Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby
Pravidla fóra
Re: Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby
Zdar, zkreslení může vznikat v předzesilovači, fázovém invertoru nebo koncovém stupni podle toho jak to vývojář obvodově navrhne. Když chce ponechat volbu kde dojde ke zkreslení na muzikantovi, osadí potenciometr "gain" za každým zesilovacím stupněm (tak to má např. Marshall AFD) a ne jen za prvním jak je to běžné u většiny zesilovačů. Zkreslení koncovým stupněm je v současnosti už vzácností, protože přes svůj specifický zvuk zesilovač musí "jet" na plný výkon a to je už i při 15W zesilovači ve většině menších klubů nesnesitelná hlasitost. Svůj názor na výkonové "brzdy" jsem tady už několikrát napsal, takže je doporučit nemohu, ale přiznávám, že mohou být (nouzovým) řešením pro toho, komu nevadí častější obměna koncových lamp (EL84, 6V6, EL34, 6L6GC) přes jejich poměrně vysokou cenu. U běžných zesilovačů si lze většinou vhodným nastavením potenciometrů "gain" a "master volume" vybrat bude-li "kreslit" předzesilovač nebo koncový stupeň; hi-gainy to moc neumožňují.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
hi-gainy zkreslování koncovým stupněm moc neumožňují, ale není to pravidlo. Většina z nich se dá nastavit tak, aby zkresloval jen konec. Zkreslení koncem je hodně specifické a u 50W push pull zesílovače v malém klubu celkem uši rvoucí.
-
cherokee156
co na to říkáte na deville z druhý ruky?? zrovna jsem jedno našel... má cenu kupovat lampy z druhý ruky?
Naposledy upravil(a) cherokee156 dne 20.03.2016 5:15, celkem upraveno 1 x.
Zdar, lampy (lépe elektronky) bych určitě z druhé ruky nekupoval, ale jestli máš na mysli elektronkový zesilovač Fender Hot-Rod De Ville, nebál bych se toho. Jestli tam jsou původní lineární potenciometry na pozicích "volume", "drive" a možná i "master", doporučuji jejich náhradu logaritmickými. Důvod zjistíš sám, pokud jsi ještě na tyto Fendery nehrál, je to tady na foru už někde napsáno. Jinak je to bezva kombo.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
-
cherokee156
hrál, hrál, řvoucí zvíře. taky jsem nad tím uvažoval, ale uvidím ještě jak možný to je tavit. samozřejmě lampy vyměním, ale může tam bejt podělaný ještě něco jinýho? nechci za to vyhodit tolik prachů jen tak... a taky je to těžká kráva, ale zase za ten zvuk... to se můžu poslintat..
-
Honza Bobr Sládek
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/honzabobrsladek?at=info
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, používám Victory amps V30, dvoukanal s dobrým omezovačem výkonu. Mám k tomu moc hezkou bednu od Hot amps, sice 13kg, ale hraje k tomu super. Ale třeba Bluguitar dělá hezky nanocab, ten je ještě menší a lehčí.
=====
Godin lgx sa
Fender strat
Godin multiac
Hot amps
Victory amps
Godin lgx sa
Fender strat
Godin multiac
Hot amps
Victory amps