Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
To je dobrá poznámka. Ten rozdíl je tam markantní
Skoda ze uz neni k sehnani om 33 nebo 34 sr rada. Vintage zvukove neni uplne to same
No, mě nejvíc štve, že když jsem si před lety kupoval elektroakustiku, měli tam jednoho fakt dobrého Furcha. Byl trochu nad mým rozpočtem, tak jsem nakonec vzal nějakou běžnou Čínu. Nejsem bůhvíjaký kytarista, takže mi v zásadě stačí. Ale škoda, že jsem tehdy toho Furcha nevzal, byl fakt dobrý - a dnes už asi nesehnatelný, protože to byl ještě polomasiv a to už dnes Furch nedělá. Pro nás amatéry (v lepším smyslu toho slova) ne moc dobrá zpráva.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Vintage NEMÁ být to samé jako staršín řady, to by ani nedávalo smysl.Chary píše: 22.06.2025 10:47 Skoda ze uz neni k sehnani om 33 nebo 34 sr rada. Vintage zvukove neni uplne to same
Pár starších Furchů (nikdy OM) jsem měl, a myslím, že současná porodukce je výrazně lepší.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prosím jak vnímáte rozdíl mezi Blue a Green řadou? Prakticky jen lak. co to udělá ve zvuku? Díky za zkušenosti.
Souhlasim ze soucasna produkce je obecne daleko lepsi ale 33 sr v om nebo D byla legendarni a i sam furch odkazuje na Vintage jako odpovidajici teto rade. Rozhodne maji bliz nez k barevnym rdamČavli píše: 24.06.2025 19:14Vintage NEMÁ být to samé jako staršín řady, to by ani nedávalo smysl.Chary píše: 22.06.2025 10:47 Skoda ze uz neni k sehnani om 33 nebo 34 sr rada. Vintage zvukove neni uplne to same
Pár starších Furchů (nikdy OM) jsem měl, a myslím, že současná porodukce je výrazně lepší.
Ty řady především kopírovaly Martin, a současný Vintage je tomu nejblíž, ale už to je víc Furch.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Momentálně je na brněnské prodejně možnost porovnat dredy řady Green sitka-mahagon a sitka-palisandr. Tak jsem musel jít
Přibral jsem do srovnání ještě Vintage 1 (sitka-mahagon) a Violet (engelmann-palisandr) s tím novým krkem. Snad sem moje poznatky patří.
Violet D-ER: velmi hlučná, spíše nehudebně. Odložil jsem hned. Stopro je to tím, že není lakovaná (jen open pore satin). Třeba za deset let vyzraje. Moje D-40 SM r.v. 2008 hraje pěkně a lak má stejný.
Green D-SR: nááádherný G akord. Velmi příjemně se slívají tóny při hraní akordů trsátkem. Ale tenké E zní slaběji, než ostatní struny. Dost blbé pro sólové party.
Green D-SM: velmi pěkné basy a středy, jiné než SR. Bez problému bych poznal rozdíl oproti SR poslepu. Bohužel, zase ty výšky, především tenké E, jsou slabší.
Vintage 1 D-SM: Podobné jako Green SM. Trochu lepší výšky. Nejsem si jistý, zda bych tyto dvě odlišil poslepu. Asi můj favorit z výběru.
Pro info, hraju trsátkem 1.5mm velký trojúhelník a žánrově country a bluegrass.
Violet D-ER: velmi hlučná, spíše nehudebně. Odložil jsem hned. Stopro je to tím, že není lakovaná (jen open pore satin). Třeba za deset let vyzraje. Moje D-40 SM r.v. 2008 hraje pěkně a lak má stejný.
Green D-SR: nááádherný G akord. Velmi příjemně se slívají tóny při hraní akordů trsátkem. Ale tenké E zní slaběji, než ostatní struny. Dost blbé pro sólové party.
Green D-SM: velmi pěkné basy a středy, jiné než SR. Bez problému bych poznal rozdíl oproti SR poslepu. Bohužel, zase ty výšky, především tenké E, jsou slabší.
Vintage 1 D-SM: Podobné jako Green SM. Trochu lepší výšky. Nejsem si jistý, zda bych tyto dvě odlišil poslepu. Asi můj favorit z výběru.
Pro info, hraju trsátkem 1.5mm velký trojúhelník a žánrově country a bluegrass.
https://kytary.cz/kytary/prislusenstvi- ... rand=Furch
Na Kytarach lze (konecne) zakoupit i nulte prazce a sedla pro Furch kytary (naprosto skvely TusQ).Takze pripadne minely pri serizovani nemusi byt (pro Prazaka) neresitelnou zalezitosti. A taky maji kolicky do Yellow kytar (celuloid, obcas umi prasknout). Hura
Na Kytarach lze (konecne) zakoupit i nulte prazce a sedla pro Furch kytary (naprosto skvely TusQ).Takze pripadne minely pri serizovani nemusi byt (pro Prazaka) neresitelnou zalezitosti. A taky maji kolicky do Yellow kytar (celuloid, obcas umi prasknout). Hura
Furch je má i na jejich vlastním eshopu, kdyby někdo chtěl nakupovat bez prostředníka.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Můj nový přírůstek do sbírky - Furch Little Jane. Využil jsem pracovní cesty do Brna a domluvil si komentovanou prohlídkou výroby ve Velkých Němčicích. Zajímavá zkušenost a super zážitek vidět komplet výrobu i s komentářem. Následně návštěva showroomu a testování všech variací dřevin na Little Jane. Dokonce jedna speciál, která se běžně nenabízí - s deskou z Alpského smrku. Nejvíce se mi ze všech možností zvukově líbil základní model cedr/mahagon. Ještě jsem trochu váhal nad celomahagonem. Varianty se smrkovou deskou byly na můj vkus až moc cinkavé. Byl jsem rozhodnutý si kytaru koupit přímo u Furcha, nicméně cenový rozdíl + 6tis vůči ceně v kytary.cz mě docela zarazil a nakonec jsem Little Jane zakoupil cestou domů v kytarách. Chápu nastavení cenové politiky, ale 6tis rozdíl je už dost velký peníz. Zvukově opravdu milé překvapení, jak dokáže tato malá skládací kytara obstojně konkurovat dospělým kytarám. Celkově dobře vymyšlené a kvalitně vyrobené.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Cenový rozdíl je nabíledni a nelze jinak, proboha.
Já také něco vyrábím a dodávám obchodníkům, mým partnerům.
Věř, že to, co vyrábím, si nějak sám prodávám za své ceny, ale pro mého partnera to musím dodávat za stovku, aby to on mohl prodávat za dvě stě padesát. Jinak by zkrachoval (má z toho tak on sám padesát hrubého, takže deset čistého).
Přeber si to (ale asi to nedáš, když v tom nežiješ).
A tak je to ve všem.
Já také něco vyrábím a dodávám obchodníkům, mým partnerům.
Věř, že to, co vyrábím, si nějak sám prodávám za své ceny, ale pro mého partnera to musím dodávat za stovku, aby to on mohl prodávat za dvě stě padesát. Jinak by zkrachoval (má z toho tak on sám padesát hrubého, takže deset čistého).
Přeber si to (ale asi to nedáš, když v tom nežiješ).
A tak je to ve všem.
ty jo, ze 150 "výdělku" mít 50 hrubého přijmu...., dejme tomu ale z 50 hrubého mít 10 čistého, to asi nedá nejen ten kdo v tom nežije...
Já bych to spíš chápal jako daň za prostředí, třeba jako si dát pivko v hospodě za 50 a nebo v akci z lídlu za 12 nebo kolik... prostě to tak je a rozmysli se každej za sebe.
Ta kombinace cedru se mi taky líbí nejvíc ale jen o kousek před smrkem. jen ta velikost, skoro by se mi líbilo, kdyby se vyráběla om nebo g skládací. Těch "pár centimetrů" v menzůře je sakra znát. A mimochodem, jak se vám líbí barevná těla? https://furchguitars.com/cs/nastroje/spectra-plus/
Já bych to spíš chápal jako daň za prostředí, třeba jako si dát pivko v hospodě za 50 a nebo v akci z lídlu za 12 nebo kolik... prostě to tak je a rozmysli se každej za sebe.
Ta kombinace cedru se mi taky líbí nejvíc ale jen o kousek před smrkem. jen ta velikost, skoro by se mi líbilo, kdyby se vyráběla om nebo g skládací. Těch "pár centimetrů" v menzůře je sakra znát. A mimochodem, jak se vám líbí barevná těla? https://furchguitars.com/cs/nastroje/spectra-plus/
-
Lucasterick
Nelíbíaccc píše: 9.10.2025 18:09 jak se vám líbí barevná těla? https://furchguitars.com/cs/nastroje/spectra-plus/
Ja když hledal kytaru (hraju country a bg), tak jsem šel do Vintage. Ovšem měl jsem v ruce LJ a popravdě se mi ten zvuk nelíbil. Takový až hodně "temný" zvuk. Ale já šel po zvonivém, průrazném tónu..
Mně se líbí ta Capri Blue. Ta levandule ani emerald teda moc ne.accc píše: 9.10.2025 18:09 A mimochodem, jak se vám líbí barevná těla? https://furchguitars.com/cs/nastroje/spectra-plus/
Barvičky z mého pohledu eklhaft, ale co čekat od boomera, že?
Na country/bg mám D28, na zbytek Yellov cedrovku. Ale jako, ne, že bych nepokukoval po Vintage. Ale s výřezem. Tradice vem čert, vratiprst do vyšších poloh nikdy více (třeba na Pancho & Lefty), hodně rychle jsem si na Cutaway zvyknul. Soused ob dva baráky si, aniž bychom se o tom před tím bavili, koupil úplně stejnou kytaru bez výřezu, Yellow D-CR. Na běžný poslech je rozdíl nula, jak už se ostatně mnohokrát probíralo jinde, ale tady jsou to dvě totožné kytary, až na ten výřez.
Na country/bg mám D28, na zbytek Yellov cedrovku. Ale jako, ne, že bych nepokukoval po Vintage. Ale s výřezem. Tradice vem čert, vratiprst do vyšších poloh nikdy více (třeba na Pancho & Lefty), hodně rychle jsem si na Cutaway zvyknul. Soused ob dva baráky si, aniž bychom se o tom před tím bavili, koupil úplně stejnou kytaru bez výřezu, Yellow D-CR. Na běžný poslech je rozdíl nula, jak už se ostatně mnohokrát probíralo jinde, ale tady jsou to dvě totožné kytary, až na ten výřez.
Je to normální Blue Plus.
Barvy za mne hrůza, ale možná si to kupce najde.
Barvy za mne hrůza, ale možná si to kupce najde.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Furch 70 metrů pod zemí...

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
V těch Koněprusích bude solidní dozvuk, ještě v úterý budeš slyšet na pozadí kapek 
Toho jsem se taky trochu bál, ale paradoxně je to akusticky slušnej prostor!krasty píše: 12.10.2025 20:01 V těch Koněprusích bude solidní dozvuk, ještě v úterý budeš slyšet na pozadí kapek![]()
Je to tak členité, že to je samej difuzor
Horší byl ten betonový kinosál před tím, tam to různě dunělo atd
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams