Výběr kytary do 2000Kč, nováček
Pravidla fóra
Výběr kytary do 2000Kč, nováček
Ahoj, chci si pořídit kytaru okolo 2000Kč. A tady jsou moje otázky
Jakou kytaru si pořídit španělku nebo westernku?? Jaký je mezi nimi rozdíl a co je pro naprostého nováčka lepší. Čím se vyznačují tyto 2 druhy kytar? No a zatím jsem si na inetrentu vyhlídl tyhle dvě kytary a žádám vás o pomoc. Kterou si vybrat, eventuelně mi nějakou doporučte. Při výběru jsem se díval na cenu a materiály.
http://kytary.cz/tenson-kytara-west-d1- ... 73:0:0:1:0
http://kytary.cz/tenson-kytara-klas-4-4 ... 37:0:0:1:0
Za vaše rady předem díky. Čau
Jakou kytaru si pořídit španělku nebo westernku?? Jaký je mezi nimi rozdíl a co je pro naprostého nováčka lepší. Čím se vyznačují tyto 2 druhy kytar? No a zatím jsem si na inetrentu vyhlídl tyhle dvě kytary a žádám vás o pomoc. Kterou si vybrat, eventuelně mi nějakou doporučte. Při výběru jsem se díval na cenu a materiály.
http://kytary.cz/tenson-kytara-west-d1- ... 73:0:0:1:0
http://kytary.cz/tenson-kytara-klas-4-4 ... 37:0:0:1:0
Za vaše rady předem díky. Čau
Naposledy upravil(a) Ednet dne 12.12.2008 17:34, celkem upraveno 2 x.
docela záleží jakým hudebním směrem se chceš vydat.
španělka má menší tělo, širší rovný krk. dobře se na to asi začíná, posléze vhodná zejména na "klasické" hraní, famenco, latina apod. spousta hráčů na ně drnká u táboráku nebo u ohně,...
westernka má větší tělo, užší a zaoblený krk. vhodná k hraní téměř všeho. líp se z ní asi přejde na elektriku. hlasitější, průraznější,...
za sebe doporučuju westernku (pokud neplánuješ klasickou hru z not), je to univerzální kytara, chybu neuděláš.
kvalitu těchto konkrétních kytar neumím posoudit, asi to nebude nic moc. při nákupu vem někoho kdo pozná že krk není do vrtule a ze tří kytar nevybere tu nejhorší
španělka má menší tělo, širší rovný krk. dobře se na to asi začíná, posléze vhodná zejména na "klasické" hraní, famenco, latina apod. spousta hráčů na ně drnká u táboráku nebo u ohně,...
westernka má větší tělo, užší a zaoblený krk. vhodná k hraní téměř všeho. líp se z ní asi přejde na elektriku. hlasitější, průraznější,...
za sebe doporučuju westernku (pokud neplánuješ klasickou hru z not), je to univerzální kytara, chybu neuděláš.
kvalitu těchto konkrétních kytar neumím posoudit, asi to nebude nic moc. při nákupu vem někoho kdo pozná že krk není do vrtule a ze tří kytar nevybere tu nejhorší
Fender Strat Highway One Wine Red
Furch G-23 SO, Fishman Natural I
Ampeg Reverbrocket R-12R 50W
Ebow Plus, TS9, BD2, BB2, ED1, CH1, TU2, LS2, GEB7
Furch G-23 SO, Fishman Natural I
Ampeg Reverbrocket R-12R 50W
Ebow Plus, TS9, BD2, BB2, ED1, CH1, TU2, LS2, GEB7
Pozor! Na flamenco je speciální kytara, typická extrémně nízkým dohmatem, protože se na ni také shreduje, ale pochopitelně trochu jiným způsobem než v metalu.felixx píše:docela záleží jakým hudebním směrem se chceš vydat.
Hlavní rozdíl mezi klasikou a westernkou je ten, že na španělku patří nylonové struny, kovové by ji zničily, a na westernku nemají nylony smysl - nezní na ní. Na španělku se hraje prsty, na westernku většinou trsátkem (prsty také, ale dají se použít prstýnky jako pro banjo, nylonky jimi zničíš). To, že spousta lidí mydlí trsátkem do španělky, je způsobeno jejich nižší cenou (hlavně bazarových), takže ačkoli struny nevydrží zdaleka tak dlouho jako kovové, pořád se k ohni vyplatí španělka a měkké trsátko. Bývalo časté (dnes už to snad mizí) natahovat na španělku i tenčí kovové struny, ale kytara pak neměla dlouhou životnost. Časem se ohnul krk a vyboulila horní deska pod kobylkou, případně se rovnou vytrhla kobylka. Bylo to dané tím, že se westernky prakticky nedaly sehnat.
Pokud se chceš učit klasiku (vybrnkávání prsty), pořiď si španělku. Pokud chceš takové to hraní k ohni, folk nebo rock, pořiď si westernku. Dreadnought je velice přjíemný tvar i pro lidi menší postavy, ke mně (2m, 85kg, bas) třeba víc sedí jumbo svojí mohutností jak tvarovou, tak i zvukovou. Pokud vím, je ještě třetí tvar, a to folkovka, což je vlastně téměř stejný tvar těla jako španělka, ale trochu mělčí tělo a pochopitelně stavba odpovídající westernce.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pokud chceš koupit kytaru za 1500, nečekej zázraky. U kytar v těhle cenovejch relací je absolutně nerelevantní radit kup model Y od výrobce X nebo model Z od výrobce F. Ty kytary jsou všechny na stejné úrovni a rozdíly jsou znatelné i mezi jednotlivými kusy.
To znamená že radím jít do nejbližších hudebnin, případně se zkušenějším kytaristou, a ozkoušet to, na co máš peníze a je po ruce a vybrat to nej.
To znamená že radím jít do nejbližších hudebnin, případně se zkušenějším kytaristou, a ozkoušet to, na co máš peníze a je po ruce a vybrat to nej.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Opravdu nemáš víc peněz? Tyhle kytary budou stát za starou belu. Ale jestli ne tak až půjdeš do těch hudebnin tak si dívej jestli je rovnej krk, jestli jsou začíštěný pražce na kreji hmatníku, tak aby při posunu po hmatníku neřezaly do ruky. Hlavně si vyzoušej jak ladí oktávy. U klasikejch kytar se nedají doladit. Tzn jak jednou koupíš kytaru, která od výroby neladí tak s tím sám nic moc neuděláš.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
U klasiky to nejde, pokud ovšem nejde o pouhé vyboulení horní desky (vzácné případy kdy je krk v pořádku ale horní deska pod kobylkou ne), pak se dá sbrousit plastové sedlo kobylky. U westernky to jde v rámci možností upravit vždy (seřízení krku + úprava kobylky). V každém případě ale jde o nouzové řešení u kytary, kterou už nějakou dobu máš, a časem se ohne. Kytaru, která není funkčně zcela v pořádku, nemá smysl kupovat (ani za nižší cenu).aivn86 píše:Hlavně si vyzoušej jak ladí oktávy. U klasikejch kytar se nedají doladit. Tzn jak jednou koupíš kytaru, která od výroby neladí tak s tím sám nic moc neuděláš.
To, jak ladí oktávy, poznáš snadno podle flažoletu - nad 12. pražcem lehce přiložíš prst levé ruky na strunu (nemačkáš ji k pražci, jen tam ten prst zlehka položíš) a pravou rukou na strunu brnkneš. Měl by se ti ozvat tón přesně o oktávu vyšší než bez přiloženého prstu. Pak strunu normálně přimáčkneš k 12. pražci. Tón by měl být naprosto stejný. Pokud by byl nepatrně nižší (což se skoro nestává), není to taková tragédie. Levné španělky se občas tahem strun časem mírně ohýbají, takže oktávy přestávají ladit. A moje teorie je, že někteří výrobci jsou si toho vědomi a radši krk vyrobí nepatrně rovnější než by měl být, aby to hrálo dobře, až dřevo přestane pracovat. To jsem ale viděl zatím jen na dvou kytarách, s největší pravděpodobností se s tím nikdy nesetkáš. Pokud by ale tón hraný pomocí pražce byl vyšší než hraný pomocí flažoletu, pryč od ní! Taková ti nikdy nebude hrát dobře.
Pokud máš dobrý sluch, doporučuji po oktávách také zkontrolovat kvarty. Prostě klasicky naladit podle el. ladičky, pak nejtlustší strunu E přimáčknout k 5. pražci a brnknout současně na ni a na vedlejší strunu (A). To samé zopakovat u ostatních strun, jen Gčko (třetí nejtenčí) mačkáš na 4. pražci. Hlasitost výsledného tónu by neměla ani trochu kolísat. Jde o princip zvukové interference, tzv. rázů. Pokud chceš slyšet jak zní, trochu drženou strunu povytáhni podél pražce, tím se její tón o trochu zvýší a nebude stejný jako tón vydávaný vedlejší strunou a rázy se objeví. I podle nich se zhruba pozná správné prohnutí krku, zvláště u westernových kytar. Kvarty ale většinou ladí dobře i u nejlevnějších nástrojů.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
no myslim, ze zacatecnikovi, ktery chce koupit kytaru za 1500, asi tezko pomuze navod ve kterem se vyskytuji slova jako "flažolety" a "kvarty"... i kdybys mu dal tyden, tak se mu nejspis ten flazolet ani nepodari vytvorit a i kdyby podarilo, tak pochybuju, ze pozna rozdil nejakeho ctvrt tonu... myslim, ze i kdybys mu dal do ruky ladicku, tak nepozna naprosto nic...
v tomhle je nejlepsi spolehnout se na kamose, ktery se v tom treba vyzna, a nebo na slusneho prodavace - kterych moc neni... pulka ti totiz rekne, ze jzadna akustika do 10t. nehraje a ta druha pulka ti rekne, ze jsou vsechny ty kytary v pohode... takze radim najit si k sobe na ten vyber nekoho, kdo tomu trochu rozumi a vybere slusnou kejtru... a nebo se proste spolehnout prodavace v hudebninach, ktere maji dobrou reputaci.
osobne radim trochu prisetrit... za 3t. se uz da neco sehnat... za 1500 moc ne... nezapomen taky na struny, ladicku... takze si k tomu automaticky pricti 500...
pokud nemas sanci penize nasetrit, tak pak jedine bazar...
slusna kytara je treba tohle:
http://www.muzikant.cz/kytary-6/kytary- ... -39100.php
mel jsem v ruce 4 a spatna byla jen jedna... a za ty prachy hraje paradne.
v tomhle je nejlepsi spolehnout se na kamose, ktery se v tom treba vyzna, a nebo na slusneho prodavace - kterych moc neni... pulka ti totiz rekne, ze jzadna akustika do 10t. nehraje a ta druha pulka ti rekne, ze jsou vsechny ty kytary v pohode... takze radim najit si k sobe na ten vyber nekoho, kdo tomu trochu rozumi a vybere slusnou kejtru... a nebo se proste spolehnout prodavace v hudebninach, ktere maji dobrou reputaci.
osobne radim trochu prisetrit... za 3t. se uz da neco sehnat... za 1500 moc ne... nezapomen taky na struny, ladicku... takze si k tomu automaticky pricti 500...
pokud nemas sanci penize nasetrit, tak pak jedine bazar...
slusna kytara je treba tohle:
http://www.muzikant.cz/kytary-6/kytary- ... -39100.php
mel jsem v ruce 4 a spatna byla jen jedna... a za ty prachy hraje paradne.
Podle mě není potřeba mít zkušenosti s kytarou aby člověk slyšel. Ovšem pochopitelně nevím, jaké to je, nebýt zvyklý poslouchat, hraju od 2. třídy ZŠ na trubku. A přirozené flažolety jsem se naučil asi za deset vteřin (tak 5 brnknutí, než jsem se trefil). Mimochodem co tahle kytara? Pochopitelně by to chtělo s sebou nějakého slyšícího a vidoucího kytaristu.qwer píše:no myslim, ze zacatecnikovi, ktery chce koupit kytaru za 1500, asi tezko pomuze navod ve kterem se vyskytuji slova jako "flažolety" a "kvarty"... i kdybys mu dal tyden, tak se mu nejspis ten flazolet ani nepodari vytvorit a i kdyby podarilo, tak pochybuju, ze pozna rozdil nejakeho ctvrt tonu... myslim, ze i kdybys mu dal do ruky ladicku, tak nepozna naprosto nic...
že by to spočítali a předepnuli už dopředu???.....Levné španělky se občas tahem strun časem mírně ohýbají, takže oktávy přestávají ladit. A moje teorie je, že někteří výrobci jsou si toho vědomi a radši krk vyrobí nepatrně rovnější než by měl být, aby to hrálo dobře, až dřevo přestane pracovat......
haha, obávám se že tuhle cenovou kategorii nikdo nijak neseřizuje, myslim že to tam mlátí na lince jak to leží a běží a proto jestli narazíš na už moc "rovnej" krk je to pouze otázka seřízení tahu jeho vzpěry...pokud ta šlupka vůbec nějakou má...
obávám se že kytary na krámě do 5 k nemají téměř vůbec nic co člověk potřebuje aby kytara měla a nadchnout můžou jenom nováčky nebo neznalý a nenáročný lidi. Nic pro muzikanty, ten věčnej kompromis v ladění je o ničem
spanelku je uplne zbytecne kupovat pokud na ni clovek nema nejake PENIZE... ty kytary zacinaji hrat tak kolem 10t. do te doby je to na ...
westernka s kovovyma strunama uz je neco trochu jineho... vyztuhu v krku maji i ty levnejsi kytary a narozdil o levne klasiky s nylonkama to i hraje... je jasne ze to nebude hrat jako celomasic za 15t. ale hrat se na to myslim da uplne v pohode
jen to chce vybrat dobry kousek.
westernka s kovovyma strunama uz je neco trochu jineho... vyztuhu v krku maji i ty levnejsi kytary a narozdil o levne klasiky s nylonkama to i hraje... je jasne ze to nebude hrat jako celomasic za 15t. ale hrat se na to myslim da uplne v pohode
Tak španělku se železem v krku jsem ještě neviděl... "A že by to spočítali a předepnuli už dopředu?" Snad když vidím, že z linky lezou luky, protože dodali měkčí dřevo, tak radši nechám dělníky dělat "předepnuté" krky než aby byla celá várka neprodejná, když jde jen o to, vybrousit oblouk, případně to lehce ohnout při lepení hmatníku... Nehledě na to, že se ty krky řežou většinou rovné a patřičné prohnutí získají tahem strun.pehve píše:seřízení tahu jeho vzpěry...pokud ta šlupka vůbec nějakou má........Levné španělky...
A nejde o to, že by měla někoho nadchnout, ale s trochou štěstí se zrovna mezi španělkami dá najít opravdu dobrý kus. Jednu tady mám teď vedle sebe a byla snad za něco přes 2k.
Nicméně zdá se mi, že tady zbytečně řeším šmejdy španělky, když ani nevíme, jestli chce španělku nebo westernku, a už tady dávno bylo řečeno:
felixx píše:asi to nebude nic moc. při nákupu vem někoho kdo pozná že krk není do vrtule a ze tří kytar nevybere tu nejhorší
Nero píše:Pokud chceš koupit kytaru za 1500, nečekej zázraky.
aivn86 píše:Opravdu nemáš víc peněz? Tyhle kytary budou stát za starou belu.
Navíc u westernky stačí, aby neměla krk do vrtule, byla dobře opražcovaná a krk nesvíral s tělem nějaký podezřelý úhel, zbytek se dá nastavit a zvuk je u nich u překližky stejně víc o strunách.qwer píše:osobne radim trochu prisetrit... za 3t. se uz da neco sehnat... za 1500 moc ne...
Čau a díky za vaše rady. Možná jsem to napsal špatně ale měl jsem na mysli kytary do 2000Kč vím že se asi moc nepřilepším
ale jakýsi rozdíl to je. No kytara by byla do začátků třeba bych ji měl na intru nebo tak. Vím že žádnej levnej hudební nástroj nehraje ale já vážne nepotřebuju nic extra. A s tou westernkou to vypadá líp asi kvůli zvuku ale zase kovový struny udělají na prstech paseku aspon ze začátku
. Vím že to z internetu nejde poznat ale ta westernak co tam mám odkaz nevypadá zas tak zle ( si myslím) a navíc je zlevněná z 2500Kč tak by to nemusel být nějaký extra šit. Pište odpovědi a čau
Ne nutně. Záleží na tom, jestli jseš blázen a hned ze začátku si tam natáhneš dvanáctky nebo začneš na devítkách nebo desítkách. Bez barréček jsem zvládal hrát na jedenáctky poté, co jsem dlouho nemohl hrát a potřebné mozoly byly úplně pryč. Jako bych na to nikdy nehrál. Wabi Daněk to řekl hezky: "Ať si lidi třeba popláčou, ale ať u kytary zůstanou".Ednet píše:A s tou westernkou to vypadá líp asi kvůli zvuku ale zase kovový struny udělají na prstech paseku aspon ze začátku.
Cort dělá dobrý akustiky. Sám jsem si jednu koupil za 2500 Kč (není to ta, co je tu na ní odkaz). Nádherný zvuk, krásně ladí, pro mě akorát. A ještě, pořádně si jí vyzkoušejEdnet píše:Čau a díky za vaše rady. Možná jsem to napsal špatně ale měl jsem na mysli kytary do 2000Kč vím že se asi moc nepřilepšímale jakýsi rozdíl to je. No kytara by byla do začátků třeba bych ji měl na intru nebo tak. Vím že žádnej levnej hudební nástroj nehraje ale já vážne nepotřebuju nic extra. A s tou westernkou to vypadá líp asi kvůli zvuku ale zase kovový struny udělají na prstech paseku aspon ze začátku
. Vím že to z internetu nejde poznat ale ta westernak co tam mám odkaz nevypadá zas tak zle ( si myslím) a navíc je zlevněná z 2500Kč tak by to nemusel být nějaký extra šit. Pište odpovědi a čau
Vidíš - a tahle hraje. Sice ne jako desetiisícová, ale každopádně nemá žádnou očividnou chybu - krk má ideální tvar, deska je kobylkou opravdu nepatrně vytažená a když sundám struny tak se srovná (lesklý lak, takže sleduji zkreslení odrazu), pražce usazené že to líp nejde, možná jen příliš křehký materiál ořechu. Zvukově vypadá tak na těch 5k, i když je na vzhledu poznat že stála méně. Sustain je parádní, a když ji postavím do kouta, pořád trochu zní, jak chytá zvuky z pokoje a moje dupání. Ale dost už OT.pehve píše: já jsem kytaru na krámě do 5k co by hrála ještě nepotkal
- rastakvajanasta
pehve píše: opravdu dobrý kus mezi kejtrama kolem 2k? tak to joooto je fakt výborný měřítko
![]()
To je relativní. Já bych laciný kytary takhle neodsuzoval. Pro nenáročného hráče poslouží i spousta levných kytar do 10k, pro nováčka třeba i šlupka za 2k, když ho to chytne a bude hrát víc, může si přece koupit lepší. Každej máme jiný nároky na nástroj.
"opravdu dobrý nástroj za 2k" opravdu není, ale pro nováčka to může být dobrý výchozí krok. Měřítko na dobrý nástroj se mění s hráčským vývojem...
Ano, možná mnoho povedených kytar do 2 000 nenajdete, ale tahle patří mezi ty hodně povedené. Jak někdo může posuzovat něco, když na to vživotě nehrál?
Když jsem si kupoval kytaru, měl jsem limit 5 000 a koupil jsem si Corta za 2500, protože mi přišel jako dost dobrá volba. A zvukem rozhodně pozadu není.
Když jsem si kupoval kytaru, měl jsem limit 5 000 a koupil jsem si Corta za 2500, protože mi přišel jako dost dobrá volba. A zvukem rozhodně pozadu není.