*** Váš Tuning ***

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
affordano

Re: *** Váš Tuning ***

Příspěvek od affordano »

Perfektní práce, klobouk dolů, akorát CV si pamatuju jako takovou výrazně subtilní, křehkou, vintage-like kytaru a s touhle výzbrojí to asi trochu změní pravidla hry...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tuning dobrý, ale proč ty baterky? Bál bych se o snímače, 24 V je dost. Headroom to prakticky nezvýší a životnost baterek bude nižší než jedné 9V.
volfi

Příspěvek od volfi »

Je to dost zásadní rozdíl, já vlastně klasické - staré EMG na 9V nemám rád. Nějakou dobu jsem používal různé druhy pasivních snímačů SD/BKP/RM až jsem koupil od Michnova jeho kytaru se snímači EMG 81X/85X a ty mě úplně nadchli, tak jsem jim začal zase dávat šanci a přelom byl když jsem na internetech viděl 24v mod pro EMG, tak jsem to zkusil a to už mi úplně změnilo pohled na staré 81 a 85. Mě se vždy na EMG líbila ta EQ středů/výšek, ale časem mě začala štvát komprese, což 24v dost zásadně řeší. Spotřeba dvou humbuckerů při 24v je 1mA, což cca. odpovídá 50 - 100 hodinám hraní a s tím se dá žít.

BTW, když jsem začal řešit 18v/24v mod, tak jsem samozřejmě hledal info. EMG samo někde uvádělo 18v mod, ale jen pro některé novější snímače, snad nelžu, ale měli by to být všechny s Quick Connectem. A nemá to smysl pro novější typy snímačů, které mají jiné preampy. A ještě informace, kterou jsem tenkrát dohledal, tak by EMG měli snést 30v a jsou kytaristi, kteří používají dlouhodobě 27v. Jinak rozdíl mezi 18v a 24v je skoro zanedbatelný, ale dvě 9v baterie málokdy někam narveš. Já používám 18v a 24v roky, zatím bez následků.

BTW2, dnes jsou ty EMG na bazarech strašně levný, tuhle sadu na Squiera jsem koupil za 4 000kč, dneska to válcuje Fishmann, ale musím říct, že za těch pár korun jsou to při 18/24v opravdu dobré a podceňované snímače. :mrgreen:
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Díky za osvětu. Zvukově to nedokážu posoudit, měl jsem jen krátce emg na 9 V. Máš na ty 4 baterečky nějaký holder? Ukaž.
S kamarádem jsme řešili aktivy Shadow EQ a vymýšleli nabíjecí aku 18350 z el.cigaret, protože ty snímače žerou snad 80 mA.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mám holder, kterej se nazývá jako 23A battery holder. Ve squieru mám na dně nalepený dva. A do kytar, které mají slot na 9v baterii to modifikuji přiletováním kontaktů pro 9v baterie.
https://a.aliexpress.com/_Exs4JDu
IMG_6407.jpeg
BTW: I já jsem přemýšlel nad Li-ion články, ale pro nějakých cca 20v potřebuji 5ks. článků sériově zapojených. V úvahu připadá nenabíjecí Li-SoCl2, které mají v rozměru 14250 1200mah. Nebo nabíjecí NMC, ale v rozměru 14250 skoro nic není a 5x 14500(rozměr AA baterie) je už dost objemné. Problém je s elektronikou, která děla ruchy brumy, takže to chce články na tvdo bez elektroniky a nabíjet je externě zvlášť.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

IMG_20250822_131812_204.jpg
Pochlubím se taky svým tuningem. Tři telátka, všechny od HB.
Uprostřed TE-90, ovšem zoufale mi neseděl krk, takže je vyměněn za krk z "dvaapadesátky". Jinak (zatím) vše originál, i když trochu uvažuju o výměně snímačů za RM.
Vlevo řekněme TE-52, i když... Je z ní vlastně jenom tělo a pickguard. Původně jsem na ni hodil krk z té 90, ovšem po čase jsem zjistil, že to tělo hraje výrazně líp, než to lipové u 62. Takže na těle 52 je krk a kobylka (s kompenzovanými kameny) z 62, a zatím z ní i snímače, i když "na cestě" jsou RM pickups, ke krku RT-1n Custom (s lepším materiálem krytu) a RT-6 ke kobylce.
A vpravo je takový "šroťák", tedy to nejhorší, co zbylo a je sestaveno dohromady. Tělo je z 62 (ta lípa má výrazně horší sustain nad dvanáctou polohou a nad patnáctou už to zní, jako bych brnkal na kráječ na vajíčka - a jo, po vyzkoušení různých kombinací je to fakt tělem), krk z 90 ( nesedí mi profil), kobylka je z 52 (ještě starší verze bez kompenzace) a snímače zatím taky. Ovšem po výměně snímačů v 52 sem půjdou ty původně z 62, tedy vlastně zpátky původní (jelikož ty z 52 jsou fakt nepovedené a prostě poletí do koše). Nicméně to je (a hlavně po výměně snímačů bude) vcelku použitelné. Je to totiž v Nashville ladění - a tam "hraje úplně cokoliv". Plechový zvuk basových strun nevadí (jelikož tam nejsou), ve vyšších polohách se na to stejně nehraje a kompenzované kameny to nepotřebuje, protože Nashville ladění nemá větší rozdíly v tahu strun.
Kdyby to někoho zajímalo, tak pár slov o Nashville ladění: nejjednodušší způsob, jak zkombinovat struny, je vynechat basové a prostě ještě jednou zopakovat ty tři tenčí. Já mám stuny sestavené podle sebe, jak jsem to odhadl na základě běžných jedenáctek a myslím si, že jsem to docela trefil. Takže mám (od nejtenčí): 11, 15, 22, 13, 18, 28w. Ladění je stejné, jako na normální kytaře, jen ty "basové" struny jsou laděné o oktávu výš. Kdysi, když jsme nevěděli, jak se to ve skutečnosti jmenuje, jsme tomu říkali "banjové ladění", ne že by to mělo něco společného s tím, jak se ladí banjo, ovšem kytara (zvláště pak levná překližková "španěla") s tím zní trochu jako banjo. Ostatně mám pocit, že tohle ladění vzniklo jako způsob, jak využít i kytaru "typ pádlo" k tomu, aby si mohla zajamovat i úplná lama. Hrají se na to totiž úplně obyčejné "plné" kytarové hmaty a pravou rukou se řežou úplně normální "čundrácké" beglajty bez jakýchkoli tlumení či jinak "náročnějších" technik. Dokonce by se dalo říct, že "čím primitivněji na to hrajete, tím líp to zní". V elektrické verzi se pak hraje čistý zvuk, můžete přidat kompresor a hodí se nějaká modulace.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

Jen k těm úpravám zapojení Stratocasteru: Už jsem psal vedle - udělal jsem si na levném stratu HSS přepínač na sériové zapojení dvou singlů, čili jakýsi "pseudohumbucker", takže pak mám na hlavním Switchi 3 pozice jako na Lespaulu. Přijde mi to hodně dobrý a využívám to skoro pořád. Ten "krkový HB" sní jiskřivěji než skutečný, ale přitom je podobně silný, hlasitý a nebrumí.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
starypard

Příspěvek od starypard »

Jsem zásadně proti všem úpravám strata. Strat je kytara úplně nahovno, s tím, že má velmi specifický zvuk, v podstatě ve všech režimech .... a to přesně je na něm to nejlepší. NIC neměnit. Dokonce ani nesouhlasím s originálními Fender upgrade klasiky. Strat má mít tři singly s mikrofonním projevem a tenký, suchý a špinavý zvuk. A mají fungovat mezipolohy, ne že se nebudou používat a nahradí se něčím jiným. Prostě, je to nějak vymyšleno. A jděte ke kořenům a neprzněte kdysi docela dobrou kytaru. Kdo chce něco jiného, má LP. Což mám taky a hraje skvěle, vpravdě dokonale, je mnohem lepší než strat. A lubové kytary. Ale ten zvuk tam nikdy nebude, proto potřebuješ i strata. Olše a javor a čtyři šrouby. A plovoucí tremolo.
volfi

Příspěvek od volfi »

starypard píše: 25.08.2025 19:50 Jsem zásadně proti všem úpravám strata. Strat je kytara úplně nahovno, s tím, že má velmi specifický zvuk, v podstatě ve všech režimech .... a to přesně je na něm to nejlepší. NIC neměnit. Dokonce ani nesouhlasím s originálními Fender upgrade klasiky. Strat má mít tři singly s mikrofonním projevem a tenký, suchý a špinavý zvuk. A mají fungovat mezipolohy, ne že se nebudou používat a nahradí se něčím jiným. Prostě, je to nějak vymyšleno. A jděte ke kořenům a neprzněte kdysi docela dobrou kytaru. Kdo chce něco jiného, má LP. Což mám taky a hraje skvěle, vpravdě dokonale, je mnohem lepší než strat. A lubové kytary. Ale ten zvuk tam nikdy nebude, proto potřebuješ i strata. Olše a javor a čtyři šrouby. A plovoucí tremolo.
To je názor :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Myslíš, že v 50. letech vymysleli toho strata, tak dokonale, že bude naprosto dostatečný pro většinu dnešních kytaristů a hudebních stylů? A mám si teda vzít místo lehkýho, pohodlnýho strata s tremolem, těžkýho a ve vyšších polohách neohrabanýho Les Paula bez tremola? Výborný nápad, můžu aspoň u LP mezipoloze rozepínat snímače? Nebo to je také zakázáno? :mrgreen:
Ale stále je to poměrně málo extremistický názor - vůbec celá elektrifikace kytar a nedej bože solid body konstrukce by měla být zakázána. Všichni klasiku do ruky a budete hrát podle not od C. Süssera. :mrgreen:
affordano

Příspěvek od affordano »

starypard to podal dost extrémně, jak už bývá jeho zvykem, ale, aspoň podle mojí zkušenosti, má v lecčem pravdu. Já jsem v životě v podstatě modifikoval každou svojí kytaru, a že jich nebylo málo, pořád jsem se snažil vyrobit všeuměla strata, všeuměla hokejku, všeuměla les paula... dneska z perspektivy skorošedesátníka mám nejradši LP s nerozpínatelnými HB na ty věci kde to sedí, nejobyčejnějšího SSS strata kde to sedí a Kramerku s floydem kde je to potřeba. Do jedné kytary se mi jejich unikátní vlastnosti nikdy vmáčknout nepodařilo... To ale vůbec neznamená, že si s bastlením člověk nemusí užít spoustu zábavy a dobrat se zajímavých zvuků.
torst

Příspěvek od torst »

Pard má v podstatě pravdu. Ačkoli jsem lespaulovec humbuckerovec, tvrdím, že ta nejduležitější a nejlepší kytara je F. Stratocaster přepnutá na krkový SC. Třeba se k tomu ještě v důchodu dohrabu. Vše ostatní vč. úprav je blbost. Ale člověk dělá spoustu blbostí, které ho baví. Sex, pivo, sport ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Já nemám vůbec nic proti klasickým koncepcí kytar jako: Strat, Tele, LP atd. Ale rozhodně nesouhlasím, že modifikování strata nebo čehokoliv jiného je špatné, nebo ke zhoršení vlastností. Co všechno jsou kytary typu: ESP, Ibanez, Music Man, Suhr atd.? Jsou to víceméně pouze modifikované původní koncepty kytar. Mám doma solidního amerického Fendera Stratocastera v S/S/S konfiguraci, úžasná kytara, ale pro moje potřeby je absolutně nepoužitelná a mám jí vlastně pouze jako relikvii a tu a tam si na ní brnknu pár čistých cinkavých tónů.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já bych řekl, že to bylo celé myšleno jako hyperbola.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hendrek: Taky si myslím :D
Ale v každém případě, záleží na požadavcích. Když kouknete o kousek výš na můj post, (a odhlédnete od toho šroťáku) tak ten TE-52 je prostě "tele telecí", nic víc a nic míň. A jelikož tele je v zásadě vrchol jednoduchosti, tak při dodržení určitých zásad na tom není moc co zkur... (pardon) a za ty peníze to nehraje vůbec špatně a i přes mix leze úplně bez problému.
TE-90 je něco úplně jiného. Krk je šroubovaný a javor (takže Fender řešení), tělo nyatoh (náhražkový mahagon) a top javor (podle mě tedy spíš jenom dýha a překližka, tedy spíš něco jako "delta-drevesina" :D ) se snímači P-90 - tedy gibsonovská škola - a kobylka opět ve Fender stylu, šroubovaná do vyfrézované kapsy (asi přímo na tone block) a struny skrz tělo. A chování je fakt zajímavé, opravdu kombinace těch dvou stylů. A celkově to není blbý nápad :)
affordano

Příspěvek od affordano »

volfi píše: 26.08.2025 8:49 Mám doma solidního amerického Fendera Stratocastera v S/S/S konfiguraci, úžasná kytara, ale pro moje potřeby je absolutně nepoužitelná a mám jí vlastně pouze jako relikvii a tu a tam si na ní brnknu pár čistých cinkavých tónů.
A o tom to právě asi celé je - Ibanezka ti čisté cinkavé tóny taky hezky zahraje, ale jinak než ten parádní strat. Zahraje ti i tučného lespaula, ale to už hodně jinak. LP poznáš na první poslech a blahem zavrníš. Totéž strat. Ibz poznáš taky, i ta má svůj charakter, ale blahem zavrníš spíš z toho, jak lehce se na ni hraje, nežli ze zvuku samotného.... mluvím konkrétně o různých RG, S, apod., se kterými mám zkušenost.
starypard

Příspěvek od starypard »

Hendrek píše: 26.08.2025 10:56 Já bych řekl, že to bylo celé myšleno jako hyperbola.
Nebo parabola, sinusoida, tangenciála, je potřeba evaluace, též evoluovat ..... a někdy holt to skončí ejakulací. To vše se muziky týká. :D
Naposledy upravil(a) starypard dne 26.08.2025 17:20, celkem upraveno 1 x.
starypard

Příspěvek od starypard »

Jinak, kdyby tu někdo chtěl strata s odrbaným lakem až na tu hezounkou olši, v šelaku, s minihumbuckerem u kobyly, a s roland synth ready kitem inside!!!!!!!, a scalloped hmatníkem!!!!!, asi ho dám dál. Redukuji straty, nechám si jen jeden standard, který nebudu prznit. LP budu mít asi víc a lubovek nejvíc. Naopak, synth ready budu činit své poslední LP, Ibanez Artcore ARC300. Akorát na ni nedám tremolo, byť ho mám doma, Dusesenberg tremolo přímo na ty pivoty stopbaru u LP. To bych ji poslal zas do paďous (ta kytara má totiž dolaďovače!!!!!!). To tremolo si počká na jinou kytaru.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele, Parde, neprovokuj! Strata tedy nechci (dalšího), kytarami jsem až do příštího záchvatu GASu plně saturován (ačkoli nějaká lubovka - NE! APAGE SATANAS!...)
Ale ty záchvaty GASu jsou peklo... To jsem se jen tak chvíli zakecal a na cestě mám starý archivní Trace Elliot Acoustic. Ne že bych ho teď k něčemu měl (i když na bezpražec je to neskutečně MŇAM!) ale já prostě miluju Trace Elliot...
Ale to už jsme silně OT.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Cha, cha ... poslal jsem na ten inzerát na TE tip našemu basákovi, je to taky fanatik, ale poslal mě do háje :D. Na kastrůlkaření je to boží aparát, a za čtyřku? Jestli tedy nemá nějaké stařecké vrtochy ...
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pokud vím, měl by být ok...
Jediný problém je typický pro všechny TE této generace: váha. Pokud to potřebuješ častěji stěhovat a nechceš si zničit záda a pohybový aparát jako takový, nejlepší je najmout si "Rambo style" bedňáka.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“