ozvučení pokoje

Dotazy, rady, zkušenosti ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: ozvučení pokoje

Příspěvek od pavlii »

2EDGE: asi jsi mě nepochopil - "sweetspot" jak jsem ho popsal se týká jedné každé bedny; to cos popsal ty je poslechové místo, to se jako sweetspot neoznačuje, teda pokud vím.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja bych rekl, ze sweetspot je idealni poslechove misto v ramci daneho akustickeho prostredi, coz ve zkratce znamena, ze pravdu mate oba :lol: A hlavne si myslim, ze je to celkem jedno.

Jinak oznaceni sweet spot se pouziva i u nahravaci techniky - napr. u preampu idealni vstupni gain apod., ale opet to je zpravidla vztazeno na konkretni situaci.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Abych byl upřímný - musel bych se pokouknout zpět po electrozone.cz, kde se něco podobného řešilo a ověřit si, jestli jsem se nespletl :wink: ale nechal bych to zatím takhle; pokud by to někdo měl chuť rozlousknout přesně, má prostor :)

P.

EDIT: tak jsem se tam kouknul radši hned a dávám za pravdu jak EDGEmu, tak Wohmovi :? kruciprdel - s čím jsem si to spletl?

P.

LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Zdarec
řeším podobný problém. Ke svému stereu jsem přidal dvě bedny (paralerně připojené k původním) a nevím jak je umístit, aby "to znělo dobře". Nejlepšího výsledku sem dosáhl položením beden na sebe (překvapivě :D ). ale toto uspořádání mi moc nevyhovuje.
Určení: Poslech hudby (trochu na větší úrovni) , amatérské tvoření hudby, sledování filmů , hraní her - prostě klasika... Chtěl bych dosáhnout aby to víc tlačilo a prostorovějšího zvuku, když něco šustne napravo, aby to člověka nutilo ohlídnout se :D . Ještě jsem nezkoušel dát bedny za sebe....N2jaké návrhy?

Obrázek

Červené plochy jsou místa kam repro nelze umístit...
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ee. "Paralelním" připojením jedněch beden k druhým nedosáhneš ničeho, kromě (možná) hlasitějšího poslechu, který bude nicméně pořád jen stereo (s prostorovým to nebude mít nic společného). Jako spektrum může být do určité míry plnější (každé bedny budou hrát krapet jinak), ale přijde mi to jako řešení typu "nevím co s dvěma bednama, tak jsem je nějak zapojil".

Osobně bych toto řešení vůbec neprovozoval.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Zrovna vcera nebo predevcirem jsem ve vedlejsim topicu psal, ze nejhorsi iluze je, ze neco hraje lip, kdyz to ve skutecnosti hraje jen hlasiteji. To je presne tento pripad.
Mimochodem je ten zesilovac staveny na takove zapojeni? Takhle se daji zesilovace klidne odpalit.
Somnus Aeternus
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Snažil sem se slova formulovat tak aby bylo vše jasné, přesto není :( Nemyslím si, že zvuk bude lepší (i když ty bedny mají větší rozsah)(popravdě, když byly bedny na sobě, přišel mi zvuk jaksi plnější a víc to tlačilo, ale může to být jenom pocit) a taky si nemyslím, že s dá ze dvou kanálů vytvořit prostorový zvuk (ovladač zvukovky má jakousi funkci a pak je zvuk jaksi kolem... je takový "prostorovější i se stereem a 2 bednami). Psal sem prostorovější. Chci nasměrovat a umístit bedny tak, aby zvuk šel více ze stran. Opravdu, mám dvě bedny navíc, a toto mi přijde lepší než aby se na ně prášilo...
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

OK. Takže akorát bacha na ten zesík, jak upozornil správně Wohma.

P.

LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Vím sníží se mi odpor... Ale podle mě to zvládne... :wink: Takže žádný nápad jak uspořádat repra? Ani ty Pavlii?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Problem je v tom, ze pokud to neni ladena sestava, tak to spis udela vic skody nez uzitku. Podle me nema smysl se tim moc zabyvat, pokud se ti zda, ze to hraje lip takhle vedle sebe, klidne to tak nech (pokud ses si jistej, ze to zesilovac vydrzi), ale podle me to je jen tim, ze tim souctem signalu je ten zvuk hlasitejsi.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Já jsem se už vyjádřil, ale kdybych měl nějak odpovědět, tak by to bylo "je to úplně jedno, kam se ty bedny dají" :wink: je to jedno právě proto, že nepřinesou žádný smysluplný efekt. Logika věci říká, že by tedy mohly být za tebou, ale je to v tomto případě o vyzkoušení (ve vazbě na poslechové místo), aby celý konglomerát nenadělal víc škody než užitku.

P.

Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

LAMA píše:Vím sníží se mi odpor...
... odpor snad ani ne tak moc, spíš impedance. O tu tady běží. :idea:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

JOJ :lol: Ano správně, impedance :D Jsem elektrikář, nemusíš mě v tomhletom směru poučovat :wink: Ale na významu to nic nemění.

JInak ty bedny jsem nechal tak jak je na obrázku, akorát dal trochu blíž. A jsem docela spokojen. Zvuk je opravdu o něčem jiném. Je pravdou , že to z většiny způsobují parametry těch nových beden... Rouhodně to nebylo nezvýznamné :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

LAMA píše:JOJ :lol: Ano správně, impedance :D Jsem elektrikář, nemusíš mě v tomhletom směru poučovat :wink: Ale na významu to nic nemění.

JInak ty bedny jsem nechal tak jak je na obrázku, akorát dal trochu blíž. A jsem docela spokojen. Zvuk je opravdu o něčem jiném. Je pravdou , že to z většiny způsobují parametry těch nových beden... Rouhodně to nebylo nezvýznamné :wink:
jasně, pocit posluchače je to hlavní!! Mám doma něco obdobně řešeného.... :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Tak to je nás asi víc :) Ale já jsem to řešil jen s 3 bednama :D chystám se časem zapojit i 4. Ale mám na to zvukovku v kompu. Takže si nastavuju každý kanál (bednu) extra.
Jo jinak myslíte si že je třeba na takového "domácí" nahrávání kupovat nějaké lepší bedny? Třeba ty genuisy nebo tak...nebo že stačí v podstatě cokoliv na čem se dá poslouchat hudba?
Final Frontier
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Jaguar master píše:....... myslíte si že je třeba na takového "domácí" nahrávání kupovat nějaké lepší bedny? Třeba ty genuisy nebo tak...nebo že stačí v podstatě cokoliv na čem se dá poslouchat hudba?
Kvalita nahrávky (myslím zvuková, ne hudební kvalita) souvisí s tím, jak moc si ji můžeš dovolit poladit... a to zase přímo souvisí s tím, jak dobře to nahrané slyšíš, abys vůbec mohl něco poladit a vychytat.
takže pro vysokou kvalitu nahrávky bys samozřejmě měl mít co nejlépe hrající bedny, či sluchátka.... s klesajícími nároky na zvk pak klesá i nutná investice do vybavení.

Na mizerných laciných bedýnkách udělá zvukově vyrovnanou nahrávku vysoké kvality jen mistr a ještě s dávkou štěstí.... :wink:
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

To chápu. Uvažuji ale nad tím jestli je pro začátek nekupovat nic a nechat bedny bednami. A raději se prostě cvičit v tom nahrávání. Jsem úplný začátečník takže budu rád když něco nahraji aby to do sebe sedělo. Zvukově to upravovat dále nebudu. Nemám až tak výkoný PC abych si mohl dovolit míchat hudbu v něčem jiném než v AudaCITY :D
Takže celý zvuk bude vytvořen buď nějakou simulací (bicí v GP nebo tak něco) no a zbytek se nahraje přes POD přímo do PC.
Final Frontier
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Jaguar master píše:To chápu. Uvažuji ale nad tím jestli je pro začátek nekupovat nic a nechat bedny bednami. A raději se prostě cvičit v tom nahrávání. Jsem úplný začátečník takže budu rád když něco nahraji aby to do sebe sedělo. Zvukově to upravovat dále nebudu. Nemám až tak výkoný PC abych si mohl dovolit míchat hudbu v něčem jiném než v AudaCITY :D
Takže celý zvuk bude vytvořen buď nějakou simulací (bicí v GP nebo tak něco) no a zbytek se nahraje přes POD přímo do PC.

Pak opravdu je zbytečné investovat mega peníze do nějakých TOP bden, ale nějaké solidně hrající přesto levnější bedýnky, nejlíp dvojpásmové, by mohly stačit.
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Dvou pásmové mám :) Teda každá bedna má 2 repro, jeden normální a jeden prťavej :P
No a jinak můžu ty bedny mít všechny 4 před sebou? Nebo bych si měl dát třeba aspoň jednu za sebe nebo jak. Mám celkem omezený prostor. Asi 2x2 metry. Takže bych dal dvě před sebe a potom dvě hned vedle sebe popř. za sebe.
Final Frontier
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Hudba se i v dnešní době málokdy míchá do více kanálů než dvou (vícekanálové nahrávky jsou dle mého minoritní, teď nemluvím o koncertních DVD). Mně osobně přijde vícekanálový zvuk takový umělý a honěný na efekt. Stereo umí vykouzlit pořádný prostor a navíc málokdy jsem zažil, že by na koncertě někdo hrál za tvými zády. Jo nejsem fanda vícekanálovýho zvuku. :D
Takže za mě bedny dopředu a dvě kvalitní místo čtyřech mizerných.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“