primy pro kopak coz?
Máte pravdu oba - někde vyjedeš víc snare, někde BD a tomy, někde to hraje nejlíp nasucho.
Paušálně počítat pouze se třemi mikráky pro kvalitní zvuk bicích (Twisted.Brother) bych si nelajznul!
Ještě k tomu šroťáku - já jej zvučím i v malejch klubech.
Přesněji jen přizvučuju.
Jenom OH a kick stačí málokdy.
Chce to vždycky vybrat "ty správný frekvence" - muzika dostane lepší attack.
Nemusí to řvát, ale spíš jen podpořit rytmiku...
K PA - alternatívou jsou samozřejmě aktívní bedny, ale upřímně řečeno, za stejný zvuk zaplatíš víc.
Výhodou je jednodušší manipulace, ale vždycky se vztekám s kabeláží, protože rozvést kvalitně 230V není někdy tak triviální, jak se může na první pohled zdát.
Zase ale na odposlechy jsou docela fajn.
Mam na mysli nějaké slušné - třeba RCF ART315/325, samozřejmě TT25SMA jsou to správné ořechové, ale ta cena...
Na druhou stranu odposlech je gró aby mohla kapela dobře fungovat, takže na odposleších nijak nešetřit
Přesněji jen přizvučuju.
Jenom OH a kick stačí málokdy.
Chce to vždycky vybrat "ty správný frekvence" - muzika dostane lepší attack.
Nemusí to řvát, ale spíš jen podpořit rytmiku...
K PA - alternatívou jsou samozřejmě aktívní bedny, ale upřímně řečeno, za stejný zvuk zaplatíš víc.
Výhodou je jednodušší manipulace, ale vždycky se vztekám s kabeláží, protože rozvést kvalitně 230V není někdy tak triviální, jak se může na první pohled zdát.
Zase ale na odposlechy jsou docela fajn.
Mam na mysli nějaké slušné - třeba RCF ART315/325, samozřejmě TT25SMA jsou to správné ořechové, ale ta cena...
Na druhou stranu odposlech je gró aby mohla kapela dobře fungovat, takže na odposleších nijak nešetřit
- Jens Ludwig
- Odborník
Tak je pravda, že sem zapomněl dodat, že teď poslední dobou jezdím jen s dvěma menšíma místníma kapelama, kde jsou oba bicmeni řezníci - když pak dělám něco, co neznám, tak osazuju sadu komplet celou - vždycky se mikrofon dá stáhnout, ale málokdy je pak během koncertu čas jej vůbec nasazovat....
.. taky jde o prostor - tady u nás jsou bohužel prostory hodně blbý - buďto moc malý a nebo moc velký.....
ale tato naše diskuze o bicích ukazuje, že zvukařina je složitá, ale krásná věc, málokdy existuje univerzální návod, jak nazvučit to, či ono, každá akce je něčím nová a vyžaduje si svoje specifické řešení a zvukař nemůže za pultem spát, ale musí být vždy ve střehu a řešit aktuální zvukovou problematiku....
.. taky jde o prostor - tady u nás jsou bohužel prostory hodně blbý - buďto moc malý a nebo moc velký.....
ale tato naše diskuze o bicích ukazuje, že zvukařina je složitá, ale krásná věc, málokdy existuje univerzální návod, jak nazvučit to, či ono, každá akce je něčím nová a vyžaduje si svoje specifické řešení a zvukař nemůže za pultem spát, ale musí být vždy ve střehu a řešit aktuální zvukovou problematiku....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +