Kombo na akustiku + zpěv

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Kombo na akustiku + zpěv

Příspěvek od Diogenes »

Možná by bylo fajn, abyste si jako kapela udelali jeden víkend výlet z Poděbrad třeba do Prahy.

Sebou si vemte jen nástroje a v nějakém krámě, kde vám půjčí např. bici si vyzkoušejte na vlastní kůži tu variantu, která pro vás bude nejlepší.

Já jsem to tak několik týdnů provozoval před nákupem své kytary. Kromě toho, že jsem si docela dobře vybral, moje hra v jednom obchodě vyvolala takový soucit, že mi tam dali extra slevu. :wink:
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jj, Diogenes má pravdu, pokud to máte do Prahy skok, má cenu to zkusit. U nás v pr.elovicích je to horší, nezbývá než čekat co kdo poradí nebo půjčí na vyzkoušení. Naštěstí jsme kapela starých psů, tak už tak trochu víme, co chceme... A máme vyřešeno. Do zkušebny i hospody. Někomu by z místních by určitě lezl mráz po zádech, kdybych jmenoval značky :D (to možná do PM) ale kombinace malý mix (stejně ho mám ve sklepním pidistudiu, takže žádná investice navíc) aktivní bedny, které jsme nekupovali, jsou "firemní" ale kdykoli můžu šéfovi brknout a půjčit si je na hraní (já zase na firemní akce nosím mix a mikrofony, tak se to navzájem kryje) a ve zkušebně malé levné aktivní monitory, které udělají službu i při hraní někde v hospodě.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

30W na monitoring zpěvu + aku vedle bicích je pro mě osobně velmi absurdní a zoufalá představa. To by fungovalo leda postavené hned vedle hlavy. A nebo mám půl života naprosto pomýlenou představu o hlasitosti rockových bicích, všechno je možné. :roll: :wink:
Diogenes píše:Já jsem to tak několik týdnů provozoval před nákupem své kytary.
A postavili ti, doufám, pokaždé v těch obchodech bicí soupravu a aparáty pro celou kapelu, když to teď tak suveréně někomu radíš? :)

Velmi OT:
Začínám mít dojem, že jeden konkrétní přispěvatel tu skutečně prodavač je... prodavač deště. :wink:

OT:
Miloš V.: Jsme skoro sousedi. :wink: (Pečky)
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

cherreda píše:30W na monitoring zpěvu + aku vedle bicích je pro mě osobně velmi absurdní a zoufalá představa. To by fungovalo leda postavené hned vedle hlavy. A nebo mám půl života naprosto pomýlenou představu o hlasitosti rockových bicích, všechno je možné. :roll: :wink:
Psal jsem o tom, že při hraní ve skušebně o velikosti garáže je plně dostačující kombo 80W zesílené na méně jak polovinu (cca. 30W). Pokud píšeš, že by to fungovalo leda tehdy, kdybys měl takovéto kombo postavené hned vedle hlavy, tak buď lžeš a nebo máš vážnou vadu svého sluchového ústrojí. :!:

cherreda píše:
Diogenes píše:Já jsem to tak několik týdnů provozoval před nákupem své kytary.
A postavili ti, doufám, pokaždé v těch obchodech bicí soupravu a aparáty pro celou kapelu, když to teď tak suveréně někomu radíš? :)
Ne. Kupoval jsem si pouze akustickou kytaru. Nakonec jsme ji koupili v německu. Je tam větší vyběr a pohodoví prodavači, kteří se zákazníkům nesnaží nic nutit ...
cherreda píše:Velmi OT:
Začínám mít dojem, že jeden konkrétní přispěvatel tu skutečně prodavač je... prodavač deště. :wink:
To bylo velmi hloupé, cherredo ... Příště zkus napsat něco rozumnějšího ... :wink:
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Cherreda: nedaleko od vás, v Cerhenicích, sídlí kapela Infection, kde teď náš bubeník hraje jako stálý záskok :D
K těm rockovým bicím, jak říkám, napoví ta nahrávka, není to žádný hard rock, ale chtěl jsem zdůraznit, že to je normální pop-rocková kapela, kde hraje bubeník, ne akustickej projektík, kde to bubeník hladí štětkama :wink:
Všechno se bude muset vyzkoušet, nejde jednoznačně vybrat na základě diskuse, ale přesto díky za názory, obzory v problematice jsem si rozšířil. :)
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Miloš V.: Jj, malej českej rybník. :wink:

K tématu:
Mám odzkoušeno dost aparatury na to, abych si mohl dovolit tvrdit, že ani 80W kombo zesílené na cca 30W s hlasitými bicími neposkytne hráčský komfort - budeš svoji kytaru spíš jen tušit a přes bicí (a baskytaru) prolezou hlavně perkusivní ataky trsátka. A nedej bože, mít to 80W kombo postavené na podiu někde dál. A že by zároveň stačilo na komfortní monitorování zpěvu, aniž by hlavně vazbil a kreslil, to je už naprostá utopie.
Howgh, co vím jsem poradil a dál ať si to každý přebere jak chce. :wink:

Diogenes OT:
Zamysli se objektivně nad tím, co rozumného by sis sám napsal, když zde diskusníky bezdůvodně a opakovaně označuješ za prodavače nabízející své zboží? Tudíž příspěvky dotyčného vlastně označíš za nedůvěryhodné a sledující vlastní prospěch. Všiml jsem si už několikrát, že jsi stejně reagoval i v jiných diskusích v situaci, kdy dotyčný do příspěvku vložil odkaz na nějaký produkt z libovolného eshopu. Připadá ti tvoje reakce normální?
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

cherreda píše: Diogenes OT:
Zamysli se objektivně nad tím, co rozumného by sis sám napsal, když zde diskusníky bezdůvodně a opakovaně označuješ za prodavače nabízející své zboží? Tudíž příspěvky dotyčného vlastně označíš za nedůvěryhodné a sledující vlastní prospěch. Všiml jsem si už několikrát, že jsi stejně reagoval i v jiných diskusích v situaci, kdy dotyčný do příspěvku vložil odkaz na nějaký produkt z libovolného eshopu. Připadá ti tvoje reakce normální?
Cherredo zanech prosím svých nikam nevedoucích spekulací.

Tebe za prodavače nepovažuji ani náhodou. Stačí ti to takhle? :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vzhledem k tomu, že jediný, kdo tu dal linky na konkrétní produkty v reakci na Milošův dotaz byl cherreda, pak by mě zajímalo, kdo tu teda je ten tajný agent prodavač. To je schíza, co?
José

Příspěvek od José »

Spíš než na watty bych se koukal na max SPL, máme ve zkušebně nějakou Mackie aktivku s hrdým nápisem 1000W a výkonově je pro použití s mikrákem na přímo dost na hranici..
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Hendrek píše:Vzhledem k tomu, že jediný, kdo tu dal linky na konkrétní produkty v reakci na Milošův dotaz byl cherreda, pak by mě zajímalo, kdo tu teda je ten tajný agent prodavač. To je schíza, co?
Odpovím ti tvým příspěvkem, Hendreku.
Hendrek píše:Myslím, že je minimálně slušnost vůči provozovateli fóra v prvé řadě odkázat na produkty v jeho nabídce a pokud je nemá tak až pak na nabídku konkurence. Tak to vidím já.
Schýza je radit studentovi "drahou aparaturu" i když ji zatím ve zkušebně vůbec nepotřebuje a zatím äni na ni nemá rozpočet.

Cheredo a Hendreku, vůbec nerozumím vaší podrážděnosti. Pokud nic neprodáváte, tak vám přece může být jedno, co kdo doporučuje. Nebo ne? :)

Mír všem! :)
José

Příspěvek od José »

Diogenes: Poprosím tě o opuštění tohoto threadu, zanáší se tvým působením zde značným balastem. Na vyřizování takovýchto věcí jsou zde soukromé zprávy. Tvůj názor na dané téma si již tazatel určitě přečetl..
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

José píše:Spíš než na watty bych se koukal na max SPL, máme ve zkušebně nějakou Mackie aktivku s hrdým nápisem 1000W a výkonově je pro použití s mikrákem na přímo dost na hranici..
Přesně na to jsem upozorňoval taky. Podle mých zkušeností by záležitosti nad 120 dB měly být ok a pro prosazení se na podiu je dobrý každý decibel navíc. Když bude mít box 125-129 dB, je to super - výkon se pak nemusí tak solit a díky tomu se umenšuje vznik nečitelné koule na podiu.
Samozřejmě otázkou je, jak výrobce téhle "papírové" hodnoty docílil, určitě se s tím dá teoreticky kouzlit a praxe může být všelijaká. Zvukaři o tom vědí své. Ale jako pro amatéra je to pro mě u slušných značek jeden z výchozích bodů při výběru.

Nemohl by ses kouknout na přesný model té vaší Mackie, prosím? Aby se vědělo přesně, čemu se vyhnout, taková informace se hodí vždycky. Díky.

Popravdě trošku mě totiž překvapuje, že je vám nedostatečná, protože Mackie nebývají ořezávátka. Leda mě napadá, že by to byla bedna z řady Thump, což kdysi byly bedny od dceřinné divize Tapco, což jsou entry level produkty od Mackie - odpověď na levné čínské výrobky. Bedny z řady SRM jsou kvalitou jinde než Thump - SRM350 a 450 znám jako monitory u velmi šikovného zvukaře a s ohledem na cenu proti nim nejde říct ani prd. Fakt. :wink:

Jinak těch 1000W (asi na samolepce? :) ) je pravděpodobně pravdivý údaj :), nicméně se jedná o tzv. hudební výkon, což je jen taková "teorie" v krátkodobých špičkách, která je v pratickém hudebníkově životě k ničemu - to se bohužel dneska i seriozní firmy naučily uvádět od číňanů, aby to bylo marketingově konkurenceschopné v záplavě produktů. :| Trvalý výkon (RMS) bude max. půlka. Ale tak i 500W je hodně. I když je to pravděpodobně "digitálních" 500W, takže v reálu je výkon (či účinnost) asi níž.
José

Příspěvek od José »

Jasan, máš ve všem pravdu, je to Mackie thump 12. A výkon 1000W je poslední dobou čím dál tím oblíbenější jakýsi peak power, RMS má uvedeno snad 500W a i přesto je to poměrně slabé. Já to udával pouze jako příklad že i dobré značky můžou právě zaštiťovat tento čínský drek s psanými nesmyslnými výkony
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jasné, takže Thump nebrat a pokud, tak se selským rozumem s ohledem na užití.
Uvádějí 500W/125dB, takže to samozřejmě "papírově" vypadá výborně, ale realita je evidentně jiná.
http://kytary.cz/mackie-thump12/HN149511/
Přitom SRM450 je jakoby "skoro stejná" 500W/129dB, ale zvukem jinde.
http://kytary.cz/mackie-srm450-v3/HN149556/
Placka

Příspěvek od Placka »

Diogenes píše: Schýza je radit studentovi "drahou aparaturu" i když ji zatím ve zkušebně vůbec nepotřebuje a zatím äni na ni nemá rozpočet.
-> slušná aktivka z druhý ruky se dá pořídit třeba už od 6000, to mi nepřipadá jako "drahá aparatura" a poslouží mnohonásobně líp než 30 W klávesový kombo, který s klidem doporučuješ jako "dostačující"
Diogenes píše: Cheredo a Hendreku, vůbec nerozumím vaší podrážděnosti. Pokud nic neprodáváte, tak vám přece může být jedno, co kdo doporučuje. Nebo ne? :)
-> mě taky není jedno, když někomu doporučuješ nepoužitelný řešení, na to fak nemusím být prodejce nějakýho velkýho e-shopu (ani malýho:-))

Hehe, Diogenes asi jede nějakej lepší materiál:-). Radit na ozvučení společné akustické kytary a zpěvu 30W kombo je fakt totální úlet, to nemůže posloužit nikde jinde než u bubeníka šudlajícího bicí metličkama. akustika i zpěv jsou velmi dynamický zdroje zvuku, takže potřebujou aparát s odpovídající výkonovou rezervou. Obzvlášť, má-li se tím zvučit víc než zkušebna, ale třeba i sem tam nějaká maličká akce...

Zkrátka kup trochu lepší aktivní bednu (v odpovídajícím tématu ti místní určitě rádi poradí) a budeš spokojenej.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Placka píše:...
Hehe, Diogenes asi jede nějakej lepší materiál:-). Radit na ozvučení společné akustické kytary a zpěvu 30W kombo je fakt totální úlet, to nemůže posloužit nikde jinde než u bubeníka šudlajícího bicí metličkama. akustika i zpěv jsou velmi dynamický zdroje zvuku, takže potřebujou aparát s odpovídající výkonovou rezervou. Obzvlášť, má-li se tím zvučit víc než zkušebna, ale třeba i sem tam nějaká maličká akce...
...
Nevím, v čem jede pan placka, ale to že píše tak jak píše ukazuje, že to žádná velká kvalitka nebude ... :)
Diogenes píše:Napsal jsem pouze tohle:
Diogenes píše:
Miloš V. píše: Vážný kandidát je 80W klávesové kombo, bude to ale výkonnostně stačit?
Bude. V pohodě. Klidně stačí i 30W.

Předpokládám ale, že váš bubeník je inteligentní muzikant, který chápe, že ve zkušebně o velikosti např. garáže nebo při hraní v menší restauraci musí přizpůsobit svoje hraní danému prostoru.
Na otázku zda bude stačit 80W klávesové kombo jsem odpověděl: Bude. V pohodě.

Ta další věta: Klidně stačí i 30W. Byla míněna tak, že na tak malý prostor jako je zkušebna o velikosti garáže stačí výkon 30W.
Omlouvám se za balast, ale jak sami vidíte na příkladu pana placky, tak i přesto, že jsem se snažil vše velmi podrobně několikrát vysvětlovat, stále někteří nepochopili ... :roll:

Ono je možné, že pouštění aparatury o výkonu něklikaset wattů v malé zkušebně (garáži) může mít nepříznivý vliv na činnost mozku ...

Buďme proto tolerantní. :wink:
Placka

Příspěvek od Placka »

Miloši, je to uplně jednoduchý - 30 W výkonu vám rozhodně stačit nebude. Poslouchal jsem nějaký vaše videa na youtubu a bubeník hraje úplně normálně pop-rockový bicí, kdyby to měl nějak extra krotit, tak ty bicí akorát začnou znít na pytel.
V ozvučování zkušebny jsme si prošli docela dlouhou cestu od klávesovýho komba VanHorn kdysi na gymplu (strašný) přes 150 W DIY aktivky s 15"+piezo (příšerná kombinace), přes 350W aktivní Behringery B212 (první použitelná kombinace) až po současný 850W Behringery B912 NEO. Už ty předchozí byly výkonostně dostačující, ale teprve ty současný poskytují tu správnou rezervu - skutečně těch 850 W nepouštíme nikdy naplno, ale ta výrazná rezerva je dobrá aby ani dynamické špičky neklipovaly. Velký odstup od limitů zesilovače i reproduktoru přispívá k čistotě zvuku a odolnosti proti zpětné vazbě. Nehrajeme žádnej metal, ale v podstatě taky rock, případně pop-rock a věř mi, ta rezerva ve výkonu je perfektní věc.
Samozřejmě bych radši měl třeba nějaký RCF, ale je to všechno o penězích - tyhle bedny byly jednu dobu u Thomanna za 6000,-

Lepší mikrofony (Beyerdynamic Opus 69), digitální mix Behringer X18 a aspoň bazálně slušný aktivky nám ve zkušebně dávaj vysokej komfort poslechu, kterýho mnohdy ani přibližně nedosáhneme i na koncertech s velmi dobrým PAčkem...

Ale jestli myslíš a důvěřuješ Diogennovi (a ne výrazné přesile ostatních názorů), klidně kup na akustiku nějakou padesátku kombo, pouštěj do toho zpěv i kytaru, jen nám pak prosím nezapomeň napsat, jak jste spokojený:-)

a poslední poznámka - slušný kombo na akustiku taky stojí alespoň 10000 (nový, bazar je samozřejmě o něčmem jiným), že bys nějak extra ušetřil si nemyslím...
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Taky nejsem žádné teoretik.

Takový krátkodobý zvukový impulz o síle 900W dokáže rozbít okno.

Miloší schválně zajeďte do nějaké prodejny, kde tyhle aparáty prodávají a požádejte je, jestli si nějakou takovou 1000W aktivku můžete uvnitř obchodu vyzkoušet.

Třeba tam potkáš teoretiky, kteří vám to dovolí ... :)

Spousta těchdle krámů má skleněné výlohy ... Může to být zajímavě ... :)

PS: V případě nouze můžeš skusit nějaké kombo 80 - 150W (na plný knedlík), abys viděl jaká je to síla. Taky jim v tom krámu slušně zatřeseš regálama. :)
Placka

Příspěvek od Placka »

Diogenes píše:Taky nejsem žádné teoretik.
Takový krátkodobý zvukový impulz o síle 900W dokáže rozbít okno.
Tak to předpokládám, že když nejsi teoretik, že už jsi tohle rozbití okna někdy viděl v reálu...

....samozřejmě je to nesmysl, krátkodobá špička 900 W (pominu to, že watty přímo nevypovídají o hladině akustickýho tlaku) okno absolutně nemá šanci rozbít, natož skleněnou výlohu v obchodě. Ono totiž něco rozbít zvukem není zas taková legrace, jak by se mohlo zdát. Klidně na to vsadim svoji vejplatu

jak potom mohou vydržet okna ve festivalových areálech desítkami kW v aparatuře? Jak mohou vydržet okna ve zkušebnách, kde to naplno taví bicí, kytarový aparáty a vytavený odposlechy? Jak to zvládají okna při rockových koncertech v klubech? To je mi teda záhada...:-)
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Rozbitým oknem jsem mínil prasklé sklo v okně.

Nezpochybňuj něco, co jsi neviděl nebo to neznáš.

Celou dobu tady řešíme odposlech do malého prostoru zkušebny.

Pokud sem pleteš venkovní festivaly, jenom to svědčí o tom, že jsi trochu mimo …

S kluby se nechám poučit. Ve kterých hudebních klubech (kde hrají hlasité kapely s tisíciwattovými aparáty :) ) mají okna nebo skleněné výlohy do sálu?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“