Kdysi, v jednom tématu týkajícího se rozestavení muzikantů ve zkušebně jsem propagoval rozestavení stejné jako na koncertu (a byl jsem většinou odmítnut). Děláme to tak roky (vedle sebe/do oblouku - kytara - basa - bicí - kytara, odposlechy klasicky zepředu pod nohama...člověk se naučí v tom zvukovém bordelu orientovat a nenastavuje na aparátu/odposlechu koniny, ale to co je potřeba...) a jsme schopni se nachystat a nazvučit za cca 15-20 minut, max za 30 a to si dáme i dvě skladby na rozcvičení, kdy se většina nedostatků vychytá... Myslím že to je jedna ze známek "vyspělosti" kapely - rychle a kvalitně se připravit. Rozhodně hodinová zvukovka nesvědčí o "profesionalitě" a akorát zdržuje následující kapely a obtěžuje posluchače - zvlášť když si při ní bubeník sype brambory a kytaráci přehrávají svoje oblíbené etudy od metaliky...to fakt nesnáším a nedávno jsem to zrovna zažil - hodinu a půl sekera a zpěvačka té revivalové sr*ky se ještě sr*la zvukaři do mixu...ufff... Mnohokrát jsem už zažil mladé draky co chtěli do odposlechu vlastně uplně všecko... Zrovna teď v sobotu jsem to probíral se zvukařem co nás často (a dobře a relativně levně) zvučí - kapela hraje pro lidi co na ni přišly, ne pro sebe, tudíž nemůže každý její člen slyšet perfektně všecko jak z CD/PA, ale jen to nejnutnější (jak již bylo řečeno výše). Takže zvuková zkouška rozhodně ANO, ale EFEKTIVNĚ. Jinak ještě - není potřeba po podiu běhat, pokud nechci... ale na sólo si popojdu tak abych se slyšel, na unisono nebo dvojhlasé pasáže atp. na kterých mi záleží si zas najdu místo kde dobře slyším i druhou kytaru, pařím s basákem bok po boku (a vidím co hraje), hodně udržuju vizuální kontakt s ostatními členy kapely (čumím třeba na blánu kopáku
Zničený koncert
Pravidla fóra
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zničený koncert
Jo, chce to hlavně zkušenosti, takže hrátahrátahrát... Dobře vím jaké panují poměry v klubech a na fesťácích...
Kdysi, v jednom tématu týkajícího se rozestavení muzikantů ve zkušebně jsem propagoval rozestavení stejné jako na koncertu (a byl jsem většinou odmítnut). Děláme to tak roky (vedle sebe/do oblouku - kytara - basa - bicí - kytara, odposlechy klasicky zepředu pod nohama...člověk se naučí v tom zvukovém bordelu orientovat a nenastavuje na aparátu/odposlechu koniny, ale to co je potřeba...) a jsme schopni se nachystat a nazvučit za cca 15-20 minut, max za 30 a to si dáme i dvě skladby na rozcvičení, kdy se většina nedostatků vychytá... Myslím že to je jedna ze známek "vyspělosti" kapely - rychle a kvalitně se připravit. Rozhodně hodinová zvukovka nesvědčí o "profesionalitě" a akorát zdržuje následující kapely a obtěžuje posluchače - zvlášť když si při ní bubeník sype brambory a kytaráci přehrávají svoje oblíbené etudy od metaliky...to fakt nesnáším a nedávno jsem to zrovna zažil - hodinu a půl sekera a zpěvačka té revivalové sr*ky se ještě sr*la zvukaři do mixu...ufff... Mnohokrát jsem už zažil mladé draky co chtěli do odposlechu vlastně uplně všecko... Zrovna teď v sobotu jsem to probíral se zvukařem co nás často (a dobře a relativně levně) zvučí - kapela hraje pro lidi co na ni přišly, ne pro sebe, tudíž nemůže každý její člen slyšet perfektně všecko jak z CD/PA, ale jen to nejnutnější (jak již bylo řečeno výše). Takže zvuková zkouška rozhodně ANO, ale EFEKTIVNĚ. Jinak ještě - není potřeba po podiu běhat, pokud nechci... ale na sólo si popojdu tak abych se slyšel, na unisono nebo dvojhlasé pasáže atp. na kterých mi záleží si zas najdu místo kde dobře slyším i druhou kytaru, pařím s basákem bok po boku (a vidím co hraje), hodně udržuju vizuální kontakt s ostatními členy kapely (čumím třeba na blánu kopáku
)- v případě nejistoty to pomáhá "se chytit"...
Souhlas.
A čím lepší a vyhranější kapela, tím kratší zvukovka. To je přímá úměra, která platí
A čím lepší a vyhranější kapela, tím kratší zvukovka. To je přímá úměra, která platí
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
By bylo fajn napsat co je to nejnutnejsi.
Ja potrebuju slyset vsechno.
Mne treba staci slyset virbl, cinely vetsinou slysim primo z podia. Nekdy se hodi basa, ale to je aspon u nas v pasazich, kde treba kytary nehraji, nebo se jen brnka, pak je slyset preslech z podia primo z aparatu. Zbytek neni nosnej... Myslim, ze s podobnym scenarem si vystaci drtiva vetsina kapel (ted mluvim z pohledu solovyho kytaristy).
A samozrejme bych mel aspon trochu slyse sebe
at uz z odposlechu nebo primo z apecu (ovsem z odposlechu to casto dela divny veci, preferuji primo z aparatu).
A samozrejme bych mel aspon trochu slyse sebe
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Slyšet "všechno" znamená, mít v pořádku především aranže a herní techniku, poté nástrojovku a úplně nakonec je zvukař.
Je móda nadávat na neschopného zvukaře, ale doporučuju podívat se, jak dělají zvukovky vyspělé kapely - z tuzemských třeba Škwor.
Taky není od věci veřejná zkouška symfoňáku.
Je móda nadávat na neschopného zvukaře, ale doporučuju podívat se, jak dělají zvukovky vyspělé kapely - z tuzemských třeba Škwor.
Taky není od věci veřejná zkouška symfoňáku.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Proč bych měl slyšet všechno? Snad se v materiálu orientuju, jinak nelezu na podium...
Slyšet chci sebe - nejlépe z apce. Pak bicí - z podia, v podstatě jak psáno výše je to hlasitostní etalon na podiu a nesnažím se je "přeřvat". Buneník (pokud má svůj odposlech) většinou chce trochu kopáku(na větším podiu občas trochu kytar). Hotovo fertik, nic víc. Ve složitějších věcech chci druhou kytaru, buď kapánek do mého, odposlechu nebo holt natáhnu ucho (nebo hrajem popaměti, no problem, ale jistota je kulomet) Solo zpěv - jen a pouze zpěv. Doprovodné vokály to samé. Většinou nezpívám a pokud na mé straně je odposlech tak ho "daruju" sólo zpěvákovy - tzn ať si ho odnese/natočí na sebe, nemusí to aspoň pak tolik řvát když má dva - víc pokrytého prostoru. Když jsme měli klávesy, to byl trochu problém, protože zasahovaly prakticky do celého spektra (klávesák odmítal krotit se v rejstřících i hraní) - ideálně když měl svůj vlastní odposlech/kombo, které si nasměroval na sebe. Určitě ale klávesy nepatří do všech odposlechů na podiu, dělá to fakt binec, basy, výšky... Rozumně ekvalizovaná basa proleze ze solidního apce v pohodě, do odposlechu nedávat, jedině v případě nouze (slabý a nekvalitní basový aparát). A většinou duní dostatečně z PA (pokud je). Chce to fakt jen nezbytné minimum a srozumitelnost spíš řešit ekvalizací než volume. Když se neslyším zrovna ideálně, tak nejdřív vytáhnu na apci středy... Ještě dodám že to jsou zkušenosti z podií od klubů po větší kulturáky. Na 20m podiu jako na mastersofrock apod. jsem nikdy nehrál, ale třeba někdy, pak napíšu zkušenost se zvučením 
Jako bubeník si dávám do monitoru především zpěvy. Trochu kopáku (pro lepší orientaci), velmi opatrně kytar. Spíše se to snažíme vše pořešit vhodným natočením komb. Basák si jen dává pozor, aby neumlátil ostatní. Kytaristi mají v monitorech vždycky trochu svého kolegu kytaristu, sebe téměř vůbec (záleží na velikosti pódia).No a zpěvy-ty především. S tímto už na pódium lezem, každý ví, co potřebuje. Rychlá domluva se zvukařem, jeden zkušební song, během kterého za jízdy upravíme "drobné" a je hotovo. I s cizím zvukařem. Akce většinou na deset minut.
Pokud zvučíme, snažíme se podobné chéma dodržet a doporučit kapelám. Někdo si dá říct, někdo né. Tvrdohlavý kytarista, s kombem otočeným do lidí a s volume do prava je peklo. Nedá se s tím nic dělat. A když se mu snaží člověk vysvětlit, aby si to zeslabil a jinak natočil, on mi řekne "ale my hrajem kytarovku!!", to je pak těžká věc. U ostatních je to stejné. Chce to sebekázeň a respektovat druhé.
A také jak už Pavel2 řekl, aranže jsou také velmi důležité, to už je ale na jiné téma.
Pokud zvučíme, snažíme se podobné chéma dodržet a doporučit kapelám. Někdo si dá říct, někdo né. Tvrdohlavý kytarista, s kombem otočeným do lidí a s volume do prava je peklo. Nedá se s tím nic dělat. A když se mu snaží člověk vysvětlit, aby si to zeslabil a jinak natočil, on mi řekne "ale my hrajem kytarovku!!", to je pak těžká věc. U ostatních je to stejné. Chce to sebekázeň a respektovat druhé.
A také jak už Pavel2 řekl, aranže jsou také velmi důležité, to už je ale na jiné téma.
a spousta No name...
a spousta No name...
Nepotřebuješ všechno. Pokud ano, tak vlastně ty vaše věci neumíš (neber osobně). Pak si zbytečně z odposlechu děláš tlampač, ze kterého leze příliš bordelu najednou.Disasterpiece píše:By bylo fajn napsat co je to nejnutnejsi.
a spousta No name...
a spousta No name...
Jo když už jsem se dotkl zvukového spektra... Už v době jeho čtyřstopého analogového studia říkal Zdeněk Šikýř perfektní větu: "Dobré nahrávky se míchaj samy!". Měl hlubokou pravdu. Když se nástroje v aranži výborně doplňují a zakusují do sebe, je zvukař jenom malým pomocníkem, protože ten zvuk z toho leze už sám o sobě OK. Když ale hromada nástrojů jede ve stejný části spektra (typicky dole) a ještě nepřesně (brambory), pak se to nedá umíchat - koule už leze z pódia.
Ale ještě ke spektru nástrojovky. Kdysi Jirka Veselý napsal hezkou větu (přibližně takto nějak - je to cca 18 let, když tak to dohledám doslova): "Vyměnil jsem velkou basovou bednu za bednu s 1x12, kterou dělal Jirka Krampera (600W), protože potřebuju na pódiu tu konkrétnost. Já už velkou bednu nechci. Když to na pódiu hučí, rozbiješ ostatní nástroje." Je to do puntíku tak. Na to, aby zvukař přidal dostatek basových frekvencí, má svoje EQ. když se po pódiu ale v plný intenzitě motá spousta basových frekvencí a žádný konkrétní zvuk, tak jsou všechny odposlechy na draka - to nejde přehrát. Výsledkem bude, že se nikdo nebude slyšet a budou mylně nadávat na zvukaře, že nepustil odposlechy víc. Taky jsem si tím musel kdysi projít a pochopit, že při normálním zvučení se zvuk na pódiu nemá rovnat tomu, co slyší fanoušek dole.
Ale ještě ke spektru nástrojovky. Kdysi Jirka Veselý napsal hezkou větu (přibližně takto nějak - je to cca 18 let, když tak to dohledám doslova): "Vyměnil jsem velkou basovou bednu za bednu s 1x12, kterou dělal Jirka Krampera (600W), protože potřebuju na pódiu tu konkrétnost. Já už velkou bednu nechci. Když to na pódiu hučí, rozbiješ ostatní nástroje." Je to do puntíku tak. Na to, aby zvukař přidal dostatek basových frekvencí, má svoje EQ. když se po pódiu ale v plný intenzitě motá spousta basových frekvencí a žádný konkrétní zvuk, tak jsou všechny odposlechy na draka - to nejde přehrát. Výsledkem bude, že se nikdo nebude slyšet a budou mylně nadávat na zvukaře, že nepustil odposlechy víc. Taky jsem si tím musel kdysi projít a pochopit, že při normálním zvučení se zvuk na pódiu nemá rovnat tomu, co slyší fanoušek dole.
Za tím už chybí jenom: Amen
je smajlík na Amen ?
je smajlík na Amen ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
No ja som si peripetií so zvukármi užil tiež dosť, zažil som pár koncertov s excelentným zvukom hore aj v hľadisku, ale väčšina z nich bola ťažký amatérizmus. Tak som sa vyslovene nasral, kúpil som si HK Soundhouse One a digitálny mix. Všetky nastavenia máme zrovnané do bodky u mňa v štúdiu, kde skúšame, uložené v presete, v klube mi stačí iba vykrútiť mastery na viac a už je to tam. Mašina má všetko uložené v pamäti (pomery, panorámy, EQ, efekty), takže zvučenie odpadá, stačí iba prísť, nakáblovať, spustiť a hrať. Hráme v zostave el. gitara, spev + akustická gitara + štúdiové podklady (backtracky). Nepoužívame nijaké kombá ani stacky, od toho sme definitívne upustili. Iba linky do mixu, nič iné. Na elektriku lampový modeler Tonelab, na akustiku akustikový mulťák. Plus ešte mikrofón pre speváka. A funguje to skvele.
Na kluby a stredne veľké sály to stačí absolútne v pohode, ešte nikdy sme nemali problém s nedostatkom hlasitosti, s farbou a s čitateľnosťou zvuku. Počuť každý detail a sme spokojní. A hlavne máme všade rovnaký zvuk a nie sme vydaní na milosť a nemilosť nejakému trumtulovi, čo nevie, na čo má čudly, točítka a šable na mixe.
Na kluby a stredne veľké sály to stačí absolútne v pohode, ešte nikdy sme nemali problém s nedostatkom hlasitosti, s farbou a s čitateľnosťou zvuku. Počuť každý detail a sme spokojní. A hlavne máme všade rovnaký zvuk a nie sme vydaní na milosť a nemilosť nejakému trumtulovi, čo nevie, na čo má čudly, točítka a šable na mixe.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Cybermuff: potvrzuji, kdyz nas basak presel z Line6 komba s 15" reprakem na Hartke hlavu s kvalitnim boxem 4x10 od Tech 21, tak zvuk cele kapely razem povyrostl.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
Asi mě umlátíte, ale já si taky myslím, že muzikant na pódiu potřebuje slyšet všechno - i když naprosto chápu protiargumenty zvukařů. Muzikant je tam přece proto, aby předal posluchačům nějakou svou myšlenku, náladu, písničku a když tu písničku na pódiu neslyší celou, tak to prostě nemůže být ono. Myslím pocitově. I když je schopen zahrát svůj part zpaměti.
A souvisí to i s tou aranží - když je dobře udělaná aranž, tak když mi z ní vypadne jedn nástroj nebo zpěv, tak z té skladby zbyde jen torzo. Například jedna kytara hraje v dolních polohách powerchordy a druhá ve vyšších polohách obraty. Jedna bez druhé je o ničem.
A souvisí to i s tou aranží - když je dobře udělaná aranž, tak když mi z ní vypadne jedn nástroj nebo zpěv, tak z té skladby zbyde jen torzo. Například jedna kytara hraje v dolních polohách powerchordy a druhá ve vyšších polohách obraty. Jedna bez druhé je o ničem.
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Počuť na pódiu všetko, to ale neznamená počuť všetko z odposluchu
Kombá a bicie sú tam pre srandu? Alebo pre to, aby mali odposluchy čo prekrikovať? Muzikant musí počuť všetko, ale predovšetkým od nástrojov a aparátov spoluhráčov, odposluch je tam iba na vykrytie nejakých dodatočných vecí, ktoré priamo nepočuť dostatočne nahlas - typicky je to spev, nástroje s výrazne slabším zvukom a čisto elektronické nástroje bez aparátu. Rozhodne to netreba chápať ako druhé PA pre javisko / pódium, z toho vyplýva celý rad problémov.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Asi tak. Tady VUBEC nejde o hrani pocitove, na hrani pocitove clovek nepotrebuje slyset kazdou vyhravku na base nebo cele spektrum u klaves. Bavime se samozrejme o beznych koncertech, ne freejazzovych improvizacich.
Co pak ve studiu, kdy se bici nebo basa nahravaji treba jen do metronomu? Co by takovy muzikant zhyckany tim, ze slysi vzdycky vsechno (byt je to naprosto hypoteticky muzikant), delal?
Co pak ve studiu, kdy se bici nebo basa nahravaji treba jen do metronomu? Co by takovy muzikant zhyckany tim, ze slysi vzdycky vsechno (byt je to naprosto hypoteticky muzikant), delal?
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Byl by v pytli
jak Baťa s dřevákama..... Sorry, nedalo mi to už
P.
P.
Tak, tak, tak.Predator píše:Počuť na pódiu všetko, to ale neznamená počuť všetko z odposluchu
Bavíme se o monitorech. Ostatní je na muzikantech, jejich rozestavení, natočení komb, dynamice hry, ukázněnosti a aranžích.
a spousta No name...
a spousta No name...
1x za život mi zvukař zničil koncert. Štefan Škulavík nás zvučil na jazzovém festivalu, dal mi na baskytaru u Vřídla ve Varech ( dozvuk tak 3s ) 2s hall,alt.sax.byl zkreslený, z bicích slyšet jen virbl.... Od té doby si dávám podmínku, kdo nebude zvučit. Mám asi 3 favority v regionu. Dost případných průšvihů umím eliminovat:
1. Malé akce hrajeme bez zvuku ( těch je 90% )
2. Nehraji se špatnými muzikanty ( ladí, hrají spolu, nikomu nic nedrnčí, nevazbí....)
3. Na sóla se vytahujeme sami.
4. Když mám 2 rozdílné kytary, tak k nim beru i 2 komba.
5. Kvalitní nástroje a aparáty.
6. Nikdo na pódiu není moc nahlas, nemá na kombu eq. do V.
7. Chodím si před koncertem poslechnout kapelu před pódium.
Jediné, s čím nic nenadělám, je celková hlasitost kapely. Vždy je min. o 1/3 - 2x vyšší než bych chtěl, ale tenhle boj prohrávám a fandové, případně rodiče, když hraji se žáky, jsou i 30m od nás.
1. Malé akce hrajeme bez zvuku ( těch je 90% )
2. Nehraji se špatnými muzikanty ( ladí, hrají spolu, nikomu nic nedrnčí, nevazbí....)
3. Na sóla se vytahujeme sami.
4. Když mám 2 rozdílné kytary, tak k nim beru i 2 komba.
6. Nikdo na pódiu není moc nahlas, nemá na kombu eq. do V.
7. Chodím si před koncertem poslechnout kapelu před pódium.
Jediné, s čím nic nenadělám, je celková hlasitost kapely. Vždy je min. o 1/3 - 2x vyšší než bych chtěl, ale tenhle boj prohrávám a fandové, případně rodiče, když hraji se žáky, jsou i 30m od nás.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Tyhle dva body jsou podle me stezejni - dobry muzikant vetsinou znamena i zkuseny, coz ma spoustu implikaci. Nikdo nechce slyset, ze potrebuje zainvestovat, aby se mu hralo dobre a znelo to dobre, ale je to v podstate pravda.Jazzman píše:2. Nehraji se špatnými muzikanty ( ladí, hrají spolu, nikomu nic nedrnčí, nevazbí....)
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
OK, já to tušil že to myslíte nějak takhle. Tak to joPredator píše:Počuť na pódiu všetko, to ale neznamená počuť všetko z odposluchu
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka