Ještě přidám svou zkušenost, asi se budu v něčem opakovatMonikad píše:"...asi bude rozdíl u lidí co hrajou jednou za dva měsíce a co valeji 6x do měsíce..." - SOUHLAS! Ti sváteční, co se k bubnování, neřku-li přímo na kšeft dostanou 1x za X měsíců budou mít nejspíš citlivější a "nezvyknuté" uši, tedy tam je ochrana sluchu namístě, i když zase budou muzikantsky méně jistí a tedy víc než kdo jiný, budou mít potřebu odposlechu klegů! jenže tihle sváteční hráči nejspíše neinvestují 15-20 táců za bezdrátoý In-Ear set! My, co se k bubnování dostaneme často do měsíce, nebo dokonce denně jsme jakoby zvyklí ale zase opatrnější na svůj sluch, tedy nebudeme přeci riskovat poškození něčím, co vím že škodí...![]()
Cvičím teď poslední dobou opravdu každý den a kdybych sluchátka nepoužívala, asi by mi brzy hráblo
Cvičit bez sluchátek mi je hodně nepříjemný.
A co vím ze školy, se sluchátky (hluchátky) tam cvičil každý - nemluvím o peckách, ale o náhlavních sluchátkách. I profesoři je mají na hodinách nasazené, takže na tom asi něco bude
Na druhou stranu, při hraní s kapelou se mi nejlépe hraje bez
Už se mi párkrát stalo (na větším pódiu), že jsem si musela nechat dát kopák trošku do odposlechu. Naopak třeba zrovna předevčírem mi zvukař stáhnul šavli u virblu, že to dostatečně řve z pódia
A to, že při nazvučování mi zvukař pustil do odposlechu něco tak, že mi málem upadla hlava, už jsem také měla čest zažít
Takže když to shrnu, za mě osobně ... při cvičení sluchátka používám, při live hraní, nebo zkoušení s kapelou ne. (Krom výjimek, když jsem musela hrát s podkladem, či s metronomem)