Jelikoz zacinam s hranim na elektriku a tak se prave probiram zakladnima technikama, dostala se rada i na palm muting. Na UG je dle meho povedeny navod na to, jak tuto techniku spravne hrat + jeste nejake delsi tipy navic. Prelozil jsem tedy navod z anglictiny do cestiny, protoze ne vsichni disponuji znalostmi anglictiny na takove urovni, aby byli schopni si to prelozit.
Tu je:
PALM MUTING (tlumení strun)
Na UG (Ultimate Guitar) jsem četl dvě lekce „
Jak na palm muting“, které, nepopsaly techniku palm mutingu tak, abych to pochopil já sám, a to i přesto, že předtím, než jsem samotné lekce začal číst, věděl jsem, co to palm muting je a jak se technika hraje. Nicméně, tímto bych vám rád ukázal nejlepší způsob jak na palm muting a dal vám k němu pár dobrých tipů.
Palm muting je široce používaná technika, kterou by měl každý kytarista znát i přesto, že techniku nepoužívá. Je to prosté. Spočívá v položení vaší dlaně (palm = dlaň [eng], odtud termín palm muting) přes struny na struník a hraní tónů krátce, jakoby staccato (staccato = odděleně [lat]).
Když říkám, že palm muting je prosté položení vaší dlaně přes struny na struníku, nemyslím to až tak doslova. Ve skutečnosti nepokládáte celou vaši dlaň, ale jen část z ní. Já osobně pokládám na struník část předloktí, tudíž se moje zápěstí dotýká strun, což vám umožní tlumit, zatímco hrajete tóny.
POZNÁMKA: Nespleťte si kobylku a struník(závěs strun). Kobylka je blíže ke krku, zatímco struník je od krku dále. Pro hráče na akustickou kytaru platí toto, struník je hnědá část dřeva, zatímco kobylka je bílá a rovná.

Kobylka elektrické kytary

Kobylka akustické kytary

Struník (závěs strun)
Pokud se vám tóny, které palm mutingem hrajete, zdají o půl tón vyšší, než chcete (například, chcete hrát B, ale zní vám C), pravděpodobně moc tlačíte na struny. Povolte.
Jako cvičení vám může posloužit toto:
Kód: Vybrat vše
E|-----------------------------------|
B|-----------------------------------|
G|-----------------------------------|
D|-----------------------------------|
A|-7---------7---7-7---------7-----7-|
E|-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-5-|
PM ------- - ------- ---
Pro vysvětlení – pomlčky pod taby zobrazují tóny, které byste měli tlumit. Je možné, že při hraní budete zvedat či posunovat ruku směrem ke struníku, je to sice nepravděpodobné a hru vám to spíše znesnadní, ale stát se to může. Další věc, které si můžete všimnout, je, že pokud hrajete akordy, trsátko (či palec) se pohybují v kruzích, ale když tlumíte, hrajete kolmo ke strunám. Toto, na rozdíl od prvního zmíněného, nevadí, je to spíše zajímavost, které není třeba se bát.
A nakonec:
Úhly, které svírá ruka s kytarou při hraní tlumených a netlumených not, se liší. Zatímco při hraní tlumených tonů je vaše ruka více „kontrolovaná, což znamená, že nepřejíždíte s dlaní po všech strunách, tudíž je vaše ruka blíže ke kytaře a zdá se více „uzavřená“, tak při hraní netlumených, normálních, tónů je ruka více uvolněná a je také dále od kytary.
Doufám, že jsem pomohl.
Originální text pochází od uživatele mitsurugi009 ze stránky http://www.ultimate-guitar.com, text přeložil a upravil mimamo.
Celý text v .pdf formatu je zde ->
https://dl.dropbox.com/u/25128424/palm%20muting.pdf
Nic z toho, prosim, neberte jako dogma, ktere vam tu predkladam. Jak je vidno v celem topicu vyse, tak se da palm muting hrat mnoha ruzne, predevsim ve zpusobu usazeni dlane od kobylky. Doufam, ze jsem s predkladem pomohl. Navrhum na editaci textu ci pripadnemu doplneni informaci jsem otevren.