Zničený koncert
Pravidla fóra
Zničený koncert
Už vám někdy zvukař zničil celý koncert? Já se zrovna z jednoho takového vrátil. Kytara, basa, bicí, zpěv, nic složitého a z odposlechu neslyšíte nic, vše hrajete po paměti a dopředu se line jen jedna velká zvuková koule. Znechucení lidé i kapela a všechna práce ve zkušebně k ničemu.
Re: Zničený koncert
Existuje něco, jako zvuková zkouška a je potřeba na ní trvat.
Sám se divím, když mi kapela řekne, že ji nechtěj, že to "daj" .
Je to blbost a výsledek může být jen dobrý, ale těžko výborný.
Další příčinou bývá najímání nejlevnějších zvukařů, kteří často ani nevědí, co je za den, a už vůbec netuší, co mají vlastně dělat...
Zvuk je vždycky starost kapely a nechávat vše na zvukaři je naivní.
Já vím, že začínající kapely si nejsou jisté, co všechno můžou chtít, ale je potřeba si uvědomit, že zvukař se svým nádobíčkem tam je pro kapelu, nikoliv obráceně a tak se k věci taky přistupuje
Další příčinou bývá najímání nejlevnějších zvukařů, kteří často ani nevědí, co je za den, a už vůbec netuší, co mají vlastně dělat...
Já vím, že začínající kapely si nejsou jisté, co všechno můžou chtít, ale je potřeba si uvědomit, že zvukař se svým nádobíčkem tam je pro kapelu, nikoliv obráceně a tak se k věci taky přistupuje
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
-
woro90-1
Zažil jsem s dechovým orchestrem jednoho příliš iniciativního zvukaře, se kterým jsme ten koncert zrovna i napřímo nahrávali. Zvuková zkouška byla krátká, museli jsme dodržet čas (ten večer jsme hráli v divadle) a byly tam nějaké drobné technické problémy, už nevím přesně co to zdrželo. A tento zvukař byl, milé děti, úplný debil. Zvuková zkouška dopadla velmi slušně; zvuk byl podle posluchačů na začátku skutečně pěkný. Pak jsme začali a pan zvukař začal pospávat na mixu, načež se vždy s trhnutím probudil a škubnul nějakou šavlí. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč prudce ubral první trumpetu zrovna když měla sólo, proč jindy najednou prudce přidal klávesy, že přeřvaly celý orchestr, proč v rockové předělávce Mozartovy Angeliese bylo na celý sál hrozně nahlas slyšet přerovnávání věcí u třetího klarinetu, který tam nic nehraje atd. A v té podobě to šlo i na pásku. Bohužel když je zvukař debil, ani zvuková zkouška nepomůže.
Máš pravdu. Když jsme jako kapela pořádali akci, složili jsme se na zvukaře za šest tisíc, starali se o to, aby kapely měly co pít a jíst, všechno z vlastních peněz. Včera jsme přijeli do nějaké díry na pozvání jednoho pořadatele, po pódium běhal pátnáctiletý kluk tam a zpět, což byl jako zvukař, neustále si od nás něco půjčoval a když měl po druhé písni pocit, že to hraje, byl více u baru na pivu, než u zvučení. Prostory to nebyly nijak velké, tak kdybychom zahráli jen přes komba, udělali bychom líp. Nedostali jsme ani pivo a vrchol všeho byl, když přišel pořadatel, jestli nemáme nějaké peníze, že je potřeba se na zvukaře složit. Asi fakt není dobré hrát všude za každou cenu, ale všichni víme, jaké to s hraním dneska je.pavel2 píše:Existuje něco, jako zvuková zkouška a je potřeba na ní trvat.
Chápu, že nazvučit orchestr je umění. Ale nazvučit kapelu se čtyřmi členy, to by se snad umět mohlo. Dokud nemá pořadatel na kvalitního zvukaře, pak raději ať nic nepořádá. Trpí pak kapela i posluchači.woro90-1 píše:Zažil jsem s dechovým orchestrem jednoho příliš iniciativního zvukaře, se kterým jsme ten koncert zrovna i napřímo nahrávali. Zvuková zkouška byla krátká, museli jsme dodržet čas (ten večer jsme hráli v divadle) a byly tam nějaké drobné technické problémy, už nevím přesně co to zdrželo. A tento zvukař byl, milé děti, úplný debil. Zvuková zkouška dopadla velmi slušně; zvuk byl podle posluchačů na začátku skutečně pěkný. Pak jsme začali a pan zvukař začal pospávat na mixu, načež se vždy s trhnutím probudil a škubnul nějakou šavlí. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč prudce ubral první trumpetu zrovna když měla sólo, proč jindy najednou prudce přidal klávesy, že přeřvaly celý orchestr, proč v rockové předělávce Mozartovy Angeliese bylo na celý sál hrozně nahlas slyšet přerovnávání věcí u třetího klarinetu, který tam nic nehraje atd. A v té podobě to šlo i na pásku. Bohužel když je zvukař debil, ani zvuková zkouška nepomůže.
Je velkym omylem kapel, ze v odposlechu ma vsechno znit tak, jak to zni i ven. Do odposlechu ma jit jen to nejpotrebnejsi (pokud nejde o in-ear), jinak pak neni slyset vubec nic (a na vine jsou casto muzikanti, kteri tam chteji mit vsechno a pak se to na podiu bije) a zpetne to kazi i zvuk ven.
A spatnych zvukaru je samozrejme hodne, i kdyz mnohem min, nez si lidi mysli. Pokud nejaky chytrak prijde, osoli svuj zesilovac naplno a nehodla se o hlasitosti bavit, tak s tim zvukar uz nic neudela. To je jen jeden z prikladu. Dalsi muze byt treba zpevak, ktery trva na svem mikrofonu, ktery stoji za prd, pripadne hodne spatna sada bicich.
A jeste posledni vec - pokud kapela nehraje perfektne sehrane, tak zvuk nebude NIKDY dobry a neni to vinou zvukare.
A spatnych zvukaru je samozrejme hodne, i kdyz mnohem min, nez si lidi mysli. Pokud nejaky chytrak prijde, osoli svuj zesilovac naplno a nehodla se o hlasitosti bavit, tak s tim zvukar uz nic neudela. To je jen jeden z prikladu. Dalsi muze byt treba zpevak, ktery trva na svem mikrofonu, ktery stoji za prd, pripadne hodne spatna sada bicich.
A jeste posledni vec - pokud kapela nehraje perfektne sehrane, tak zvuk nebude NIKDY dobry a neni to vinou zvukare.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Noo.. k tomu abychom mohli objektivně posoudit, v čem byla chyba, bychom museli znát bližší okolnosti. Aparát zvukaře, aparát váš, prostředí, čas na přípravu atd... Takhle můžeme jen hádat, co se stalo...
Je spousta kapel, které je radost zvučit, hraje jim to skoro samo, umí se umravnit, řeknou jasně co potřebují.
Z některých naopak člověk aby doloval, jak a co chtějí a je nemožné jim vysvětlit, že to kombo leze už z pódia nahlas a že je pak nemožné ho upravovat, nebo že by by bylo záhodno, aby si bubeník poladil bicí...
Chci jen říct, že jsou lepší a horší muzikanti a samozřejmě lepší a horší zvukaři. Ale každá zkušenost je dobrá, ne? Jen se z ní poučit...
Je spousta kapel, které je radost zvučit, hraje jim to skoro samo, umí se umravnit, řeknou jasně co potřebují.
Z některých naopak člověk aby doloval, jak a co chtějí a je nemožné jim vysvětlit, že to kombo leze už z pódia nahlas a že je pak nemožné ho upravovat, nebo že by by bylo záhodno, aby si bubeník poladil bicí...
Chci jen říct, že jsou lepší a horší muzikanti a samozřejmě lepší a horší zvukaři. Ale každá zkušenost je dobrá, ne? Jen se z ní poučit...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Nejvíc mě mrzí to, že jsme to jako kapela nedovedli ustát a bylo až příliš vidět, že nás to nebaví. Vyloženě jsme se trápili, snad možná lidem v klubu přišlo, že jsme nějací namyšlení trotli. Mám na starost zpěv a sólovou kytaru. Když se neslyšíte a máte hrát nějaké sólo, to je zlý pocit. Právě bych se chtěl zeptat ostatních kapel, co dělali v takovém případě, když se jim třeba taková věc přihodí. Když měl hrát Fleret před pár lety v Ostravě, půl hodiny po začátku koncertu stále zvukovka, zavřený sál, až vylez ze dveří houslista kapely a řekl lidem, že při takovém stavu ozvučení nejsou schopni zahrát. A lidem se vrátilo vstupné. Snad je to jediné rozumné řešení, než koncert rozjet a věřit, že si to nějak sedne. Ale jak píše zzbar, každá zkušenost je dobrá.
Jen bych dodal,že dobrých muzikantů je míň,než si muzikanti myslíWohma píše:Je velkym omylem kapel, ze v odposlechu ma vsechno znit tak, jak to zni i ven. Do odposlechu ma jit jen to nejpotrebnejsi (pokud nejde o in-ear), jinak pak neni slyset vubec nic (a na vine jsou casto muzikanti, kteri tam chteji mit vsechno a pak se to na podiu bije) a zpetne to kazi i zvuk ven.
většina situací,kdy se muzikanti na podiu neslyší,se dá vyřešit tím,že se muzikanti uberou na svých kombech.Zkuste to!Pak NIKDY nenastane situace,kdy se solák neslyší...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
To bude těžko vyloženě vina zvukaře. Měl sis při zvukovce nastavit kombo tak, aby ses slyšel. Tedy ve spolupráci s ostatními kumpány z bandu.Pedro píše: Mám na starost zpěv a sólovou kytaru. Když se neslyšíte a máte hrát nějaké sólo, to je zlý pocit.
Hlavne si nedovedu predstavit, ze nekdo neslysi svou kytaru, ani kdyz popojde ke svemu aparatu. My mame v tomhle mnohem horsi situaci, protoze hrajeme mnohem tvrdsi muziku, mame dve kytary a jeste klavesy, takze i pri rozumnym pristupu a slusnych aparatech na obou stranach to nekdy neni uplne sranda nastavit dobre. Pokud se na solo neslysim, tak proste popojdu ke svemu aparatu.
Dalsi veci je to, ze (s vyjimkou treba narocnych bendovych pasazich) by mel clovek byt schopen zahrat solo i "nahlucho" a je dobry to trenovat, protoze proste MUSIS pocitat s tim, ze se vzdycky neuslysis. Mne se treba velmi casto stava, ze po prvni pisnicce potrebuju ja nebo druhej kytarista udelat nejaky upravy a stava se, ze to zvukar omylem da do opacnyho odposlechu (tedy misto jemu to zesili mne atd.) a to casto clovek zjisti az pri hrani pisnicky - a nemuzes zastavit, rict zvukari, at to spravi a hrat dal.
Dalsi veci je to, ze (s vyjimkou treba narocnych bendovych pasazich) by mel clovek byt schopen zahrat solo i "nahlucho" a je dobry to trenovat, protoze proste MUSIS pocitat s tim, ze se vzdycky neuslysis. Mne se treba velmi casto stava, ze po prvni pisnicce potrebuju ja nebo druhej kytarista udelat nejaky upravy a stava se, ze to zvukar omylem da do opacnyho odposlechu (tedy misto jemu to zesili mne atd.) a to casto clovek zjisti az pri hrani pisnicky - a nemuzes zastavit, rict zvukari, at to spravi a hrat dal.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Ještě nejsem zkrátka tak vyhraný, abych při sólech létal po pódiu jako Kai Hansen za mlada. Každopádně jsem ta sóla "nahlucho" ten večer hrál. Teď nás čekají další dva známější kluby, tak jsem zvědav, jaké to bude tam. Naše chyba jako kapely je samozřejmě v tom, že ve zkušebně máme vše nastaveno, natočíme knoflíky a zvuk je v podstatě každou zkoušku pořád stejný. Pak přijedeme někde jako výše popsaná skutečnost a sebelépe nacvičená píseň se promění ve zbytečnou nervozitu. Každopádně je to zkušenost do budoucna a budu zvučit třeba hodinu, než pak odehrát díky zbrklému nazvučení špatný set. Zatím, kde jsem hrál, se to vždy nějak během hraní nějak usadilo. Na to, že tak nemusí být vždy jsem měl myslet před koncertem.Wohma píše:Hlavne si nedovedu predstavit, ze nekdo neslysi svou kytaru, ani kdyz popojde ke svemu aparatu. My mame v tomhle mnohem horsi situaci, protoze hrajeme mnohem tvrdsi muziku, mame dve kytary a jeste klavesy, takze i pri rozumnym pristupu a slusnych aparatech na obou stranach to nekdy neni uplne sranda nastavit dobre. Pokud se na solo neslysim, tak proste popojdu ke svemu aparatu.
Naposledy upravil(a) Pedro dne 5.09.2011 14:36, celkem upraveno 1 x.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já to vidím jako jednoznačné trvání na zvukovce - jinak to ani nejde.
P.
P.
Pozor, znamy klub zdaleka neznamena dobrou techniku nebo kvalitniho zvukare. Ja mam treba zatim nejhorsi zazitek z Exitu Chmelnice (kde bezne byvaly koncerty zahranicnich kapel) - odposlechy jsou tam naprosto katastroficky (hlavni odposlech pri urcitych frekvencich uplne nechutne rezonuje) a meli jsme zrovna smulu na nejakyho zaskakujiciho zvukare nebo co. Byla to naprosta tragedie, domotal, co mohl, nakonec jsem se spolihal ciste na to, jak jsem z podia slysel bici a pri solech jsem sel k bedne a pripadne priklekl (hral jsem na Bckovou bednu, takze mi to huhlalo do nohou). Oproti tomu jsme treba hrali v hospode, ktera normalne ani jako klub neslouzi, a byl tam velmi pochybne vypadajici zvukar, nicmene mel slusnej aparat RCF a vysledek byl mnohem lepsi nez v tom Exitu - jak pro nas, tak pro obecenstvo. Takze tak.
Naposledy upravil(a) Wohma dne 5.09.2011 18:02, celkem upraveno 1 x.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Wohma: odposlechy jsou klasický problém a ne vždy do nich zvukař pouští jen ty frekvence, které jsou pro muzikanta na odposlech nutné. V Exitu to bylo někdy zvukově na zastřelení. Ale už jsem tam zažil i okamžiky, kdy zvukaři vůbec nehrála část PA a on to neslyšel a na upozornění to nebyl ani schopen nahodit, protože byl záskokovej a Vojta (majitel aparátu) byl na jiný akci. To nebyl zvukař, to by záskok za pultem. Někdy fakt horor (hrál jsem tam mockrát).
Jinak s těma frekvencema je to často problém spíš na malým pódiu, kdy zpěv a kytara je těsně vedle bicích. To se blbě ztišuje, když vedle tebe někdo mlátí do činelů (bubeník obvykle nemá na sobě volume a IMHO je kapela tak hlasitá, jak je hlasitý bubeník - prostě se lidi přes něj musej slyšet z nástrojovky nebo jim zvukař musí nabídnout, že odměnou za stažení je pošle zpět do odposlechu, nejen že se stáhnou bez náhrady). Tam je potřeba aby odposlechy hrály to nejnutnější a hlavně v pásmech, který potřebuje muzikant, aby se slyšel, a nic jinýho. Už jsem zažil i klub, kde zvukař řekl "no ekvalizéry na odposlechy tady máme, to jo, ale na to nesaháme, protože takhle to všem vyhovuje..." No, moc dobře to nastavený nebylo... Když jsem to další den zvučil sám na svůj aparát, tak zpěvačka byla spokojená, protože "jsem se po včerejšku konečně slyšela". A nebylo to v hlasitosti, jen ve spektru, které jsem jí do odposlechu poslal.
Na velkým pódiu je zase smůla, když si po zvyku z malýho pódia, kde slyší nástrojovku, třeba bubeník neumí říct, co tam přesně chce. Pak začne hrát a v průběhu zjistí, že neslyší nástupy hráčů (a včera v klubu je slyšel) - a je vymalováno. Takže to, co si tam má kdo pustit, je závislý na velikosti stage.
To, že se někdy zvukař splete, se holt stane, je to taky člověk, ale nesmí se mu to stávat často. Taky jsem hrál na koncertě, kde zvukař drbnul do sendu na virblu a pustil na něj echo, akorát to z nějakého důvodu neslyšel (nevypadal ožralej). takže jsme poslední skladbu hráli s nekonečným 200ms echem na virblu... Hnus. Na scéně jsme to moc neslyšeli, ale dle nahrávky to dole bylo maso.
Taky vzpomínám na starý blbý časy, kdy jeden známej zvukař (nebudu jmenovat) akci nazvučil, pak se ožral a spal v přepravce, no a vlastní koncert (no bylo jich docela dost) zvučil řidič...
Trvání na zvukovce je sice hezký, ale trvat na ní obvykle mohou jen ti známější. Vezměme si klasicky mladý kluky poprvé/podruhé na nějakým festu, jsou třeba 3 v pořadí, ti před nima to klasicky přetahují a nedaří se dodržet timeplan, takže jsou všichni ve stresu, předchozí kapela pomalu odnáší svoje vybavení, ani tam nevlezou a už už hrajte, dělejte, máte na to jen 40 minut a teď chci vidět ty kluky v týhle situaci, jak klidně řeknou "STOP, my si uděláme zvukovku". Hezky se to říká a je to samozřejmě správný, ale kolikrát je to takový chaos, že je k tomuhle ideálu nesmírně daleko. Mělo by to být i trochu na zvukaři, aby jim v tu chvíli pomohl, protože jenom dotaz "co chceš do odposlechu" znamená často odpověď typu "..................." (to jsem slyšel x-krát).
Jinak s těma frekvencema je to často problém spíš na malým pódiu, kdy zpěv a kytara je těsně vedle bicích. To se blbě ztišuje, když vedle tebe někdo mlátí do činelů (bubeník obvykle nemá na sobě volume a IMHO je kapela tak hlasitá, jak je hlasitý bubeník - prostě se lidi přes něj musej slyšet z nástrojovky nebo jim zvukař musí nabídnout, že odměnou za stažení je pošle zpět do odposlechu, nejen že se stáhnou bez náhrady). Tam je potřeba aby odposlechy hrály to nejnutnější a hlavně v pásmech, který potřebuje muzikant, aby se slyšel, a nic jinýho. Už jsem zažil i klub, kde zvukař řekl "no ekvalizéry na odposlechy tady máme, to jo, ale na to nesaháme, protože takhle to všem vyhovuje..." No, moc dobře to nastavený nebylo... Když jsem to další den zvučil sám na svůj aparát, tak zpěvačka byla spokojená, protože "jsem se po včerejšku konečně slyšela". A nebylo to v hlasitosti, jen ve spektru, které jsem jí do odposlechu poslal.
Na velkým pódiu je zase smůla, když si po zvyku z malýho pódia, kde slyší nástrojovku, třeba bubeník neumí říct, co tam přesně chce. Pak začne hrát a v průběhu zjistí, že neslyší nástupy hráčů (a včera v klubu je slyšel) - a je vymalováno. Takže to, co si tam má kdo pustit, je závislý na velikosti stage.
To, že se někdy zvukař splete, se holt stane, je to taky člověk, ale nesmí se mu to stávat často. Taky jsem hrál na koncertě, kde zvukař drbnul do sendu na virblu a pustil na něj echo, akorát to z nějakého důvodu neslyšel (nevypadal ožralej). takže jsme poslední skladbu hráli s nekonečným 200ms echem na virblu... Hnus. Na scéně jsme to moc neslyšeli, ale dle nahrávky to dole bylo maso.
Taky vzpomínám na starý blbý časy, kdy jeden známej zvukař (nebudu jmenovat) akci nazvučil, pak se ožral a spal v přepravce, no a vlastní koncert (no bylo jich docela dost) zvučil řidič...
Trvání na zvukovce je sice hezký, ale trvat na ní obvykle mohou jen ti známější. Vezměme si klasicky mladý kluky poprvé/podruhé na nějakým festu, jsou třeba 3 v pořadí, ti před nima to klasicky přetahují a nedaří se dodržet timeplan, takže jsou všichni ve stresu, předchozí kapela pomalu odnáší svoje vybavení, ani tam nevlezou a už už hrajte, dělejte, máte na to jen 40 minut a teď chci vidět ty kluky v týhle situaci, jak klidně řeknou "STOP, my si uděláme zvukovku". Hezky se to říká a je to samozřejmě správný, ale kolikrát je to takový chaos, že je k tomuhle ideálu nesmírně daleko. Mělo by to být i trochu na zvukaři, aby jim v tu chvíli pomohl, protože jenom dotaz "co chceš do odposlechu" znamená často odpověď typu "..................." (to jsem slyšel x-krát).
Je to přesně tak.Cybermuff píše:Trvání na zvukovce je sice hezký, ale trvat na ní obvykle mohou jen ti známější. Vezměme si klasicky mladý kluky poprvé/podruhé na nějakým festu, jsou třeba 3 v pořadí, ti před nima to klasicky přetahují a nedaří se dodržet timeplan, takže jsou všichni ve stresu, předchozí kapela pomalu odnáší svoje vybavení, ani tam nevlezou a už už hrajte, dělejte, máte na to jen 40 minut a teď chci vidět ty kluky v týhle situaci, jak klidně řeknou "STOP, my si uděláme zvukovku". Hezky se to říká a je to samozřejmě správný, ale kolikrát je to takový chaos, že je k tomuhle ideálu nesmírně daleko.
Proto je důležité, abyste proti takovým situacím bojovali tím, že si prostě na pódiu uděláte zvuk podle sebe. Rozmístěním muzikantů, nastavením komb a dynamikou bubeníka uděláte moc. Cílem by mělo být, abyste si na pódiu vytvořili zvuk téměř podobný zkušebně. Pak zbyde na zvukaře jen menší díl toho, co by mohl zmrvit. Pokud by to byl zpěv (což většinou), nezbude než to přežít. Ale aspoň nějaký pokrok, ne?
a spousta No name...
a spousta No name...
Mensi problem - predevsim v mensich klubech nelze vytvorit stejne podminky jako ve zkusebne. Hrajeme na metalovy pomery hodne potichu a na koncertech jsem temer nikdy nemel aparat tak hlasite jako na zkouskach (pokud se zvucilo mikrofonama). To se pak blbe vytvari 
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
A kdo řekl stejný? - to snad ani nejde, né?
Napsal jsem "téměř podobný", i když jsem asi měl napsat "co nejbližší zkušebně"... A neříkej že mi nerozumíš

Napsal jsem "téměř podobný", i když jsem asi měl napsat "co nejbližší zkušebně"... A neříkej že mi nerozumíš
a spousta No name...
a spousta No name...
Tak to se pak ale to vyvazeni nastroju hleda hur, kdyz nemas pevnej referencni bod. A to nemluvim o tom, ze to jinak hraje do prazdnyho klubu (kdyz hraje clovek jako prvni a do klubu zatim neprisli lidi, nebo se vali na baru) a jinak do zaplnenyho klubu. Neni to takova sranda, bohuzel - a kapelu, ktera pomalu dyl zvuci, nez hraje, nikdo nechce 
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Ten refernční bod jsou bicí. Podotýkám, že s umravněným, solidně hrajícím bubeníkem. Když správně rozestavíš komba, nejlépe směrem do kapely (kromě basy, ta proleze vším), pak už nemusí být problém, abyste si vytvořili přijatelný zvuk. A ještě vám bude zvukař líbat ruce. S počtem lidí v sále se zvuk na pódiu změní minimálně. Zvýší se akorát vlhkost (v uzavřených prostorách). To může mít vliv na větší náchylnost k vazbě u mikrofonů, což by měl vychytat zvukař na eq. pro monitory...
a spousta No name...
a spousta No name...