Soucasna hudba

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
Jack/J
Kontaktovat uživatele:

Soucasna hudba

Příspěvek od Jack/J »

Cim se podle vas lisi zvuk soucasnych rockovych kapel od tech starsich? Je to podle vas spis pouzitim efektu, nebo obecne stavbou pisni?
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

hlavně tím, že v tehdejších písničkách byla duše, a da se do nich improvizovat a jsou to prostě písně které něco říkají (nejenom textově, ale i tou hudbou)

kdežto 90% dnešních písní se řadí do mainstreamu, a z nich tak 70% zní tak nějak stejně, zbytečně čistě, zbytečně moc přesně jestli víte jak to myslím. v bicích není život, a jen takové laciné "bum-čvách", basa je furt dokola "walking bass" proste drzeni osmin na jednom tonu, kytara je slozena ze 4rech poweru které jsou jen tak bez nápadu rozházené. a celé je to podtržené zpěvavým textem.

neříkám že jsou takové všechny kapely, díky bohu za redhoty, mansona, muse, a třeba dream theatre. a i hraní jednoduchých písní bych pochopil, ale někde mě chybí taková ta jiskra v hudbě, ta při které mě skáče husí kůže jen jak to slyším. ale z minulých časů se nám těch mazaných písní dochovalo prostě víc...... osobně si ted nedokazu predstavit píseň, slozenou v posledních letech. která se bude zpívat za 20 let, za 30, za 40.......

trochu OT: a nejvíc nenávidím takové kecy jaké má třeba náš basák, že nenávidí staré debilní sra*cky, ze to nejde poslouchat, ze treba metalica se poslouchá jen kvuli nothing else matters, že zeppelini sou stupidní kapela a všichni co je poslouchají je poslouchají jenom protože kdysi složili pár dobrých písniček......

edit: tak jsem byl poucen o tom co to walking bass je :-D omlouvam se ze jsem to spatne specifikoval, ale vim :-D neznalost neomlouva :-D
Naposledy upravil(a) Caggan dne 20.11.2008 19:04, celkem upraveno 1 x.
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Caggan píše: trochu OT: a nejvíc nenávidím takové kecy jaké má třeba náš basák, že nenávidí staré debilní sra*cky, ze to nejde poslouchat, ze treba metalica se poslouchá jen kvuli nothing else matters, že zeppelini sou stupidní kapela a všichni co je poslouchají je poslouchají jenom protože kdysi složili pár dobrých písniček......
Tvůj basák je opravdu duševní tryskáč :D.
Jinak má pravdu, já zeppeliny opravdu poslouchám jenom protože kdysi složili pár dobrých písniček :lol: :lol:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

vikicek píše: Tvůj basák je opravdu duševní tryskáč :D.
Jinak má pravdu, já zeppeliny opravdu poslouchám jenom protože kdysi složili pár dobrých písniček :lol: :lol:
tak jakože zrovna ty zeppelin chapu ze je kazdy nemusi. i já mám hrozně často den kdy je prostě poslouchat nedokážu, ta hudba je prostě moc složitá a musí se vnímat od první sekundy do poslední.

ale tak aspon je s ním naka sranda :-D a navíc, je to jeho chyba, ve staré hudbě je prostě síla kterou on mít kvuli své blbosti nikdy nebude :-D
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

1. walking bass nemá nic společného s osminama na jednom tónu, je to název pro jistý jazzový postup :D

2. odpověď na první otázku... "Je to podle vas spis pouzitim efektu, nebo obecne stavbou pisni?" ANO

hudba se vyvinula jako celek, jako taková, máloco zůstalo stejné

jediná věc, co mi připadá je, že mnozí moderní autoři momentálně podle mě píší pro mě "umělecky hodnotnější" a zajímavější hudbu, než předtím (mimo výjimky z do minulých, jejch seznam by byl dlouhý)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Dark Axel píše:1. walking bass nemá nic společného s osminama na jednom tónu, je to název pro jistý jazzový postup :D

tak to sorry :-D náš basák to semtam pouzije :-D ja myslel ze to je prostě jen takova "pochodová" :-D uz od toho nazvu :_D prsotě drzi rytmus a o nic se nestará :-D jsem to já ale trotl :-(
caroline22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caroline22 »

hudba se samozřejmě vyvíjí, ale kvalita jako taková se aspoň podle mě nemění. vždycky byla hudba dobrá a špatná, i ten poměr je dá se říct stejný, protože si uvědomte, že jen ta opravdu dobrá přežije svoji generaci a bude se poslouchat pořád, takže pokud máte pocit, že posloucháte hodně starší hudby, což znamená že dřív byla lepší, tak v té době bylo ale určitě spoustu komerčních shitů po kterých teď nikdo ani nevzdechne. nevím jestli je to pochopitelné, no snad jo :lol:

every evening's friday, every morning's monday...
...YOU MOTHERFUCKERS YOU'LL SING SOMEDAY!
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

caroline22: No dobře a co je dneska za kvalitní produkci? Z dnešní produkce neposloucham vůbec nic :(
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
caroline22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caroline22 »

vikicek píše:caroline22: No dobře a co je dneska za kvalitní produkci? Z dnešní produkce neposloucham vůbec nic :(
musíš hledat 8)

every evening's friday, every morning's monday...
...YOU MOTHERFUCKERS YOU'LL SING SOMEDAY!
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Caggan: Jenom bych Te drobatko opravil, v tom, ze "walking bass" opravdu neni "drzeni osmin na jednom tonu". Jinak v podstate souhlas. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Mige11

Příspěvek od Mige11 »

Bohužial v dnešnej dobe vela ludí počúva Hip Hop čo pre mňa ani nieje hudba
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

Mige11 píše:Bohužial v dnešnej dobe vela ludí počúva Hip Hop čo pre mňa ani nieje hudba
Ja si neco poslechnu obcas...starj dobrej oldschoooool...kdo nezna Chaozz jako by nezil :lol: :lol:
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
žebrák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od žebrák »

Caggan píše:trochu OT: a nejvíc nenávidím takové kecy jaké má třeba náš basák, že nenávidí staré debilní sra*cky, ze to nejde poslouchat, ze treba metalica se poslouchá jen kvuli nothing else matters, že zeppelini sou stupidní kapela a všichni co je poslouchají je poslouchají jenom protože kdysi složili pár dobrých písniček......
Tohle kdyby mi někdo řek, tak se neudržim. To je hřích tohle vypustit z huby!! Já nejvíc respektuju starší hudbu, mám rád starý věci a dnešní hudba mě už ničim moc neohromuje.

A Nothing else matters je průser, když slyšim někoho jak říká, že poslouchá Metallicu, ale vyleze z něj, že zná spíš teda jen tenhle song a pár dalších, tak mě to trochu s**e. Vysvětluj mu pak, jak sou skvělý pecky třeba Seek and destroy nebo Master of puppets...

Jó sory OT :)

edit: jé tady je autocenzůra...tak to je paráda :) Já na fórech mívám problémy s tim, že píšu jak č..... (tohle mi to neopravilo!! :( )
Jack/J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jack/J »

no jo to mi melo dojit, ze tady sou samy kytaristi tudiz lidi, co poslouchaj starsi veci.. jako ja sam posloucham taky ze 70 % 60 a 70 leta, ale ted resim problem, ze nase kapela je tim zvukem moc ovlivnena a tudiz si pripadam spis jako revival kapela, nez jako mlada generace, ktera buduje novej styl (coz by mi bylo prijemnejsi)...
To jak odsuzujete soucasny kapely uz je trochu traparna (sice sem to taky dlouho delal...) spousta kapel je i dneska dobrejch akorat ste liny hledat...

P.S. prosim na otazku:"je to podle vas spis pouzitim efektu, nebo obecne stavbou skladeb?" neodpovidejte ANO - je tam zamerne carka pred nebo...
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

dobře, tak tedy: Dle mého názoru, je to jak stavbou písní, tak použitím konkrétních efektů, a taky se do hry promítne nnálada a zkušenosti, či stále se měnící hudební zaměření všech členů kapely. dám příklad:

moje oblíbená skupina, před X lety složila a nahrála tohle:

http://cz.youtube.com/watch?v=ZemtbWzg_Jk

zhruba ve stejné době vznikla pecka, která ale nebyla nahrána a je na posledním albu:

http://cz.youtube.com/watch?v=g1R-9f7Ti ... re=related

možná vy co tuhle kapelu neznáte, tak si říkáte že ty písně spolu nemají vůbec nic společného, ale tahle písnička je hodně podobná jejich starší tvorbě. a nový kabát jí dává jen to "black - popikove" zpracovaní. a to souvisí jak s efekty tak s rozfrázováním písně, to že je celá píseň založená na zpěvu, a nástroje se postupně přidávají a hrají až druhořadou roli.

pokud se snažíte s kapelou o něco nového, skus použít nějaké netradiční kombinace efektů, využij phaser, wah. jinou ekvalizaci....... to bys musel dát konkrétní příklad. nemáš nějakou nahrávku????

jinak doporučuju naposlouchat si dnešní "teenagerské" kapely, třeba něco pochytíš jak znít nově

trochu OT: poslechněte si solo v tyhle pisničce :-D http://cz.youtube.com/watch?v=curHFdkmo8M prostě ho miluju :-D a taky je to teda příklad že písnička se solem, se spoustou nástrojů nemusí znít retro.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Určitě se v dnešní době dá najít spousta dobrých kapel, bohužel ale jak už tu zaznělo, dnes je to spíš o penězích, takže mainstream...neříkám že třeba moji milovaní Redhoti za těch 17 let od BSSM nezpopíkovatěli a nezmainstreamovali, ale oni jsou hudebně tak vysoko, že jim nějaké kolovrátkové Snow můžeme odpustit...

Většina nových kapel se snaží tvořit spíše jednoduché přímočaré písničky, tak to bohužel je...chtějí chytlavé melodie do rádií, který si každej zapamatuje..

Jinak myslím si, že třeba dřív, když tolik efektů neměli, dokázali s méně věcma udělat víc muziky...pro mě jsou nedosažitelní Beatles, kteří to všecko odstartovali...

S frontmanem kapely si furt říkáme, že chcem hrát něco jinýho, odlišnýho, originálního, chcem se odlišit a přínýst nový věci. Bohužel to není tak jednoduchý....jenže narozdíl do většiny máme aspon snahu...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Jack/J píše:P.S. prosim na otazku:"je to podle vas spis pouzitim efektu, nebo obecne stavbou skladeb?" neodpovidejte ANO - je tam zamerne carka pred nebo...
chtěl jsem tím poukázat na to, že oboje (IMHO)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Blbost. Souhlasím s Caroline že vždycky bude dobrá hudba (pojem špatná hudba rád nemám, takže dejme tomu, to ce se vám líbit tolik nebude :wink: ). Jenže všichni známe Zeppeliny, Sabbaty apod., takže je posloucháme, protože oni tu dobrou muziku hráli, ale spousta z vás je prostě líná zvednout se ze židle a jít na koncert nějaké méně známé kapely, byť může být velmi dobrá, protože vám ji nikdo nedohrkal až pod nos, jako ty slavné legendy. Osobně třeba už sám doma tu starší muziku ani neposlouchám, protože je ji všude plnej kotel, takže ji slyším všude a občas už mě to leze krkem (viz Nothing else metters apod...
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Lase

Příspěvek od Lase »

Já se ztotožňuju s názorem kterej vyjádřila Caroline. Myslím že ani nemá cenu nic dodávat, je to přesný. Obě dvě - dobrá stejně jako nudná muzika vznikaly, vznikají a vznikat budou vždycky. To že se z minulosti (přirozeně, jak jinak) zachovala jen ta dobrá, neznamená že se dřív neplodily blitky.

edit: abych teda ale taky odpověděl na úvodní otázku: nejsem si jistej esli ji tazatel formuloval skutečně tak jak zamejšlel, takhle tomu moc nerozumim... jakej by mohla mít stavba skladby vliv na zvuk kapely? A že by zrovna používání efektů definovalo soudobej zvuk se mi taky moc nezdá. Ostatně používali se i dřív. Rozdíl ve zvuku je jednoduše v používání jinejch aparátů a jiný techniky přenosu zvuku obecně. Říká se tomu technický pokrok.
Naposledy upravil(a) Lase dne 26.11.2008 16:15, celkem upraveno 1 x.
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Re: Soucasna hudba

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Jack/J píše:Cim se podle vas lisi zvuk soucasnych rockovych kapel od tech starsich? Je to podle vas spis pouzitim efektu, nebo obecne stavbou pisni?
Hudba se mění stejně jako čas ... vemme si klasický metal (Teď neříkám "Heavy" záměrně) jak vypadal před 30 - 40ti lety? http://www.youtube.com/watch?v=psTUiQzNoxw a co se myslí pod pojmem "Metal" dnes? http://www.youtube.com/watch?v=_NrA28oo ... re=related (příklad) ... takže já ( i když dávám přednost starší hudbě ) si myslím , že je úplně normální že se někomu líbí víc současná hudba než ta starší nic méně říct mi někdo něco podobného o Ledu Se Zelím tak dotyčnému nejspíš utrhnu koule :D
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“