Millenium Bypass, JFETy, optočleny, tyristory... Existuje spousta signál neovlivňujících polovodičových obvodů, které můžou relé nahradit. A většina z nich pracuje s impulsy, ne zapnuto/vypnuto jako relé. Proto je potřeba momentary switch, a proto není možné, aby takový footswitch bez vlastního napájení svítil. Ostatně spoustu typů těchto obvodů najdeš v efektových krabičkách (Boss, Digitech, Ibanez...)dayslypper píše:Můžeš mi, prosím, popsat, jak bys to řešil bez relé? Dle mě mají relé (nebo cokoliv na tom principu) i ty nejlevnější krámy s vývodem na footswitch. Uvědomuješ si, jak by to hrálo, kdybys hnal signál přes footswitch?
Vyroba footswitche
-
woro90-1
Re: Vyroba footswitche
když už si to nakou tak ja bych se chtel zeptat co to je te Millenium Bypass . to je jen takovej tranzistorovej prepinač ?woro90-1 píše:Millenium Bypass, JFETy, optočleny, tyristory... Existuje spousta signál neovlivňujících polovodičových obvodů, které můžou relé nahradit. A většina z nich pracuje s impulsy, ne zapnuto/vypnuto jako relé. Proto je potřeba momentary switch, a proto není možné, aby takový footswitch bez vlastního napájení svítil. Ostatně spoustu typů těchto obvodů najdeš v efektových krabičkách (Boss, Digitech, Ibanez...)dayslypper píše:Můžeš mi, prosím, popsat, jak bys to řešil bez relé? Dle mě mají relé (nebo cokoliv na tom principu) i ty nejlevnější krámy s vývodem na footswitch. Uvědomuješ si, jak by to hrálo, kdybys hnal signál přes footswitch?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
woro90-1
Jojo, jeden z polovodičových spínacích obvodů, mám dojem že tam jsou zrovna JFETy, asi nejoblíbenější DIY přepínání s indikací.core88 píše:když už si to nakou tak ja bych se chtel zeptat co to je te Millenium Bypass . to je jen takovej tranzistorovej prepinač ?
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
woro90-1: Samozřejmě, že vím, že není jen relé, viz. mé "relé (nebo cokoliv na tom principu)", ale myslel jsem, že pisatel chtěl tahat signál přes footswitch, což je totální chujovina.
Pokud má footswitch napájení, tak se s tím dá dělat prakticky cokoliv, pokud člověk rozumí elektrice.
Ale já do tohoto tématu spíš psal kvůli tomu, jak udělat svíticí footswitch napájený přes spínací obvod - tedy dva káble z bedny do šlapky a žádný monočlánek sloužící k napájení.
Pokud má footswitch napájení, tak se s tím dá dělat prakticky cokoliv, pokud člověk rozumí elektrice.
Ale já do tohoto tématu spíš psal kvůli tomu, jak udělat svíticí footswitch napájený přes spínací obvod - tedy dva káble z bedny do šlapky a žádný monočlánek sloužící k napájení.
muzu se zeptat, ktere ze schemat co tu jsou na dvoutlacitkovej footswitch se hodi pro roland cube 40xl? staci to jednoduche co je na zacatku? diky
tak jinak. a na roland cube 30x by fungoval? predpokladam ze to bude stejny
tak strč do zdířky pro FS streo jack a zkus drátkama spojivat kontakry proti zemi a uvydis co se bude dít.speedy12 píše:tak jinak. a na roland cube 30x by fungoval? predpokladam ze to bude stejny

no vidis. to me nenapadlo
Diky
Pro komba rady Cube se pouziva rozpojeni ziveho proti zemi. Takze tlacitko ktere prerusi obvod mezi zemi a jednim z zivych. Muze to byt i opacne, to znamena ze se vzdy kontakty mzikove spoji, ale u 40 a 80xl pak nefunguje vetev s looperem. Pokud nekomu nestaci tenhle popis, tak at radeji koupi hotovy FS - dvojitej BOSS FS 60 za 1400,-
Jeste doplnim zajimavost ze 40 a 80xl umoznuje i pouziti prepinace, da se to na kombech nastavit. U 40 softvarove a u 80 je prepinac. Pulka sekce s looperem ale presto vyzaduje popsane zapojeni s mzikovym rozpojovanim.
EDIT: ty prepinace jsou u 40 a 80 xl vhodnejsi, viz moje dalsi prispevky. Ledky se pri tomhle poctu tlacitek opravdu hodí.
Jeste doplnim zajimavost ze 40 a 80xl umoznuje i pouziti prepinace, da se to na kombech nastavit. U 40 softvarove a u 80 je prepinac. Pulka sekce s looperem ale presto vyzaduje popsane zapojeni s mzikovym rozpojovanim.
EDIT: ty prepinace jsou u 40 a 80 xl vhodnejsi, viz moje dalsi prispevky. Ledky se pri tomhle poctu tlacitek opravdu hodí.
Naposledy upravil(a) koko dne 14.12.2010 0:01, celkem upraveno 1 x.
BaCH PL-03MJBS, Washburn RX22F, Roland Cube 40xl , 15x a Micro Cube 2W, Ensoniq KS-32
takze to schema na zacatku fungovat na rolanda nebude? opravdu se mi nechce vyhazovat 1400,- za footswitch. co se tyce elektriky tak nejsem zadnej profesional ale myslim ze lempl taky nejsem. vi teda nekdo co potrebuju a jak bych to mel zapojit abych si udelal takovyho homemade boss fs 6? radsi se zeptam nez zacnu neco kutit
treba nejaky schematko by bodlo
asi chci moc co? no jo tak budu za vola
diky
Konecne reseni jsem podrobne popsal ve vlakne pro 40xl: komba-zesilovace-reproboxy/roland-cube4 ... 84-20.html
BaCH PL-03MJBS, Washburn RX22F, Roland Cube 40xl , 15x a Micro Cube 2W, Ensoniq KS-32
to znamena ze kdyz chci foot na rolanda tak jediny cim se lisi od ostatnich je to ze potrebuju mzikovy spinace?
je to tohle ? http://acapella.harmony-central.com/sho ... sort-of%29speedy12 píše:takze to schema na zacatku fungovat na rolanda nebude? opravdu se mi nechce vyhazovat 1400,- za footswitch. co se tyce elektriky tak nejsem zadnej profesional ale myslim ze lempl taky nejsem. vi teda nekdo co potrebuju a jak bych to mel zapojit abych si udelal takovyho homemade boss fs 6? radsi se zeptam nez zacnu neco kutittreba nejaky schematko by bodlo
asi chci moc co? no jo tak budu za vola
diky

To Speedy12: Cetl jsi to poradne?
jo jo cetl cetl. ted uz po treti. ja nevim furt z toho nejsem nakej moudrej. ted sem koukal na to co sem hodil core88.... me to pride nejak strasne moc jednoduchy jestli to staci 
No je to jednoduchy. To schema odpovida. Takze pokud staci bez ledek, tak muzes pouzit spinace, ale u sekce looperu musi byt urcite rozpojovaci!
Pokud ledky, tak prepinace a do obvodu vzdy pridej ledku. Bude napajena z komba. Jen zase u sekce looper na pozici "stop" musis pouzit rozpinaci mzikovej spinac.
Zalezi na Tobe co mas za spinace nebo prepinace a kolik funkci chces ovladat. Nejednodusi jak uz Ti psali ostatni, je vrazit do zdirky komba svlecenyho samce a spojovanim jeho 3 vystupu uvidis co to dela, nebo je muzes spojovat tou ledkou. Jen dodrzuj na ni zem na zem. Zeme vsech 3 jacku muzou byt spojene.
Pokud ledky, tak prepinace a do obvodu vzdy pridej ledku. Bude napajena z komba. Jen zase u sekce looper na pozici "stop" musis pouzit rozpinaci mzikovej spinac.
Zalezi na Tobe co mas za spinace nebo prepinace a kolik funkci chces ovladat. Nejednodusi jak uz Ti psali ostatni, je vrazit do zdirky komba svlecenyho samce a spojovanim jeho 3 vystupu uvidis co to dela, nebo je muzes spojovat tou ledkou. Jen dodrzuj na ni zem na zem. Zeme vsech 3 jacku muzou byt spojene.
supr diky moc konecne to teda chapu. no nic ted
jo jen sem se jeste chtelk zeptat. ted uz posledno otazka
budu si to vsechno objednavat z netu tak nejaky odkaz na nejaky nejidealnejsi rozpojovaci a mzikovej spinac. diky moc. jo a ted sem zkousel dat do zdirky komba toho samce a spojovat ty vystupy. jedinej vystup u kteryho se neco deje je prepinani mezi clean a lead + solo ... dalsi dve zdirky nic nedelaj. to je normalni? me moc neprijde ted
edit: tak uz dobry fungujou vsechny zdirky:-) jinak jeste jednou moc dekuju
edit: tak uz dobry fungujou vsechny zdirky:-) jinak jeste jednou moc dekuju
dal uz SZ, nebo nas odtud vyzenou. Vsechno tu nemuze bejt napsany 3x v jednom vlakne ...
Upravil jsem footswitch Soundking AL202B tak, aby spolupracoval s hlavou Hughes and Kettner, tak se dělím o know how
Úprava je jednoduchá a spočívá jen v přepájení LED diod z paralelního zapojení do série s přepínačem. Potom funguje přepínání kanálů bezchybně včetně LED signalizace. viz fotka Třeba se to někomu bude hodit
Úprava je jednoduchá a spočívá jen v přepájení LED diod z paralelního zapojení do série s přepínačem. Potom funguje přepínání kanálů bezchybně včetně LED signalizace. viz fotka Třeba se to někomu bude hodit
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
U M/B mě to takto nechodilo.
Nezměnila se ti rychlost přepínání?
Nezměnila se ti rychlost přepínání?