Výběr reproduktorů k zesilovači

Dotazy, rady, zkušenosti ...
griper

Výběr reproduktorů k zesilovači

Příspěvek od griper »

Nedávno sem si koupil zesik. Přemejšlim co k němu.

má stereo:
2x200W 2Ohm
2x150W 4Ohmy

nebo mono
400W 4Ohmy

Měl by hlavně složit na zpěvy do zkušebny a tak přemejšlim jestli mono nebo stereo a podle toho jaký repro.
Zatim sem koukal na autorepraky protoze myslim ze nejakej 3-pasmovej reprak vyde i cenove levnejc a kvalitove to nijak nezadře.

Taky mě napadlo kdybych mel mit stereo a mel bych 4ohmovy repra, dat k nim paralelne 4ohmy odpor což by dalo 2Ohmy celkem a měl bych dalších 50W, ale jestli by to taky nejak nevzalo zvuk...

Dik za každou odpoveď.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Několik doporučení:
- v malé zkušebně stereo nevyužiješ, tudíž řešit doporučuji mono verzi

- autorepráky budou pro tyto účely velkým zklamáním. přehodno´t to a jdi do nějakého regulérního střeďáku s msivním magnetem a velikosti tak min 10-12 " a k tomu za pár desetikaček přez pasivní výhybku přiho´d piezo tweeter. To celé do krabice s bassreflexem (třeba projdi nabídku i konstrokční návody na stránkách DEXON) a máš posekáno!

- odpor, tedy rezistor, paralelně k repráku je blbost. jednak dimenzovaný na výkon desítek wattů bys sháněl těžko, jednak bys vyrobil spíš elektrické topení nebo nějaký jiskřívý světelný efekt, ale hlavně na tý součástce jde o REZISTENCI (tedy elektrický odpor), zatímco u cívky kmitačky repráku jde o IMPEDANCI, tedy o něco elektricky jiného!!!! Tohle harakiri vynech! Výsledek se nedostaví!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
griper

Příspěvek od griper »

Dobře, takže mono... s tema reprama nevim no..zas moc prachatej nejsem... aby z toho nevylezla nějaká pálka...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

griper píše:Dobře, takže mono... s tema reprama nevim no..zas moc prachatej nejsem... aby z toho nevylezla nějaká pálka...
No co je "pálka"?? V týhle branži stokoruna není žádná velká popložka. Slušný reprák o kterém je řeč by se dal sehnat tk cca do 2 litrů. Hledej třeba po bazaru.

taky ale dávej bch na popisky výkonu jak na zesilovači tak na repráku. většina těch levnějších nebo neseriozních firem napíše, že to má třeba 200Wattů, ale už nenapíšou, jestli je to ŠPIČKOVÝ výkon nebo RMS výkon!! A to je sakra rozdíl. Pokud je tam "RMS 200W", pak těch 200W je poctivých a opravdu to tou silou hraje. Pokud je tím ale míněna ŠPIČKA, pak máš tak cca 80Wattový zesík nebo reprák.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

:-)

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak :) nezabírat se tolik cenou, protože podstatné jsou požadavky na to, co TO má umět. Potom se už dá hledat buď nová věc nebo bazarovka, pokud je nová věc moc "pálka".

Prostě není to jen o penězích - jestli jde o to, aby TO moc nestálo, tak kup cokoli podle stavu peněženky - výsledný efekt se může a nemusí dostavit :wink:

Ale jdeš na to z té správné strany, čili od požadavků a možností...

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Jestli jsi trochu zručný, pak si pořiď Megaton EM151 Kit - s těmahle bednama vydržíš velmi dlouho, a když jim dopřeješ pořádný zesilovač (cca 2x 600W/8 RMS), tak s tím můžeš normálně hrát v menších klubech.

Podobnou bednu děla DanAcoustic (Raptor 152) a ta je již sestavená.

Rovnou se vyhni Omnitronic, Skytec a podobným levným výrobkům - je to opravdu nepoužitelné kdekoliv a nikdy se jich nezbavíš.

Autoreproduktory, jak ti ostaní už řekli, jsou pro tenhle účel naprosto nevyhovující.

Hodně zdaru :-)
griper

Příspěvek od griper »

Diky moc, rad bych se s reprakem vešel do +/- 1000,-

Ted sem koukal na ten zesik a vykony sou i na nem v RMS.
Da se nejak z RMS vypocitat ten špičkovej vykon?
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

záleží, co je to za zesilovač - některý levný zesilovače, který nejsou konstrukčně dobře provedený a dávaj třeba 200W RMS, můžou ve špičce propustit i (když to trochu nadnesu) třena i 2kW - je to dáno tím, že nemaj limitace, ochrany a podobný vychytávky...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
griper

Příspěvek od griper »

Aha, takže to nezjistim...
Jens Ludwig
Odborník

zjistit se to dá - dá se to změřit...

jinak nevím uplně, proč potřebuješ zjistit špičkový výkon???

tuto hodnotu já osobně nepovažuji u zesilovače za nějak relevantní... špička záleží hodně na signálu, kterej jde do zesilovače - něco jinýho je to u bedny - podle toho pak víš, jak můžeš bednu "přetížit"

griper

Příspěvek od griper »

tak ted sem uplne zmatenej... u zesiku to vedet nepotrebuju, u bedny jo... Asi se radsi vratime k ten reprakum...
Jens Ludwig
Odborník

u zesilovače ti to hlavně nikdo nepoví - protože tam záleží, jakej do toho pustíš signál...

... ano, je psáno, třeba 200W RMS, ale to v případě, že na mixu ti výstupní kontrolky svítěj k nule - pokud se dostanou třeba k +6dB, tak už zesilovače nedává 200W, ale něco kolem asi 300W - pokud tam nejni nějaká limitace... čili u zesilovače to je pojem nepojem....

u bedny je to jasný - když do ní proleze ze zesilovače moc, tak ti z ní vyskočej repráky - proto se to se řeší tam...

griper

Příspěvek od griper »

ach zó... tak uz tomu rozumim.... no do budoucna by pred ten zesik asi i mix prisel no... zatim tak chci dat jenom ekvalizer...

Takže jakej reprak byste mi doporucili? :)
Jens Ludwig
Odborník

za tisícovku nic...

za víc peněz, jak ti radili výše...

Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

griper píše:ach zó... tak uz tomu rozumim.... no do budoucna by pred ten zesik asi i mix prisel no... zatim tak chci dat jenom ekvalizer...

Takže jakej reprak byste mi doporucili? :)
Tisícovka je opravdu hodně málo.... možná trpělivě prolézej bazary, aukce na Aukru nebo tak a třeba něco ojetého s dobrým reprákem seženeš, ale nový reprák za ty prachy nekoupíš ani samotný (bez bedny)....
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

ještě k těm měřením špičkových výkonů a ochranám repreků před přetížením, tedy připečením cívky kmitačky.
Existuje kopec složitějších či jednodužších obvodů ochran před přetížením, ale nejjednodužší je stará zvukařská vychytávka pro PAčkové bedny.
Do SÉRIE s reprákem zapoj obyčejnou žárovku na 230V. stačí třeba 40W..... když jde do repráků velká špička, žárovka se rozzáří a požere to, co by reprák neskousnul. Má to i ten efekt, že bedny, pokud je hulíš "příjemně" poblikávají :))))
Onehdá jsem to viděla i v originál Yorkvill kompaktech s nějakou hornou + 2 kusy 15" Eminencí myslím řady Kapa...

Žárovka je sichr, maximálně shoří, tak ji vyměníš, stojí to 10 korun, ale reprák vydrží!! :wink:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

jojo... pokud ybs stavěl, tak tam tu žárovku určitě dej. Jinak, ale i omnitroniky a podobný bazmeky ochranu reprodokturou mají stejně jako i spožďvoací obvody. Spíš bych se bál u nějakého bástlu, nebo tesly staršího data výoby.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
griper

Příspěvek od griper »

Dik moc, hold budu setrit no:)

Jinak este, proc ne ty autorepraky? Ať sem chytřejší :)

btw.: co vy na tohle?: http://aukro.cz/item611751925_subwoofer ... d_1kc.html
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

griper píše:Dik moc, hold budu setrit no:)

Jinak este, proc ne ty autorepraky? Ať sem chytřejší :)

btw.: co vy na tohle?: http://aukro.cz/item611751925_subwoofer ... d_1kc.html
U repráků nejde jen o výkon a impedanci, ale i o účinnost. To je moc důležitá veličina. U autorepro je trochu jiná, navíc malý průměry.. prostě na ozvučení "malého prostoru" v kabině vozu to je dobré, ale jinde to nebude mít tu správnou "sílu"...

Ten subwoofer od Dexonu v tý aukci jsem viděla a zajímá mě docela taky:))) pro tebe je to určitě supr věc, ovšem měl by si to rozebrat a ty 12" repráky odtamtud doplnit nějakou výškovou hornou nebo piezem a to celé do UZAVŘENÉ ozvučnice, a máš pořešíno.
Používat to samostatně tak jak to je, by byl nesmysl. Slyšel bys jen temné huhlání......
Ono bych doporučila se vyvarovat ve zkušebně nabasovaného zvuku (a subwoofer je subbass) protože pak to zaniká v hluku basy a bubnů.
griper

Příspěvek od griper »

jo...a kdybych k ty bedne dal dalsi bednu s piezem? To by šlo ne? Bylo by to propojeny a jako ejdna bedna vedeny k zesiku. :)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“