Struny na Fender
Pravidla fóra
Re: Struny na Fender
Co znamená "tah"?
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
a od kdy se velkej tah = dobrý struny?
Pro někoho je menší tah žádoucí, záleží co mu vyhovuje, někdo to ani neřeší....třeba hodně jazovejch a blues kytaristů používá struny s menšim tahem....
Já když chci standart tak beru EB 10 tky, nemaj takovej tah, hraje se mi s nima dobře, sice vydrží zvuk tak 14 dní a pak umíraj, ale furt se mi s nima good hraje....
Když podlaďuju tak potřebuju tlustější s většim tahem, tak beru DR 11-56...celkem držej, tahnou slušně, struny nepřelejzaj ani v A (záleží na kobyle)...a jsou i celkem zvonivý....
Většina lidí ani tah neřeší, ten stejně ovliňuje spousta jinejch faktorů, seřízení krku, druh kobyly, síla PM...
Navíc u strun samotnejch to ovliňuje materiál, druh vynutí, samotná tloušťka....ale ne vždycky musí mít tlustější struny větší tah....
Asanoth: tah je tah, to vypovídá samo o sobě ne? proč se seřizujou krky na tah strun, aby vydrželi určitý pnutí, jako třeba tetiva na luku...a každý struny maj trochu jiný tahnutí, díky použitýmu matroši, nebo i tloušťce...taky záleží na kobyle, seřízení tremola, krku, jak silně tlačí člověk při Pm do strun atd atd...
Pro někoho je menší tah žádoucí, záleží co mu vyhovuje, někdo to ani neřeší....třeba hodně jazovejch a blues kytaristů používá struny s menšim tahem....
Já když chci standart tak beru EB 10 tky, nemaj takovej tah, hraje se mi s nima dobře, sice vydrží zvuk tak 14 dní a pak umíraj, ale furt se mi s nima good hraje....
Když podlaďuju tak potřebuju tlustější s většim tahem, tak beru DR 11-56...celkem držej, tahnou slušně, struny nepřelejzaj ani v A (záleží na kobyle)...a jsou i celkem zvonivý....
Většina lidí ani tah neřeší, ten stejně ovliňuje spousta jinejch faktorů, seřízení krku, druh kobyly, síla PM...
Navíc u strun samotnejch to ovliňuje materiál, druh vynutí, samotná tloušťka....ale ne vždycky musí mít tlustější struny větší tah....
Asanoth: tah je tah, to vypovídá samo o sobě ne? proč se seřizujou krky na tah strun, aby vydrželi určitý pnutí, jako třeba tetiva na luku...a každý struny maj trochu jiný tahnutí, díky použitýmu matroši, nebo i tloušťce...taky záleží na kobyle, seřízení tremola, krku, jak silně tlačí člověk při Pm do strun atd atd...
No, já si to myslel, ale právě mi nedocházelo, proč by velkej tah měl bejt vždycky plus.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Nashville NW-20C
Nashville NW-20C
tak pro me osobne to plus je, nemam rad kdyz jsou struny prilis mekke a taky se mi nechce tahat moc velky tloustky. ty EB jsou v tomhle extremni, tam maji 10ky tvrdost asi jako 9ky konkurencnich znacek. takze kdo chce mensi tah a nevadi mu ze ty struny zneji jako kdyby uz byly 14dni na kytare, EB je asi ta spravna volba 
jinak jak pise drobak, tah ovlivnuje vic veci - i stejne tlusty struny ze stejnyho materialu ruznych vyrobcu muzou mit jinej tah. driv jsem tahal jenom EB a kdyz jsem pak nahodou koupil jinou znacku tak jsem si je uz od te doby nikdy nekoupil, kdyz nepocitam obdobi kdy jsem mel problem se slachama na levacce a tahal jsem je na SGcko, ktere jsem mel jako odpocinkovou kytaru (proti stratu) pri koncertech kdyz uz jsem to fakt nemohl umackat.
jinak jak pise drobak, tah ovlivnuje vic veci - i stejne tlusty struny ze stejnyho materialu ruznych vyrobcu muzou mit jinej tah. driv jsem tahal jenom EB a kdyz jsem pak nahodou koupil jinou znacku tak jsem si je uz od te doby nikdy nekoupil, kdyz nepocitam obdobi kdy jsem mel problem se slachama na levacce a tahal jsem je na SGcko, ktere jsem mel jako odpocinkovou kytaru (proti stratu) pri koncertech kdyz uz jsem to fakt nemohl umackat.
No třeba Struny s většim tahem a většinou menšim průměrem jsou i více zvonivý, když jedeš nějaký povery alternative pickingem (metal) tak jako nežádoucí efekt může bejt že občas nechtěně rozezníš dolní struny, což u mrtvejch strun který jsou jak věšák na prádlo se tolika nestane...proto třeba Ernie ball vyhovujou na styl slipknot, drop B atd...bez distorze vydávaj jenom tupej zvuk...
Teda kolikrát se nestačím divit z čeho všeho de udělat normální vědeckej výzkum,teď to sou struny.Člověk by si řekl ,že si vyzkouší pár sad a pak si prostě vybere co se mu líbilo nejvíc(tloušťka,výdrž,zvuk),ale koukám to je omyl,vono se dá kolem toho nakecat 2 strany kravin 
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Když to někoho zajímá tak proč ne viď?
To máš jako s efektama...taky tu nero rozepisoval efekty ze stránky fiziky, sinusoida zvuku atd...
Číst to nemuší, můžeš vzít pár delay krabiček a vyzkoušet která ti sedne víc, stejně tak se strunama...
Taky to nehrotim, nedělám doma testy ale kupuju ty který se mi zrovna hodí na laděný který jedu...
Když se někdo zeptá čim to je že jsou tak tupý, tak mu na to člověk odpoví že je to tahem...
To máš jako s efektama...taky tu nero rozepisoval efekty ze stránky fiziky, sinusoida zvuku atd...
Číst to nemuší, můžeš vzít pár delay krabiček a vyzkoušet která ti sedne víc, stejně tak se strunama...
Taky to nehrotim, nedělám doma testy ale kupuju ty který se mi zrovna hodí na laděný který jedu...
Když se někdo zeptá čim to je že jsou tak tupý, tak mu na to člověk odpoví že je to tahem...
- ...EDGE...
Za chvili prijde growl metalista se zeptat jaky cigara mu doporucujem na scream...
Jak si myslel tohle? Soráč ale já to vůbec nechápu... jako že ty struny s tim obyč kroužkem sou v něčem horší? nebo jak jako?Prejdák píše:Jde to tam dát... Ale je to nic moc. Bullety mi sedly více...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Zatím všechny struny s kroužkem co jsem tam dával byly horší než ty Fendery s ... ,,kulkou" či jak to mají pojmenované.
[Také je to tím, že nemám prachy na nějaké Rotosoundy apod. , že?
]
Ladění mi na nich drželo déle, lépe mi sedly. Používám devítky a z těch, co jsem na stratu měl byly Fendery absolutně nejlepší. Nicméně přemýšlím, že tam zkusit dát nějaké Elixiry, či něco takového... Pro změnu.
[Také je to tím, že nemám prachy na nějaké Rotosoundy apod. , že?
Ladění mi na nich drželo déle, lépe mi sedly. Používám devítky a z těch, co jsem na stratu měl byly Fendery absolutně nejlepší. Nicméně přemýšlím, že tam zkusit dát nějaké Elixiry, či něco takového... Pro změnu.
Nebo na blues, kde potřebuješ jak měkký, tupější zvuk, tak ostré třískání o pražce, a nemůžeš pořád přepínat snímače. Na tohle je používám, i když už jsem si také stihl všimnout že je možná až moc velký zvukový rozdíl mezi dráty a opředenými strunami.Drobák píše:No třeba Struny s většim tahem a většinou menšim průměrem jsou i více zvonivý, když jedeš nějaký povery alternative pickingem (metal) tak jako nežádoucí efekt může bejt že občas nechtěně rozezníš dolní struny, což u mrtvejch strun který jsou jak věšák na prádlo se tolika nestane...proto třeba Ernie ball vyhovujou na styl slipknot, drop B atd...bez distorze vydávaj jenom tupej zvuk...
Raso: Bullety jsou dělané na to, aby lépe seděly v kanálech tremola, tedy méně se rozlaďovaly při páčení, což je problém hlavně u tenčích strun. A Fendery zvukově nejsou vůbec špatné.
Prejdák: Pak poreferuj jaké ty Elixiry jsou, kamarád je měl, ale měl naprosto nečitelné snímače, takže nešlo nic poznat.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
co se tyce elexiru tak takova perlicka - nas basak si je koupil (sada na ctyrku + H, tj asi 1800) a pri natahovani mu prdlo nekde za nulakem Dcko. vylozene vyrobni vada
za dva mesice se z nich zacal parat ten teflon, takze zadna vydrz rok nebo kolik se o nich tvrdi. je mi lito tech penez jinak bych je z hecu zkusil na kytaru. mel jsem je na akustice a nijak zvlast me nepresvedcily, mnohonasobna vydrz za mnohonasobnou cenu to nebyla.
Tak já mám Elixiry 11ky na Les Paulu asi půl roku, hraju tak cca hodinu denně a hrajou a laděj, jak nový. Všechny ostatní struny, co jsem použil předtím (Gibson, GHS, Dunlop ZW, D'Addario...) byly vždycky po 14 dnech mrtvý. Nezněly, byly rezavý a zvuk na prd. Elixiry neotírám, vůbec se o nic nestarám. Teď po půl roce už mi tlustý Ečko na ladičce malinko kmitá, ale jinak v pohodě. Na akustice mám 13ky, sice na ní moc nehraju, ale je to ten samej případ. Takže já za sebe jsem doexperimentoval a jiný struny nekupuju.Kinx píše:co se tyce elexiru tak takova perlicka - nas basak si je koupil (sada na ctyrku + H, tj asi 1800) a pri natahovani mu prdlo nekde za nulakem Dcko. vylozene vyrobni vadaza dva mesice se z nich zacal parat ten teflon, takze zadna vydrz rok nebo kolik se o nich tvrdi. je mi lito tech penez jinak bych je z hecu zkusil na kytaru. mel jsem je na akustice a nijak zvlast me nepresvedcily, mnohonasobna vydrz za mnohonasobnou cenu to nebyla.
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
No dělá se spousta strun který mohou elixirum konkurovat, např. s goretexovou upravou, který odolávaj korozím v důsledku pocení atd....
Já nedám dopustit na svoje DR...ještě mi nepraskla ani jedna struna od nich..u ernie ball už asi 3x...většinou za to mohl zub stáří...
Občas se objeví struny tyou Elixir atd na aukru za fajnový ceny, při nákupu více sad se to rozhodně vyplatí...
Jednou mam dojem se rušili nějaký hudebniny a výprodej byl na aukru...ale já nakupoval DRka
, myslim že jedna sada vyšla asi na 120kč...což je 50% z obvyklejch maloobchodních cen...
Já nedám dopustit na svoje DR...ještě mi nepraskla ani jedna struna od nich..u ernie ball už asi 3x...většinou za to mohl zub stáří...
Občas se objeví struny tyou Elixir atd na aukru za fajnový ceny, při nákupu více sad se to rozhodně vyplatí...
Jednou mam dojem se rušili nějaký hudebniny a výprodej byl na aukru...ale já nakupoval DRka
elixiry na elektriku jsem zacal pouzivat loni v srpnu... minuly tyden jsem daval treti sadu... predtim jsem menil struny kazdy mesic (daddario, ghs, dr, ernie ball)...
jinak absolutne zadna udrzba, zda se mi, ze se na ne taky chyta daleko mene necistot... lip klouzaji, zvuk mi naprosto vyhovuje... z ebay jsou navic za polovinu
jinak absolutne zadna udrzba, zda se mi, ze se na ne taky chyta daleko mene necistot... lip klouzaji, zvuk mi naprosto vyhovuje... z ebay jsou navic za polovinu
ted koukam ze delaji moji oblibenou sadu 10-52, jestli nekde budou do dvou stovek tak je schvalne zkusim. u me maloktera sada prezije dva tydny
No asi neumím hledatqwer píše:... z ebay jsou navic za polovinu
Akustický Elixíry jsou skutečně skoro za půlku, ale ty u nás stojí nějakých 440Kč, elektriky jsou u nás za 330Kč, na ebay jsem je našel/koupil za cca 260Kč.
ja beru vzdy vic kousku, takze se pak cena smrskne na min. ani nevim, ze uz je u nas cena tak prizniva, ja si je pamatuju snad za 450 Kč... pak uz jsem to prestal sledovat.Jester píše:No asi neumím hledatqwer píše:... z ebay jsou navic za polovinu![]()
Akustický Elixíry jsou skutečně skoro za půlku, ale ty u nás stojí nějakých 440Kč, elektriky jsou u nás za 330Kč, na ebay jsem je našel/koupil za cca 260Kč.
To já samozřejmě taky, jinak by se to ani nevyplatilo.qwer píše: ja beru vzdy vic kousku, takze se pak cena smrskne na min. ...
OT jenom ještě takový malý postřeh, včera jsem kupoval jednu krabičku a nejlevnější cenu jsem našel na českém shopu.
Elixíry jsou dle mého soudu nej ... Nicméně máme velkou spotřebu těchto strun, takže je budeme objednávat povícero ... Používám sady 10 a 11 standard ... pokud by měl někdo zájem, tak ať pošle SZ a můžeme se dohodnout - předání ideál v Praze - nebo poštou .....
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....