Nejistota ve hraní
Pravidla fóra
-
MetalistaHC
Nejistota ve hraní
Zdravim hraju asi pul roku umim par pisnicek tak 5 ale at je hraju jak dlouho chci nemam je na jistotu. Nevite cim se ta jistota buduje? fakt me to stve
. Stupnice a tak nic podobnyho nehraju tak poradte pls. Mejte se a diky
Jistota se buduje casem, cvicenim (hranim) a pochopenim hudby
Podle me nema cenu jen bezhlave prehravat z not nebo tabulatur, snaz se pochopit a vsaknout do sebe souvislosti, vnimat strukturu songu.. Po pul roce nemuzes cekat ze budes mit ve hrani jistotu, hra na hudebni nastroj je beh na dlouhou trat a co je na tom nejzajimavejsi, cil je vzdycky v nedohlednu.. Rozsir si obzory, zkus tech pet songu opustit a hrat dalsi, vstrebavej dovednosti a pak se k nim vrat, mozna te to pak prijemne prekvapi. 
Naposledy upravil(a) Farrell dne 9.12.2008 0:28, celkem upraveno 1 x.
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
TO já teda mám ten cíl téměř před sebou. Jde o to, že když hraju na španělu a pořádně se uvolním, tak dokážu hrát tak, jak je jinak pro mě nemožný. S takovou elegancí a jistotou, že mě to až snad štveFarrell píše:Jistota se buduje casem, cvicenim (hranim) a pochopenim hudbyPodle me nema cenu jen bezhlave prehravat z not nebo tabulatur, snaz se pochopit a vsaknout do sebe souvislosti, vnimat strukturu songu.. Po pul roce nemuzes cekat ze budes mit ve hrani jistotu, hra na hudebni nastroj je beh na dlouhou trat a co je na tom nejzajimavejsi, cil je vzdycky v nedohlednu.. Rozsir si obzory, zkus tech pet songu opustit a hrat dalsi, vstrebavej dovednosti a pak se k nim vrat, mozna te to pak prijemne prekvapi.
Protože abych se tak dobře uvolnil, to musím být v hodně dobrém rozpoložení (nejlépe k večere nebo v noci) a navíc a co je horší, hraju strašně potichu. Takže je to prakticky k ničemu, protože jak zaberu, tak už je tak těžký se uvolnit a je to v díře.
Každopádně se snažím každý den stím něco udělat, hlavní je pomalu a procítěně.
Už jsem zjistil, že půl hodina pořádnéh otréninku dá člověku 20X víc, než když to budu hrát 2 hodiny dokolečka.
Tím chci říct, že u kytary je důležitý kromě času i vůle, jedno bez druhýho nemá kýžený efekt
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
- Trao
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nejistota ve hraní
Tak tady k tomu bych se pridala at nezakladam nove tema.. hraju asi rok a kdyz mam hrat pred nekym tak sem hrozne nejista a delam chyby.. kdyz si hraju sama pro sebe tak hraju bez chyb ale jak mam pak nekomu zahrat tak zacnu byt nervozni a pak to vypada ze nic neumim. 
- Trao
- Kontaktovat uživatele:
Hraj častěji před lidmi, čím víc, tím líp 
Ideální mi přijde najít někoho k sobě, přeci jen dvě kytary se dobře doplňujou a líp se zamaskujou chyby
Ne, fakt je to jen o zvyk, přesněji o to, že časem dojdeš k tomu, že ty chyby tolik neřešíš a jak se nesoustředíš na to, abys je nedělala, neděláš jich tolik. Je to taková trošku magie. Já jdu na stage s tím, že už jsem posral takovejch věcí, že mě jedna navíc nerozhodí, a dokud lidi skákaj dva metry do výšky, přijde mi zbytečný zabývat se tím, jestli něco umím nebo ne...
U mě tenhle přístup funguje. Přesto předpokládám, že jiní poradí lépe...
Ideální mi přijde najít někoho k sobě, přeci jen dvě kytary se dobře doplňujou a líp se zamaskujou chyby
Ne, fakt je to jen o zvyk, přesněji o to, že časem dojdeš k tomu, že ty chyby tolik neřešíš a jak se nesoustředíš na to, abys je nedělala, neděláš jich tolik. Je to taková trošku magie. Já jdu na stage s tím, že už jsem posral takovejch věcí, že mě jedna navíc nerozhodí, a dokud lidi skákaj dva metry do výšky, přijde mi zbytečný zabývat se tím, jestli něco umím nebo ne...
U mě tenhle přístup funguje. Přesto předpokládám, že jiní poradí lépe...
Die Hard or Die Home
- Wocass
- Kontaktovat uživatele:
Musíš se do toho více ponořit. Nehraj před lidmi, tak jak by jsi sama nehrála. Když si hraješ sama stojíš jak prkno, nebo děláš tolik "blbostí" co u toho jde?Bettty píše:Tak tady k tomu bych se pridala at nezakladam nove tema.. hraju asi rok a kdyz mam hrat pred nekym tak sem hrozne nejista a delam chyby.. kdyz si hraju sama pro sebe tak hraju bez chyb ale jak mam pak nekomu zahrat tak zacnu byt nervozni a pak to vypada ze nic neumim.
Poslední rada co mě napadá, začínej na někom kdo tě zná nejlépe rodiče sourozenci. Před nimi se shodit nemůžeš, pak postupně příbuzní a přátelé. Tím si také postupně zvykneš.
O to se vzdycky snazim.. nevnimat ostatni.. ale kdyz udelam nejakou mensi chybu tak nad tim zacnu moc premyslet a pak delam jednu chybu za druhou.. ale asi to chce ten trenink. vic hrat pred lidma a casem si zvyknu 
S tím jsem měl taky trochu problém, časem to zmizí. Když hraju před nějakým lajkem, tak si řikám, že si toho ani nevšim, muzikant chybu pochopí, tak jsem udělal chybu, no a co? Navíc podle mě hudba není zrovna exaktní vědaBettty píše:Tak tady k tomu bych se pridala at nezakladam nove tema.. hraju asi rok a kdyz mam hrat pred nekym tak sem hrozne nejista a delam chyby.. kdyz si hraju sama pro sebe tak hraju bez chyb ale jak mam pak nekomu zahrat tak zacnu byt nervozni a pak to vypada ze nic neumim.
Já si myslim, že když někdo omílá nějakej riff 20 let, tak už si při něm jistej bude...certofoc píše:ja myslim ze ani profici nejsou 100 jisti...proste se snaz hodne hrat, jina rada snad neexistuje
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Je to jako se vším, pokud něco děláš v klidu, bez stresu, např. s výhodou domácího prostředí, je to vždy lepší než pod tlakem - a lidi okolo samozřejmě tlak vytvářejí
Zrovna včera jsem byl na party, kde jsem hrál, asi 17 lidí tam bylo. A samozřejmě jsem věděl, že hraju 70-80% z toho, co jsem schopen zahrát v klidu. Vnímal jsem chyby, ale to bylo vše, nenechal jsem se tím vyvést z rovnováhy a hlavně, z rytmu
Nakonec ti lidi říkali, jak strašně jsem se zlepšil za poslední 4 měsíce, že je to až k neuvěření
A všichni jsme byli v pohodě. A o tom to je.
To samé na hodině. Hraju hůř než doma - prostě snaha se cení ale přemíra snahy trestá. Ale důležité je, že vnímáš, že se postupně zlepšuješ. A i když to třeba málokdy bude před někým na 100% (občas se to povede
), tak se to vyvíjí a to je dobře
Postupně si na okolí, posluchače zvykneš, budeš se míň stresovat a výkon se bude blížit těm 100% 
To samé na hodině. Hraju hůř než doma - prostě snaha se cení ale přemíra snahy trestá. Ale důležité je, že vnímáš, že se postupně zlepšuješ. A i když to třeba málokdy bude před někým na 100% (občas se to povede
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Tak nepřemýšlej, ciť a hraj! Síla člověka a profesionálů nespočívá v tom, že by nikdy neškobrtli nebo neupadli - ale že vždycky vstali!Bettty píše:O to se vzdycky snazim.. nevnimat ostatni.. ale kdyz udelam nejakou mensi chybu tak nad tim zacnu moc premyslet a pak delam jednu chybu za druhou.. ale asi to chce ten trenink. vic hrat pred lidma a casem si zvyknu
Nepřemýšlej nad minulostí. To je přítěž. Důležité je jen to co je teď, jen přítomný okamžik. To platí nejen nad hudbou ale i v životě. Říká se kdo to pochopí, ten už nepotřebuje chápat nic jiného. - Nad minulostí můžeš přemýšlet až budeš sama, a nebudeš mít co dělat. Ale poučit se z ní, ne se s ní trápit.
za případné chyby v gramatice se omlouvám
-----
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Doporucuju se nahravat, clovek casto zjisti ze dela chyby tam kde si mysli ze je nedela.
- Trao
- Kontaktovat uživatele:
NesouhlasímAnvil píše:Je to jako se vším, pokud něco děláš v klidu, bez stresu, např. s výhodou domácího prostředí, je to vždy lepší než pod tlakem - a lidi okolo samozřejmě tlak vytvářejíZrovna včera jsem byl na party, kde jsem hrál, asi 17 lidí tam bylo. A samozřejmě jsem věděl, že hraju 70-80% z toho, co jsem schopen zahrát v klidu. Vnímal jsem chyby, ale to bylo vše, nenechal jsem se tím vyvést z rovnováhy a hlavně, z rytmu
Nakonec ti lidi říkali, jak strašně jsem se zlepšil za poslední 4 měsíce, že je to až k neuvěření
A všichni jsme byli v pohodě. A o tom to je.
To samé na hodině. Hraju hůř než doma - prostě snaha se cení ale přemíra snahy trestá. Ale důležité je, že vnímáš, že se postupně zlepšuješ. A i když to třeba málokdy bude před někým na 100% (občas se to povede), tak se to vyvíjí a to je dobře
Postupně si na okolí, posluchače zvykneš, budeš se míň stresovat a výkon se bude blížit těm 100%
S dobrým publikem ze sebe dáš i 110%, ale je fakt, že je to o zvyk, musíš pochopit, že to není jak na fotbale, kde tě všichni drezurujou, ať to tam zavěsíš, tady se prostě lidi bavěj, a ty s nima...
Dneska jdem hrát prvně do klubu, kde nebude náš kotel skalních fans, tak se podělím o zkušenost...
Die Hard or Die Home
Tak jistota se dá dosti naučit...
Nejlepší na to je, opravdu dokonale se naučit tu písničku z hlavy. Nejlepší je, když ji načteš, rozdělit si ji na části a ty cvičit po taktech po zpátku. Je to i logické...
Když totiž začneš cvičit, máš spoustu elánu a postupně ti dochází, takže třeba začátek zahraješ perfektně a konec zmrvíš. Tak je to i při cvičení. Ze začátku máš spoustu energie, ale někdy už třeba ani nemáš sílu cvičit dál, a tak v půli písničky přestaneš.
Další možností je hrát jen jeden hlas (jedná-li se o polyfonii), ale do ruky brát celý hmaty. Když to zvládneš, není na škodu si k tomu i zpívat (resp. broukat) melodii, co nehraješ. Taky není na škodu hrát celou písičku a k tomu si počítat a vždy zvýraznit drouhou a čtvrtou dobu, první a třetí,... To je důležité hlavně pro rychlé vybrnkávání všemi prsty, protože pak každý prst ví, co má hrát.
Dalším důležitým předpokladem je dokonale znát tu písničku (to ale neznamená umět ji perfektně zahrát z hlavy, ale vybavit si, jak zní).
A pak je dobře naučit se nějakej prstoklad a ten striktně dodržovat vždy, když cvičíš... už mě asi nic nenapadá...
Nejlepší na to je, opravdu dokonale se naučit tu písničku z hlavy. Nejlepší je, když ji načteš, rozdělit si ji na části a ty cvičit po taktech po zpátku. Je to i logické...
Když totiž začneš cvičit, máš spoustu elánu a postupně ti dochází, takže třeba začátek zahraješ perfektně a konec zmrvíš. Tak je to i při cvičení. Ze začátku máš spoustu energie, ale někdy už třeba ani nemáš sílu cvičit dál, a tak v půli písničky přestaneš.
Další možností je hrát jen jeden hlas (jedná-li se o polyfonii), ale do ruky brát celý hmaty. Když to zvládneš, není na škodu si k tomu i zpívat (resp. broukat) melodii, co nehraješ. Taky není na škodu hrát celou písičku a k tomu si počítat a vždy zvýraznit drouhou a čtvrtou dobu, první a třetí,... To je důležité hlavně pro rychlé vybrnkávání všemi prsty, protože pak každý prst ví, co má hrát.
Dalším důležitým předpokladem je dokonale znát tu písničku (to ale neznamená umět ji perfektně zahrát z hlavy, ale vybavit si, jak zní).
A pak je dobře naučit se nějakej prstoklad a ten striktně dodržovat vždy, když cvičíš... už mě asi nic nenapadá...
-
John M. William
Re:
Souhlas z praxepehve píše:jistotu získáš až hrou s lidima, teda až ti přestanou nadávat
Souhlasim, taky to tak dělám od doby, kdy jsem četl o Kurtovi, že to tak taky dělal (myslím že to teda byl kurt..).Disasterpiece píše:Doporucuju se nahravat, clovek casto zjisti ze dela chyby tam kde si mysli ze je nedela.
Jestli znáš Randyho Rhoadse, tak ten prý po jedné chybě znervozněl a měl tendenci udělat chyb víc.. A vezmi si, že to byl skvěý kytarista.. Hodně lidí co znam nedokáže po chybě navázat na písničku.. Prostě zaimprovizovat, aby to nebylo tak nápadný.. Všechno to přijde časem, doporučuju ale trénovat i techniku a taková ta cvičení.Bettty píše:O to se vzdycky snazim.. nevnimat ostatni.. ale kdyz udelam nejakou mensi chybu tak nad tim zacnu moc premyslet a pak delam jednu chybu za druhou.. ale asi to chce ten trenink. vic hrat pred lidma a casem si zvyknu

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.