Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak já se taky přídám :D
Začal jsem na španělku po tátovi... hrál jsem na ní asi dva měsíce... pak se rozpadla :D (už tenkrát měla urvanou kobylku, krk na několikrát zlomenej - přichycenej šroubem, vypouklou ozvučnou desku, atp), celou tu dobu, co jsem se učil hrát mi všichni (až na taťku a mojí sestřenky přítele, kterej mě v hraní dokonce podporoval a hodně mě naučil) říkali jak na to nemám a ať si du brnkat někam do háje.

Pak jsem od ježíška (taťky) dostal akustickou (jumbo) kytaru. Sice patřila mezi ty levnější, ale ten zvuk... to byla nádhera. Okamžitě jsem začal svičit ještě intenzivněji (zlepšoval jsem hru na akordy, piloval baréčk,a začal s tabulaturama) a pak (asi za měsíc) jsem šel do ZUŠky jestli bych nemohl začít chodit na hodiny. Od února minulýho roku chodím do hudebky.

Osobně si myslím, že je lepší začínat na akustiku (člověk slyší každou chybu, získá cit pro hudbu atp.).

btw: Znám jednoho kluka od nás ze třídy, co se učil na akustiku sedm let, teď chodí jak na akustiku do ZUŠky a prvním rokem na elektriku a opravdu umí hrát dost dobře a říkal, že neví jak by mu to šlo, kdyby ne akustiku nechodil.

Co se týče toho, co se budete učit v hudebce, tak vše záleží na domluvě s vyučujícím. Já mám moc hodnou paní učitelku. Sice se učím hlavně klasiku, ale když si na internetu najdu noty (třeba na metallicu) a přinesu to do školy, tak mě to pomůže naučit.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Zacal jsem trsatkem na kovovky, prvni ucitel byl cikan s vedlejsi tridy, proto jsem zacal bez tlusteho ecka :lol: Mezitim prisla kapelka a me se zalibila basa, tak jsem hral oboje. Prsty a nylonky jsem zacal az v osmicce na ZUSce [tenkrat se tomu rikalo LSU], ta trsatkova a akordova pruprava mi klasiku znacne zjednodusila, vedel jsem k cemu je bas a pdobne veci, ktere uplni zacatecnici vubec nechapou. A co je nejdulezitejsi - mel jsem vynikajici ucitelku, ktera mela cit i pro bigbit, takze hodiny byly naprosto skvele. Elektrika prisla daleko, daleko pozdeji, nejak jsem ji nepotreboval a navic jsem na ni ani nemel. :lol:
Dnes je asi celkem jedno, na jaky typ nastroje se zacina - hodne to odvisi od toho, co ten clovek chce hrat, co posloucha a v neposledni rade, kolik toho slysi a hudebne citi.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Sillik

metal

Příspěvek od Sillik »

Jak je známo, každá správná metalová písnička má i svou část, kde hraje pouze clearsound, takže i metalisti si prijdou u akustiky na svý, máš pravdu distortion nebo overdrive tomu jisto chybí :o)
Hrajte dokud vám prsty sloužííí.
Sillik

kytara

Příspěvek od Sillik »

Rozhodně si myslím, že je lepší začít na akustiku. Člověk tím natrénuje dohmat, který je u většiny akustik vyšší(těžší), zpravidla mají elektriky i tenčí krk(výhoda). Sám jsem hrál na akustiku 4 měsíce a pak pěkně telekaster kabel zapojit a hrát :) MOJE RADA : levná akustika, tréning, a pak můžeš dračit :)
Hrajte dokud vám prsty sloužííí.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

určitě na akustice člověk dostane do ruky tolik potřebné první mozoly, získá sílu dohmatu = pořádná znělost akordu a tonu... Rozhodně začít na akustické kytaře. Bez debat :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Adamz Asah
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamz Asah »

Taky bych doporučoval na akustice 8) ... hraje se na to jinak. Potom přechod na elektriku bude v pohodě. :)

Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
EXE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EXE »

no ja zacinal teda zacinam na elektriku a bez problemu ...
eMko

Příspěvek od eMko »

Mno, ne, že bych byl nějaký master, ale ... myslím, že by bylo lepší to sem psát až s odstupem času. Až nebudeš "začínat", ale "umět" ;-)

(Ono, nikdo nemůže říci, že umí perfektně hrát na kytaru*, ale každý, kdo se tomu alespoň trochu víc věnuje, tak dělá pokroky a může se ohlédnout za sebe a říct "umím hrát lépe než před rokem" ... a tudíž také "již nejsem začátečník" :-) ).

edit: * a taky to nikdo neřekne, neb obecně platí, že čím víc o dané věci víš, tím větší máš pocit, že nic neumíš (protože objevuješ čím dál tím víc věcí a o čím dál tím víc věcech víš, že je nezvládáš) -> osobní zkušenost (i když ne s hrou na kytaru; bohužel tak daleko zatím nejsem O:- ) ).
Joey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joey »

pupack píše:určitě na akustice člověk dostane do ruky tolik potřebné první mozoly, získá sílu dohmatu = pořádná znělost akordu a tonu... Rozhodně začít na akustické kytaře. Bez debat :)
Moje osobní zkušenost, myslím že nejen moje :wink:
BaCH Modified SG :: MXR M104 :: The "Shotgun" J :: Elixir strings :: R.M. Pickups Cable One

Jan Kaplický 1937 - 2009
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Dulezite je, ty nastroje pravidelne stridat, protoze u elektriky clovek velmi rychle zlenivi. A taky to z casu na cas prolozit dvanactkou nebo baskytarou.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
EXE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EXE »

eMko píše:Mno, ne, že bych byl nějaký master, ale ... myslím, že by bylo lepší to sem psát až s odstupem času. Až nebudeš "začínat", ale "umět" ;-)

(Ono, nikdo nemůže říci, že umí perfektně hrát na kytaru*, ale každý, kdo se tomu alespoň trochu víc věnuje, tak dělá pokroky a může se ohlédnout za sebe a říct "umím hrát lépe než před rokem" ... a tudíž také "již nejsem začátečník" :-) ).

edit: * a taky to nikdo neřekne, neb obecně platí, že čím víc o dané věci víš, tím větší máš pocit, že nic neumíš (protože objevuješ čím dál tím víc věcí a o čím dál tím víc věcech víš, že je nezvládáš) -> osobní zkušenost (i když ne s hrou na kytaru; bohužel tak daleko zatím nejsem O:- ) ).
mno zacinam uz 2 roky :D
dlabajíč

elektrika!!!!!

Příspěvek od dlabajíč »

Z vlastní zkušenosti... Začal jsem hrát v 2. třídě na akustiku etudy, ronda, tremola a jinou hudbu pro klasickou kytaru, protože jsem toužil hrát na elektriku jako hendrix. Asi po 2 měsících mně to nebavilo ani h..no. Naši mně do toho dalších 5 let nutili. Pak na střední jsem koupil elektriku a konečně jsem začal valit co co jsem chtěl... Nutno dodat že jsem svým rodičům velmi vděčen, protože mí kolegové z kapely, co začínali zrovna na elektriku uměli tak maximálně valit nějaké kila do dvanáctky... Já jsem měl krásně rozcvičené prsty, takže nějaké rychlé a složité sólíčka nebyly problém... pokud chceš hrát opravdu dobře tak si kup obojí. Na elektriku hraj co tě baví a na klasiku choď z povinnosti abys získal cvik do ruky... vždycky je lepší mít učitele, který tě naučí správné držení a takové ty "zbytečné" formality, díky kterým se ti bude hrát mnohem jednodušeji. Ale nepočítej s tím, že tě to bude bavit. :D
thetrooper80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thetrooper80 »

Maples píše:určitě začít akustikou:)osobně sem hrál celých 7 let klasiku na španělku, u lidušce. každej tejden trénovat, pak hrát na přehrávkách atd atd :D ...to sem eště netušil že až za takovou dobu se kapku přeorientuju na elektriku!a potom je to naprostá pohoda, jen se člověk za chvilku naučí používat trsátko, zmákne techniku pravý ruky (která je na elektrice podstatně jiná) a zmákne na elektrice všechno :shock: a ted eště k tomu můžu chodit ke špičkovýmu učiteli improvizace na elektriku, ke kterýmu bych se bez základů(tj 7 let klasiky)nedostal! já v tom mam jasno!:)ale chápu že ty 7 let čekat asi nechceš:D
no je tohle možný ???? přesně sem hrál v lidušce 7 let a přesne sem se pak dal na elektriku !!! :D
raman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od raman »

ja sem zacinal na klasickou kytaru po 2,5 letech sem koupil elektriku chvilku sem si zvykal ale po par tejden sem si zvyk a v pohode urcite si myslim ze je to dobry nez zacnu na elektriku ale zacinal bych radsi na westernovou protoze ma zhruba stejne sirokej krk jako el. a nema rovnej hmatnik jako klasika a dal ma kovovy struny a ma je zhruba ve stejny vejsce jako el.
konecne el. kytara: Ibanez SA 260 FM
klasicka kytara: handmade
kombo: Roland cube 15x
Ednet

Příspěvek od Ednet »

Tohle dylema sem řešil nedávno nakonec sem skončil u akustiky a můžu říct že j eto zábavnější než se zdá. Elektrika má víc možností efektů a asi to na nu bude jednodušší ale myslím že když si koupíš nějakou westernku tak neprohloupíš. Já se ted např učím trash metalovy master of puppets a nějak nevnímám nedostatky nebo neco jinýho. Když ta kytara už leží doma tak ju prostě chytneš a hraješ a ani tě nenapadne třeba jak by to znělo na elektriku. Věř že se ti to bude líbit navíc je jasný že u akustiky nezkončíč a navíc jak bylo řečeno ji mužeš tahat kamkoliv.
Když už leží doma je na to úúplně jiný pohled!! Nedávno mě navštívil kámoš se svou španělou a byla to zábava nemusis tahat kombo hodis to do saku a jedes. A jestli se rozhodneš pro akustiku ber westernku !! na španělu se vykašli. A nekupuj přes internet!!! taky duležity. Šťasný rozhodování čau
Fender CD-60 BK moje černá krasavice
necross
Bandzone: saphet

Příspěvek od necross »

taky jsem začínal na akustiku táborákový songy ale pak přišla první kapela a hrát metal s akustikou nešlo. tak jsem jí prodal kamarádovi. do ted akustiku nemám. cca 10let a nechybí mi
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
Brizik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brizik »

Taky bych začal akustikou.. Jen možná bych ještě doporučil abys začal s užším krkem kytary, pak se podle mě lip na elektriku přechazi
Ibanez RG370DX, Laney LX120TWIN, Zoom 707II
Akustika SX DG1K
Wakizashi

Re:

Příspěvek od Wakizashi »

jana píše:
Dark Axel píše:No problem Jano...

Myslím tím že na akustiku hrát metal není nic moc...
ehm... o tom, jestli metal = lépe, by se dal rozvést solidní flame :lol:

no dobrá dobrá: záleží na tom, co člověk chce hrát. a to, jestli je hra lepší, nezáleží na typu kytary, ale na tom, kdo na tu kytaru hraje, ne? :wink:
No divili byste se, ale zkuste se podivat na youtube, kde si jeden typek dava na akustiku zacatek od Necrophagist. Skladba Epitaph. :D
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
kvasna

Re: Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Příspěvek od kvasna »

Ja bych tuhle debatu asi rozsek: ty co začínali na akustiku tak doporučujou začínat na akustiku a rodílí elektrikáři zas doporučujou elektriku.
Takže podle mě je upa jedno na co ten člověk chce začít prostě at začne na to co mu víc sedí tot asi vše :lol:
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
woro90

Re: Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Příspěvek od woro90 »

Tak to jsi to vážně "upa rozsek". Jedno to není, každý je jiný a má jiný styl hraní, a tady se řeší celou dobu co pro člověka který není rozhodnutý jestli u toho vydrží a jestli chce mydlit ve sklepě do elektriky, a nemít možnost si zahrát v parku nebo u ohně, případně na to balit holky, nebo tu možnost mít ale nezkusit si rychlé vyhrávky, vysoké bendy na G struně a hraní se zkreslením, zpětnou vazbou a nekonečným sustainem. Navíc akustika vyjde levněji, ale hůř se prodává, takže co koupit potomkovi který u toho dost možná nevydrží a bude se na to jen prášit? Těch otazníků okolo výběru je spousta, a každá kytara je jiná. Přijde mi dost nevhodné odbýt to tím, že je to jedno, tohle téma je tu pro lidi kteří se nerozhodli kudu jít a má jim poskytnout informace a názory, které jim výběr usnadní.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“