Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Asanoth

Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby

Příspěvek od Asanoth »

Ahoj,
hraju už dlouho na ENGL Screamera a poslední dobou se čím dál tím víc přikláním k tomu, že ho vyměním. Docela mě láka změnit koncept hraní a z tancování po Z5 footswitchi nastavit jeden super overdrive a všechno regulovat jen poťákama na kytaře. Když začnu s hlasitostí na osmičce(OD), budu mít pořád perfektní lead zvuk na 10 a půjde to stáhnout lehce na crunch. Čistočistej zvuk sice používám, ale asi se nic nestane, když to naživo bude trochu nakřápnutý. Možná bych časem nechal dodělat piezzo na akustický akordy, ale naše kapela rozhodně ještě není v té fázi hraní, kdy by na tomhle nějak záleželo :D . Další, co mi vadí je, že Screamer hraje fakt docela nahlas, takže i nezvučený koncerty ho mám dost potichu, čímž bych řekl nevyužívám potenciál lamp.
Takže, co bych potřeboval:
Aparát, kterej nehraje moc nahlas(utáhne menší koncík, většinou ale zvučenej) a výborně reaguje na dynamiku hry a nastavení poťáku na kytaře. Snížení hlasitosti/tónové clony s sebou nepřinese snížení kvality zvuku(moc). Efektová smyčka se hodí, ale není to něco, přes co by nejel vlak. Jeden kanál stačí, ba dokonce je upřednostňován. Něco, co si rozumí se singlama a neleze z toho jenom navejškovanej řev. A hlavně ať to hraje dobře :D . Gain v rozsahu Orange TT stačí.
Dneska jsem v kytarách zkoušel Orange OR15, Dual Terror, H&K Tubemeister, Mesa 5:50(to jen tak z hecu :D ), Laney LH20. Nejvíc se mi rozhodně líbil Tiny Terror(a pak OR, ale TT byl živější) kanál na Dualu, Tubemeister mě nebavil, Laney už vůbec ne, Mesa na vyšší gain málo reaguje na volume potenciometr a navíc je hodně drahá. A nahlas.
Ten Terror se mi líbil natolik, že bych skoro nadšeně vyskočil do vzduchu a jal se objednávat, smyčka nesmyčka, ale jednak hrál zhruba stejně nahlas, jako OR15 s polovičním výkonem(bylo to na 4 lampy), takže se bojím, že bude dost potichu a koncert neuhraje, pokud bude mít jen 15W(TT). Jinak OR15 by podle mě hlasitostně stačil. Bednu počítám 112, asi bych začal tím, že bych do ní dal Creamback 65, kterej mám teď v ENGLovi. A taky mi vadila malá artikulace akordů při vyšším zkreslení, hraju (rádoby :D) progressive rock a nechci, aby z toho lezla koule. Je to jistě i v rukách, ale ani Mesa ani HK to nedělaly. Pro představu o čem mluvím, například Spirit of the Radio.

Má otázka tedy je, zda-li nemáte tip, co bych měl vyzkoušet, tak aby to splňovalo asi ne uplně jednoduché požadavky(kterej aparát dneska reaguje na poťáky na kytaře tak, jako průchozí lampa...). Asi padne GH50, ale není to moc nahlas? Osmikilo, Plexi(obojí bych bral kopie), to všechno podle mě bude hrozně řvát. Ceriatone se nedá moc sehnat. JetCity se u nás už tuším neprodává. Uvítám vyvrácení čehokoliv, co jsem teď napsal :D .
Co se týče ceny, rád bych i s boxem neplatil moc přes cenu mýho komba+Z5.
Díky za všechny rady :) .
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
José

Re: Zcela jednoduchá hlava pro malé kluby

Příspěvek od José »

Co Hot the Thirty co je na bazaru? http://hudebnibazar.cz/hot-amps-the-thi ... /ID932660/
a bazaru se pohybovali plexiny s výrazně slabším koncákem např. http://hudebnibazar.cz/kopie-marshall-2 ... /ID938326/
Tam by to chtělo víc info o vnitřku a asi malinko míň peněz..
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, Tvá snaha je mi v tom moři hi-gainistů velmi sympatická, ovšem výběr ze současné produkce je pro Tvoje požadavky celkem malý. Výrobci i tradiční (Fender, Marshall) se podbízejí metalistům, protože kšeft je kšeft. Jestli Tě Orange TT nadchnul a na hlasitém čistém zvuku netrváš, nemusíš se bát, že by "neutáhnul" koncert i s hlasitým bubeníkem. Hlasitostní rozdíl nebude proti Screameru až tak velký. V úvahu by ještě přicházely z 15 Wattových Vox AC15, Fender Blues Junior, Matchlessy (Hurricane, Tornado a Spitfire; Lighting je už skoro hi-gain) - ty však bývají poněkud dražší. Kdyby ses nakonec rozhodl pro Marshalla, asi by Tvým požadavkům vyhovovala spíš Plexina než JCM 800. Osobně fandím víc "dospělým" zesilovačům, které mají v konci dvě EL34, 5881 nebo 6L6GC než těm EL84. Jenže ty zase řvou, přesto bych jim dal s ohledem na budoucnost přednost :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Zkus se poohlidnout po bazarovem orange rocker 30 kdyz se ti libi orange. Zkresleni ma spise rockove, podobne jako TT, hraje ale mnohem dospelej. Je to v podstate jednokanal (cisty kanal je imho s humbacema skoro nepouzitelny.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Čau, v létě jsem měl tu čest s AC15 na koncertě... na higain to vyloženě není, ale líbila se mi celkově dynamika aparátku (toho, jak šla za rukou i toho, jak reagovala na různý kombinace snímačů a volume a tone potenciometry). Jen na sóla jsem jí potřeboval krapet dokopnout. Docela fajn to fungovalo s čistým boosterem (na míň nakreslený věi) nebo s DOD 250 (na více zkreslený - nejen, že signál zesílí, ale krapet ho frekvenčně upraví, případně i lehce nacrunchuje a s tím voxem si to parádně rozumnělo) ;).

V rámci toho, že jsem jí měl půjčenou, jsem si s ní hrál i v paneláku na malý hlasitosti a přišlo mi, že to nehraje špatně... pravda, chyběly tomu trochu basy a reagovala hůř na dynamiku... ale v klidu se to používat dalo ;).
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

Tip k tomu hraní (si) s volume na kytaře: Můžeš z toho dostat i úplně čistý zvuk bez degradace zvuku(to se stává, když dáš volume až moc nízko). Musíš tomu obětovat jeden snímač, dát ho co nejdál od strun. Asi ideálně ten prostřední.
Pak máš:
zkreslený doprovod = volume 7, krkový nebo kobylkový snímač
sólo = volume 10, krkový nebo kobylkový snímač
čistý = volume 7, prostřední snímač
lehce nakřáplý = volume 10, prostřední snímač

A zkus Engl Gigmaster, někdo nadává, že má jen jednu lampu v preampu, já se teda nijak ochuzen necítil. Ale chytalo mi to se singlama nějaké francouzké rádio :-) Ale jen v jedné zkušebně, to nejspíš nebyl problém aparátu.
Nebo jestli máš $, tak Ironball.
A docela se mi líbil i Laney Ironheart, když necháš reverb a ten booster vypnutý(s nima to imho zní uměle).
Každopádně 15W stačí, přinejhorším pořídit citlivější reprák, třeba V30.
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Terrora se neboj,ja s nim v lete projel i open airy,a odposlechy neuznavam :D Akorát to chce citlivy reprak,nevim jak by to hralo s nejakym greenbackem a tak...Pouzivam teda darka,tak at se ozve někdo z uzivatelu primo TT,podle mne hlasitostne by měly na tom byt podobne...A jemnejsi zkresleni umi i ten dark,jen ten uplne cisty ne,pak uz proste nehraje :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Je pro mě zajímavé, že ti TinyTerror přišel živější a zajímavější. Já osobně mám OR15H a druhý kytarista má právě TinyTerror, takže je máme oba dva ve zkušebně vedle sebe. OR15 má více gainu a podle mě štavnatější zvuk. TT mi přišel oproti tomu tak nějak nudný a líný. :)
A volume se asi fakt neboj. TTčko zvládne vpohodě koncert. Hrajeme rock a solíme přes ně bez problému. Na OR15H jedu pouze na 7W režim, gain lehce za půlkou, volume tři čtvrtiny a solí to jak hrom přes 4x12 box, a to mám strata se singlama a hraju jen na šňůru (žádný efekt mezi kytarou a zesíkem, jen 2 věci ve smyčce, kvakec a delay). Když jsem na předminulém koncertu měl půjčený Framus 2x12 box a nezvučili mě, dal jsem ten 7W režim na volume 9 z 10 a měl jsem pocit že ty repra vyskočí z pantů :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Díky všem za odpovědí.

Tube Guru: Nevím, jestli bych se odvážil říct "hlasitostní rozdíl TT proti Screameru nebude velký", Screamer řve jak kráva, kdežto ten TT se dá solidně vytočit i v malý místnosti, zdá se mi :) Fender Blues Junior asi nebude mít moc zkreslení, ne? A na Voxe už jsem dlouho nehrál, ale dost mi na něm vadí ten "chim(e)y" zvuk, pro který je právě vyhledáván.

dArtagnan: Obětování jednoho snímače jde přímo proti tomu, co chci, navíc to v případě prostředního znamená i obětování obou mezipoloh, což pro mě nepřipadá v úvahu(a mylsím, že ani pro většinu lidí, co hrajou na strata). Ty navrhnuté aparáty jsou všechny do jisté míry HiGain, to není pro mě, i když ten gigmaster hraje pěkně.

Deimlich: Víc zkreslení OR15 sice má, ale to na živost nemusí mít tak vliv, ne? :D Ale bude to asi spíš o vkusu, oba ty aparáty jsou dobrý :) .

Jinak jsem vyzkoušel toho Hota Thirty, není to špatný apec, ale něco tomu chybí... Jakási jiskra, nebo tak. Taky sice výborně(kvalitativně) reaguje na dynamiku a poťáky, ale když se začne s hlasitostí na kytaře na 8, tak se ten tón velmi rychle vyčistí na takových už sedmi a pak je uplně stejnej až do čtyřech, to mě trochu zaskočilo. Každopádně Hot Thirty ne, asi bych měl někde vyzkoušet to osmikilo...

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
billie.raf

Příspěvek od billie.raf »

S tim osmikilem to taky budeš mít dost nahlas. Já s nim hraju koncerty na volume 2/10 a už tak je to masakr a zvukař mi řiká ať to stáhnu. Timhle by sis opravdu moc nepomoh, když hledáš apec, kterej nehraje moc nahlas ;-)

Edit: Po reakci Tubeguru, hrál sem na to v klubu s velikostí přibližně 15m x 9m podle jejich stránek. Stejně se neubránim dojmu, že ten apárat hraje nahlas jako krá... A můžu to pustit v pětkrát tak většim prostoru a stejně to bude nahlas. Chci prostě jen demonstrovat, že hraje nahlas a že to neni slabší věcička ;-) a s těma čárečkama, taky to nejde nastavit podle toho, jak kytarista chce. Třeba tady je to nic, nic a pak najednou facka přes ksicht a nic mezi.
Naposledy upravil(a) billie.raf dne 12.11.2015 21:11, celkem upraveno 2 x.
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, pánové zase jedna "technická" připomínka. Čísílka nebo jen čárky u potenciometrů slouží k tomu, aby si byl schopen nastavit kytarista (stka) aparát zhruba podle svých zvyklostí a i to ještě musí zkorigovat při zvukové zkoušce podle prostoru, kde hraje. Porovnávat podle nich dva různé aparáty je ale totálně mimo mísu. (4 na Fenderu je "jiná" než 4 na Marshallu). To je jen příklad, aby bylo zřejmé co tím myslím.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

To přece není pravda, když napíše "Dal jsem to na 2/10", je to mnohem lepší, než "měl jsem to dost ztlumený a stejně to řvalo". Dává to jistou představu o tom, kde na té celkové stupnici se nacházím.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Kdybys napsal není to univerzální pravda, asi bych souhlasil, ale takhle mi nezbývá než poukázat na rozdíl mezi 2/10 na lineárním potenciometru a 2/10 na logaritmickém. Myslíš, že všechny firmy používají na hlasitost logaritmické potenciometry jak by to mělo správně být? Bohužel ne. Odtud pramení ta moje "technická".
José

Příspěvek od José »

A tu 2061X si zkoušel?
Jolan

Příspěvek od Jolan »

dArtagnan: Obětování jednoho snímače jde přímo proti tomu, co chci, navíc to v případě prostředního znamená i obětování obou mezipoloh, což pro mě nepřipadá v úvahu(a mylsím, že ani pro většinu lidí, co hrajou na strata).

Něco podobnýho jsem řešil a došel k tomu, že předělám stratový poťáky na "volume volume tone". Kobylkovej snímač bude mít svůj volume a středovej a krkovej společnej, jeden tone mi stačí, stejně ho málokdy použiju. O mezipolohy se tak nepřijde.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

TG: To ano, ale moje poznámka směřovala spíš tam, že je každému asi jasné, že 4 na jednom aparátu bude jiné, než 4 na jiném aparátu... A bez ohledu na stupnici, 2/10 je pořád údaj umožňující přesnější představu, než nic. Ale to je jedno, nemá význam tohle řešit :) .

K té kopii 2061x jsem se nedostal, ale jednak nemá master hlasitost, a taky myslím nebude mít moc zkreslení, co jsem se dočetl, ne?

Jolan: Mně nedělá problém to přenastavit za běhu, tu hlasitost, jde spíš o to, aby ten čistej zvuk zněl dobře, i když je hlasitost stažená.

Ještě, jak TG psal, ať myslím na budoucnost, po zkoušení Hota, který má 2 kanály každý na jeden vstup, kdy ten první je zcela čistý, mně napadlo, že by pro mě možná byl vhodnější dvoukanál, kdy jeden kanál by uměl to, co jsem tu popsal a do druhého bych poslal případné piezo... Ale myslím, že množina možných aparátů by se tímhle velmi výrazně snížila, až zmizela :D . Nebo ne?

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
kunec

Příspěvek od kunec »

Posílat piezo do kytarového aparátu je blbost

Sent from my iPhone using Tapatalk
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Asanoth píše:TG: To ano, ale moje poznámka směřovala spíš tam, že je každému asi jasné, že 4 na jednom aparátu bude jiné, než 4 na jiném aparátu... A bez ohledu na stupnici, 2/10 je pořád údaj umožňující přesnější představu, než nic. Ale to je jedno, nemá význam tohle řešit :) .
Nicméně, když Fender na 2/10 bude hlasitější než Marshall na 4/10, tak to nutně nemusí vypovídat o tom, který bude hlasitější, když dám oba na 8 (nebo na 11 :lol: )
Ale souhlasím, že je to lepší než nic, dokud tím člověk nechce fakt porovnávat
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
billie.raf

Příspěvek od billie.raf »

Koukam, že si pro příště necham postřehy pro sebe a nebudu se snažit nějak alespoň trochu pomoci. S hlasitostí sem chtěl trochu nastínit, jak to hraje, ale zbytečně. Akorát tady člověka hned chytáte za slovo, že porovnávat hlasitosti je blbost. Mrzí mě, že nedokážu změřit hlasitost. Hoši občas přestaňte řešit takovýhle blbosti a radit aspoň trochu konstruktivně. Tohle je přesně ta věc, která mě odrazuje sem napsat, když mam k něčemu radu nebo připomínku ;-) jinak bych byl pro Jet City, známej teď prodává 20w kombo, to si myslim, že by za uvážení stálo
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Asanoth píše:TG: To ano, ale moje poznámka směřovala spíš tam, že je každému asi jasné, že 4 na jednom aparátu bude jiné, než 4 na jiném aparátu... A bez ohledu na stupnici, 2/10 je pořád údaj umožňující přesnější představu, než nic. Ale to je jedno, nemá význam tohle řešit :) .

K té kopii 2061x jsem se nedostal, ale jednak nemá master hlasitost, a taky myslím nebude mít moc zkreslení, co jsem se dočetl, ne?

Jolan: Mně nedělá problém to přenastavit za běhu, tu hlasitost, jde spíš o to, aby ten čistej zvuk zněl dobře, i když je hlasitost stažená.

Ještě, jak TG psal, ať myslím na budoucnost, po zkoušení Hota, který má 2 kanály každý na jeden vstup, kdy ten první je zcela čistý, mně napadlo, že by pro mě možná byl vhodnější dvoukanál, kdy jeden kanál by uměl to, co jsem tu popsal a do druhého bych poslal případné piezo... Ale myslím, že množina možných aparátů by se tímhle velmi výrazně snížila, až zmizela :D . Nebo ne?
Mám Ceriatone 2061 a je to dobrej aparát, akorát moc ne pro tebe bych řek. Jednak by sis musel nainstalovat nějakej mod jako VVR co mám já nebo PPIMV (i když nevim jak to pojede na tomhle zesu, myslim že hodně zkreslení je z power ampu), s tim VVR je to v pohodě master volume jako na osmikilu ale "čistej" nebo spíš nakřáplej zvuk na koncertě řešim radši ubráním volume na zesu než na kytaře, prostě tam ty vejšky chyběj a je to takový na h***o, možná jsem moc velkej purista ale myslim že to zrovna není to co bys potřeboval.

Jinak co se týče Blues Junioru ten mám a zkreslení je pěknej hnůj, čistej dobrý možná takový texas blues ta edice s jensenem C12, jinak zkresleně humus nad humus.

Ceriatone není takovej problém, když se vejdeš do správný váhový kategorie tak se dá ušetřit pár tisíc na poštovnym. Já si to nechal posílat schválně jen šasi bez bedny a tim jsem se vešel do 15 tisíc i spoštou a clem. :) Na tvym místě bych se kouknul po kopii Trainwrecku, Ceriatone je mimochodem dělá a slyšel jsem že jsou to právě aparáty co hodně reagujou na nastavení kytary a že se celkově víc hodí na tenhle typ hry a míň na používání různejch zkreslovadel a podobně. Klipy co jsem slyšel zněly fakt nádherně, myslim že to byl Ceriatone Express.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“