Klíč na seřízení krku (truss rod) u Gibson Les Paul

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Pe

Re: Klíč na seřízení krku (truss rod) u Gibson Les Paul

Příspěvek od Pe »

u nás ve Zlíně mě nabídli místo prodeje klíče seřízení krku za 500,- čož je dost dobrá cena na to že se jedná o 1-2 otočky maticí, operace cca na 2-3 minuty včetně namontování krytky.. 8)

každopádně vyzkouším dnes u známeho ještě nějaký goly jestli by šli použít... jinak si klíč někde seženu..

myslím že seřídit kytaru by si měl každý kytarista umět a ne platit těm vydrám, kteří z toho mají výhodný bysnys... toť můj názor, ale každý má na výběr..
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:Na tom něco bude ale slušný obchodník by měl dát klientovi vybrat - nástroj včetně servisních pomůcek a úpravu záručních podmínek ve smyslu takovýchto zásahů, nebo holý nástroj a full záruční servis.
Tak bohužel "úprava záručních podmínek" vzhledem k zákonu možná příliš není, a seřizávání nástroje s ohledem na sílu strun a hráče není záruční úkon. Už proto, že není žádná norma, která by definovala "seřízený" nástroj.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

[quote="Tonda"]
ale u elektrický kytary je to úplnej nesmysl, aby si člověk "nesměl" seřídit prohnutí krku,
a to se nedá v žádnym případě brát jako neoprávněný zásah,
přece nebudeme běhat ke kytarářům s každým prdem :roll:
/quote]
Nepochopil jsem rozdíl elektrická/akustická, myslím, že problém je úplně stejný, tak kde vidíš rozdíl. Navíc šroubem v krku se nanastavule dohmat, ale právě prohnutí krku. Dohmat se nastavuje kobylkou (sedlem).

Seřízení krku samozřejmě není neoprávněný zásah, ale neodborným seřizováním lze nástroj poškodit, a o to tady jde.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pe píše:1-2 otočky maticí, operace cca na 2-3 minuty včetně namontování krytky.
To první je moc, většinou stačí zlomek otočky, to druhé ani náhodou. Dřevo nereaguje hned, ale s určitým zpožděním, takže právě seřízená kytara bude po chvíli vypadat jinak. Když se chci dostat na nějaký stav, seřizuju několikrát - vždy tomu dám čas.
Pe

Příspěvek od Pe »

ještě prosím dotaz, je potřeba povolit všechny struny (uplně, částečně) nebo jen G a D a ostatní nechat normálně naladěné?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pe píše:ještě prosím dotaz, je potřeba povolit všechny struny (uplně, částečně) nebo jen G a D a ostatní nechat normálně naladěné?
Proč zrovna G a D ?
Pe

Příspěvek od Pe »

abych se dostal ke krytce a matici..
Tonda

Příspěvek od Tonda »

shoooter píše: Nepochopil jsem rozdíl elektrická/akustická, myslím, že problém je úplně stejný, tak kde vidíš rozdíl. Navíc šroubem v krku se nanastavule dohmat, ale právě prohnutí krku. Dohmat se nastavuje kobylkou (sedlem).
Rozdíl je v tom, že elektrický kytary si hráči většinou nastavujou na nízký (co nejnižší) dohmat -aby mohli zahrát co nejvíc not za vteřinu a snadno tapovat a podobný blbosti. Při takovým seřízení se i malý změny výšky strun hned projeví (drnčení).
Akustiky jsou většinou seřízený na vyšší akci, mj.taky proto, že by to drnčení bylo při dynamický hře častý a mnohem rušivější. (i když třeba Martin co mám byl seřízenej úplně na nízko ).

Výztuhou v krku se jistěže primárně nenastavuje dohmat - ale pohnutí krku dohmat /spolu/určuje - v prvních polohách hodně, ale až do cca 7.polohy pořád vliv má. Takže kategorické "nenastavuje se" není úplně na místě. Mění se při tím.

Jinak k tomu poškození - když se mění pražce, tak se výztuha utahuje až je krk "za roh", aby šly pražce snáz ven - a taky to krk vydrží.. Samozřejmě že jí nějaký nemehlo může ztrhnout, ale to už by fakt muselo být všechno zapečetětný, zalepený,aby se k tomu nikdo nedostal. Snad ještě pořád se dá věřit v lidskou soudnost :wink:
I´m wheels... movin´wheels
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Pe píše:ještě prosím dotaz, je potřeba povolit všechny struny (uplně, částečně) nebo jen G a D a ostatní nechat normálně naladěné?
nemusíš . a asi by to byli i na škodu protože by si propnutí šteloval na jinej tah stun a když by si G a D naladil nemselo by to bejt ideální
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pe píše:abych se dostal ke krytce a matici..
To nejde mezi strunama?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Je to zbytečný opruz, jednodušší je ty struny posunout stranou, aby bylo kudy se tam dostat a kde s tím točit. Já většinou struny nepovoluji, jen vnitřní struny nacpu do žlábků sousedních strun. Většinou tam celkem drží a mám tak dost manipulačního prostoru.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tonda píše:
shoooter píše: Nepochopil jsem rozdíl elektrická/akustická, myslím, že problém je úplně stejný, tak kde vidíš rozdíl. Navíc šroubem v krku se nanastavule dohmat, ale právě prohnutí krku. Dohmat se nastavuje kobylkou (sedlem).
Rozdíl je v tom, že elektrický kytary si hráči většinou nastavujou na nízký (co nejnižší) dohmat -aby mohli zahrát co nejvíc not za vteřinu a snadno tapovat a podobný blbosti. Při takovým seřízení se i malý změny výšky strun hned projeví (drnčení).

Akustiky jsou většinou seřízený na vyšší akci, mj.taky proto, že by to drnčení bylo při dynamický hře častý a mnohem rušivější. (i když třeba Martin co mám byl seřízenej úplně na nízko ).

Výztuhou v krku se jistěže primárně nenastavuje dohmat - ale pohnutí krku dohmat /spolu/určuje - v prvních polohách hodně, ale až do cca 7.polohy pořád vliv má. Takže kategorické "nenastavuje se" není úplně na místě. Mění se při tím.
To tě možná překvapí,ale:
my akustičtí kytaristi si také nastavujeme co nejnižší dohmat
také chceme hrát co nejvíce not za vteřinu atd. Mrkni třeba sem http://www.youtube.com/watch?v=_u964a0f38s cca od 32.s, a to není od Tonyho žádná zběsilost.
Vyšší dohmat je u akustik NUTNÝ (nikoliv záměrný, či dokonce žádoucí) jen kvůli konstrukci nástroje, síle strun a technice hry. Ale vždy ten nejnižší možný.

Výztuha prohýbá krk, tzn. má vliv na dohmat, ale NENASTAVUJE se tím. Pokud potřebuju seřídit dohmat a mám správně nastavený krk, je naprostá blbost nastavovat to šroubem jak to hodně lidé dělá. Prostě obrácená kausalita. Nejdřív seřídím krk, a potom seřizuju dohmat (je logické, že né tím šroubem co jsem předtím seřídil krk).
grock

Příspěvek od grock »

Když výztuhu utahuji, měly by struny být povolené, naopak nemusí. Ještě poznámka- když jsem si seřizoval kytaru po cestě přes oceán, trvalo jí týden, než si krk sedl, pořád to pracovalo. To je myslím také důvod, proč by si to měl umět udělat každý doma. Kytarář má v dílně třeba jinou teplotu nebo vlhkost než kde pak bude kytara bydlet :wink:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Regular John

Příspěvek od Regular John »

Zkoušel někdo ten klíč, co prodává SollerGuitars? Taky ho sháním na SG.
potkanX

Příspěvek od potkanX »

kupoval som si od sivcaka kluc na mojeho japonskeho speciala a vleze tam v pohode, kupoval som ten 8mm. ale neviem, do jakej miery japoncici obslahli aj tu dieru pod krytkou. ale nist insie jako ten sivcakov kluc tam nedostanem, nijaku golu alebo S-kovy kluc, cize za mna ten kluc funguje.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Gibson má klíč 5/16" což je cca 7,94 mm takže ten 8 mm by měl pasovat. Taky ho chci koupit.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bestial

Klíč na úpravu výstuhy krku (truss rod)

Příspěvek od Bestial »

Sháním 5/16 (případně 8mm) trubicový klíč na seřízení výstuhy krku. Neví někdo, kam zajít?
Objednat ze zahraničí se dá, ale poštovné stojí násobně víc než klíč samotný.

Díky :D
torst

Re: Klíč na úpravu výstuhy krku (truss rod)

Příspěvek od torst »

nemáš v autě ráčnu s nástavcema? pokud se ti do výdlabu v hlavě kytary nevejde celá ráčna, lze nasadit jen tu příslušnou koncovku a do 4hranu vrazit obyč šroubovák.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Bestial

Příspěvek od Bestial »

Jo tak přesně v to jsem doufal, ale bohužel. Prostor je tak malý a hluboko, že ani s nástavcem se tam nedostanu.Chybí tam dobré dva milimetry. :? Ale díky za nápad.
jastud

Příspěvek od jastud »

Bestial píše:Sháním 5/16 (případně 8mm) trubicový klíč na seřízení výstuhy krku. Neví někdo, kam zajít?
Objednat ze zahraničí se dá, ale poštovné stojí násobně víc než klíč samotný.

Díky :D
Co zkusit nejbližší železářství? 8mm trubkový klíč mají i u nás v domácích potřebách. 5/16 by měli mít v každém lepším obchodně s vercajkem.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“