Jak se cvicilo driv

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
necrophorus
Kontaktovat uživatele:

Jak se cvicilo driv

Příspěvek od necrophorus »

Zdravim tak nak sem si rikal ze v dnesni dobe na tu kytaru neni problem se ucit doma sam..... Na internetu je spousty rad, spoustu tabu a ruzne vseho. Ale docela by me zajimalo jak cvicil treba takovej Chuck Schuldiner.... Co cvicil atp nak si to nedokazu predstavit......
Guitar: Jackson JS30KV King
Combo: Line 6 Spider III 15w
Effect: Digitech Metal Master
Strings: DR 13
Picks: Dunlop 0.88
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se cvicilo driv

Příspěvek od Red Bull »

Učil se odposloucháváním vzorů a hodně cvičil, pravděpodobně i pokus omyl - o to jsou styly těchto kytaristů výraznější.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Přesně, myslim že i tady někde na foru jsem četl od někoho postaršího že všechno od poslechu.
Sluchátka na uši a zkoušet dokuď se nechytne...
Já taklhe cvičim každje song,nejdřív ho zkoušim bez tabu a pak se ho učim podle tabu, jestli sem byl blízko atd...
Myslim že ono to moc nikam nevede nacvičit si všechno na zpaměť...
člověk je pak možná dobrej strojovej hráč, ale jako muzikant sám o sobě za moc nestojí...
to je muj názor...
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Toto je příběh z dávných časů. Z času mýtů a legend, kdy antičtí bohové byli malicherní a krutí a stíhali lidstvo útrapami. Lidé se po staletí neměli na koho obrátit, až přišel On. Byl jako nikdo jiný, cestoval zemí všude tam, kde se objevili přisluhovači jeho všemocné nevlastní matky Disharmonie. To on nás naučil jak odposlouchávat, osvobodil první z nás a řekl nám pravdu o melodii a harmonii. A všude tam, kde se objevila faleš, kde trpěli neviní (posluchači :mrgreen: ), tam se objevil i... Hudební Sluch. :D
No hele abych odpověděl i normálně, tak si myslim že to bylo převážně okoukáváním a jamováním se zkušenějšíma hráčema. Heej jak si udělal tohle, ukaž to. Nebo spíš, :shock: naučíte mě to pane...? :lol: No a samozřejmě odposloucháváním, určitě byl těžší začátek, ale když tě někdo ved tak to asi tak těžký nebylo. No a když si zvykneš všechno odposlouchávat tak už seš v klídku imho. :wink:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
loos

Příspěvek od loos »

napž. Když jsem četl životopis E.Claptona tak tam píše že všechno odposlouchával z desek a hrál to tak dlouho dokud to prostě nezahrál stejně (nicméně v jeho coverech nacházíme i tak hodně odlišností!) :D A pak se taky velmi často zmiňuje jak skoro po každym koncertu jamoval s ostatními :twisted: :arrow: z toho teda vyplývá že to chtělo velkou trpělivost a hlavně....Gramofon!!! :D :mrgreen:
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

loos píše:napž. Když jsem četl životopis E.Claptona tak tam píše že všechno odposlouchával z desek a hrál to tak dlouho dokud to prostě nezahrál stejně (nicméně v jeho coverech nacházíme i tak hodně odlišností!) :D A pak se taky velmi často zmiňuje jak skoro po každym koncertu jamoval s ostatními :twisted: :arrow: z toho teda vyplývá že to chtělo velkou trpělivost a hlavně....Gramofon!!! :D :mrgreen:
jj a on se taky nahráva a dokud to neznělo jak nahrávka tak to dál cvičil. Z toho se dá vzít jedná pěkná věc. Nahrávat se a poslouchat se. Člověk pak slyší úplně jiné věci. :wink:
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Hmm... Docela mě překvapuje, že to nahrávání u mě funguje úplně obráceně. Nahrávka ve skutečnosti zní líp než mi přijde, když to hraju. Teda líp, pokud pominu technickou stránku věci (mám sluchátka Genius s mikrákem položená na kombu tak, aby byl ten mikrofon v takové pozici, jakou jsem odkoukal u odposlechů na koncíkách :D).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Mightning
last.fm: http://www.last.fm/user/Mightning
Bandzone: http://bandzone.cz/backslider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mightning »

Bummer píše:mám sluchátka Genius s mikrákem položená na kombu tak, aby byl ten mikrofon v takové pozici, jakou jsem odkoukal u odposlechů na koncíkách :D
zajimavy, nahravaci zarizeni mam nachlup stejny :)
http://bandzone.cz/backslider

Kytary: Cort M600, Fokus-H Stratocaster
Komba: Randall RG75G3, Crate V5
Efekty: Digitech RP100A

http://www.last.fm/user/Mightning
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Jak se cvičilo dřív, tak to si vzpomínám dobře, Starej tesla gramec , sundaná jehla a do ní napájený z kytary "Jolana STAR" stíněnej kabel, kerej nebyl k sehnání. To byl hukot. Pak mi brácha sestrojil s amatérskýho rádia boster. Tak to jsem nasral všechny komunisty v baráku :-) Znělo to podobně jako ty první debilní malý podlahový Zoomy. Ale nadšení bylo silnější.
To byl rok 1979 a v podstatě první aparát jsem konečně pořídil někdy v 85. Pokud jsi neměl známé někde venku musel hráli všichni většinou na lampové Tesly 50,70,130, nebo Home made. Na koncák AZK130 jsem hrál ještě do r.2005
Ted si vzpomínám že toho bylo tak málo, že kdyby existovaly tyhle fora , asi by tam nebylo co řešit, jen to jak doma sestrojit nějakej zesík.
:mrgreen: :D
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

V r. 1979 mi koupil otec první kytaru, byla sovětské výroby, tvrdá jako bejk, 255,- Kčs, naprosto nejdůležitější bylo hrát s těmi lepšími a od nich se učit...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Drobák

Příspěvek od Drobák »

feki píše:Jak se cvičilo dřív, tak to si vzpomínám dobře, Starej tesla gramec , sundaná jehla a do ní napájený z kytary "Jolana STAR" stíněnej kabel, kerej nebyl k sehnání. To byl hukot. Pak mi brácha sestrojil s amatérskýho rádia boster. Tak to jsem nasral všechny komunisty v baráku :-) Znělo to podobně jako ty první debilní malý podlahový Zoomy. Ale nadšení bylo silnější.
To byl rok 1979 a v podstatě první aparát jsem konečně pořídil někdy v 85. Pokud jsi neměl známé někde venku musel hráli všichni většinou na lampové Tesly 50,70,130, nebo Home made. Na koncák AZK130 jsem hrál ještě do r.2005
Ted si vzpomínám že toho bylo tak málo, že kdyby existovaly tyhle fora , asi by tam nebylo co řešit, jen to jak doma sestrojit nějakej zesík.

Tomu říkám začátky :) :wink:
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

feki píše:Jak se cvičilo dřív, tak to si vzpomínám dobře, Starej tesla gramec , sundaná jehla a do ní napájený z kytary "Jolana STAR" stíněnej kabel, kerej nebyl k sehnání. To byl hukot. Pak mi brácha sestrojil s amatérskýho rádia boster. Tak to jsem nasral všechny komunisty v baráku :-) Znělo to podobně jako ty první debilní malý podlahový Zoomy. Ale nadšení bylo silnější.
Podobnou anabázi jsem absolvoval v 80. letech, akorát můj (teda našich) Tesla gramec měl dokonce line-in.. :-)
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
micafica

Příspěvek od micafica »

Ahoj všichni ..., tohle je super pamětnické téma ... Nechci však opakovat nebo spíše ukazovat ty hrozné pasti, přes které jsem hrával, ale spíš se mi líbil názor: "Myslim že ono to moc nikam nevede nacvičit si všechno nazpaměť... člověk je pak možná dobrej strojovej hráč, ale jako muzikant sám o sobě za moc nestojí... "
Mám kamaráda, který je čistý odraz produktu GuitarPro - je přesný, rychlý a hraje jako původní interpret - zdá se prostě super .... NO ALE NENÍ TO PRAVDA !!!! Když věc nezná nebo má nějak zainprovizovat, tak je prostě úplně mimo ! Nechci přitom nějak bagatelizovat jeho píli a ochotu něco se nadřít - sám jsem prostě typický "Švejk" a zahraju si to tak nějak po svém a jsem strašně líný se to nějak dřít ... Můj názor je, že ideální pro cvičení je naposlouchat si svůj idol nebo idoly a zkoušet si jejích věci přehrát. Dobré je odkoukat jejich finty a feeling a ten zkoušet aplikovat do různých variací, které budou Vaše a myslíte si, že by je tak hráli oni. Co se týče tabulatur, tak je to super pomůcka pro zapsání svých nápadů a navíc se v případě současného zápisu v notách člověk celkem slušně naučí orientovat v notovém partu .....
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
EhiQ

Příspěvek od EhiQ »

Chuck se nejdříve učil s akustickou kytarou, necelý rok, ale ted nevím jestli klasickou nebo westernovku, co myslíte ?
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Špatně se učilo: když byla možnost něco odpozorovat to byl ráj. Pro mě byla revoluce když fotřík od spolužáka vykšeftoval Sony video a když sem za skoro všechny úspory koupil na černé burze kazetu s Black Sabbath, Mötley Crüe a KiSS. Jak byly detailní záběry tak sme pauzovali a skoušeli jak je to hrané průser playback v klipech nebo nesynchroní zvuk taky sem dlouho nemoh přijít na některé finty než sem zjistil že tam je dlouhý delay. Dneska se směju byli sme komik a jeho svět.
pehve

Příspěvek od pehve »

Dneska se směju byli sme komik a jeho svět.
proč? k smíchu mi spíše připadá dnešní neschopnost lidí i přes tuny materiálu k dispozici něco se naučit (natož si sám odposlechnout) a neustále se ptát dokola na forech na blbosti, což tenkrát nešlo.
Mělo to něco do sebe-když jsi něco chtěl, musel jsi pro to udělat více než dnes. Nebylo to zase tak na škodu věci.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

O chuckovi staci trosku hledat. Ja to ted hledat nechci ale doma to mam ulozeny. Prej se naucil jeden song a pak uz si sam vymejslel, vyznaval pravidlo ze nejlepsi teorie je zadna teorie. Asi proto taky zni jeho muzika ponekud neinspirovane :) Jinak se do rady povidacu o starych casech nepridam, protoze pocitace tu byly pred mym narozenim a hraju jen kratce....
Hodně budem někde...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

pehve píše:
Dneska se směju byli sme komik a jeho svět.
proč? k smíchu mi spíše připadá dnešní neschopnost lidí i přes tuny materiálu k dispozici něco se naučit (natož si sám odposlechnout) a neustále se ptát dokola na forech na blbosti, což tenkrát nešlo.
Mělo to něco do sebe-když jsi něco chtěl, musel jsi pro to udělat více než dnes. Nebylo to zase tak na škodu věci.
Dneska je snadne sehnat za 10 minut na internetu skorem jakékoliv video pokud je to trochu slavný interpret a můžem odpozorovat. Teda fakt to kdysi bylo strašně moc energie učení video nebylo to mněl jenom hodně bohatý člověk. V hospodě sme upáceli jednoho kytaristu aby ukázal jak se dělaj ty klouzavý zvuky a on nám ukázal povolené šrouby a že ohýbá celou kytaru :-D nebo se jelo 200km vlakem na besedu do klubu za Křížkem a Bartoněm stejně sme se dověděli houbeles dali si pivsona a jeli 200km dom.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Nedá ni to, abych k tomuhle starýmu vláknu něco nepřidal, protože já začínal v naprostym dávnověku, kdy ani to video neexistovalo (aspoň u nás v ČSSR -asi kromě STB- ne, byla to polovina 70.let :mrgreen: ), takže jsme například netušili, že se dá taky bendovat a přesto, že jsme chodili na koncerty třeba (tehdy už) M.Efektu tak asi jsem byl tak daleko od podia, že jsem si toho dlouho ani nevšim..
V podstatě byly jen desky (když někdo měl kanál ven, nebo z burzy) a fotky..
"Elektrika" č.1 byla španělka se snímačem Jolana Briliant přidělaným do díry 2 šroubkama, prdlo se to do lampovýho radia a jelo se :lol:
Nejlepší výsledky v analýze nahrávek (co a jak tam vlastně hrajou) měl basák, který basový part zkoumal tak, že si gramec pustil na poloviční otáčky (16/min), dal vejšky naplno a úplně stáhnul basy - a pak poslouchal kolikrát škrtne na nahrávce trsátko o struny basy. Tony určil sluchem bez problémů :mrgreen:
Byla to docela sranda, a člověk jakou měl radost když v tom pak šlo poznat originál ...
I´m wheels... movin´wheels
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Jelikož nebyl internet a buďto žádné taby a noty (na to populárnější) nebo byly, ale v omezeném množství, tak se učilo hlavně tim odposloucháváním. Proto má hodně kytaristů z té doby mizernou techniku..
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“