Já reagoval ve smyslu, že to neplatí obecně na LP. A když se to vezme ještě víc do detailu, tak jsou i edice Standard, Classic, Studio apod., který taky nemají javorový top. A proč to tak je a nebo není, neznamená nutně, že to dělají kvůli zvuku. Gibson k tomu může mít spousti jiných důvodů.Asanoth píše: 20.03.2024 9:58 Ale pokud si nastavíš jinak dohmat, měl bys i odpovídajícím způsobem zvýšit nebo snížit snímače. Pak podle mého rozdíl neuslyšíš, vyjma menšího drnčení. Vím, že píšeš, že je to slyšet i nasucho, ale nevidím v tom fyzikální princip, proč by to tak mělo být - tah i kontaktní body jsou stejné a jediné, co by pak mohlo mít vliv, je útlum magnetickým polem snímače a útlum o pražce.
Mensura je věc jiná.
To je ale nijak nepopírá, že i na běžný (Std?) goldtop nebo černý LP se dává javorová deska. Proč, kdyby to nebylo slyšet ani vidět?HoSl píše: 20.03.2024 0:06 ...
To neplatí docela. Například všechny padesátkový customy jsou celomahagon, bez javorového topu. Ten se na custom dává až od roku 1968. To platí i pro dnešní reissue.
Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar? (nejsou myšleny lubovky ani pololubovky)
Pravidla fóra
Re: Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar? (nejsou myšleny lubovky ani pololubovky)
- bazdesh
- last.fm: bazdesh
- Bandzone: bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
Re: Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar? (nejsou myšleny lubovky ani pololubovky)
ucho sice schopnost ma, ale na vsech nahravkach a zivejch koncertech to je nabrany mikrofonem a potom prohnany ekvalizerama, kompresorama a tak dale. takze i kdyz na jednu stranu chapu komentar toho, ze se to online prezentovat neda, tak... jak jinak to prezentovatbubucci píše: 20.03.2024 8:17 Já beru tady ty Youtube testy s velkou rezervou, protože těch proměnných je tam hromada a stejně mi příjde i snímaní mikrofon-repro jako úzké hrdlo celého testu. Lidské ucho má vyšší rozlišovací schopnost (stejně jako oko vs fotka) než mikrofon a tím pádem slyším ze samotného komba/reproboxu daleko víc i formací/frekvencí, ale holt to se nedá prezentovat online.
anyway (ne ze bych tenhle kanal uplne musel, ale...)
Tenhle kanál měl několik pro mě zajímavých témat, ale je to tak protivné, že jsem to vzdal 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se budeme bavit o metalu, tak tam je ten signál už tak "rozbitý" že nějaký vliv dřeva na zvuk je úplně jedno. Tam to nejvíc ovlivní kabinet a poloha mikrofonu, to je jasné.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že je toto dost subjektivní posoudit hlavně pro laika. Drobné nuance ve zvuku a chování nástroje pozná hlavně zkušený hráč, který vycítí jak mu kytara reaguje pod rukama, jak to leze z aparátu, který kytarista přesně zná. Určité zákonitosti však budou platit vždy. Z mých zkušeností tvrdím, že je to nejvíce poznat u použitého materiálu na krk. Tam je rozdíl slyšitelný i celkem předvídatelný, kam se zvuk posune se změnou materiálu. Experimentoval jsem s různými krky na stratech, javor, jasan, mahagon...tam by rozdíl pocítil snad i laik.
Nicméně si myslím, že hlavním faktorem je především kvalita použitého dřeva. To jak je dřevo rostlé, jak je vysušené, jestli je samo o sobě znělé.
Dnes se hodně jede na vzhled a různé desingové výstřelky, často se však opomíjí to základní, aby byl materiál vůbec vhodný pro použití na hudební nástroj. Zaregistroval jsem, že nějaký zvukový test rozdílu dřeva u hmatníků momentálně připravuje Hanák Custom.
Nicméně si myslím, že hlavním faktorem je především kvalita použitého dřeva. To jak je dřevo rostlé, jak je vysušené, jestli je samo o sobě znělé.
Dnes se hodně jede na vzhled a různé desingové výstřelky, často se však opomíjí to základní, aby byl materiál vůbec vhodný pro použití na hudební nástroj. Zaregistroval jsem, že nějaký zvukový test rozdílu dřeva u hmatníků momentálně připravuje Hanák Custom.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
O té znělosti dřeva to, podle mě, celý je. Když udělám kytaru ze dřeva, který pěkně cinká a rezonuje už ve stavu prkýnka, použiju dobrej hardware, tak ta kytara prostě bude hrát dobře. Jednou trochu víc takhle, jednou takhle...rozdíl hravě smázne, co si kdo na čem nakroutí a případně nahraje.
Šéfe, nezlob se, ale tohle absolutně neberu. Zvlášť od člověka s tvým rozhledem. Hrál a hraju na higain apce, měl jsem několik značek, a každá naprosto přesně odlišovala to DžDž podle kytary ! Proto taky píšu, že jsem musel hrát na "nepohodlného" Kramera, protože ten jediný uměl valit v náležitě širokém spektru (Dnes china headless). Jiné kusy jsou buď tenké a řezavé nebo naopak moc bluesové (LesPaul). Tohle klišé o zkresleném zvuku naprosto odmítám a budu se do krve hádat!Hendrek píše: 22.03.2024 6:59 Pokud se budeme bavit o metalu, tak tam je ten signál už tak "rozbitý" že nějaký vliv dřeva na zvuk je úplně jedno. Tam to nejvíc ovlivní kabinet a poloha mikrofonu, to je jasné.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
No, a do teď se nikdo nehádal a bylo to fajn...
Já každopádně díky za reakce a zdejší názory, které mě přivedli na myšlenku, že prostě elektrická kytara není pro mě (a to jsem fakt už po x-té tomu chtěl dát šanci), protože bych se motal v kruhu nejistot a nespokojenosti, že ostatním ty kytary prostě znějí lépe a mají je lepčejší atd atd a budu se nadále škodolibě opájet pocitem, že moje akustika je široko daleko ten nejlepší nástroj (neb takový je obvyklý feedback a reakce na mé Furchy)
... samozřejmě heč...
Já každopádně díky za reakce a zdejší názory, které mě přivedli na myšlenku, že prostě elektrická kytara není pro mě (a to jsem fakt už po x-té tomu chtěl dát šanci), protože bych se motal v kruhu nejistot a nespokojenosti, že ostatním ty kytary prostě znějí lépe a mají je lepčejší atd atd a budu se nadále škodolibě opájet pocitem, že moje akustika je široko daleko ten nejlepší nástroj (neb takový je obvyklý feedback a reakce na mé Furchy)
... samozřejmě heč...
Ještě k těm youtubum. Měl jsem kdysi půjčeného levného Strata Bach, z nějakého mahagonu, tělo i krk, nahrál jsem nějaké beglajty (při své limitované instrumentaci) a znělo a zní mi to jako jakýkoli Sratocaster. Jasně, není to srovnání A vs. B. Prostě se zavřenýma oky bych nepoznal, že to není USA Top kus.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Došel jsem ke stejnému poznatku, pár dní zpět jsem si tele (Harley Benton) zapojil do kombíčka Laney LC15) a zjistil že mě el. kytara nebaví, narozdíl od všech ak. nástrojů co mám doma. Letos mě čekají dvě akce na el. kytaru s kapelou, tak to nějak přežiju, jen kvůli tomu si to tele a lampové kombo držím doma, jinak bych to prodal.Prskyn píše: 22.03.2024 9:58 No, a do teď se nikdo nehádal a bylo to fajn...
... samozřejmě heč...
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Otázka: Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar?
Odpověď: Ne.
| Cruel YT | Cruel sptf
Samozřejmě chápu a respektuju Tvoje rozhodnutí, ale kdybys náhodou chtěl "elektrifikovat", myslím že třeba Telecaster je dost univerzální. Co jsem měl možnost zaznamenat, používá se ve folku, jazzu i rocku. Navíc si můžeš vybrat snímače od twangu až po massive sound. Ceny dobrých snímačů ale mohou být až 1/4 ceny nadprůměrně dobré kytary.Prskyn píše: 22.03.2024 9:58
prostě elektrická kytara není pro mě (a to jsem fakt už po x-té tomu chtěl dát šanci)
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Přesně tak. A ten lak tomu pomůže nebo uškodí.fantomasxxx píše: 22.03.2024 7:36 Myslím, že je toto dost subjektivní posoudit hlavně pro laika. Drobné nuance ve zvuku a chování nástroje pozná hlavně zkušený hráč, který vycítí jak mu kytara reaguje pod rukama, jak to leze z aparátu, který kytarista přesně zná. Určité zákonitosti však budou platit vždy. Z mých zkušeností tvrdím, že je to nejvíce poznat u použitého materiálu na krk. Tam je rozdíl slyšitelný i celkem předvídatelný, kam se zvuk posune se změnou materiálu. Experimentoval jsem s různými krky na stratech, javor, jasan, mahagon...tam by rozdíl pocítil snad i laik.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
A nebo si vyberte tak specifickej snímač jako je seymour duncan ahb-2, že vám budou znít kytary skoro furt stejně a nejlíp
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Hm - já se tedy nechci přít s rádcem, ale na vlastní uši jsem se přesvědčil, co udělá se zvukem výměna krku z jiného dřeva.cherreda píše: 22.03.2024 23:20 Otázka: Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar?
GK MB 150 S, GK MB 800
Otazka ale je, co vsechno na tom krku je jeste jine. Geometrie, nulak, hmatnik, prazce, hlava, povrchovka, lepeni... podle muze byt dulezity i trussrod.
Moon, himself: Měl jsem toho svého Kramera, ale tehdy jsem na něj měl ještě trochu jinej pohled, nějak se mi zvuk nelíbil (málo výšek, zahuhlaný). Půjčil jsem si od kámoše Jolanu DELTA, což byl ten samý Kramer, akorát s horší výbavou. Sundal jsem z něj krk a ten Delťáckej jsem namontoval na Kramerku. Stejná menzura, tloušťka, hlava, zámky etc. Zvuk kytary se úplně brutálně proměnil, najednou hrála středově, mazlavě, bluesově, snad výrazněji, než Les Paul. Což jsem taky nechtěl. Vrátil jsem původní krk a po čase ocenil, že já a Ota Petřina máme ty nejlepší kytary v ČVR. Prostě krk - nejvíce definující část el. kytary.
Já jsem poslední léta přívrženec Maple Necků. Co nejmíň lepení. Kdyby ještě přispíval rádce Jazzman, napíše, že když se Maple Neck povede, nic se mu nevyrovná. Je to na dlouhou diskuzi, ale něco na tom bude.himself píše: 23.03.2024 20:14 Otazka ale je, co vsechno na tom krku je jeste jine. Geometrie, nulak, hmatnik, prazce, hlava, povrchovka, lepeni... podle muze byt dulezity i trussrod.
GK MB 150 S, GK MB 800
Možná rozdílně vnímáme výraz "primární".
Vzhledem k tomu, že výsledný zvuk el. kytary je daný součtem mnoha vzájemně závislých faktorů, kvalita dřeva je jen jeden z nich a výsledek ovlivňuje v omezené míře.
Podobné debaty nejspíš vedli už staří Řekové, jestli je lyra lepší z želvího krunýře a nebo z olivovníku a jaké kozí rohy použít...
Nepochybuju o tom, že taky nedospěli k univerzálnímu konsensu.
| Cruel YT | Cruel sptf