Mikrofon me kope (asi mě nemá rád)

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
shoooter

Re: Mikrofon me kope (asi mě nemá rád)

Příspěvek od shoooter »

pavlii píše:Druhé zapojení je špatně v tom, že je pin "3" propojen se stíněním. Jak takhle - ano, tenhle kabel bude fungovat pro propojení symetrika-nesymetrika, ale spíš jsem myslel "špatně" vzhledem k Phantom napájení.

Nesymetrické kabely obvykle spolu s XLR konektory nevystupují, alespoň ne co se mikrofonů týče (pokud tedy vím); jde právě o to, aby se nemohlo stát nic mikrofonu/uživateli/preampu při aktivování Phantom napájení.

Nesymetrické kabely jsou běžné linkové (výstupy syntezátoru například), ale to jou pak TS jack konektory, na které se zase Phantom nedostane. Kombinace XLR-TS (nebo XLR-TRS) například pro zapojení mikrofonu je z mého pohledu docela nevhodná.

P.
XLR-XLR kabel s jedním vodičem a stíněním pro nesymetrické připojení je v pořádku. Otázka je, proč by ho někdo vyráběl.
Proč myslíš, že je špatně XLR-TRS ? Takové kabely se běžně k mikrofonům dodávají. Navíc se běžně používají kombinované konektory (samice) XLR/TRS.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Asi jsem udělal tu chybu s použitím slova "špatně". Lepší by bylo asi "nevhodně". Jinak na obrázku "2" není nesymetrické zapojení s jedním vodičem, ale se dvěma vodiči, což není totéž.

Já vím, že se běžně dodávají, ale to přece nic neříká o vhodnosti 8) O kombinovaných konektorech samozřejmě vím, ale opět - tvrzení "kombinované XLR+TRS konektory se používají" přece nic samo o sobě neříká a je v pořádku. Jde jen o to, že mikrofonní předzesilovač má standardní vstup XLR; vstup TRS není mikrofonní (minimálně obvykle - opravdu nemám tak široký přehled, abych to mohl tvrdit na 100%, tak se radši pojistím ;-) ), není na něj přivedeno tedy ani Phantom napájení (takže nelze použít pro aktivní mikrofony) a nadto má jinou impedanci a citlivost, takže rozumné použití i s dynamickými mikrofony je diskutabilní.

Takže se ještě jednou omlouvám za slovo "špatně" a vnímejte to spíš jako "nevhodně". Jinak jsem si trošku ještě surfoval a spojení pinů "1" a "3" v XLR (tj. signály "-" a "SHIELD GROUND") by nemělo mít negativní vliv na Phantom napájení a věcí okolo.

P.

EDIT: Nicméně ještě na doplnění z jednoho webu:
http://www.soundonsound.com/sos/jan02/a ... chor-10005

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
shoooter

Příspěvek od shoooter »

pavlii píše:Asi jsem udělal tu chybu s použitím slova "špatně". Lepší by bylo asi "nevhodně". Jinak na obrázku "2" není nesymetrické zapojení s jedním vodičem, ale se dvěma vodiči, což není totéž.

Já vím, že se běžně dodávají, ale to přece nic neříká o vhodnosti 8) O kombinovaných konektorech samozřejmě vím, ale opět - tvrzení "kombinované XLR+TRS konektory se používají" přece nic samo o sobě neříká a je v pořádku. Jde jen o to, že mikrofonní předzesilovač má standardní vstup XLR; vstup TRS není mikrofonní (minimálně obvykle - opravdu nemám tak široký přehled, abych to mohl tvrdit na 100%, tak se radši pojistím ;-) ), není na něj přivedeno tedy ani Phantom napájení (takže nelze použít pro aktivní mikrofony) a nadto má jinou impedanci a citlivost, takže rozumné použití i s dynamickými mikrofony je diskutabilní.

Takže se ještě jednou omlouvám za slovo "špatně" a vnímejte to spíš jako "nevhodně". Jinak jsem si trošku ještě surfoval a spojení pinů "1" a "3" v XLR (tj. signály "-" a "SHIELD GROUND") by nemělo mít negativní vliv na Phantom napájení a věcí okolo.

P.
Na obr 2 je jen jeden vodič - viz popis 1core, 2core.
Jinak co se kombinovaných konektorů týká, čekal bych, že jsou galvanicky propojeny, nebo ne ???
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“