Naproti tomu moje nová Sigma aged má povrchovou úpravu tak drsmou že si skoro zadřu třísku
Kytary Martin
Pravidla fóra
Re: Kytary Martin
Na Gibsonu mám nitro a ty šmouhy mě fakt štvou (nehraju trsátkem, jen plastovými prstýnky, žádný "rozmach" a přesto to vypadá hrozně, furt leštím, už jsem to nevydržel a nalepil průhledný picguard, tak to pomohlo.
Naproti tomu moje nová Sigma aged má povrchovou úpravu tak drsmou že si skoro zadřu třísku
není na tom nic vidět, tenhle povrch mi vyhovuje.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Martin a lak, to je vůbec kapitola sama pro sebe. Je sice tenký, o tom žádná, formule jistě vznikla na základě dlouholetých zkušeností, ale já přesto mám trochu jiné představy o tom, jak by měl lak na dřevu držet. Např. kamarád kytarář má vystavený lak z přední desky nějakého Martina, který celý stáhnul jako slupku, klepnutí kytarou o roh stolu apod. vyvolá odfouknutí laku kolem inkriminovaného místa (foto), některé nástroje mají tzv. "sticky neck" a to je pak nejlepší lak z krku úplně odstranit, zkrátka není divu, že se pak výrobci uchylují k metodě, kdy poslední fází výroby je namočení hotové kytary do sudu s nějakým polysajrajtem (samozřejmě přeháním, ale zase ne tolik) a pak můžete kytarou louskat ořechy a nic se nestane...
Tak to zírám....
Byli jsme zvyklí na hojnost zboží všeho druhu a pak už stačila jen správná investiční nálada a člověk si mohl pořídit skoro co chtěl. Už jsme se dozvěděli že není dřevo, čipy, močovina a bůhví co ještě, ale že bude problém si koupit i kytaru..? Samozřejmě jde Martiny a mě před chvílí napadlo, jak je na tom náš úhlavní dodavatel a prodejce značky C.F.Martin Kytary.cz. A tohle jsou výsledky :
Údaje se netýkají řady Little Martin a (více, či méně) umělohmotné X Series. Tedy, počínaje Road Series výše mají Kytary.cz na svých stránkách uvedeno 39 modelů kytar. Z toho
na prodejně - 4 modely
dovoz do konce 2021 - 2 modely
dovoz v roce 2022 - 28 modelů (1 model v lednu, ostatních 27 modelů duben až říjen)
dovoz v roce 2023 - 1 model
dodání na dotaz - 4 modely
Naštěstí jsou i jiné značky, ale Martina pod stromečkem letos asi bude mít málokdo...
Byli jsme zvyklí na hojnost zboží všeho druhu a pak už stačila jen správná investiční nálada a člověk si mohl pořídit skoro co chtěl. Už jsme se dozvěděli že není dřevo, čipy, močovina a bůhví co ještě, ale že bude problém si koupit i kytaru..? Samozřejmě jde Martiny a mě před chvílí napadlo, jak je na tom náš úhlavní dodavatel a prodejce značky C.F.Martin Kytary.cz. A tohle jsou výsledky :
Údaje se netýkají řady Little Martin a (více, či méně) umělohmotné X Series. Tedy, počínaje Road Series výše mají Kytary.cz na svých stránkách uvedeno 39 modelů kytar. Z toho
na prodejně - 4 modely
dovoz do konce 2021 - 2 modely
dovoz v roce 2022 - 28 modelů (1 model v lednu, ostatních 27 modelů duben až říjen)
dovoz v roce 2023 - 1 model
dodání na dotaz - 4 modely
Naštěstí jsou i jiné značky, ale Martina pod stromečkem letos asi bude mít málokdo...
...naštěstí jsou i jiné obchody než jen kytary.cz. Např. v Huml music mají mít na prodejně 7 modelů Martin, od polomasivů až po řadu 28...
Jasně, to jsou, ale až se nástroje doprodají, tak předpokládám hlavním (jediným?) zdrojem těch kytar jsou Kytary.cz a tam háky zejí prázdnotou a situace by se měla zlepšovat nejdřív za půl roku...
To je asi pravda, ale pořád není tak málo šťastlivců, kteří by teoreticky nějakou Martinku pod stromečkem nalézt mohli:-)
Pořád nechápu proč tak lpíte na nových kytarách. Kámošovi konečně přišel v kontejneru ten půltucet investičních Martinek a je to teda pecka neskutečná. Dokonce i ta chudinka s přerostlým pickguardem a la brutopýr (asi podle Lestera Flatta, ale zfušovaně) je tak ošklivá až je pěkná. Na povedený kytary se prostě hrálo.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Modelem je minen kus?
Ne, určitého modelu může být na prodejně/ve skladu i více kusů. I když myslím, že zrovna Martinek se příliš velké počty kusů momentálně opravdu netýkají...
Ty čtyři dostupné modely v Kytary.cz představují celkem pět ks kytar...
Martin v druhé dekádě 21. století vyráběl v průměru cca 110 000 ks kytar ročně, ale v covidovém roce 2020 to bylo "jen" cca 87 000 ks (pokles 21%) a čísla letošního roku asi také nebudou žádná hitparáda. To se někde projevit musí...
Martin v druhé dekádě 21. století vyráběl v průměru cca 110 000 ks kytar ročně, ale v covidovém roce 2020 to bylo "jen" cca 87 000 ks (pokles 21%) a čísla letošního roku asi také nebudou žádná hitparáda. To se někde projevit musí...
Dostal se mi do ruky docela zajímavý sběratelský Martin s poněkud komplikovaným názvem Martin HD-28 GM LSH (Grand Marquis Large Sound hole). Tahle je z roku 1994 a nevyrobilo se jich mnoho, častěji se můžeme setkat s jednodušší a méně zdobenou verzí HD-28 Marquis, ale ani těch se nevyrobilo bůhví kolik. Kytara se podobá modelu D-42 (hlava, hmatník, kobylka), má o 8 mm větší průměr rezonančního otvoru (standard je 100 mm) a disponuje Forward Shifted Scalloped Braces, tedy dopředu posunutými zeslabovanými žebry. Gravírované zlacené mechaniky vypadají velmi luxusně, kytara má bohaté zdobení "rybí kostí" a celkově je velmi pěkná a neobvyklá. Zvuk je mohutný, trochu ostřejší, zkrátka typický Martin.
Nedávno se jeden kus s krásným sunburstem prodal na Reverb.com za cca 3500 USD, což byla opravdu přátelská cena, obvykle je problém za tuto cenu sehnat jednodušší variantu Marquis.
Nedávno se jeden kus s krásným sunburstem prodal na Reverb.com za cca 3500 USD, což byla opravdu přátelská cena, obvykle je problém za tuto cenu sehnat jednodušší variantu Marquis.
Paráda! Očekával jsem fotku, ze které by byl patrný ten LSH 
Krasavice! Myslím, že i těch 8mm se pozná (tedy vizuálně).
Nelíbí se mi ten 12. pražec, jak je nápis hodně do krajů.
Já se pořád nemůžu vynadívat na D-41, pro někoho asi zbytečně přeplácaná kytara, jejíž ozdoby navíc díky výrobní náročnosti zvedají cenu nástroje o několik desítek tisíc, ale nemůžu si pomoct. Navíc skvostně hraje, nedávnou jsem ji asi dvě hodiny pečlivě porovnával s HD-28, obě kytary měly stejné nové struny dAddario XS a zkoušel jsem všechno možné, zvuk jednotlivých strun, různých dvojic strun, zvuk akordů v polohách, rify, hru prsty, nehty přes více strun, tlusté trsátko, tenké trsátko, dřevěné trsátko atd. a nakonec jsem si s uspokojením oddechl, protože zvítězila D-41. Kdybych to shrnul do jedné věty, obě kytary měly srovnatelnou hlasitost, dozvuk, charakter tónu a perfektně vybalancované výšky/středy/basy, ale D-41 k tomu má zpívající cinkavé výšky.
Četl jsem nějaké spekulace, že by to mohla být společná vlastnost nejvyšších modelů s abalonovým lemováním, ale těžko říct, vyšší modely by měly mít výběrový materiál, ale ten se údajně vybírá hlavně na základě vlastností vizuálních a ne akustických, ale i to spolu nakonec může souviset.
V Kytary.cz jsem před časem chvíli zkoumal D-42 a také porovnával s HD-28 a zase z toho ta dražší vyšla lépe. Přitom podle papírových parametrů jsou ty kytary prakticky úplně stejné. Takže hlavní je, že za víc peněz je víc muziky a to tajemství jak se to dělá pro nás asi zůstane navždy skryté za zdmi C.F.Martin Company...
Četl jsem nějaké spekulace, že by to mohla být společná vlastnost nejvyšších modelů s abalonovým lemováním, ale těžko říct, vyšší modely by měly mít výběrový materiál, ale ten se údajně vybírá hlavně na základě vlastností vizuálních a ne akustických, ale i to spolu nakonec může souviset.
V Kytary.cz jsem před časem chvíli zkoumal D-42 a také porovnával s HD-28 a zase z toho ta dražší vyšla lépe. Přitom podle papírových parametrů jsou ty kytary prakticky úplně stejné. Takže hlavní je, že za víc peněz je víc muziky a to tajemství jak se to dělá pro nás asi zůstane navždy skryté za zdmi C.F.Martin Company...
Naposledy upravil(a) Šimkojc dne 18.11.2021 9:00, celkem upraveno 1 x.
Takhle vypadá pořádná díra ...himself píše: 12.11.2021 10:09 Krasavice! Myslím, že i těch 8mm se pozná (tedy vizuálně).
https://www.fretboardjournal.com/featur ... rtin-d-28/
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jo, to je ta chuděra od bráchu Whiteovic co přežila i průstřel vzduchovkou.
Na tu se nahrálo neuvěřitelný kvanta skvělý muziky. Jak od Clarence tak od Tondy.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Ne, pořádná díra vypadá takhle: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trigger_(guitar)
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
kdo by si chtěl poslechnout pre war Martinky (a nejenom je) ve virtuoznim podání Ondry Kozáka, tak má možnost na jeho CD nahraném na 12 vzácných historických nástrojů https://ondrakozak.com/overtones/

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Díky za tip. Úžasný zvuk těch skladeb.