Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od core88 »

jastud píše:
syneda píše: ok zejtra to predelam, ale mohl jsi to takhle napsat rovnou proto to sem davam, aby jste mi jako zkusenejsi poradili co delam spatne a ne si ze me hned delat p***l jako druhy pokus o sebevrazdu, to mi rovnou muzes napsat ze je to na ho.no at se na to vyseru ze to nema cenu, docela se snazim, nechci tam delat zase nejaky debilni chyby jako minule.
Pokud mám říct pravdu tak si myslím, že by bylo lepší kdyby ses na to vybodl. Vysoký napětí není sranda a ty na práci s ním zatím nemáš. Pokud nepoznáš na první pohled, že takový spoj je nebezpečný tak se k lampáčům nepřibližuj. Nemysli si, že si z tebe dělám srandu, jde ti o život pardále.
No když to vemu kolem a kolem tak stavba lampáče je stejná jako stavba jako čehokoliv jinýho . jen je dobrý vědět jak lampy makaj a pak to taky chce u toho přemejšlet, pořádne všechno izolovat a hlavně kontrolovat . Já když to vezmu podle sebe . Tak elektro sem nikdy nestudoval jen to mam od děctví jako koníčka a táta do jistý míry jako povolání . Než sem postavil 1. lampu tak sem sletoval asi 15. efektů . Ale jestli mam říct pravdu tam sem do tý stavby šel celkem naslepo co se konstrukce týče takže sem zvolil tu nešjsnažší metodu a to postavit to přesně podle plánku AX84. takže na hromadu věcí sem přišel až při stavbě . No a výsledek se tu někde válí na fotkách .

To syneda . Stav to tak aby ses za to nemusel stydět a nešetři tam kde se nemá (konektory , vypínače , patice , izolace) a používej u toho hlavu .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
jastud

Příspěvek od jastud »

Jo, core jenže ty pracuješ pomalu a pečlivě. Pokud přitom používáš ověřený návod tak není problém. Syneda pracuje zbrkle a blbě. S vysokým napětím je to smrtící kombinace. Stavět lampáč není jako stavět efektovou krabičku. Fakt ne.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Tak jsem to přepájel, kabely jsem trochu víc naohýbal, ale až to budu mít natažené všechno tak to ještě srovnám a svážu páskama. Taky jsem dodělal konec a výstup, teď už musim jen nakoupit ty potenciometry a dodělat zbytek. Tady fotky nafocené foťákem http://syneda.rajce.idnes.cz/AX84_Zesik
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no nevim .....
ani nevim vodkud začít tak to vemu od zdroje .
Ty vypínače šroubovací konektory bych sem zrovna necpal je tam možnost že se povolej . Zdroj přidělanej tavným chrchlem to je už napováženou . na kovu to moc nedrží a když se o pak ohřeje tak to taky spolehlivý moc neni . když kouknu na tůto http://syneda.rajce.idnes.cz/AX84_Zesik#100_3001.jpg tak nic by sem netahal neizolovaným drátem ani zem . Místo těch tvrdejch trubiček a izolačky by sem použil smršťovací bužírky . na přichycení patice ti stačej šroubky M3 ty šestky nebo co to je to je zbytečný a navíc ta velká matka může někide bejt moc blízko anodovámu a to nechceš .

Když by sem ti moh dát jednu radu: rozeber to kup si kousek kuprexitu a naletuj to na něj podle layoutu co je v plánku na AX84 . Bude to pak nějak vypadat a bude to bezpečnější než ted . A taky se podívej jak to letujou ostatní net je plnej DIY staveb ...

EDIT ale jinak tak krabice vypadá docela slušně
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

tak v zásuvce je taky všechno na šrouby a nepovoluje se to, ale tak nebyl by problem to radši posichrovat cinem, pajet se na to da, zdroj není přidělaný tavným chrchlem (zaprvý už nemam náplně a za druhý tomu nevěřim, nikdy mi to moc nedrželo), ale vteřiňákem nic jinýho jak to přidělat mě nenapadlo. Smršťovací bužírku jsem chtěl, ale zapoměl jsem jí z gesu obědnat a u nás je nemaj. M3 jsem tam taky chtěl dát, ale sehnal jsem jen M4, taky mě napadlo že když se anodový napětí přiblíží k matce tak to nebude dobrý, tak se snažim aby tam bylo co nejmíň nezaizolovaných míst, proto všude ta izolačka. A věř mi co se týče prolejzání netu a koukání jak to dělaj ostatní, za ty 2 roky nebo jak dlouho už to chci dělat jsem toho prošel celkem dost.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Vypínače jsou v poho, jedou mi v rectu už dva roky nebo jak dlouho to mám.
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

Tak jsem dneska shodou okolností objevil jedno videjko, které obsahuje i odkaz na manuál ke stažení.
Než aby upadlo v zapomění, tak se o něj raději podělím, i přestože zde již mohlo být zmíněno:
http://www.youtube.com/watch?v=cEV1gluwcUM
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

nevite nekdo kde sehnat ty potaky do P1 s nějakým normálnějším poštovným a normální cennou? U nás bych je sehnal, ale ne přesně logaritmicky nebo lineární (podle mýho by to nemělo tolik vadit, ale nevim). Chtěl jsme je objednat na GM, ale celkově by mě to vyšlo na 198Kč a cena poťáků 59 :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím, úplně klidně kup ty poťáky tam u vás. Dost dobře nechápu co myslíš tím "ne přesně logaritmický nebo lineární". Na nějakou přesnost se zrovna v tomto případě nemusíš vůbec ohlížet. Dokonce by nevadilo ani kdybys nesehnal jeden z typů průběhu (lineární nebo logaritmický), zesilovač bude normálně fungovat, jen ten "nesprávný" potenciometr bude reagovat jen u kraje a po zbytek dráhy by se už zdánlivě nic neměnilo. V tom schematu P1 pokud se nepletu jsou pouze dva potenciometry (výšky a středy v korekcích) lineární, ostatní jsou logaritmické.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Dokonce by nevadilo ani kdybys nesehnal jeden z typů průběhu (lineární nebo logaritmický)
jo takhle jsem to myslel, hodnoty maj, ale ty průběhy nesedí
vercajg

Příspěvek od vercajg »

Já tam mám tyto a jsem spokojenej. Za ňákých 20kč s poštou dobrý :-)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

vercajg píše:Já tam mám tyto a jsem spokojenej. Za ňákých 20kč s poštou dobrý :-)
To jsou ty samy co maj v GMe nebo GES za nejakejch 12-16kc. Nekdo tady psal ze jsou "poruchovy", no nevim, pouzivam je uz mnoho let. V krabickach je to absolutne bez problemu, protoze se s nima krouti minimalne. V kytarach uz jsem ho menil, asi po 8mi letech, precejen s tou hlasitosti clovek casteji krouti.
A taky je potreba je setrne letovat, pokud to nekdo zahvi pajkou 3 minuty, tak se muze porusit kontakt mezi odporovou drahou a nanytovanym pliskem.
Hraju výhradně na šrot.
vercajg

Příspěvek od vercajg »

Já je mám v lampáči půl roku a zatím v pohodě, uvidí se co vydrží.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

ja jsem včera objednal tyhle http://www.avelektronik.cz/katalog.php?id_kategorie=458, zítra si pro ně jdu, akorat ten 250k jsem našel v šuplíku, nějaká tesla, ale celkem velkej :D
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Tak žiju a zesík je hotovej. ALE zapnul jsem žhavení, krasně se to nažhavilo zapnu to a nic. Kontroloval jsem tam napětí podle toho schematu všude je, ale menší, nvm jestli to co tam maj oni je i s lampama nebo bez nich. Já to měřil s lampama. Když to zapnu tak v tom ani nelupne. Nevíte čím to může být? Mám podeření na poťák vejšek, zítra ho ještě zkusím proměřit. Nebo nějakej studeňák, ale kde? fotky udělám zejtra.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

:lol:

Fotky jsou nejspíš naprd, to si to musíš projít a tu chybu najít. :D

Edit: napětí ve schematu je s lampama, nevím co by bylo platné bez nich.
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

Co znamena mensi napeti nez ma bejt? 1V? 10V? 100V? a kde?

Jinak nejjednodussi bude vzit nejakej generator zvuku a postupne zkouset od konce, kdy to prestane hrat. tzn pripojit na mrizku koncaku (pokud je to SE, jinak na invertor). hraje? fajn, tam je to ok dem dal - pripojit ho na mrizku lampy co krmi kroutitka. hraje? fajn, jdem dal atd... postupne takhle prozkousis az najdes misto, kde uz to nehraje a tim zjistis, kde zhruba je to blbe. Ja tuhle fazi delam automaticky uz pri stavbe - zadratuju zdroj, promerim, pripojim konec, vyzkousim, kdyz je ok, tak pridratuju to co je pred nim a takhle postupuju az k vstupnimu jacku. Nakonec promerim, ze mam vsude zhruba takovy napeti takovy, jaky jsem se rozhodl, ze je tam chci mit.

Jinak ve schematu k ax84 P1 jsou napeti s lampama - bez nich by skrz to netekl proud, takze by nebyl ubytek napeti na odporech.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

to napětí je menší asi o 5% všude,ale možná je to multimetrem
jastud

Příspěvek od jastud »

5% nic neznamená. V tom problém nebude. Nejspíš to máš blbě prodrátovaný.

Mimochodem díval jsem se na ty tvoje fotky. Říká ti něco slovo průchodka? http://www.ges.cz/cz/kdf-10-GES06813859.html
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

odpoledne to skusim tak jak psal neotronic, asi tam bude nejakej studenak
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“