Diogénes, kolega Sokrata:
Podle Tvé vlastní "logiky", kterou jsi bezděčně uvedl toto téma v chaos (bez urážky, ale evidentně díky svému nedostatečnému přehledu - pročti si s odstupem vlastní odpovědi), je odkaz na kamínky String Tie skrytá reklama.

Aspoň je to tedy nedestruktivní úprava, takže za mne fajn. Každopádně pokud Ti připadá pouhá výměna mechanik jako destruktivní úprava, což mi jakožto sice amatérskému, ale přece jen muzikantovi-praktikovi připadá jako zajímavě absurdní názor, začínám být docela zvědavý, co se zde objeví dalšího
NEdestruktivního dle Tvých kriterií. Svými požadavky, které jsi v následných příspěvcích zmateně upřesnil (my Ti do hlavy fakt nevidíme), jsi totiž toto téma nechtěně takřka "zamknul" a vytvořil prostor přesně pro ty "emotivní výkřiky", proti kterým brojíš.
(Nemyslím to nijak zle, fakt v klidu, odpověď nevyžaduji, to jen tak na zamyšlenou, jo?)
(Edit: Tím "zamknutím" mám na mysli fakt, že jsi tak zúžil kritéria, že sem skoro není čím přispět.)
No nic, abych se nevypinďával mimo Tvé "zadání":
Mechaniky zam. vs. normály:
Zam. mají o fous složitější konstrukci, tudíž je možná o fous větší náchylnost k opotřebení - ale když se k nim člověk rozumně chová, od osvědčených výrobců to není problém - na Parker Fly z 1998 mám původní Sperzely a jsou zcela ok. Funguje to tak, že v dutém kolíku je konický čep, který šroubem dotáhneš na strunu prostrčenou otvorem. Nevím jak by na tom byly nějaké levnější číny, ale asi obligátně jako ostatní HW: měkký materiál, nepřesné zpracování = zaděláno na problém. Což je odpověď i na Tvoji druhou otázku levná vs. drahá mech. a je jedno, zda jde o zam. či obyč.
Co se týká PW - jsou kvalitní, drží, odstřihávání funguje roky dobře, ale jak už jsem psal - jsou těžší než Sperzel a tudíž o kousek více zatíží hlavu kytary oproti klasickým mech. Navíc esteticky mi připadají cílené spíš na el. kytary, u Sperzel je větší výběr.
Existují čičmundiny typu kytarových opěrek, ať už
na nohu, či pod pravou ruku (zde je
místní téma). Ovšem pozor na marketing.
A dále nutno upozornit, že do rance "zajímavých nedestruktivních úprav akustických kytar" by mohlo patřit např. nasadit kapodastr, vzít si jiné trsátko, nalepit si někam zásobník trsátek, natáhnout jiné struny, osadit jinou elektroniku (pozor - pouze pokud tam elektronika už je, jinak je to destruktivní úprava), nazvučit jiným mikrofonem, mikrofon posunout do jiné pozice... atd.
Dále k "tématu" už nemám co dodat, ale těším se na čtení, min. jako sociální studie jsou dosavadní dvě strany zajímavé.