Jak se cvicilo driv

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se cvicilo driv

Příspěvek od Atkins »

Nechci Ti do toho kecat ale o co složitější jsou tři za sebou jdoucí dvouprsté powerchordy oproti "kočka leze dírou"?
A ano, jednoduchou melodii jsem si zahrál několik hodin od obdržení nástroje - hodně to souvisí se sluchem.
Do "hudebky" jsem začal chodit až po té co jsem se učil jako samouk a uměl jsem akordy a melodie, tím pádem jsem měl učení klasické kytary daleko snažší než ostatní žáci, např. etudy a cvičení jsem vnímal "akordově"...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Atkins píše:Nechci Ti do toho kecat ale o co složitější jsou tři za sebou jdoucí dvouprsté powerchordy oproti "kočka leze dírou"?
A ano, jednoduchou melodii jsem si zahrál několik hodin od obdržení nástroje - hodně to souvisí se sluchem.
Do "hudebky" jsem začal chodit až po té co jsem se učil jako samouk a uměl jsem akordy a melodie, tím pádem jsem měl učení klasické kytary daleko snažší než ostatní žáci, např. etudy a cvičení jsem vnímal "akordově"...
hele, nebudeš mi věřit, ale máme to úplně stejně :lol:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ale budu, takových lidí je spousta a myslím si, že je to správná cesta, během toho "samoučení" si uvědomíš, zda Tě ten nástroj opravdu bere, zda to s ním myslíš opravdu vážněji a pak je dobré obrátiti se ku odborníkům.
Já jsem měl LŠU skvělou učitelku, kromě klasiky měla ráda i bigbít, hodně hodin jsme pokecali a už za bolševika se ji podařilo v ZUŠce udělat žákovskej bigbít - ke zkouškám na konzervu mne připravila naprosto perfektně.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Atkins píše:o co složitější jsou tři za sebou jdoucí dvouprsté powerchordy oproti "kočka leze dírou"?
Právě, že o nic. Chtěl jsem tím říct, že power-akord je pro milovníka rockové hudby první krůček úplně stejně, jako Kočka leze dírou první písnička pro drobotinu v MŠ/ZŠ. A nepřijde mi logické ten první krůček přeskakovat jen proto, že je lehký. Někoho může Kočka leze dírou uspokojit do konce života, někoho ne. Ale je mi jasné, že geniálnější děti těžko pochopí, jak se může zbytek třídy s takovou odrhovačkou vůbec zahazovat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ale kocka leze dirou, skakal pes, a podobne punkove hitovky jsou podle me stejne dulezite na zacatku jako cviceni stupnic ci prehmatu pozdeji.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

...EDGE... píše:Ale kocka leze dirou, skakal pes, a podobne punkove hitovky jsou podle me stejne dulezite na zacatku jako cviceni stupnic ci prehmatu pozdeji.
To se snad nějak neshoduje s tím, co jsem psal? 8)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No spis to byla reakce na posledni vetu.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Atkins píše:
Cvičit na prdítko s 6,5" reprákem a gainem vpravo a optmálně s kytarou se singly od staggu nemá smysl.
A právě na takovou většina těchto figurek začíná a mnohdy i končí. Nebezpečí spočívá právě v oné rychlosti - tři poverchordy se člověk naučí tři hodiny od nákupu nástroje a pokud používá zkreslení, dokonce už to i nějak zní...
To je samozřejmě možnost, ale ne nutnost. Jak jsem psal, znám dost lidí, kteří začali na elektriku a na kterých se to nikterak negativně nepodepsalo.
Trackill píše:Co jsem řekl je, že "Akustická kytara by vždy měla být první kytara, na kterou se šáhne", není to nic dogmatického, je to prostě osvědčená věc, kterou ti řekne každý učitel hudby, který na to má školu a přechod na elektrickou kytaru je pak jednoduchý a přirozený narozdíl od opaku.
Znám několik absolventů Ježkárny, obor elektrická kytara, kteří učí a rozhodně ti nebudou vnucovat, že začínání na akustiku je nutnost. Už jen kvůli tomu, že na ni třeba sami nezačínali a doteď na ní moc nehrajou. A že to jsou páni Muzikanti.

Takže nějakým "každým učitelem" se opravdu ohánět nedá...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Mě přišel přechod z elektriky na akustiku docela přirozený, teď hraji na oba nástroje stejně dobře/blbě. Nevím, proč se někdo snaží zavést dogma, že se musí z akustiky na elektriku a ne naopak. Jinak mi tady -v mém okolí- příjde, že ti, kteří z akustiky přešli na elektriku hráli hůř v prvotních okamžicích na druhém nástroji, než ti naopak.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To taky nejde takhle generalizovat.

Já se hlavně snažím poukázat na to, že 1) je to individuální, 2) žádný postup nelze označit za jediný správný, a 3) nemá smysl kohokoli nutit, aby začínal s jedním nebo druhým, pokud se mu to příčí.

Tečka :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Já jsem spíš trpěl při přechodu akustika>elektrika. Tlumení (ne palmmuting), promačkávání strun... a tak.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Já to měl právě naopak, po cca 2 letech jsem si řekl, že to chce další kytaru a domů přišla akustika. Největším problémem bylo naučit se správně vybrnkávat a ani teď to pořádně neumím :mrgreen:
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Co jsem řekl je, že "Akustická kytara by vždy měla být první kytara, na kterou se šáhne", není to nic dogmatického, je to prostě osvědčená věc, kterou ti řekne každý učitel hudby, který na to má školu a přechod na elektrickou kytaru je pak jednoduchý a přirozený narozdíl od opaku.
Já teda dostal elektroakustiku, když mi jí učitel doporučil (zastává názor, že je lepší mít první akustiku a pak elektriku). Pak jsem si jí vzal do Itálie na dovolenou, kde bylo na mně moc vedro, tak jsem na ní cvičil rychlost, dohmat, akordy.. Když jsem přijel domů, hrálo se mi na tu elektriku hned snadněji. Něco na tom bude.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Kůň

Příspěvek od Kůň »

Tak je jasný že když hraješ na tu "těžkou složitou" akustiku a pak vemeš do ruky elektriku, že ti to lítá jak po másle. Ale když si vemeš do hlavy že chceš bejt největší rockstar a dělat bordel, tak si nepudeš koupit akustiku a hrát na ní tunel jménem čas, když tě to nebaví 8)

Musíš dělat co tě baví. A přitom zjistíš že je třeba dobrý na tu akustiku hrát taky. Já to tak měl a je to žůžo, mám rád oboje.
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Dobře ty, Koni!
Akorát že zrovna Tunel jménem čas... no, klucí hobousácký věděli, jak hrát swing (a ne málo :wink: ).
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Kůň

Příspěvek od Kůň »

Gobak píše:Dobře ty, Koni!
Akorát že zrovna Tunel jménem čas... no, klucí hobousácký věděli, jak hrát swing (a ne málo :wink: ).
To bylo první co mě napadlo, protože je to bratrův hodně oblíbenej song a tudíž mi z něj puká hlava kdykoli ho slyšim :D Otec s bratrem jedou víceméně jenom tenhle styl (což zrovna nechápu) a já do toho chtěl řezat. Tak sem do toho chvíli řezal, všechny s tim sral ( :twisted: ), pak vzal akustiku a hele, teď si rád poslechnu i zahraju podobnej styl jako oni. Akorát ne česky, z toho bych shořel, ale třeba americký country se mi líbí.

Jo a samozřejmě do toho pořád řežu rád taky!
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Samozřejmě tady nebudeme plevelit diskusi na tohle téma, ale zkus si zahrát pár dalších věcí od Ryvoly. Třeba Září, nebo Do ptačích ploutví a do rybích křídel. Tohle tenkrát trampové odkojení Duem Červánek a spol. těžce dávali: přijde banda bardů s gibsonama a začne hrát swing a říkat tomu trampská muzika!

A co se týče americké country: zkus si najít kapelu, co se jmenuje New soul cowboys. Je to takovej jižanskej countryrock a fakt našlápnutej. Zde hle ukázka.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Tak tohle je důvod, proč jsou ty lubovky v tak hrozném stavu! :shock: Mně pořád nešlo na rozum, proč je tolik lidí tahalo do lesa, když se daleko lépe cestovalo s těmi malými potvorami velikosti španělky, a když nejsou zas tak výrazně hlasité, že by to znamenalo nějakou velkou výhodu :lol:
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Gobak: to je country? :D To je naprosto normalni (dobrej!) rock s trochou vlivu country :) (i kdyz je pravda, ze obcas ta hranice country-rock je dost tenka)
Hodně budem někde...
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Nero píše:
Atkins píše:
Cvičit na prdítko s 6,5" reprákem a gainem vpravo a optmálně s kytarou se singly od staggu nemá smysl.
A právě na takovou většina těchto figurek začíná a mnohdy i končí. Nebezpečí spočívá právě v oné rychlosti - tři poverchordy se člověk naučí tři hodiny od nákupu nástroje a pokud používá zkreslení, dokonce už to i nějak zní...
To je samozřejmě možnost, ale ne nutnost. Jak jsem psal, znám dost lidí, kteří začali na elektriku a na kterých se to nikterak negativně nepodepsalo.
Ano nepodepsalo se to na mě, začínal jsem na el. kytaru. Je to hodně individuální. Hrají stejně špatně od elektriky přes akustiku až k ukulele.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“