Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nik 555

Re: Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii/pupack díky za cenné infa určitě mi to k něčemu bude :wink:

Jinak já mam asi největší problém s bicíma. Jako já tak nějak v supperior drummeru nastavím hlasitosti jednotlivých komponentů ale když je např gradace kde jsou dva kotle plus kopák tak to prostě clippne. Ale když ty kotle ztlumim tak jsou zase potichu když hrajou samostatně, to je právě to co mě trápý :?

Nebo dejme tomu že se mi podařilo bicí nastavit hlasitostně tak, že mi samy o sobě (solo v mixu) neclippujou.
Dobrá a teď pustím celej mix. Čekám kdy přijde hlasitá pasáš (např.refrén) a je to tady, zase clipping.
Je to teda tím že bicí jsou v pohodě ale teď zbívá ztlumit ještě kytary a ostatní nástroje který jsou moc nahlas a proto to clippuje v celim mixu? Hlídám si teda aby jednotlivý nástroje byli okolo -6dB. Moc se mi zatím nechce na master šavli dávat compressor, limiter a podobně. To bych rád udělal až v tom rádoby masteringu. Chtěl bych mít před masteringem jen "zmixovanou" a suchou nahrávku. Jestli to teda vůbec půjde :)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nik 555 píše:pavlii/pupack díky za cenné infa určitě mi to k něčemu bude :wink:

Jinak já mam asi největší problém s bicíma. Jako já tak nějak v supperior drummeru nastavím hlasitosti jednotlivých komponentů ale když je např gradace kde jsou dva kotle plus kopák tak to prostě clippne. Ale když ty kotle ztlumim tak jsou zase potichu když hrajou samostatně, to je právě to co mě trápý :?

Nebo dejme tomu že se mi podařilo bicí nastavit hlasitostně tak, že mi samy o sobě (solo v mixu) neclippujou.
Dobrá a teď pustím celej mix. Čekám kdy přijde hlasitá pasáš (např.refrén) a je to tady, zase clipping.
Je to teda tím že bicí jsou v pohodě ale teď zbívá ztlumit ještě kytary a ostatní nástroje který jsou moc nahlas a proto to clippuje v celim mixu? Hlídám si teda aby jednotlivý nástroje byli okolo -6dB. Moc se mi zatím nechce na master šavli dávat compressor, limiter a podobně. To bych rád udělal až v tom rádoby masteringu. Chtěl bych mít před masteringem jen "zmixovanou" a suchou nahrávku. Jestli to teda vůbec půjde :)
No, myslím, že u bicích ti jednoznačně pomůže komprese. Myslím komprese celých bicích v groupě (třeba vyjma overheads, ty bych řešil zvlášt) Komprese se prostě na bicí používá. Najdi si nějaký kompresor, který Ti na ty bicí bude znít příjemně, ono to nakopne celý mix. Čistě teoreticky (záleží na žánru atd) dost lidí míchá od kopáku, jako defacto nejzákladnějšího zvuku v mixu, nebo obecně od bicích, to jen takový tip. Resp. je dobré jakoby nejhlasitější nástroj mít jako takovou startovací položku kte které domícháváš ostatní tracky :) sladit si bicí a basu na začátku, a pak pokračovat. Ale postup si každý vytváří svůj. Je to jen tip.
Druhou věcí je použít občas automatizace, resp. v určitých místech tracku zvednou šavli, jinde ubrat atd. jak je potřeba, třeba právě do refrénu.
tady je nějaké videjko o té automatizaci na volume http://www.youtube.com/watch?v=pm2aPefEPNA
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Janaj

Příspěvek od Janaj »

v těch gradacích bych to přímo řešil tím kompresorem... prakticky to je ta automatizace hlasitosti automaticky a jen v nejnutnějších časech... Jestli mě chápete.
Třeba v té skladbě, co mám v podpisu jsem si dovolil, aby kick a snare ovlivňovaly všechny ostatní nástroje přes ten sidechain.. tím jsem si mohl dovolit, aby snare skákala i s kopákem skoro na 0db.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

No já jsem zkoušel compressoor od classic ale ten nějak nepomohl i když jsem dal bicí jako solo v mixu tak to občas clippovalo.. Ten Gclip bicí vyřešil.. Ale když je pustim dohromady s celim mixem tak už to clippne.

EDIT: Dá se nějak ze supperior drummer vytáhnout jednotliví komponenty bicích do stop v projektu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to kruci zeslabuj na masteru! Co tu celou dobu píšu 8) kde máš fader na master šavli? 0 dB? Dej ho míň - prostě postupně....já obvykle končím s master faderem někde na -5 dB (údaj na stupnici u faderu). Peak mám tak maximálně do nuly.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Tak to kruci zeslabuj na masteru! Co tu celou dobu píšu 8) kde máš fader na master šavli? 0 dB? Dej ho míň - prostě postupně....já obvykle končím s master faderem někde na -5 dB (údaj na stupnici u faderu). Peak mám tak maximálně do nuly.

P.
Fader na masteru mam na 0dB.
Klidně bych to udělal jak píšeš. Ale mix pak bude potichu a když to pak budu tahat při masteringu hlasitostně výš nějakym pluginem, tak aby to nebylo na úkor dynamiky? Když to budu tahat takhle z malé hlasitosti.. Jinak bych to timhle postupem udělal hned.. :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:lol: logicky ti to v zásadě myslí, ale dobře smíchaná věc nebude muset být masteringem dynamicky "zprasená" :wink: ani za těchto okolností.
Fakt je ten, že dílčí prací (sidechain třebas) ztratíš ve fázi mixu méně dynamiky než následně globálním "zesilováním" celého mixu v procesu masteringu. Nicméně je to otázka; schválně si zkus změřit RMS pro mix s master faderem na 0 dB (a tedy i s občasným clippem) a s master faderem staženým tak, abys měl peak maximálně 0 dBFS. 8) pokud to nebude výrazný rozdíl, tak bych si s tím hlavu nelámal (nicméně dál na sobě pracoval ve smyslu aplikování pokročilých věcí, jakou je právě třeba sidechain nebo dynamický EQ, vícepásmový kompresor atdatdatd.).

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše::lol: logicky ti to v zásadě myslí, ale dobře smíchaná věc nebude muset být masteringem dynamicky "zprasená" :wink: ani za těchto okolností.
Fakt je ten, že dílčí prací (sidechain třebas) ztratíš ve fázi mixu méně dynamiky než následně globálním "zesilováním" celého mixu v procesu masteringu. Nicméně je to otázka; schválně si zkus změřit RMS pro mix s master faderem na 0 dB (a tedy i s občasným clippem) a s master faderem staženým tak, abys měl peak maximálně 0 dBFS. 8) pokud to nebude výrazný rozdíl, tak bych si s tím hlavu nelámal (nicméně dál na sobě pracoval ve smyslu aplikování pokročilých věcí, jakou je právě třeba sidechain nebo dynamický EQ, vícepásmový kompresor atdatdatd.).

P.
Chápu no. Jde mi hlavně o to abych na master šavli nemusel mít compressor a podobně. To si nechám kdyžtak až na ten rádobymastering. Rád bych se ve finále dostal na nějakejch -10 RMS s co nejmenšim zásahem do dynamiky, jestli to vůbec půjde. Vím že si člověk může otočit knoflíkem na zesilovači ale chci aby to hrálo nahlas i lidem na telefonu, a má hudba při poslechu mezi kamarády v telefonu, nezanikala mezi ostatními písněmi..

-Změřil jsem kolik je RMS když mám master šavli na 0dB. a je to okolo -15 RMS.
-Když jsem nastavil master šavli tak, aby to neclipplo ani jednou a to na -5dB tak je RMS skoro až -20.

Jinak na měření RMS používám free plugin Voxengo SPAN. Snad je to dostačující a nějak to nelže :wink:
http://www.voxengo.com/product/span/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

SPAN je gůt a -10 RMS je sakra zásah do dynamiky :lol: takže to se s tvým požadavkem minimálního zásahu moc neslučuje..... Chápu důvody, ale nesouhlasím :wink:

Takže budeš muset zapracovat v likvidování dymaniky v mixu těmi dílčími způsoby, jak ti tady píšem. 8)

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:SPAN je gůt a -10 RMS je sakra zásah do dynamiky :lol: takže to se s tvým požadavkem minimálního zásahu moc neslučuje..... Chápu důvody, ale nesouhlasím :wink:

Takže budeš muset zapracovat v likvidování dymaniky v mixu těmi dílčími způsoby, jak ti tady píšem. 8)

P.
Dobrá, nedá se nic dělat nahrávka bude dynamicky plochá a bude hrát stejně hlasitě. Spíš se bojim aby to nemělo moc vliv na špičky, v těch jsou prej slyšet detaily a podobně jestli se nemílím..
Takže když potřebuju nahrávku natlačit až o 10 RMS tak se to konkrétně projeví na nahrávce jak s tou dynamikou? Jestli se chce někdo rozepsat..

Jinak, jde o nahrávku tvrdší hudby. Bící, 4x elektrická kytara, basa, klávesy a zpěv.

Edit: Ještě detail. Když koukám ve SPAN na měření tak mě trošku znepokojilo proč je tam RMS 2x napadlo mě jestli to není zvlášť pro levý a pravý kanál? Viz obrázek:
Obrázek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, je to RMS pro L a R kanál :)

-10 dB RMS je skoro plochá nahrávka každopádně (skoro jedno, jestli toho dosáhneš při mixu nebo až po něm prací s mixem jako celkem).

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Ano, je to RMS pro L a R kanál :)

-10 dB RMS je skoro plochá nahrávka každopádně (skoro jedno, jestli toho dosáhneš při mixu nebo až po něm prací s mixem jako celkem).

P.
Aha ok, a myslíš že to bude mít vliv i na ty špičky? Jako jestli nebudou špičky po tomhle vřažednym zákroku na dynamiku zcela ořezaný..
Janaj

Příspěvek od Janaj »

Co takhle vyexportovat to, co máš teďka.. možná podle sluchu poznáme více, v čem je třeba problém.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Janaj píše:Co takhle vyexportovat to, co máš teďka.. možná podle sluchu poznáme více, v čem je třeba problém.
Zatím spíš sbíram informace než se pustím do slušní mixáže a rádobymasteringu. Takže abych to schrnul, udělam to takhle.

-Zmixuju celou nahrávku tak, aby bylo vše dobře slyšet a nic nezanikalo.
-Nastavím master šavli na -5dB aby peak neořesahoval 0dB.
-Vše vyexportuju do wavu (nahrávka je -20RMS) a vložim do wavelab kde se budu snažit nehrávku vytáhnout na
cca 10 RMS.

Chtěl bych teda Vám všem poděkovat za pomoc a cenné info hlavně pavliimu a doufám, že to pomůže i někomu dalšímu. :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vyzkoušej a uslyšíš sám :wink: obecně ale platí netlačit masteringem moc a ukrást dynamice 10 dB je docela dost..... Ale když se člověk s tou ztrátou dynamjiky smíří, tak proč ne. Nicméně některé styly (a tvrdší zvláště) by neměl být problém smíchat na vyšší RMS než je -20 dB 8) chce to víc praxe v míchání... Ale to přijde časem.

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Jo, to máš pravdu.. A jestli to bude jen o dynamice a to jako že bude nahrávka hrát pořád stejně nahlas tak proč ne.. :)

Jinak přikládám ústřižek tý věci která by podle mě mohla už bejt takhle zmixovaná.. Ale nevim jak bicí možná mi úplně neseděj. No posuďte zvuk samy. RMS je těch -20 a nebyl použitej žádnej compressor ani nic podobnýho. http://www.box.net/shared/ce37rbipuhpdxexut24n
Janaj

Příspěvek od Janaj »

Na první poslech bych určitě kick a snare projel ekvalizérem, poté kompresor, přidal groove. Nebal se je o něco málo zesílit.
Kick jakože ujde, ale snare nemá vůbec punchiness...
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Janaj píše:Na první poslech bych určitě kick a snare projel ekvalizérem, poté kompresor, přidal groove. Nebal se je o něco málo zesílit.
Kick jakože ujde, ale snare nemá vůbec punchiness...
Jo řikal jsem si že to bude s bicíma chtít něco udělat.. Co je to punchiness? To mi nějak uniklo :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Za mě:

- dost postrádám basy, "dole" snad nic nejni
- kopák netlačí
- virbl nemá tělo, je to jen takový to špičatý "prskání"
- vůbec celý bicí jsou nějak utopený vzadu, ale to je ten diskutovaný prob s vymícháním

No na můj vkus je na tom ještě kopa práce. Ale kdo nevytrvá, neuvidí za sebou výsledek :) :!:

Držíme palce do dalšího kola 8)

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Za mě:

- dost postrádám basy, "dole" snad nic nejni
- kopák netlačí
- virbl nemá tělo, je to jen takový to špičatý "prskání"
- vůbec celý bicí jsou nějak utopený vzadu, ale to je ten diskutovaný prob s vymícháním

No na můj vkus je na tom ještě kopa práce. Ale kdo nevytrvá, neuvidí za sebou výsledek :) :!:

Držíme palce do dalšího kola 8)

P.
Takže ještě vytáhnout basu myslíš?
Kopák netlačí, jakože je moc utopenej?
Jak lze vylepšit ten virbl, myslíš že eqvalizací např. přidat středy?
Možná by neuškodilo zvýšit hlasitost mikrofonů který snímaj místnost kde se bicí nahrávali a pak by nebyli tak utopený. Kdybys měl chuť, tak mi sem napiš tipy na tyhle problémy, určitě je využiju
a dostanu se tak dál :wink:

Jinak jsem podobonýho názoru jako ty pavlii. Hlavně ty bicí mi tam neseděli. :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“