jak poznám zničnou elektronku?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
tofu thrasher

jak poznám zničnou elektronku?

Příspěvek od tofu thrasher »

Jde nějak opticky poznat že je odpálená? Případně, jak se to změří, nebo tak něco ...
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Vetsinou opticky nepoznas, poklepanim (pozor, pali :!: :twisted: ) poznas, jestli je mikrofonicka (potom uslysis z repraku hluk), jinak to moc poznat nejde... Az po vymene, kdy si reknes "kruci to je zvuk! Ze jsem je nevymenil driv" :D
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
afektband

Re: jak poznám zničnou elektronku?

Příspěvek od afektband »

tofu thrasher píše:Jde nějak opticky poznat že je odpálená? Případně, jak se to změří, nebo tak něco ...
Elektronku v preampu podle toho poklepání, popřípadě přehození s nějakou jinou. Jinak lampy v konci svíti žlutě, ale je tam i modrý světlo. když to nebude svítit obouma barvama, tak je špatná.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
MrDeathCZ
Bandzone: http://bandzone.cz/targetattack

Příspěvek od MrDeathCZ »

afektband píše:
tofu thrasher píše:Jde nějak opticky poznat že je odpálená? Případně, jak se to změří, nebo tak něco ...
Elektronku v preampu podle toho poklepání, popřípadě přehození s nějakou jinou. Jinak lampy v konci svíti žlutě, ale je tam i modrý světlo. když to nebude svítit obouma barvama, tak je špatná.
a jak by si radil u takového engl Richie Blackmoore kde jsou červený ledky?? :D

spíš bych řekl že když Ti odejde lampa v konci, tak ztratíš náhle výkon o desítky wattů (samozřejmě to nepoznáš o kolik si přišel ale najednou Ti to bude hrát "potišejc") no a oddělaná lampa v preampu by mohla mít za následek větší zkreslení, možná menší nejsem si jist :oops:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Vetsi zkresleni? O tom jsem jeste neslysel, ale urcite se zmeni charakter zkresleni.
Somnus Aeternus
tofu thrasher

Příspěvek od tofu thrasher »

No, takle, mě to přestalo hrát celkově, lampa nesvítí, nic se neděje .. tak jsem to opatrně otevřel .. zkoušim tam najít pojistku ale marně .. napadla mě ta lampa v předzesilovači .. přece jenom je tam už 5 let ... opatrně jsem ji vyndal z patice a koukám na ni ...
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jestli nesviti vubec, tak je neco spatne - bud samotna elektronka (to je v klidu, za 150Kc mas novou), nebo trafo (coz je horsi). Zkus, drzim palce :wink:
Somnus Aeternus
Tomáš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš »

Co se děje když lampa svítí modře ?
Epiphone Les Paul Standart ebony/ Marshall Jcm 900 4100 (100W, 5881)/ Marshall Jcm 900 1960A/ Trsátko- Brain/ Boos TU- 80

moje kapela. www.bandzone.cz/noauthorityband
afektband

Příspěvek od afektband »

Tomáš píše:Co se děje když lampa svítí modře ?
Je připojený anodový napětí. Lampa musí svítit obouma barvama. Ale ta modrá je vidět jenom v určitých úhlech. Jiank, jestli jsi to dlouho nepřelampovával, tak už to má prostě odslouženo. přelampuj a uvidíš.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

to, že preampová elektronka nesvítí, neznamená, že nefunguje.) hlavní je, že hřeje...existuje dost druhů, u kterejch není vidět žhavící vlákno...jednou, když jsem o tom eště moc nevěděl, jsem způsobil poplach s tím, že v kamarádově Hot rodu nesvítila jedna 12AX7 a chrchlá to...vzal to k Faiereislovi, a bylo s lampama vše v pořádku, ale zlobil reverb, tak ho vypojil...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
afektband

Příspěvek od afektband »

Maples píše:to, že preampová elektronka nesvítí, neznamená, že nefunguje.) hlavní je, že hřeje...existuje dost druhů, u kterejch není vidět žhavící vlákno...jednou, když jsem o tom eště moc nevěděl, jsem způsobil poplach s tím, že v kamarádově Hot rodu nesvítila jedna 12AX7 a chrchlá to...vzal to k Faiereislovi, a bylo s lampama vše v pořádku, ale zlobil reverb, tak ho vypojil...
jj, já mluvil hlavně o koncových.

Mlol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mlol »

Me se kdysik podarilo sehnat jednokanalovou 50w lampu(jen volume,vejsky a bas) s bednou s 75w reprem a neprevalo to bici ani naplno ... a jelikoz sem potreboval hrat v tu chvilu tak sem koupil kombo . .ale ted sem top nedavno zapojil abych zkusil jestli to jeste fakaa .. a fungovalo ale prervat bici proste neslo .. maximalne tak zezacatku (a to s hlavou u repra)pac se to dycky behem hrani o dost zeslabilo ... a pak na dalsi den to uz nehralo vubec .... absolutne nevim co s tim je.. ale jelikoz me ten zvuk uz aji takhle uchvatil oproti tomu trandaku .. tak sem to pred 2 tydnama prelampovat tak su zvedavej az to pride zpet ..
Fokus Les Paul+nalepky+R.m.AlNico,BOSS DS-1,behringer chorus, Dunlop 0,73-0,88mm, ,Marshall MG10cd(doma) Crate GLX 212 (zkusebna)
afektband

Příspěvek od afektband »

Mlol píše:Me se kdysik podarilo sehnat jednokanalovou 50w lampu(jen volume,vejsky a bas) s bednou s 75w reprem a neprevalo to bici ani naplno ... a jelikoz sem potreboval hrat v tu chvilu tak sem koupil kombo . .ale ted sem top nedavno zapojil abych zkusil jestli to jeste fakaa .. a fungovalo ale prervat bici proste neslo .. maximalne tak zezacatku (a to s hlavou u repra)pac se to dycky behem hrani o dost zeslabilo ... a pak na dalsi den to uz nehralo vubec .... absolutne nevim co s tim je.. ale jelikoz me ten zvuk uz aji takhle uchvatil oproti tomu trandaku .. tak sem to pred 2 tydnama prelampovat tak su zvedavej az to pride zpet ..
Tak jestli to nehrálo vůbec, tak koukni dovnitř, jestli náhodou kromě lamp, nejsou v čudu i koncový odpory, dost častej jev, dkyž máš rozbitý lampy, tak to vezme i odpory.

Mlol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mlol »

Jo jo .. sak to sem mu taky rikal at to se na to koukne a kdyztak trochu seridi .. tak prave proto cekam az to pride co to kurna bude stat :D .. ale to je v poho ..
Fokus Les Paul+nalepky+R.m.AlNico,BOSS DS-1,behringer chorus, Dunlop 0,73-0,88mm, ,Marshall MG10cd(doma) Crate GLX 212 (zkusebna)
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Ty, mlole. Anebyla to TESLA mono 50? Ta je v orig stvu do 100V rozvodů. Na normální ohmy musí mít jinej výstupák.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Mlol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mlol »

Nejsu blbej ne .... je mozny ze to driv byla tesla .. ale ted to neni . .to je nejakej homemade s normalnima 8 ohm a 50w .. proste ty lampy tam nebyly meneny uz par let ...
afektband

Příspěvek od afektband »

Mlol píše:Jo jo .. sak to sem mu taky rikal at to se na to koukne a kdyztak trochu seridi .. tak prave proto cekam az to pride co to kurna bude stat :D .. ale to je v poho ..
Jestli tam nebude nic jinýho rozbitý, tak výměna lamp a koncových odporů vyjde cca na 1000k + doprava.

Tompson

Příspěvek od Tompson »

Kombo mám asi tejden doma,nový. Začalo divně šumět a praskat, lampy svítěj oranžově i modře. Dělá to i po vypojení kabelu,takže kabelem ani kytarou to není. Nějaký rady?
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Otázka je, co máš za kombo a co jsi měl předtím. Jestli to neúměrně nepřeháníš s gainem. Jestli nejsi pobliž zdroje rušivýho signálu (zapnutá tv, počítač, wifi router...). Taky dost záleží na rozvodech. Třeba u nás v hudebninách je prakticky zbytečný zkoušet kombo, jestli není vadný, protože jsou hned u tramvajovejch kolejí... a chrčí a praská tam v každým kombu/hlavě. Ale všeobecně mi přijde, že lampy jsou na tohle ještě háklivější, než trandy. A ještě na tu modrou barvu bych se taky vždycky nespoléhal. Třeba u EL84 jsem tu modrou záři neviděl nikdy, u 6V6, co mám v kombu teď, taky ne. Tohle bude deviza spíš silnějších lamp jako EL34, 6L6... Pokud se pletu, určitě mě někdo opraví.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Tompson

Příspěvek od Tompson »

Kombo to je Peavey 6505+ a jak řikam,mám ho doma tejden,všechno bez problému,až dneska tohle začalo a je pořád na stejným místě. Ve stejný zásuvce,vedle PC.. jsem z toho fakt zoufalej,zejtra ho nesu do hudebnin a v sobotu máme s kapelou koncert :(
Edit : s gainem to nepřeháním,u tohodle komba je zbytečný ho dávat víc než na 2.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“