základní akordy
Pravidla fóra
základní akordy
ahoj umím pár základních akordů jako C dur,D dur, D7, D moll, Edur,E7, E moll,E moll7,F (ale ne barré),Gdur,G7,A7, A dur, A moll,H7...a to je asi všechno zatím a chci se zeptat kdy bych se měl začít učit barré či jsou ještě nějaké akordy které bych se měl naučit a jakýma písničkama začít...například zkouším si hrát od claptona - tears in heaven protože je docela jednoduchá ale učím se jí podle tabulatur...
Barré akordy se uč co nejdřív a trénuj co nejdéle 
http://www.hudba.sk/akordy/
A čím víc jich budeš umět, tím líp
http://www.hudba.sk/akordy/
A čím víc jich budeš umět, tím líp
- rejmank
jestli se chceš naučit hrád podle akordů tak je nejlepší asi www.supermusic.cz tam ti to i ukáže hmaty jednotlivých akordů
kytara:squier telecaster special 2
kombo:crate flexwave 15
kombo:crate flexwave 15
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Tuhle logiku nechápu. A co maj7? co 7? co dim? Podle mě základní akordy vyjmenovat nejde. Ano, základ je umět nekřížkové dury a moly (protože se v podstatě všechny dají zahrát nebarré), ale stejna kpokud nebudeš hrát Buráky nebo ěnco podobnýho, tak ti tam budou ty sedmičky apod chybět. Takže když na nějakej narazíš v nějaké své oblíbené písničce, tak se ho nauč. A časem se naučíš barré a už to řešit nebudešMjkl píše:Základ je podle mě tohle:
C, G, D, A, E, H, F#, F toto všecko dur i molsamozřejmě jak je zde řečeho čim víc akordů umíš tím víc seš kytaristou
No myslim že molly a dury všech křížkovejch i nekřížkovejch akordů budou asi nejdůležitější. Rozhodně je využiješ mnohem častěji než nějaký maj7. Takovýhle varianty akordů se člověk už učí kvůli konkrétním songů, ale ty molly a dury v barré jsou prostě základ.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
No jo, ale to je v momentě, že ovládáš barré, což autor neovládá. A dokud je neumí, tak se aspoň může naučit i něco jinýho než jen A,D,E...rasomaso píše:No myslim že molly a dury všech křížkovejch i nekřížkovejch akordů budou asi nejdůležitější. Rozhodně je využiješ mnohem častěji než nějaký maj7. Takovýhle varianty akordů se člověk už učí kvůli konkrétním songů, ale ty molly a dury v barré jsou prostě základ.
Ale jinak barré je základ bez toho si na kytaru moc nezahraješ
Re: základní akordy
zdravim, mam tu jeden zacatecnickej dotaz ohledne akordu... jde mi o to, ze v cely ty oblasti nemam vubec jasno... zacal jsem se ucit na el. kytaru pred nekolika malo mesici a to neprilis systematickym zpusobem... jde predevsim o to, ze jsem se absolutne vykaslal na teorii s tim, ze se o ni nejak zvlast zajimat nebudu... no a z toho duvodu se ted ztracim ve vsech tech barre a power akordech apod.
...ale poporade... nejdriv jsem se ucil na kytaru takovy ty zakladni mechanicky veci, abych s ni vubec dokazal nejak manipulovat... kdyz jsem se pak rozhodoval kam dal, tak me napadly klasicky akordy... o barre a power jsem nic moc nevedel... myslel jsem si, ze vsechny ty ruzny songy jsou hrany v klasickejch akordech, o kterych jsem byl presvedcen, ze se daj posouvat po krku kytary a hrat v ruznych polohach... az ted jsem zjistil, ze tomu tak neni, ze klasicky akordy se hraji v te prvni poloze a posouvat po hmatnicich lze jen ty barre a power... z toho duvodu jsem se o ne zacal vic zajimat... jenze nikde nemuzu najit dostatecne vystiznej popis, o co jde... vsechny ty definice se hemzi ruznyma teoretickyma pojmama (oktáva, tercie apod.) a jak uz jsem rekl, to jde mimo me... chapu, ze se to budu muset naucit a i bych to docela rad udelal, ale z toho netu to moc nepobiram a nikoho kdo by mi to vysvetlil po ruce nemam... takze bych pro tuto chvili chtel poprosit, zda by to nekdo z vas nedokazal nekdo vysvetli co mozna nejvice laickym zpusobem
...vim, ze to tu parkrat uz je, ale procital jsem to a porad mam nejasnosti... treba tahle veta z jednoho topicu:
Znamena to teda, ze tim barre hraju uplne stejny akordy, co tim klasickym zpusobem a znej temer stejne???? No mam v tom proste bordel...
...takze pokud by se nasel nekdo ochotnej mi to trochu vysvetlit, tak budu rad... diky predem
...ale poporade... nejdriv jsem se ucil na kytaru takovy ty zakladni mechanicky veci, abych s ni vubec dokazal nejak manipulovat... kdyz jsem se pak rozhodoval kam dal, tak me napadly klasicky akordy... o barre a power jsem nic moc nevedel... myslel jsem si, ze vsechny ty ruzny songy jsou hrany v klasickejch akordech, o kterych jsem byl presvedcen, ze se daj posouvat po krku kytary a hrat v ruznych polohach... az ted jsem zjistil, ze tomu tak neni, ze klasicky akordy se hraji v te prvni poloze a posouvat po hmatnicich lze jen ty barre a power... z toho duvodu jsem se o ne zacal vic zajimat... jenze nikde nemuzu najit dostatecne vystiznej popis, o co jde... vsechny ty definice se hemzi ruznyma teoretickyma pojmama (oktáva, tercie apod.) a jak uz jsem rekl, to jde mimo me... chapu, ze se to budu muset naucit a i bych to docela rad udelal, ale z toho netu to moc nepobiram a nikoho kdo by mi to vysvetlil po ruce nemam... takze bych pro tuto chvili chtel poprosit, zda by to nekdo z vas nedokazal nekdo vysvetli co mozna nejvice laickym zpusobem
...vim, ze to tu parkrat uz je, ale procital jsem to a porad mam nejasnosti... treba tahle veta z jednoho topicu:
Kód: Vybrat vše
Třeba akord E dur se dá zahrát na otevřených strunách, jako barré na 7. pražci nebo jako barré na 12 pražci a pokaždé to je E, ale zní trochu jinak....takze pokud by se nasel nekdo ochotnej mi to trochu vysvetlit, tak budu rad... diky predem
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
jo, muzes to zahrat u nulteho prazce klasicky, pak na sedmem a pak na dvanactem..porad to je Edur, jsou tam stejne intervaly, je to stejny akord, akorat ze vyse, jinac nevim co znamena klasicky akord ale Amoll u nulteho a na patem prazci mi prijde stejne klasicky...a powerchordy nejsou tak moc akordy, je tam oktava(nemusi byt) a kvinta myslim..takze jen jeden interval tvori powerchord, je to hodne zjednoduseny akord a neda se u nej rozlisit dur/moll
Gish: ono to co jsi napsal je v podstate pravda... predstav si nultej prazec jako by tvuj prst...takze kdyz zahrajes klasickej akort A dur tak kdyz budes drzet ten hmat a posunes ho napr. o dva prazce dal a pred nej polozis na predchozi prazec prst (misto nultyho prazce) - tak dostanes akord H dur (v anglicky literature tedy B dur), coz je akord o 2 pultony (=dva prazce) vys nez puvodni akord A....kazdej durovej nebo mollovej akord muzes na kytare prakticky zahrat v (myslim) 5tu tvarech vychazejicich prave z open akordu...takze tvoje uvaha byla spravna...
jo, muzes to zahrat u nulteho prazce klasicky, pak na sedmem a pak na dvanactem..porad to je Edur, jsou tam stejne intervaly, je to stejny akord, akorat ze vyse
....co to znamena, ze je vyse? (zas narazime bohuzel na tu mou teoretickou zaostalost
nebude to znit stejne...posunem po hmatniku proste ten akord bude znit jinak... stejne tak ti zni struna jinak kdyz ji zmacknes na prvni nebo na druhym prazci...na tomhle je kytara zalozena:-)
...a takze to barre muzu udelat vlastne z jakyhokoliv klasickyho otevrenyho akordu tim, ze tam proste jenom pridam ten ukazovacek pres vsechny struny? ...ale ma to pak cenu se ucit ty klasicky akordy, kdyz to drzeni je pak u barre asi i trochu jiny???? (tim, ze u klasickych treba pouzivam ukazovacek, kterej u barre vyuzit nemuzu a musim tak vyuzit treba misto toho i malicek) ...porad totiz resim, jakou cestou postupovat - zda nejdriv norm. akordama, pak barrecka a powery nebo se na ty klasicky vykaslat... nedokazu totiz rict, jak jsou ty jednotlivy typy vyuzivany v rockovy muzice... asi vetsina nazoru tady doporucuje ten postup, jakej jsem tu napsal, ale objevuje se tu par prispevku, ktery radi se na ty otevreny akordy vykaslat a jet rovnou barre ci powery, coz mi taky neprijde uplne jako zcestnej nazor... ale fakt nevim...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Míň filozofuj a víc hraj
Powere 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
...tak sorry no, ze jsem se zeptal... ona to neni zrovna sranda zacinat, kdyz se nemas poradne na koho obratit, aby ti vysvetlil o co jde a jak na to... tohle forum je pro v tomhle jeden z nejpodstatnejsich zdroju informaci... dikybohu za to, ze vetsina zdejsich uzivatelu nema potrebu tu machrovat a dokaze poradit... i kdyz jsou i vyjimky jak vidim....Atkins píše:Míň filozofuj a víc hrajPowere
to vis ze to smysl ma....stejne tak jako nemuzes v aute zaradit hned po nastartovani ctyrku ale musis se rozjet na jednicku....nehlede na to ze i open akord muzes casto drzet ruznym zpusobem (samozrejme jsou vetsinou jeden az dva klasicky zpusoby drzeni - napr. klasickej A moll/A mi drzis ukazovak prstenik, prostrednik... ale klidne ho muzes drzet prostrednik, prstenik, malik....pak mas volnej ukazovak..a jen pohybem po hmatniku z prazce na prazce..a pridanim ukazovaku mas hotovo Ami - A#mi-Bmi-Bbmi-Cmi...atd....ale to zalezi co pak hrajes po tom akordu za dlasi akord - plati, ze si to kytaristi snazej delat co nejjednodussi)gish píše:...a takze to barre muzu udelat vlastne z jakyhokoliv klasickyho otevrenyho akordu tim, ze tam proste jenom pridam ten ukazovacek pres vsechny struny? ...ale ma to pak cenu se ucit ty klasicky akordy, kdyz to drzeni je pak u barre asi i trochu jiny???? (tim, ze u klasickych treba pouzivam ukazovacek, kterej u barre vyuzit nemuzu a musim tak vyuzit treba misto toho i malicek) ...porad totiz resim, jakou cestou postupovat - zda nejdriv norm. akordama, pak barrecka a powery nebo se na ty klasicky vykaslat... nedokazu totiz rict, jak jsou ty jednotlivy typy vyuzivany v rockovy muzice... asi vetsina nazoru tady doporucuje ten postup, jakej jsem tu napsal, ale objevuje se tu par prispevku, ktery radi se na ty otevreny akordy vykaslat a jet rovnou barre ci powery, coz mi taky neprijde uplne jako zcestnej nazor... ale fakt nevim...
na otevreny akordy se rozhodne nevykaslavej...ten nazor je opravdu velmi ale velmi zcestnej...open akordy se pouzivaj i v rockovy (bluesovy, jazzovy..dosad si sam) a maji svuj vyznam, svou barvu atd.....
nauc se logiku stavby akordu (a zacni u open) - kdyz tohle pochopis, barre ti budou jasny hned...
takze postup je Open akordy - a plynule trenovat to barre..... power akordy jsou jen osekany akordy (a je jedno jestli je to z open tvaru nebo z barre) a ty se ani nema cenu ucit...to prijde samo kdyz budes umnet ty prvni dva kroky...
Na tobe je evidentni, ze v tom litas jak nudle v bande....kup si nejakou knizku o akordech...jakoukoliv...treba od Petra Rimskyho....a urcite i neco z teorie (pak si budes moc akordy na kytare "stavet sam" bez toho aby ses je srotil do hlavy mechanicky....). Protoze fakt je videt ze se ptas paty pres devaty-...
Naposledy upravil(a) holkoun dne 8.12.2009 18:39, celkem upraveno 1 x.
...no jo, budu se asi do ty teorie muset trochu podivat, abych ty principy pochopil... jak jsem rikal, myslel jsem si, ze to nebude moc nutny, ale ukazalo se, ze se bez toho asi neobejdu... ale vis jak to chodi... kdyz clovek vezme kytaru do ruky, tak se chce co mozna nejrychleji neco naucit (praktickyho) a nema moc naladu do cteni nejakejch knizek... no budu to muset napravit... kazdopadne dik za rady...
hele tak nutny to neni, je spousta kytaristu co neumej noty, nebo teorii a hrajou....ale ulehci ti to spoustu prace.... hrat muzes i bez teorie..(treba podle tabulatur), ale drive nebo pozdeji stejne zjistis, ze chces vedet vic....krome teoretickejch knizek si treba sezen nakou bluesovou skolu (budu opakovat mnohe prede mnou ale blues je zaklad rockovy hudby - na ruzny metalovy skoly se vyse*, minimalne pro zacatek)...treba je dobra od Keithe Wyatta - Blues Guitar Basics....tam jsou treba typy bluesovejch vyhravek, turnaround apod.gish píše:...no jo, budu se asi do ty teorie muset trochu podivat, abych ty principy pochopil... jak jsem rikal, myslel jsem si, ze to nebude moc nutny, ale ukazalo se, ze se bez toho asi neobejdu... ale vis jak to chodi... kdyz clovek vezme kytaru do ruky, tak se chce co mozna nejrychleji neco naucit (praktickyho) a nema moc naladu do cteni nejakejch knizek... no budu to muset napravit... kazdopadne dik za rady...
- ...EDGE...
Tak..minimalne akordy jsou podle me nutnosti, na nejaky metal sice mozna s tabama a powerama vystacis, ale pak ti u ohne strci spanelku a ty si muzes jit s prominutim vylizat