Zdravím,
chci se zeptat, jak na nějaké vlastní sola z pentatonických stupnic?
Chtěl bych je umět hrát "spontánně" bez toho abych si je předtim musel cvičit a jet podle toho jak jsem se to naučil.
Každý řiká že to z pentatonik jednoduše jde, tak jsem se naučil nějaké stupnice ale neni mi vůbec jasný jak na to.
BTW možná je to tim že na kytaru nechodim k učiteli ale učim se sám tak toho o tom moc nevím.
K pentatonikám najdete něco zde: http://kytara.org/viewtopic.php?f=4&t=36
Sola z pentatonických stupnic?
Pravidla fóra
Sola z pentatonických stupnic?
Cort M600
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sola z pentatonických stupnic?
tak se nauc nake boxy a proste podle citu zkousej..praxe je nejlepsi
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Doufám, že si s pročetl toto
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-tu-jiz-je ... 11673.html
Jestli ne, tak to rychle naprav.
Výhoda pentatonik je to, že když se naučíš jejich boxy (prostě jaký tón do této stupnice patří) a budeš vědět v jaké tónině je písnička (plus k ní přiřadíš správnou polohu pentatonických boxů), tak můžeš mačkat defacto cokoli, a bude to znít.
Takže to chce zkoušet a zkoušet a zkoušet. Nikdo ti nepoví, jak napsat geniální solo, takové návody nejsou. Musíš si to sám naběhat, nahrát, abys věděl, jak bude znít, když zmáčkneš tohle a pak přejdeš sem. A když budeš mít dost zkušeností, budeš moc začít skládat.
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-tu-jiz-je ... 11673.html
Jestli ne, tak to rychle naprav.
Výhoda pentatonik je to, že když se naučíš jejich boxy (prostě jaký tón do této stupnice patří) a budeš vědět v jaké tónině je písnička (plus k ní přiřadíš správnou polohu pentatonických boxů), tak můžeš mačkat defacto cokoli, a bude to znít.
Takže to chce zkoušet a zkoušet a zkoušet. Nikdo ti nepoví, jak napsat geniální solo, takové návody nejsou. Musíš si to sám naběhat, nahrát, abys věděl, jak bude znít, když zmáčkneš tohle a pak přejdeš sem. A když budeš mít dost zkušeností, budeš moc začít skládat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
zdar lidi mam takovou otazecku ohledne pentatoniky vim ze se tu probira pentatonika casto ale proste tomu nerozumin.... kdyz proste nekde vidim takovyto obrazek :
tak vlastne nevim co stim na hmatniku.... strasne bych byl rad kdyby mi to nekdo polopaticky vysvetlil..... a kdyz se vam to povede tak by byla na rade dalsi otazecka: jak na skladbe poznam ze se tam ma hrat ta ci ona penta stupnice....... diky moc za rady..... hraju asi tretim rokem a z toho dva hraju na elektriku ale tohle se mi jaksi do hlavy nikdy nedostalo.....diky moc
tak vlastne nevim co stim na hmatniku.... strasne bych byl rad kdyby mi to nekdo polopaticky vysvetlil..... a kdyz se vam to povede tak by byla na rade dalsi otazecka: jak na skladbe poznam ze se tam ma hrat ta ci ona penta stupnice....... diky moc za rady..... hraju asi tretim rokem a z toho dva hraju na elektriku ale tohle se mi jaksi do hlavy nikdy nedostalo.....diky moc- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
to speedy 12: chlape pentatonika je hrozne jednoducha, jen je potreba pochopit jeji princip, odkud mas zacit durovy či molový box, a pak následené posuny... tady na foru ti to asi nikdo v jednom příspěvku nevysvětlí, ani to nejde...Proto si myslim ze ti ani nema smysl komentovat ten obrázek... jelikoz evidentne nechapes zaklady a to by sme si tu mohli psat tyden v kuse bez zastaveni....
každopádně doporučuju tuhle knihu, z ní jsem já naprosto dokonale pentatoniku a její posuny pochopil...
http://www.muzikus.cz/knihy/Rockova-kytara-I-CD/
je to nejlepší řešení pro tebe než se hlodat tim že to nechápeš... čus
každopádně doporučuju tuhle knihu, z ní jsem já naprosto dokonale pentatoniku a její posuny pochopil...
http://www.muzikus.cz/knihy/Rockova-kytara-I-CD/
je to nejlepší řešení pro tebe než se hlodat tim že to nechápeš... čus
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
presne jak rekl pupack, jinak na tom obrazku jsou hranicni tony myslim ze druheho boxu - zakladniho duroveho.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A tohle je třeba úplně zbytečný mu říkat protože z toho bude akorát zmatenej. Klidně to totiž může být jenom G moll pentatonika. A nějaký boxy a polohy je taky zbytečný zmiňovat.Dirty.Pig píše:presne jak rekl pupack, jinak na tom obrazku jsou hranicni tony myslim ze druheho boxu - zakladniho duroveho.
jvaclavik:
Jednoduše si pusť guitarpro a tam si naklikej G moll akord na několik taktů a zkus si do toho zahrát ty tóny z obrázku tak jak jdou po sobě. Od nejtlustší struny po nejtenčí. G -> Bb -> C -> D -> F -> G .....
To je celý princip. naučíš se tu stupnici pěti tónů po celém krku a můžeš vytvářet sóla.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ