Dřevo - javor
Pravidla fóra
- Metal Johny
- Kontaktovat uživatele:
Dřevo - javor
Zdar všichni. co si myslíte nebo víte o javoru? Vím, že se používají na krky u kytar nebo na vrchní desky u těl, ale jak by znělo, kdyby bylo celé tělo vyrobeno z javoru? Tím myslím barva tónu, délka atd. Vím, že javorové dřevo je docela těžké, tak by to mohlo být na tělo u elektrických kytar dobré.
Shortly
Guitars
B.C. Rich Mockingbird Evil Edge
Ibanez Talman TCM-50
Bass Trombone
Stagg 77-TDB (Bach 2G Mouthpiece)
Tenor Recorder
Yamaha YRT-304B C
Guitars
B.C. Rich Mockingbird Evil Edge
Ibanez Talman TCM-50
Bass Trombone
Stagg 77-TDB (Bach 2G Mouthpiece)
Tenor Recorder
Yamaha YRT-304B C
-
dlouhovlasac
Re: Dřevo - javor
javor je zatraceně tvrdý dřevo, proto se hodí na krky a na hmatníky, ale na korpus už ne, na něj je vhodnější měkčí dřevo. celkem dost častá je kombinace javor krka a olše korpus, nebo javorovej krk a jasanovej korpus.
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Proc by ne celojavorovy telo? Kdyz nekdo chce hodne ostrej vyskovej zvuk ....
Hraju výhradně na šrot.
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
toš to zkus... ale bude to akt dost ostrý... jen aby to nešlo barvou doháje... a pak kombinace dřeva zajistí rozmanitější paletu harmonickejch frekvencí
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- ...EDGE...
Tato kytara je podle popisu v podstate cela z javoru: http://kytary.cz/epiphone-el-kytara-dot ... 35:0:0:1:0
no tady ty semihollow a nebo hollow body kytary se delaji skoro vyhradne s laminovaneho javoru, takze na tom neni nic divneho...
daleko divnejsi je ale elektrika s plnym telem udelana s javoru. osobne si zvuk takoveho nastroje nemuzu moc predstavit, musi to byt strasne rezave a ve vyskach. ono staci mit na kytare celojavor krk a zvuk je jinde i oproti treba javorovemu krku s palisandr hmanikem... celojavor kytaru si teda moc neumim predstavit.
daleko divnejsi je ale elektrika s plnym telem udelana s javoru. osobne si zvuk takoveho nastroje nemuzu moc predstavit, musi to byt strasne rezave a ve vyskach. ono staci mit na kytare celojavor krk a zvuk je jinde i oproti treba javorovemu krku s palisandr hmanikem... celojavor kytaru si teda moc neumim predstavit.
-
dlouhovlasac
To jo, ale lubovka je trošku jinej případ než masiv....EDGE... píše:Tato kytara je podle popisu v podstate cela z javoru: http://kytary.cz/epiphone-el-kytara-dot ... 35:0:0:1:0
Neřeknu ti proč, ale v praxi se to prostě nepoužívá, podle mě by to mršilo barvu zvuku.Abu píše:Proc by ne celojavorovy telo? Kdyz nekdo chce hodne ostrej vyskovej zvuk ....
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
lubovky bejvaj buďto javor/javor smerk. Ještě se anjde pár mahagonovejch.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Tenhle strat je z javoru (tělo) a je prej hrozně těžkej (25th Anniv Rock Maple strat)

Někdo si taky dělal tele z javoru,

a když počítal, kolik by vážilo bez dutin, tka mu vycházelo 5 kg, tj asi jako poctivej LP Custom (a to bylo bez krku, jen tělo).
Nicméně další člověk, kterej si vyrobil Strat z javoru píše, že vážil a měl skoro stejný zvuk jako jasanový a olšový straty.. Takže kdoví jak to je
Lubovky se dělaj z lecjakýho dřeva, taky třeba kanadský hrušky (Godin 5thAve), platanu (Yamaha) atd atd

Někdo si taky dělal tele z javoru,

a když počítal, kolik by vážilo bez dutin, tka mu vycházelo 5 kg, tj asi jako poctivej LP Custom (a to bylo bez krku, jen tělo).
Nicméně další člověk, kterej si vyrobil Strat z javoru píše, že vážil a měl skoro stejný zvuk jako jasanový a olšový straty.. Takže kdoví jak to je
Lubovky se dělaj z lecjakýho dřeva, taky třeba kanadský hrušky (Godin 5thAve), platanu (Yamaha) atd atd
I´m wheels... movin´wheels
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Na tělo se používá jiný druh javoru než na krk. Není to uplně běžné ale dělají se. Známý má javorovou kytaru dělanou na zakázku (kua nevzpomenu si na jméno - kytarář ze Zlína), trošku ostřejší to je, ale jinak dobrý nástroj.
Edit: asi Vácha ???
Edit: asi Vácha ???
Javorovy dřevo má krásnej zvuk,já mám kombinaci bahennní jasan tělo a očkový javor krk a zvuk to ma krásnej. Pokud to bude cely z javoru tak to bude hodně těžky. Jinak ta fotka toho stratu jak je celej z javoru a je těžkej tak to dřevo jak je na těch místech vidět vypadá jak jasan protože má ty pruhy,javor je nejsvětlejší dřevo.
Naposledy upravil(a) CZEchito dne 29.05.2009 21:50, celkem upraveno 1 x.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
No, když už by nebyl z javoru (přesto, že to tady :CZEchito píše:Javorovy dřevo má krásnej zvuk,já mám kombinaci bahennní jasan tělo a očkový javor krk a zvuk to ma krásnej. Pokud to bude cely z javoru tak to bude hodně těžky. Jinak ta fotka toho stratu jak je celej z javoru a je těžkej tak to dřevo jak je na těch místech vidět vypadá jak jasan protože má ty pruhy,jasan je nejsvětlejší dřevo.
http://reviews.harmony-central.com/revi ... aster/10/1
tvrdí i jiný majitelé)
tak bude z olše: http://www.zuitar.com/guitar/100703-25t ... aster.html
ale olše je zase měky dřevo,to by pak nebylo tak těžky jak tvrdí jiní,ale to už je jedno,jasan kvuli tomu že vedle mě stojí cort HBS II a ta je z baheniho jasanu a ta kresba dřeva je shodná,a co je to za znacku pokud fender tak oni je z jasanu taky kdysi dělali myslim. Jinak javor je nejsvětlejší dřevo,ne jasan(předposlední příspěvek už jsem si upravil).
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Z jasanu dělali hlavně telecastery, mám tohle japonský tele (ne přímo tohle,ale stejný):

Ale k tématu - myslím, že třeba na geniálním zvuku zvuku ES 335 se (asi) nejvíc podílí to, že kobylka a struník jsou ukotvený do javorovýho bloku, stejně jako je k němu přilepenej krk.
Kytara má daleko ostřejší a rychlejší atak, než gibsony se stejnou T-o-M kobylou ukotvenou taky do javorovýho topu, ale tenčí desky, ne bloku, a přilepený na mahagonovou desku (do který je vlepenej krk).
Daleko víc harmonických .. konkrétnější, víc vykreslenej tón.
Určitě něco dělá, že je to pololubovka, ale třeba ES-137 to má obráceně - javor.krk a mahagon.centrblok - a hraje zase jinak..taková prkená, tím krkem, jako fender.
Možná by to hrálo krásně i jako solidbody - mahagonovej krk a javorový tělo.

Ale k tématu - myslím, že třeba na geniálním zvuku zvuku ES 335 se (asi) nejvíc podílí to, že kobylka a struník jsou ukotvený do javorovýho bloku, stejně jako je k němu přilepenej krk.
Kytara má daleko ostřejší a rychlejší atak, než gibsony se stejnou T-o-M kobylou ukotvenou taky do javorovýho topu, ale tenčí desky, ne bloku, a přilepený na mahagonovou desku (do který je vlepenej krk).
Daleko víc harmonických .. konkrétnější, víc vykreslenej tón.
Určitě něco dělá, že je to pololubovka, ale třeba ES-137 to má obráceně - javor.krk a mahagon.centrblok - a hraje zase jinak..taková prkená, tím krkem, jako fender.
Možná by to hrálo krásně i jako solidbody - mahagonovej krk a javorový tělo.
Celojavor je také Jolana Jantar
Ale ty výšky se nějak ztrácí v tom líném humbuckeru.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Přesně. Jolana Jantar je příkladem celojavorové kytary (krk a tělo). Mám dvě a obě jsou lehké. Po řádném vyčištění a seřízení jsem si pohrál se snímači. První byly Duncan a DiMarzio. Ty mě zvukovým spektrem později přestaly vyhovovat (původně byly pořízeny pro jinou kytaru). Později jsem tam po konzultaci dal R.M. Custom a Custom AlNiCo. Ten první (Custom) je ostřejší a AlNiCo trochu kulatější, ALE OBĚ hrají velmi ostře ve vyšších středech (na sucho kytary zní trohu jako banjo). Hodí se tedy hodně jako sólová kytara. Pokud i jako doprovod, tak spárovaná s jiným nástrojem, který ji doplní chybějící spektrum.Abu píše:Proc by ne celojavorovy telo? Kdyz nekdo chce hodne ostrej vyskovej zvuk ....
já bych řekl, že tělo javor neni tak neobvyklá věc..třeba tady:
http://www.instrumentpro.com/P-ESPMHB400
nebo moje kramerka je javor.. ono jde taky o to, čim je tělo lakovaný, protože pod tunou barvy a laku se ty vlastnosti stejně ztrácej..Jinak si myslim, že to je lepší volba na tvrdou hudbu než třeba tělo z olše
nebo moje kramerka je javor.. ono jde taky o to, čim je tělo lakovaný, protože pod tunou barvy a laku se ty vlastnosti stejně ztrácej..Jinak si myslim, že to je lepší volba na tvrdou hudbu než třeba tělo z olše
tiez mam gitaru z javora - jedna sa vsak o pololubovku . zvuk velmi prijemny , typicka vlastnost tohto dreva - dlhy sustain . Myslim ze som este na vlasten oci nevidela solid body gitaru celu z javora . Javor sa ozaj pouziva hlavne na krky gitar ( a tiez na vyrobu majstrovskych husli
), aj ked osobne preferujem skor mahagon. Podla mojich doterajsich skusenosti sa mi zda velmi prijemna kombinacia so zihany javorom , ktore coraz castejsie vydat na gitarach trochu vyssich cenovych kategorii.
co sa tyka dreva na vyrobu gitar, s ktorymi chceme hrat tvrdsie hudobne zanre myslim ze klasicka Fenderovska jelsa co sa tyka pomeru cena - kvalita ozaj nesklame 
jazz je štýlom, ktorý môžete použiť na akýkoľvek druh skladby
Mám superstrat s tělen z buku (a javorovým krkem), což je podle všech teorií nesmysl. Buk je tvrdší a těžší než javor, ani nemá póry jako jasan.
Kytara má hodně bohatý zvuk i v basech, ale celkově je uřvanější ve výškách. Ne moc, jak bych si asi bez této zkušenosti představil. Nechybí tam nějaké pásmo, je to jen mírně do kopce směrem k výškám. To mnoha lipovým a mahagonovým kytarám určité frekvence úplně chybí.
Kytara má hodně bohatý zvuk i v basech, ale celkově je uřvanější ve výškách. Ne moc, jak bych si asi bez této zkušenosti představil. Nechybí tam nějaké pásmo, je to jen mírně do kopce směrem k výškám. To mnoha lipovým a mahagonovým kytarám určité frekvence úplně chybí.
- DL
- Kontaktovat uživatele:
To je baritonka ne? Ta zas bude hrát hlouběji tak by to ten javor mohl vyvažovat. Nebo?nodj píše:já bych řekl, že tělo javor neni tak neobvyklá věc..třeba tady:
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.